ACIBADEM HAYAT www.acibadem.com.tr https://www.acibadem.com.tr/hayat
  • Ramazan tatlılarında kaloriye dikkat!

    Ramazan’da kan şekerinin yavaş yükselip yavaş düşmesini sağlayacak beslenme önerilerine dikkat edilmesi son derece önemli. Böylece ani tatlı krizlerinin önüne de geçmek mümkün olur. Bu nedenle beyaz ekmek, pirinç, makarna yerine iftar ve sahurda tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, bulgur, tam buğday makarnaların tercih edilmesi gerekir. Ramazan'da özellikle şerbetli tatlıların tüketiminde ise çok dikkatli olunmalı. Şerbetli tatlılar sütlü ve meyveli tatlılara göre çok daha yüksek kalori içerir. Bir yandan da kan şekerinizi hızla yükseltip düşürerek tekrar canınızın istemesine neden olur ve böylece sizi bir kısır döngüye sokar. İşte canınız çok çekmedikçe kaçınmanız gereken, zira metabolizmanın en büyük düşmanı olan tatlılar…

     

     

    Şerbetli tatlıların tüketimine dikkat!

     

    Kemalpaşa
    Şerbetli tatlılardan Kemalpaşa, en yüksek kaloriye sahip olmasıyla dikkat çeker. Kemalpaşa’nın bir porsiyonu yani 4 tanesi 476 kaloriye sahip. O nedenle tüketeceğiniz ölçüye dikkat etmelisiniz. Üzerine tarçın ekleyerek kan şekerinizin nispeten daha dengeli olmasını sağlayabilirsiniz.

     

    Baklava
    Bir porsiyon yani 200 gram (4 adet) baklavada 425 kalori bulunur. Bu kaloriyi yakmak için 30 dakika koşmanız gerekir.

     

    Şekerpare
    Şekerpare fazla şerbet içeren tatlılardan biri. İçerdiği şerbet sebebiyle bazı yörelerde “şerbetli kurabiye” olarak da bilinir. Bir porsiyon yani 150 gram şekerpare tüketmek ise 446 kalori almanıza neden olur. Bu nedenle şekerpareyi, tıpkı diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi porsiyon olarak değil, küçük bir adet şeklinde tüketmeye dikkat edin ve haftada bir kereyi aşmayın.

     

    Lokma
    Bir porsiyon yani 5 adet adet lokma 362 kalori. Üstelik yağda kızartılarak yapılıyor olması ayrıca kalp damar sağlığınız için de zararlı. Canınız çok çektiyse ayda iki kereyi aşmamak üzere bir iki tane tüketebilirsiniz. Lokmayı evde kendiniz hazırlayabilir, şerbetine şekeri az koyup üzerine tarçın ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

     

     

    Sütlü tatlılara tarçını ihmal etmeyin


    Tatlı ihtiyacını mevsim meyveleriyle karşılamak en sağlıklısı. Ancak onda da ölçüye dikkat etmek, muz, incir, üzüm, kavun gibi glisemik indeksi yüksek meyvelerden günde sadece bir porsiyon ve aralarından sadece bir tanesini tüketmek gerekir. Meyveleri kabuğuyla tüketmeli zira kabuğuyla yenen meyveler içerdiği posa sayesinde kan şekerini dengeler. Meyve sularından ise uzak durulmalı zira meyve suları kan şekerinin ani düşmesine neden olur ve tatlı krizlerine davetiye çıkarır. Meyvelere toz tarçın eklemek, kan şekerini dengelemek için önemli. Ramazan’da şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih ederek hem sağlıklı hem de damak tadınızı koruyabilirsiniz. Sütlü veya meyveli tatlılarınıza mutlaka tarçın ekleyin. Tarçın kan şekerini dengeleyen en önemli baharattır, hem sağlıklı hem lezzetlidir.

     

    Video: Yüksek tansiyon hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli? 

     

     

     

    Ramazan’ın hafif tatlıları...

     

    Ayva tatlısı
    Ayva bağırsak sağlığı açısından faydalı bir meyve. Bir porsiyon ayva tatlısı 157 kalori içerir. Haftada bir kez 1 porsiyonu rahatlıkla tüketebilirsiniz.

     

    Güllaç
    Ramazan’ın geleneksel tatlısı güllaç, süt içeriğiyle de besin değeri yüksek ve sağlıklı bir tatlı. Bir porsiyonu yani yaklaşık 200 gramı 235 kalori olan güllaçın cevizlisi kalp ve damar hastalıkları açısından da faydalı. Omega 3 yağlarından zengin bir tatlı olan güllacı Ramazan’da iftardan sonra tüketebilirsiniz. Ancak 1 porsiyonu aşmayın.

     

     

    Sütlacı soğuk tüketmeyin

     

    Sütlaç
    Sütlaç da sağlıklı tatlılar arasında yer alır ancak ölçüyü kaçırmamak gerekir. Bir kase sütlaç 299 kaloridir. Üzerine tarçın serpildiğinde, tarçının kan şekerini dengeleyici özelliğinden faydalanmak da mümkün olur. Sütlacı, gaz sorunu yaşamamak için çok soğuk yememek, dolaptan çıkardıktan sonra biraz bekleterek tüketmekte fayda var.

     

    Kabak tatlısı
    Yüksek demir içeriğinden bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğine dek birçok faydası olan kabak tatlısı üzerinde cevizle birlikte Ramazan’da ideal tatlılardan biri. Ancak şerbetine çok fazla şeker eklememek gerekir. Kabak tatlısını haftada 1 kere tüketebilirsiniz.

     

    Kakaolu hurma toplar
    Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti hurma besin değeri açısından oldukça yüksek. Oruç, glisemik etkisi yüksek ve kana karışımı hızlı olan hurma ile açıldığında gün boyu düşen kan şekerinin yükselmesi ve bağırsakların düzenli çalışması sağlanır. Hurmayı tatlı ihtiyacınızı gidermek için de tüketebilirsiniz. İki adet kakao ile ezilmiş hurma topları hem lezzetli hem de 145 kalori ile ideal bir tatlıdır.

     

    İlginizi çekebilir:

    Sahurda yasak 3 yemek
    Ramazan boyunca meyve ve sebze kaç porsiyon tüketilmeli?
    Ramazan'da bu hataları yapmayın


    Paylaş
En Çok Görüntülenen Bilgiler