
Genel Tanıtım
Kalça Protezi Nedir?
Kalça ekleminin kireçlenmesinde-artrozunda veya eklemi bozan romatizma, kırık ve kalça eklemini oluşturan kemiklerden “femur”un başının beslenmesinin bozulması durumunda, eklemi oluşturan kemik ve kıkırdak yapıların yapay implantlar ile değiştirilmesidir.
Kalça Protezine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Kalça kireçlenmesine bağlı belirtiler ameliyatsız tedavi (fizik tedavi, ilaç veya enjeksiyon tedavisi) yöntemlerinin yetersiz kalması ile kalça hareket kısıtlılığının ve ağrının hastanın günlük yaşam aktivitelerini (merdiven çıkmak, ayak bakımı-çorap giymede kısıtlanma ve uzun yol yürümekte zorluk) ve uyku düzenin bozulması durumunda uygulanmaktadır.
Kalça Protezinden sonra günlük aktiviteye dönüş ne zaman olur?
Ameliyattan 4-5 saat sonrasında rehabilitasyon başlar. Tek veya çift kanadyen baston ile basarak aynı gün veya ameliyat sonrası 1. günde yürüyüş, merdiven çıkmak gibi aktivitelere başlanır. Kanadyen baston hastanın kas gücündeki artışa göre 2-6 hafta arasında kullanılmaktadır.
Kalça Protez Cerrahisi sonrası Başarı Oranı Nedir, Kalça Protezlerinin Kullanım Süresi Nedir?
Kalça protezleri yüzey seçiminden bağımsız olarak 15-35 yıl arasında efektif olarak hareket ve fonksiyon sağlayabilmektedir. Yapılan çalışmalarda tam anlamıyla aktif çalışan bir protezin 15 yıldan daha uzun sürelerle, %94-96 arasında başarıyla kullanılabildiği bildirilmiştir.
Diz Protezi Nedir?
Diz protez ameliyatı ileri evre veya son dönem diz eklemi kireçlenmesinde eklem yüzlerindeki kıkırdak ve kemik yapının uygun kılavuzlar eşliğinde hazırlanarak yapay eklem yüzleri ile değiştirildiği açık bir cerrahi yöntemdir. Hastanın eklem kireçlenmesinin hangi anatomik bölgede olduğuna ve kireçlenme düzeyine göre dizin bir bölümünde (ünikondiler) veya diz ekleminin tamamında (total protez) şeklinde uygulanabilmektedir.Diz Protezine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Diz eklem kıkırdağında ileri derecede bozulma neticesinde artan ağrı ve azalan eklem hareketinin hastanın günlük yaşam aktivitelerini (merdiven inip çıkmada ve yol yürümekte zorluk) ve uyku düzenin bozulması durumunda uygulanmaktadır.
Diz Protezinden sonra günlük aktiviteye dönüş ne zaman olur?
Ameliyattan 4-5 saat sonra rehabilitasyona başlanır. Tek veya çift kanadyen baston yardımı ile basarak aynı gün veya ameliyat sonrası 1. günde yürüyüş, merdiven çıkmak, tuvalete oturmak gibi aktivitelere başlanır. Kanadyen baston hastanın kas gücündeki artışa ve tek veya iki taraflı diz protezi uygulanmasına göre 1-6 hafta arasında bırakılmaktadır.
Diz Protez Cerrahisi sonrası Başarı Oranı Nedir, Diz Protezlerinin Kullanım Süresi Nedir?
Günümüzde kullanılan diz protezlerinin ameliyat sonrasında 25-30 yıl arasında kullanım süresi olması beklenmektedir. Diz Protez cerrahisi sonrasında hastaların memnuniyet oranı ile protez dayanıklılıkları 10 yılda %95, yirmi yıldan fazla takiplerde %80’nin üzerinde bildirilmiştir
Robotik Diz Protez Ameliyatı Nedir?
Hastanın diz anatomisi robotik yazılım veya tasarıma göre klasik total diz protezinden farklı olarak ameliyat öncesi bilgisayarlı tomografi/MR veya ameliyat sırasında navigasyon yardımlı bir şekilde saptanır. Ameliyat sırasında yerleştirilecek protez parçalarının birbirleri arasındaki uyum ve hastanın diz anatomisi ile olan uyumu farklı hareket açıklıklarında kontrol edilebilir.
Robotik cerrahiden beklenilen, hasta memnuniyetinin artması ve protez ömrünün uzatılmasıdır. Kireçlenme düzeyine göre parsiyel-ünikondiler veya total diz protezi robotik cerrahi ile uygulanabilmektedir.Hastaneler
-
Altunizade Hastanesi
-
Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi
-
Fulya Hastanesi
-
Maslak Hastanesi
Doktorlar
-
Profesör Doktor ALPER KAYA Ortopedi ve Travmatoloji
-
Profesör Doktor AZİZ KAYA ALTURFAN Ortopedi ve Travmatoloji
-
Profesör Doktor MEHMET İŞYAR Ortopedi ve Travmatoloji
-
Profesör Doktor METİN TÜRKMEN Ortopedi ve Travmatoloji
-
Profesör Doktor MUSTAFA SEYHAN Ortopedi ve Travmatoloji
-
Profesör Doktor OSMAN GÜVEN Ortopedi ve Travmatoloji
-
Profesör Doktor ÖMER FARUK TAŞER Ortopedi ve Travmatoloji
-
Profesör Doktor REMZİ TÖZÜN Ortopedi ve Travmatoloji
-
Profesör Doktor SELAMİ ÇAKMAK Ortopedi ve Travmatoloji
-
Doçent Doktor GÖKSEL DİKMEN Ortopedi ve Travmatoloji
-
Doçent Doktor VAHİT EMRE ÖZDEN Ortopedi ve Travmatoloji
-
Doktor BERKİN TOKER Ortopedi ve Travmatoloji
-
Doktor KAYAHAN KARAYTUĞ Ortopedi ve Travmatoloji
-
Doktor MUSTAFA ŞENGÜN Ortopedi ve Travmatoloji
-
Doktor SIRRI BAŞTÜRK Ortopedi ve Travmatoloji
-
Doktor TUNAY ERDEN Ortopedi ve Travmatoloji