ACIBADEM HAYAT www.acibadem.com.tr https://www.acibadem.com.tr/hayat
  • Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır

    Yapılan çalışmalar gösteriyor ki düzenli zeytinyağı tüketenlerde, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski çok daha az. Çünkü zeytinyağı aterojenik etkisi nedeniyle damar sertleşmesi gelişimini engeller. Ayrıca hipertansiyon, kötü huylu kolesterol yüksekliği ve yüksek trigiliserit riskini de azaltır.


  • Diyabet riskini düşürür

    Zeytinyağı, vücutta karbonhidrat metabolizmasını da düzenler. Bu özelliğiyle de şeker hastalığı riskini en aza indirir.


  • Depresyonla mücadelede etkili

    Trans yağlarla beslenenlerin depresyon riski artar. Ancak yapılan çalışmalarda zeytinyağın içerisindeki biyoaktif bileşiklerin depresyon riskini azalttığı görülüyor.


  • Meme kanseri riskini aza indirir

    Zeytinyağının içerisinde normal hücreleri kanserli hücreye çeviren onkogen adlı yapının aktivitesini azaltır. Bu özelliğiyle DNA hasarını ve tümör hücrelerinin ölümünü tetikleyerek meme kanserini önler.


  • Alzheimer'a karşı önemli bir silah

    Zeytinyağının içerisinde “oleokantal” isimli doğal bir bileşim bulunur. Bu bileşim Alzheimer hastalığının sebebi olduğu düşünülen beta-amiloid birikimini azaltmaya yardımcı olur ve böylece hastalığa yakalanma riskini de azaltır.


  • Gençleştirici etkisi bulunur

    Zeytinyağı yüksek oranda E vitamini içerir. Ayrıca K vitaminiyle; kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri de barındırır. Tüm bu vitamin ve mineraller vücutta antioksidan etki gösterir, özellikle de cildin yenilenmesi ve gençleşmesine katkıda bulunur.


  • Ülseratif kolit gelişimini engeller

    İngiltere’de yapılan bir araştırmada düzenli ve daha yüksek miktarlarda zeytinyağı tüketenlerde ülseratif koliti geliştirme riskinin daha az olduğu gösteriliyor. Zeytinyağının içerdiği oleik asit, bu hastalıkta görülen iltihaplanmayı artıran bazı kimyasalları bloke eder.


  • İnme riskini azaltır

    Zeytinyağının, yaşlılarda inmenin nedenlerinden biri olan kötü kolesterol yüksekliğini düşürerek inme oranını yüzde 41 oranında azalttığı görülür.


  • Akut pankreatit oluşumunu önler

    Oleik asit ve hidroksitirozolden zengin zeytinyağı yani rafine olmayan sızma saf zeytinyağları, bu maddelerin vücutta iltihaplanmayı önleyici etkileri sebebiyle, iltihabi bir kronik hastalık olan akut pankreatit gelişimini de engeller.


  • Karaciğeri hücre hasarından korur

    Zeytinyağı, vücutta serbest radikaller olarak adlandırılan ve hücre hasarına sebep olan maddelerin oluşumunu antioksidan özelliği sayesinde engelleyerek karaciğeri hücre hasarından korur.