Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
İçindekiler

Omurga Sağlığı Nedir?

Omurga; baş ile bacaklar arasında uzanan, vücut ağırlığının üçte ikisini taşıyan, 24’ü hareketli toplam 33 kemikten oluşan bir köprü gibidir. Omurgayı oluşturan kemiklere omur adı verilir. Bu kemikler birbirlerine bağ dokusu, eklemler ve disk dediğimiz yastıkçıklarla bağlanır. Aynı zamanda hareketleri sağlayan ve omurların her birine bağlanan güçlü omurga çevresi kasları vardır.

Omurgamız arkadan bakıldığında düz bir sütun şeklinde iken yandan bakınca kıvrımlıdır. Bu fizyolojik kıvrımlar boyunda öne doğru (lordoz), sırtta arkaya doğru (kifoz) ve belde öne doğru (lordoz) olmak üzere üç adettir.

Merkezi sinir sisteminin en önemli bölümlerinden biri olan omurilik de omurganın içinde yer alır. Omurga, omuriliği içinde barındırır ve korur.

Omurilik beyin ile kollar, gövde ve bacaklar arasında irtibatı sağlayan ve beyinden bu bölgelere emir getiren ve götüren sinir dokusundan oluşur. Tıpkı bir elektrik kablosu gibi görev yaparak; el ve kollarımızın, ayak ve bacaklarımızın, duyu fonksiyonumuzun çalışmasını sağlar.

Omurga ayrıca nefes almamıza yardımcı olur, idrar ve dışkı fonksiyonlarını kontrol eder. Omurgamız bedenimizi döndürmemiz, başımızı çevirmemizi sağlar. İç organları korur. Sağlıklı bir omurga için dik durmak, ağır yük kaldırmamak ve doğru oturmak önemlidir.


Omurga Sağlığı Neden Önemlidir?

Omurganın fonksiyonlarını hatırlayacak olursak; vücudun çatısını oluşturur, hareketimizi sağlar, sağlıklı nefes almamızda ve kalbimizin iyi çalışmasında rolü vardır ve hareketimizi sağlayan kaslara beyinden emir getiren sinirleri taşır ve korur.

Bu nedenle omurgamızın sağlıklı olması çok önemlidir. Sağlıklı bir omurga için iki unsura dikkat etmemiz gerekir. Birincisi onu korumamız ve doğru kullanmamız, ikincisi ise önleyemeyeceğimiz bazı omurga hastalıklarının erken dönemde farkına varmamızdır.

Omurga Sağlığı Nasıl Korunur?

  • Düzenli Egzersiz

Bel ve sırt ağrılarında genellikle günlük aktivitelerden kaçınmak, yatarak vakit geçirmek gerektiğine inanılır. Fakat özellikle akut ağrılarda ‘tolere edilebildiği ölçüde’ aktif kalmak önerilmektedir. Aktivitenin devamı, kan akımını hızlandırır, inflamasyonu ve kas gerginliğini azaltır.

Aynı zamanda yürüme gibi basit kardio çalışmaları sonrasında genelde kişiler kendilerini daha iyi hissettiklerini ifade ederler. Aktif bir hayatı benimsemek, günlük esneme ve germe hareketleri yapmak, kişinin yaşına, kilosuna ve kondisyonuna uygun düzenli bir egzersiz programı oluşturmak ağrıları önlemeye yardımcı olur, tüm vücut sağlığı için önemlidir.

  • Doğru Duruş

Otururken ya da ayaktayken omurgayı rahat ettirmek, bel bölgesindeki basıncı azaltıp ağrıları hafifletebilir. Ağrı hissedilmediğinde de doğru durmak, yayılmadan dik oturmak ağrıları önlemeye yardımcı olur.

Doğru Postür İçin Ne Yapmalısınız?Omuzlarınızı Düşürmeyin

Omuzlarınızı ve kollarınızı düşürmek, omurganıza baskı uygular. Kemikleriniz, kaslarınız ve bağlarınız zorlanır. Ayrıca uzun süreli kambur duruş, yalnızca iskelet sisteminiz için değil iç organlarınız için de zararlıdır. Ciğerleriniz ve bağırsaklarınız ezilir, doğru nefes alamaz ve doğru sindirim yapamazsınız.


Doğrulun, Dik Durun

Duruş bozukluklarınızı engellemenin en kolay yolu dimdik durmaktır. Dik durduğunuzda hem daha sağlıklı bir omurganız olur hem de çok daha dinamik bir görüntüye kavuşursunuz. Omuzlarınız geride, kulaklarınız omuzlarınızdan yukarda, karnınız içerde, kendinizi yükselen bir kule gibi hissedin.


Masaya Yığılmayın

Uzun saatler oturuyor olabilirsiniz bu durumda doğru oturuş omurganızı rahatlatacaktır. Tüm sırtınızı sandalyeye dayayın, belinizdeki doğal kıvrımı korumak için küçük bir yastık kullanabilirsiniz. Dizlerinizin kalçanızla aynı hizada olmasına dikkat edin.


Telefonunuz Boynunuzu Bükmesin

Önünüze eğilip telefona bakarken boynunuzu ve omurganızı zorlarsınız. Telefonunuzu başınızın hizasında, boynunuzu eğmeden tutmaya dikkat edin.


Araba Koltuğunda Yayılmayın

Trafikte uzun kalıyorsanız; koltuğunuzu geriye yatırmak, arkanıza yaslanmak kısaca koltuğunuza yayılmak istiyor olabilirsiniz. Böyle bir oturuş hem omurganız hem de trafik için güvenli değildir. Belinizi ufak bir yastıkla destekleyin, dizlerinizi sıkıştırmayacak biçimde koltuğunuzu direksiyona yaklaştırın.


Her Topuklu Ayakkabıyı Giymeyin

Topuklu ayakkabı giymeyi gerektiren bir iş yapıyor olabilirsiniz ya da belki sadece topuklu ayakkabıları seviyorsunuzdur. Özel zamanlar dışında ince ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmemeye çalışın. Gününüzü bu tarz bir ayakkabıyla geçirmek; ayaklarınızda acıya, bileklerinizde yaralanmaya, dizlerinizde fazla basınca ve duruş bozukluklarına sebep olabilir.


Doğru Zeminde Doğru Yastıkla Yatın

Sadece kısa bir şekerleme bile yapacak olsanız, yatış pozisyonunuza ve yattığınız yere dikkat edin. Omurganızı destekleyecek sertlikte bir zeminde doğru bir yastıkla yatın. 


Egzersiz yapın ve Kaslarınızı Güçlendirin

Omurganız bedeninizi taşımaya çalışır ve siz de egzersizle omurganızın işini kolaylaştırabilirsiniz. Güçlendirilmiş kaslar omurganızdaki basıncı azaltmaya yardımcı olur.


Duruşunuzu Kontrol Edin

Duruşunuzda bir bozukluk olup olmadığını anlamak için basit bir tekniği kullanabilirsiniz. Arkanızı duvara dönün, ayaklarınızı 15 cm kadar (bir karış mesafesine yakın) duvardan uzaklaştırın. Kalçanızı duvara değdirin ve boynunuzla belinizin duvara mesafesini kontrol edin. Bu mesafe yaklaşık 5 cm (bir parmak boyuna yakın) civarında olmalıdır. Böyle değilse, duruşunuzu düzeltmek için bir uzmanın desteğinden faydalanabilirsiniz.

  • Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı vücudun direncini artırır aynı zamanda kilo kontrolüne yardımcı olur. İdeal kilonun üstünde olmak omurgaya fazlaca yük binmesine sebep olur. Bu nedenle özellikle kronik ağrılarda, kilo kontrolünü sağlamak ve yeterli besin alabilmek için sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı gereklidir.

  • İyi Uyumak

Yetişkinler için mümkünse geceleri, 7-9 saat aralığında uyumak hem yaşanan günün yorgunluğunu atmak hem de bir sonraki güne vücudu hazırlamak için önemlidir. Rahat bir yatakta yeterli gece uykusu sadece ağrılar için değil genel vücut sağlığı için de gereklidir.


Benzer İlgi Alanları

DAHA FAZLA GÖRÜNTÜLE

Hastaneler

Sıralama Türü:

Tıbbi Birimler

Doktorlar

Medikal Teknolojiler

Omurga Sağlığı biriminde yer alan tüm medikal teknolojik cihazlarımızı görüntülemektesiniz.
  • Skolyoz tedavi edilebilen bir hastalık mı?

    Skolyoz tedavi edilebilen bir hastalıktır. Medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

  • Kalsiyum eksikliği skolyoza neden olur mu?

    Kalsiyum eksikliği skolyoz yapmaz.

  • Kötü duruş skolyoza neden olur mu?

    Kötü duruş skolyoz yapmaz.

  • Ağır okul çantası ya da çantayı hep aynı omuzda taşımak skolyoza neden olur mu?

    Ağır okul çantalarını taşımak ya da çantayı hep aynı omuzda taşımak skolyoz yapmaz. Ancak çocuklarda bel yıpranmasını ve ağrısını engellemek için vücut ağırlığının %5’inden fazla ağırlık taşınmaması önerilir.

  • Adölesan idiopatik skolyoz sırt ve bel ağrısına neden olur mu?

    Adölesanlarda skolyoz genellikle ağrı kaynağı değildir, ama lomber (bel) bölgede yerleşen şiddetli skolyozlarda bel ağrısı görülebilir. Erişkin skolyozlarında ise sırt ve bel ağrısı olabilir.

  • Korse tedavisi skolyozu tamamen düzeltir mi?

    Korseler omurgayı dümdüz yapmaz.

  • Skolyoz ameliyatı olacağım ve sigara içiyorum, bir sorun olur mu?

    Skolyoz ameliyatı veya füzyon gereken herhangi bir omurga ameliyatında nihai sonuç kemik iyileşmesidir. Sigara içmek kemik iyileşmesini kötü etkiler. Dolayısıyla omurgada füzyon, yani kemik iyileşmesi gereken herhangi bir ameliyat olacak kişilerin sigara içmeyi bırakmaları tavsiye edilir.

  • Sırtımda titantum implant var, bu implantlar paslanır mı? Vücut tarafından atılır mı? Havaalanlarında güvenlik dedökterlerini alarma geçirir mi?

    Kullanılan titanyum implantlar (enstrümentasyon) havaalanlarındaki metal detektörleri alarma geçirmezler, paslanmaz ve vücut tarafından atılmazlar.

  • Gebelik skolyozun artışına neden olur mu?

    Gebelik skolyozun artışına neden olmaz.

  • Skolyoz ameliyatı olmam doğum yapmamı etkiler mi?

    Ameliyat doğum yapmayı etkilemez.

  • Omurgadaki şekil bozuklukları (skolyoz-kifoz) kalıtsal mıdır? Çocuklarımda, kardeşlerde, torunlarda görülebilir mi?

    Omurgadaki şekil bozuklukları kalıtsal bir hastalık olabilir, ancak kesin kanıt yoktur. Şu anki bilgilerimize göre tek başına kalıtsallıkla açıklanamaz. Ancak ailenizde skolyoz hikayesi varsa çocuklarınızın özellikle hızlı büyüme döneminde sırtını gözlemenizde fayda vardır.

  • Kifoz kimlerde görülür, nasıl engellenir?

    Yaşlılıkta ortaya çıkan kifozlar, kemik erimesine bağlı olarak kırıklarla ortaya çıkar. Bunu önlemek için kemikleri sağlam tutmak gerekir. Özellikle menopozdan sonra kemik erimesini engelleyici egzersiz yapılmalı veya ilaç kullanılmalıdır.

  • Ağır sırt çantası taşımak ve kötü pozisyonda durmak, skolyoz ve kifoza neden olur mu?

    Ağır sırt çantası taşımak ve kötü pozisyonda durmanın skolyoz veya kifoz’a neden olduğu düşünülmemektedir. Ancak bunları alışkanlık haline getiren kişilerdeomurgadaki kasların ve eklemlerin yıpranması çok erken dönemde başlayacağı için erken yaşta sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetlerin olduğu ve bunların ilerde bel fıtığı gibi problemlere yol açtığı bilinmektedir.

  • Omurilik tümörleri her zaman tehlikeli midir?

    Erken teşhiste, tümör, omurilik ve sinirlere zarar vermeden tanısının konulması çok önemlidir. İhmalle geciken olgularda hastayı kötü etkileyip, geri dönüşsüz felçlere sebep olabilir. Bu yüzden ufak ağrı veya şikâyetlerde ihmal edilmeden doktora gidilmeli.

  • Boyun fıtığı olanlara egzersiz önerilir mi?

    Ağrıların çok şiddetli olduğu dönemlerde egzersiz önerilmez. Şiddetli ağrılar geçtikten sonra egzersizlere başlanmalı. Özellikle boyunluk takan hastalar, boyun kaslarını geliştirmek için egzersiz yapmalıdır.

  • Kifoz ne gibi şikâyetlere yol açar?

    Genç yaşlarda ortaya çıktığında kozmetik sorunu şikayeti olur. Omurga eklemlerinde yıpranmalar olacağı için ağrı şikâyetleri ortaya çıkar. Özellikle akşamları şiddetlenir. Bunun sebebi de düz durmaya çalışan kaslar bir süre sonra yorulur ve ağrı ortaya çıkar.

  • Cerrahi tedavi sonrası kifoz tekrarlayabilir mi?

    Cerrahi tedavi sonrası, yapılan omurgaların birbirine bağlanması işlemi başarılı olmuş ise burada bir daha kifoz tekrarlaması beklemeyiz. Fakat bazı durumlarda ameliyat ettiğimiz yerin aşağısında ilerleyen kifoz olabilir ama bu da son derece nadir gördüğümüz bir durumdur.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 7 Ekim 2022 Cuma Yayımlanma Tarihi: 19 Haziran 2019 Çarşamba

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler