ACIBADEM HAYAT www.acibadem.com.tr http://www.acibadem.com.tr/hayat
  • Yağlı ve şerbetli yiyeceklere dikkat

    Havaların soğuması ile beraber sofralarda enerji veren yağlı yiyecekler ve tatlıların tüketimi artar. Kapalı, soğuk ve yağmurlu havalar ev dışında vakit geçirme süremizin azalmasına yol açar. Ayrıca günlerin daha kısa olması da hareketsizlik açısından önemli bir dezavantaj. Tüm bunlara televizyon başında geçirilen sürenin artması ve yiyecek reklamlarının olumsuz uyaranları nedeni ile atıştırmalarımızın sıklaşması da eklendiğinde, kan şekerlerimizde yükselme riski olur.


  • Meyveler posasıyla tüketilmeli

    Sağlıklı ve dengeli beslenme diyabet hastalarının olmazsa olmaz kuralı. Günde ortalama 6-8 porsiyon sebze, meyve ve salata tüketimi önemli. Basit şeker olması (fruktoz) nedeni ile meyveyi tek seferde bir porsiyondan fazla tüketmemeli. Gün içinde bölünmüş olarak 3-4 porsiyon alınabilir. Üzerine tarçın serpiştirilmiş elma, ayva ve kızılcık gibi meyveler ölçüyü kaçırmadıkça faydalı. Şekerin kana geçişini dengelemesi ve günlük lif ihtiyacımızı karşılayabilmesi açısından meyve suyu yerine meyveleri posasıyla tüketmeli.


  • İlaçta kış ayarı


    Diyabet hastalarının kış aylarında dikkat etmesi gereken çok önemli bir kural, dolaylı da olsa ilaçlarında kış ayarı gerekebildiği. Zira kışın kilo almaya daha eğilimli olunur. Ayrıca enfeksiyon hastalıklarındaki artış ve buna bağlı olarak kan şekeri yüksekliği de sık karşılaşılan durumlardan. Bağışıklık sisteminin zaten zaafiyet gösterdiği bu hasta grubunda bir de kan şekeri yüksekliği, zatürre için açık bir davetiyeye dönüşebilir. Böyle dönemlerde en sık yapılan hatalardan biri iştahsızlık olması nedeni ile özellikle insülin yapmakta olan hastaların "şekerim düşebilir!" endişesi ile insülin dozlarını atlayıp yapmaması. Aksine böyle dönemlerde insülin ihtiyacı artabildiğinden sık şeker ölçümü ve hekim kontrolünde insülin dozlarının arttırılması gerekebilir.


  • Daha sık kontrol

    Diyabetik hastanın düzenli olarak kendi şekerini ölçmesi olması ve gereğinde hekimine durumu bildirmesi son derece önemli. Kış aylarında artan riskler nedeniyle, bu konuda çok daha hassas davranılmalı.


  • Sık el yıkama


    Kış aylarında viral enfeksiyonların en sık yayılma yollarından biri elle temas. Bu nedenle elleri sık sık yıkamak önemli. Diyabet hastalarının enfeksiyonlara çok daha açık olmaları nedeniyle sık el yıkamaları, mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durmaları ve kapalı ortamları sık sık havalandırmaları önemli.


  • Tempolu yürüyüş

    Diyabetle mücadelede düzenli ve tempolu yürüyüşün önemi büyük. Her gün mutlaka en az yarım saat yürümek gerekir. Kış aylarında 'hasta oluruz' endişesi ile kaçınılan yürüyüş ise 'tedbir alındığında' sanıldığının aksine faydalı. Ancak yemeğin hemen ardından değil en az bir saat sonra yürüyüş yapılmalı. Aksi halde fayda yerine kalp krizi ve mide krampları gibi birçok zarara yol açabilir. Soğuk hava kalp krizini tetikleyebildiğinden kalp ve astım hastalarının doktordan onay almaları gerekir.


  • D vitamini ve çinko takviyesi

    Diyabetik hastalarda, bağışıklık sistemiyle yakın ilgisi olduğu bilinen D vitamini seviyeleri sağlıklı bireylere göre daha düşük olmaya meyilli. Kışın güneşten daha az faydalanıldığından ve D vitaminini yiyeceklerden çok fazla alma şansı bulunmadığından diyabet hastalarına kış aylarında doktor önerisi ile D vitamini takviyesi yapılması özellikle menopoz döneminde oldukça önemli. Basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında, semptomların başlaması ile birlikte ilk günden başlanan çinko takviyesi, enfeksiyon süresinin kısaltılabilmesi açısından faydalı olabilir.


  • Günde 2 litre sıvı tüketimi

    Yaz aylarıyla özdeşleştirilen su tüketme ihtiyacı, bir miktar daha azalmakla beraber kış aylarında da önemini korur. Özellikle yaşla beraber sıvı alma isteği azaldığından ileri yaş diyabetik hastaların, özellikle enfeksiyon dönemlerinde yeterli sıvı tüketimini ihmal etmemeleri gerekir.


  • Grip ve zatürre aşısı

    Bağışıklık sisteminde zaafiyet bulunan diyabet hastalarında grip ve zatürre normal kişilere göre çok daha ağır ve komplikasyonlu seyredebilir. Hatta ölümcül sonuçları olabilir. Bağışıklık sisteminin direncini arttırmak için grip ve zatürre aşılarının risk grubundaki kişiler sınıfında yer alan diyabet hastalarına mutlaka yapılması gerekir. Ayrıca doğal yollarla geçirilmediyse ve daha önce aşı yaptırılmadıysa hepatit aşısı yapılması, riskli bölgelere seyahat öncesinde (Ortadoğu ülkeleri gibi) endemik hastalıklar açısından aşı yaptırılması da oldukça önemli. Aşı yapılan dönemde enfeksiyon olmaması, aynı anda yapılmayacaksa aşılar arasında en az 1 hafta süre bulunması, aynı gün yapıldığında farklı kollardan yapılması aşının koruyuculuğunun yeterli olabilmesi için gereken önemli koşullardan.


  • Ara öğünler atlanılmamalı

    Kışın kısalan günler nedeniyle ara öğünler ihmal edilip atlanabilir. Oysa diyabet hastalarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri, ara öğünleri hiçbir şekilde atlamamaları gerekir. Diyabet hastaları midelerini boş bırakmamalı, uzun süreli açlıklardan kesinlikle kaçınmalı. Ara öğünlerde meyve ve kepekli galetanın yanı sıra, badem-ceviz-fındık gibi kuruyemişler ile yağsız olmak kaydıyla üç dört kaşık yoğurt veya bir bardak süt de içilebilir.