HIZLI RANDEVU TALEBİ

Obezite Nasıl Ölçülür?

  1. Ana Sayfa
  2. Obezite Nedir
  3. Obezite Nasıl Ölçülür?
Obezite Nasıl Ölçülür?

Obezite hesaplamada Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması temel alınır ve Vücut Kitle İndeksi - VKİ (Body Mass Index-BMI) hesaplama yöntemi kullanılır.

Dünya Sağlık Örgütü referans aralığına göre 18,5-24.99 arası değerler “normal” sayılır. Vücut kitle endeksi değeri 25’in üzeri fazla kilolu, 30'un üzeri obezite, 40'ın üzeri morbid obezite olarak kabul edilir.

Vücut tipi önemlidir

Vücut kitle indeksi hesaplamasında yağ oranı, vücut tipi, yağ ve kas dokusu gibi etmenler yer almaz. Bu nedenle uzmanlar obezite hesaplamada beden kitle indeksi ve bel çevresinin ölçümü dışında, metabolizma hızı ölçümü ve detaylı vücut analizleriyle de kişinin obezite sorunu hakkında daha ayrıntılı bilgi elde ederler.

Öncelikle yağ dokusunun vücudun neresinde toplandığını bilmek, obezitenin tanı ve tedavisi için oldukça önemlidir. Yağ dokusunun vücutta birikme şekli; elma tip ve armut tip olmak üzere ikiye ayrılabilir.

Elma tip obezitede yağ göbek çevresinde birikmektedir. Armut tip obezitede ise kalça ve basenlerde biriktiği gözlemlenir. Fakat göbek çevresinde biriken yağın, kalça ve basenlere göre daha tehlikeli ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu kabul edilir.

Erkeklerde bel çevresi 94 cm’yi geçerse artmış risk, 102 cm’yi geçerse yüksek risk olarak görülür. Bu oran kadınlarda ise 80 cm’yi geçerse artmış risk, 88 cm’yi geçerse yüksek risk olarak kabul edilir.

  • Değer Aralığı - Sonuç
  • 18,5 - altında olanlar - Zayıf
  • 18,5 - 24,9 kg/m2 arasında olanlar - Normal Kilolu
  • 25 - 29,9 kg/m2 arasında olanlar - Fazla Kilolu
  • 30 - 39,9 kg/m2 arasında olanlar - Obez (Şişman)
  • 40 kg/m2 üzerinde olanlar - İleri derecede obez (Morbid Obez)

  • Facebook ile Paylaşın
  • Twitter ile Paylaşın
- +