Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
İçindekiler

Acıbadem Sağlık Grubu göz hastalıkları kliniğinde her hastaya rutin göz muayenesi hizmeti verilmekte, kontak lens ve gözlük uygulamaları yapılmaktadır.

Tetkik ünitelerinde verilen hizmetler arasında; ultrasonografi, bilgisayarlı görme alanı testleri, göz anjioları ve elektrofizyolojik testler yer almaktadır. Özel servisler arasında prematüre bebeklerin retina kontrolü de bulunmaktadır.

Göz Hastalıkları Bölümü Tanı Tedavi Hizmetleri

Acıbadem Sağlık Grubu hastanelerinin Göz Hastalıkları birimlerinde tanı ve tedavi hizmeti verilen alanlardan bazıları şunlardır:

Glokom

Acıbadem Sağlık Gurubu Göz Hastalıkları bölümlerinde glokom için tanı ve tedavi hizmeti verilmektedir.

Katarakt

Katarakt gözün renkli kısmının arkasında bulunan lens alanının saydamlığını yitimesi sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. Birimimizde Katarakt ameliyatı, Fakoemülsifikasyon yöntemi ve gerekli olgularda “yag lazer” yapılmaktadır. Katarakt belirtileri ve katarakt amelitaı hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız. 

Refraktif cerrahi

Refraktif cerrahi gözün en önde yer alan saydam tabakası olan kornea hastalıklarının tanı ve tedavisi ile uğraşmaktadır. Birimde bu tabakanın hassas ölçümlerini yapabilen topografi cihazları, kornea kalınlık ölçme cihazları, speküler mikroskopi, kornea çap ve kırma gücünü gösteren keratometreler bulunmaktadır.

Göz Hastalıkları bölümünde excimer lazer ile kırma kusurları düzeltilmektedir. Bu birim ayrıca kornea nakli (keratoplasti) ameliyatlarını da gerçekleştirmekte olup ihtiyaç sahipleri sıralanarak, bağış veya diğer yollarla uygun doku bulunduğu zaman organ nakli yapılmaktadır.

Oküloplastik Cerrahi

Acıbadem Sağlık Gurubu hastanelerinde ve tıp merkezlerinde kozmetik kapak ameliyatları, gözyaşı drenaj sistemi ameliyatları yapılmaktadır.   

Retina Hastalıkları

Acıbadem Sağlık Gurubu Göz Hastalıkları bölümlerinde retina dekolmanı ve vitrektomi ameliyatları yapılmaktadır. Argon lazer, fundus fluorescein ve indocyanine green anjiografi aletleri mevcuttur. 

Kornea ve Kontakt Lens

Kornea tabakasının hassas ölçümlerini yapabilen topografi cihazları, kornea kalınlık ölçme cihazları, speküler mikroskopi, kornea çap ve kırma gücünü gösteren keratometreler bulunmaktadır.

Göz Hastalıkları bölümünde excimer lazer ile kırma kusurları düzeltilmektedir. Bu birim ayrıca kornea nakli (keratoplasti) ameliyatlarını da gerçekleştirmekte olup ihtiyaç sahipleri sıralanarak, bağış veya diğer yollarla uygun doku bulunduğu zaman organ nakli yapılmaktadır.

Kontak lenslerin seçilmesi, doğru kullanım konusunda bilgi verilmesi ve uygulama yaptırılması bu birimde gerçekleştirilmektedir.

Şaşılık

Şaşılık, diğer tanımla göz kayması gözlerin paralel bakışının bozulması durumudur. İçe veya dışa olabileceği gibi yukarılı aşağılı kaymalar da olabilir. Kaymaları kabaca göz kaslarının felcine bağlı olanlar ve olmayanlar diye sınıflayabiliriz. Felce bağlı olmayan kaymalar da, doğumsal kaymalar ve diğerleri olarak ayrılabilir.

Göz Tembelliği

Göz tembelliği fark edildiğinde gözlük ihtiyacı var ise mutlaka gözlük takviyesi yapmak gereklidir. Gözlüğün yanı sıra kapama ve ortoptik tedavi hizmeti de bu bölümün kapsamında verilmektedir.

Lazer Tedavisi       

Acıbadem Sağlık Grubu Göz Hastalıkları bölümlerinde Lazer tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

LCK

FDA tarafından onaylanan LCK (Light Touch CK) yöntemi Acıbadem Sağlık Grubu hastanelerinde ve tıp merkezlerinde de uygulanmaktadır. LCK radyo dalgalarının göz üzerinde işaretlenen noktalarda yaptığı etki ile kornea yeni bir şekil alır. Yapılan müdahale ile yakını görme imkânı sağlanırken; 1 ila 3 yıl arasında tedavinin yenilenmesi gerekir.

Göz lazer ameliyatına ve seçilecek lazer ya da göz içi lens yöntemine, göz doktorunuzun yapacağı detaylı göz muayenesi sonrası karar veriliyor. Bu muayenede, kornea kalınlığı ve şekli gibi birçok unsurun değerlendirildiği detaylı bir kornea muayenesi de yapılıyor.

Acıbadem Göz Sağlığı Merkezleri’nde göz lazer ameliyatları, Femto LASIK ve Excimer LASER cihazları ile yapılıyor.

Uzmanlık alanı lazer ve göz içi lens olan doktorlarımız ameliyatınızı gerçekleştiriyor. Göz içi lens tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız. 

Retina Nedir?

Gözü yuvarlak bir küre gibi düşünürsek, ön tarafını cam gibi şeffaf tabaka (kornea) ve gözün rengini belirleyen iris tabakaları oluşturur. Gözün rengini belirleyen iris tabakasının arkasında kalan yeri veya kürenin içini “vitreus” dediğimiz saydam bir jel yapı doldurur.

Retina ise bu kürenin iç duvarını aynı bir duvar kağıdı gibi kaplayan çok ince (yaklaşık 0.2 mm) kağıt kalınlığında bir tabakadır.

Retina Neden Önemlidir?

Retina tabakası görmemizi sağlayan, gözün içine giren ışığı algılayan milyonlarca sinir hücresinden oluşur. Bu hücrelerin ışık algısı, görme siniri (optik sinir) ile retinadan beyindeki görme merkezine taşınır.

Retina, görme siniri ve beyin birbirinin devamıdır diyebiliriz. Retinadaki sinir hücreleri tam hasara uğrayıp ışığı algılayamaz hale geldiğinde, sinir hücreleri tekrar çoğalmaz. Yani kalıcı sinir hasarı, görmemizde de kalıcı bir kayba neden olur.

Retinadaki sinir hücreleri çok hızlı çalıştıklarından damarlarla beslenmeleri de çok önemlidir ve hem retina içindeki damarlardan hem de retinanın dışındaki damar tabakasından beslenirler.

Retina sinir hücrelerini bir cep telefonunun piksellerine benzetelim. Nasıl cep telefonunun ekranında bir hasar meydana gelince o bölge siyah görünür ve şekil beliremezse, retinada da hasarlı bölgeyi kişi karanlık, soluk, bulanık veya simsiyah görür.

Retinada bir hasar oluşmaya başladığında erken fark etmek ve zamanında retina konusunda uzmanlaşmış göz cerrahları tarafından tedavi olmak (damla, göz içi ilaç uygulamaları, lazer tedavileri, fotodinamik tedavi, vitreoretinal ameliyatlar gibi) geri dönüşsüz kaybı önlemek açısından çok önemlidir.

Sarı Nokta Neresidir? Önemi Nedir?

Sarı nokta veya tıbbi olarak "maküla" dediğimiz alan, göze giren ışıkların odaklandığı retina tabakasının tam merkezindeki yaklaşık 1 mm.'lik hücrelerdir. Gözün keskin görüş merkezidir. Buradaki hücrelerle baktığımız yerdeki detayı seçeriz, harfleri okuruz ve renkleri algılarız.

Bu noktanın tam hasarı durumunda, kişi en fazla yüzde beş oranında net görebilir. Baktığı yerin tam merkezini seçemez. Örneğin bir arkadaşının yüzüne baktığında saçlarını görebilir, fakat yüzünü tanıyamaz.

Retina Hastalıkları Nelerdir?

Retinanın sinir hücrelerinde veya onu besleyen damarlarda bozulmalar olabilir. Kişinin yaşına göre bu bozulmaların sebepleri değişebilir. Vücuttaki diğer hastalıklara bağlı da retina ve besleyici damar tabakaları etkilenebilir.

En Sık Görülen Retina Hastalıkları:
  • Sarı noktada yaşa bağlı degenerasyon, kanama, sıvı birikmesi (yaşa bağlı maküla dejenerasyonu)
  • Retinada ince yırtılmaya uygun alanlar (dejenerasyon), retinada yırtılma, retina tabakasının yerinden ayrılıp göz içine doğru havalanması (retina dekolmanı),
  • Şeker hastalığı özellikle iyi kontrol edilmeyen kişilerde retinada kanamalar, sarı noktada ödem, çekinti, göz küresi boşluğuna olan kanamalar, retinanın içten çekilerek havalanması (dekolmanı),
  • Retinada kanamalar, besleyici atardamar veya kirli kanı taşıyan toplardamarların tıkanması, sistemik hipertansiyona bağlı kanamalar,
  • Sarı nokta ile jel arasındaki alanda olan bozukluklara bağlı gelişen, sarı noktada delik, zar (membran) oluşumu, sarı noktada çekinti ve ödem,
  • Sarı noktada çeşitli sebeplerden sıvı birikmesi,
  • Künt veya delici darbeler sonucu retinada ve diğer tabakalarda yırtılma, retinada ayrılma (dekolman), jel içine kanama, göz içinde yabancı cismin olması, göz içinin mikrop kapması ve enfeksiyonu, göz merceğinin yaralanması, yerinde ayrılıp göz içi boşluğa düşmesi,
  • Prematüre doğan bebeklerde retina damarlarının normal gelişememesine bağlı kanamalar, göz kaybına kadar ilerleyebilen retinada ayrılmalar,
  • İçlerinde en sık gördüğümüz "tavuk karası" (retinitis pigmentosa) adı ile bilinen olmak üzere, buna benzer genetik geçiş gösteren, retina hücrelerinin yıllar içinde ilerleyici hasarıyla seyreden hastalıklar,
  • Daha nadir olarak retina veya damar tabakasının iyi huylu ve kötü huylu tümörleri, vücuttaki diğer kanserlere bağlı metastazlar.

Retina Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Kişi, gözünün uzaktaki ve yakındaki görme kalitesini, mutlaka tek gözünü kapatarak ayrı ayrı test etmelidir. İki gözle bakarsak bir gözümüzdeki az görmeyi çok daha geç fark edebiliriz.

Kendi kendine yapılabilecek en basit kontrol, bir obje ve mesafe seçerek ve sırasıyla bir gözü kapatarak iki gözünün netliğinin ayrı ayrı değerlendirmesi olabilir.

Eğer aşağıdaki retina hastalıklarının belirtilerinden birisi, uzak veya yakın görmede varsa gecikmeden göz doktoruna başvurulmalıdır.

  • Bulanık görme,
  • Tam merkezi bulanık/karanlık görme,
  • Bir yere bakarken görüntüdeki herhangi bir alanı bulanık/perdeli/soluk görme,
  • Renk tonlarını iyi seçememe, iki göz arasında fark olması,
  • Baktığınız düz çizgileri, okurken satırları, uzaktaki kapı, pencere kenarları gibi yerleri eğri, hareketli, kırılmış şekilde görme,
  • Karanlıkta ışık yokken gözde ışık parlamaları hissetme,
  • Göz önünde ani beliren, dolaşan lekeler, iplikler, çeşitli şekiller.

Amsler kartı dediğimiz ve eşit boyuttaki küçük kareciklerden oluşan testi, kişi ayrı ayrı gözle yaparak kendini kabaca kontrol edebilir.

Bunun için kişi eğer kullanıyorsa yakın okuma gözlüğünü takar, veya yaşına göre yakını en net gördüğü şekilde (ki bu miyoplarda gözlüksüz de olabilir) tam merkezdeki noktaya bakarak, kare çizgilerin hepsini düzgün görüp görmediğini, karanlık alanların olup olmadığını kontrol eder. Bu test özellikle sarı noktanın testidir; diğer retina alanlarını değerlendirmez.

Amsler Testini yaptığınızda ya da kendi kendinize ayrı ayrı gözlerinizi uzak ve yakındaki şekillerle kontrol ettiğinizde görüşünüzde yukarıda belirtilmiş şikayetleriniz varsa gecikmeden retinayla ilgilenen göz doktoruna başvurun:

Retina Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Olur?

Çok çeşitli bozuklukları olduğundan retina hastalıklarının tedavisi, kişiden kişiye ve tedavi zamanına göre değişiklik gösterebilir.

Temel seçenekler:Göz damlası, Göz küresinin içine ilaç uygulaması:

Sık kullandığımız bir tedavi seçeneğidir. Özellikle yaşa bağlı sarı nokta hastalığında, sarı noktada birçok hastalığa bağlı ödem geliştiğinde uygulanır. İlaç doğrudan göz jelinin içine girdiği için retinaya etkisi çok daha erken ve etkili olur. İlaçlar göz içinde bir ay civarında etkilidir. Tekrarı gerekebilir.

Argon lazer fotokoagülasyonu:

Şeker hastalığı, damar tıkanıkları gibi birçok retina hastalığında kullanılır.

Nasıl uygulanır?

Hasta, ışıkla muayene olduğu cihaz benzeri bir koltukta oturur. Göz, damlayla uyuşturulur. Bir mercekle lazer ışığı retinaya odaklanır ve hasta sadece ses duyar. Herhangi bir acı, ağrı hissetmez. İşlem genellikle 10-20 dakikada biter ve hasta, gözü kapatılmadan hastaneden ayrılır. O gün rutin hayatına devam edebilir. Sadece işlem öncesinde göz bebeği büyütüldüğü için birkaç saat net göremez.

Fotodinamik tedavi:

Lazer uygulamasına benzer. Günümüzde göz içi ilaç uygulamaları çok daha etkili olduğundan uygulaması azalmıştır. Gerekli durumlarda, damardan bir ilaç verilir ve soğuk lazer uygulanır. Retinaya hasar vermeden daha alttaki damar dokusuna etki etmesi beklenir. Uygulamadan sonra hastanın 48 saat boyunca gözünü ve vücuttaki diğer açık alanları ışıktan koruması gerekir. Hastaya koruyucu gözlük verilir.

Retina Ameliyatları veya Vitreoretinal Cerrahi (Vitrektomi, Mikrocerrahi tekniği):

Retina ameliyatları, özellikle bu cerrahi teknikler için eğitim görmüş göz cerrahları tarafından uygulanır. Göz doktoru, standart göz eğitimi sonrasında retina cerrahisi dalında uzmanlaşmış olmalıdır.

Ameliyatın hangi teknik uygulanarak ve ne kadar kısa bir süre içinde yapılması gerektiği bilgisi, retina doktoru tarafından hastaya açıklanır.

Retina Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Çok sayıda retina hastalığında gerekebilir. Özellikle retina dekolmanı, göz içi kanamalar, sarı noktada delik, zar (membran) oluşumu, çekinti ve buna bağlı ödem, kontrolsüz şeker hastalığına bağlı retinada çekintiler, göz travmalarına bağlı hasarlar önde gelir.

Retina Ameliyatları Nasıl Uygulanır?

Genel veya lokal anesteziyle ameliyathane şartlarında yapılır. Teknikler şu şekilde sıralanabilir:

a. Vitreoretinal Cerrahi (Vitrektomi, Mikrocerrahi tekniği):

En sık uyguladığımız tekniktir. Vitrektomi ameliyatı vücudumuzda karın içi uygulanan laparoskopik ameliyatlar gibi kapalı sistemde çalışılır. Gözün etrafındaki beyaz alandan (konjonktiva) 3 noktada göz içine kanüller yoluyla girilerek göz içindeki jeldeki ve retinadaki sorunlar giderilir, retina olması gereken yere getirilir, retina yüzeyinde mikroskopik zarlar soyulur, gerektiğinde argon lazer uygulanır. Vitrektomide kullandığımız kanüller yaklaşık 0.5 mm inceliğindedir.

Bu ameliyatın sonunda gözde bazen sadece sıvı, bazen hava veya gaz, bazı durumlarda ise sıvı silikon yağı bırakılır. Hastaya ameliyat öncesi detaylı açıklama yapılır. Hastanın kataraktı varsa veya teknik olarak vitrektomi ameliyatının başarısı için gerekiyorsa aynı seansta katarakt cerrahisi de eklenebilir.

b. Serklaj, Çökertme Tekniği:

Göze dışarıdan uyguladığımız ameliyat tekniğidir. Bazı gözlerde duruma göre vitrektomi ameliyatına ek olarak da yapılabilir.

Gözün beyazını kaplayan konjonktiva tabakasının altında kalacak şekilde, silikondan yapılmış ince şeritler (genellikle 3-5 mm kalınlıktadır) göz kaslarının altında geçirilerek yerleştirilir.

Göze dışarıdan baskı uygulayarak retinanın yatışması sağlanır. Birlikte ya Argon laser veya kriyoterapi (soğuk uygulamayla kalıcı yapışıklık oluşturur) uygulanır.

c. Pnömatik Retinopeksi (Göz içine gaz enjeksiyonu):

Bu teknik genellikle en az kullandığımız tekniktir. Çünkü başarılı olacak uygun vaka çok sık olmamaktadır.

Yırtıklı retina dekolmanı olan gözlerde, erken dönemde gözün içine gaz enjekte edilerek ve hastaya uygun pozisyonda istirahat verilerek retinanın yerine yerleşmesi sağlanır. Sonrasında da argon laser tedavisi uygulanır.

Bazen de sarı noktadaki kanamalarda göz içine gaz verilerek kanamanın bu bölgeden uzaklaşması için uygulanır.

Retina Ameliyatı Sonrası İyileşme Nasıl Olur?

Ameliyattan önce hastaya ameliyat sonrası durumu hakkında detaylı bilgilendirme yapılır.

  • Göz içine gaz veya silikon yağı uygulanması durumlarında hastanın cerrah tarafından belirtilen süre boyunca (1 günden 2 haftaya kadar değişebilir) yüzüstü pozisyonda yatması/ oturması gerekebilir.
  • Aynı katarakt ameliyatı sonrasında olduğu gibi hasta, bir ay boyunca giderek azalacak şekilde damlalar kullanır.
  • İlk bir hafta gözün mikrop kapmaması için özellikle önemli bir süredir. Çok kalabalık yerlerde, tozlu, kirli ortamlarda bulunmamak, gözü ellememek, ovuşturmamak, temiz tutmak çok önemlidir.
  • Genellikle ameliyattan sonraki ilk bir hafta izin kullanmak ve dinlenmek idealdir. Bu süre hastalığın ciddiyetine bağlı değişebilir.
  • Göz içinde hava/gaz bırakıldığında dağ gibi yüksek rakıma araçla yolculuk veya uçak yolculuğu yasaktır. Mutlaka cerraha danışılmalıdır.
  • Yine ameliyattan sonraki ilk bir ay ağır spor, ağırlık kaldırma, sık eğilip kalkma gibi zorlayıcı işler, ıkınma, şiddetli öksürük gibi zorlayıcı eylemlerden kaçınmakta fayda vardır.

Görme seviyesi hastalık sebebine göre değişir. Doktorunuz bu konuda size detaylı açıklama yapacaktır. 

Benzer İlgi Alanları

DAHA FAZLA GÖRÜNTÜLE

Hastaneler

Sıralama Türü:

Doktorlar

Göz Hastalıkları biriminde görevli doktor listemiz aşağıda yer almaktadır:

Medikal Teknolojiler

Göz Hastalıkları biriminde yer alan tüm medikal teknolojik cihazlarımızı görüntülemektesiniz.
  • Göz lazer ameliyatı sonrası gözlüksüz net görüş mümkün müdür?

    Astigmat, miyop ve hipermetropta gözlüksüz net görüş sağlamak için yapılan bu ameliyatlarda 0, 50’nin altındaki değerler başarılı olarak yorumlanır ve hastanın gözlük takmasına gerek yoktur.

  • Göz lazer ameliyatı ne kadar sürer, ameliyat sırasında ağrı ya da acı hissedilir mi?

    Ameliyat her iki göz için toplam 10-15 dk. sürer. Kişi göz lazer ameliyatı sırasında ağrı ya da acı hissetmez ama dokunma hissi devam eder ve işlem sırasında kısa bir süre gözünde baskı hisseder.

  • i-LASIK yöntemi hangi durumlarda tercih edilir?

    i-LASIK, Femtosaniye Lazer ve Excimer Lazer cihazları ile yapılır ve şu durumlarda uygulanır:

    - Yüksek astigmatizma

    - Korneada aberasyonların (göze giren ışık demetinin miyopi, hipermetropi veya astigmatizma gibi düzenli kusurlar dışında kalan korneadaki düzensiz kusurlara bağlı sapması) olması

    - LASIK sonrası numara kalması

    - Kişinin daha önce katarakt, kornea nakli gibi ameliyat geçirmiş olması.

    i-LASIK ile yüksek astigmatizma ve kornea aberasyonu olan kişinin gözlüksüz veya kontakt lenssiz görme seviyesinin artırılmasının yanında, görüş kalitesi de artırılmaktadır.

    i-LASIK tedavisinde astigmat, miyop ve hipermetropinin tam olarak düzeltilmesi hedeflenmektedir.

  • Hangi lazer yönteminin kullanılacağına nasıl karar verilir?

    Göz lazer ameliyatına, göz doktorunuzun yapacağı detaylı göz muayenesi sonrası karar verilir. Bu muayenede, kornea kalınlığı ve şekli gibi birçok unsurun değerlendirildiği detaylı bir kornea muayenesi de yapılır.

  • Femto LASIK, i-LASIK ve LASIK ameliyatları hangi numaradaki kırma kusurlarına uygulanır?

    - Miyopta 10

    - Astigmatta 6

    - Hipermetropta 6

    derecenin altındaki görme kusurlarına uygulanır.

  • PRK ameliyatları hangi numaradaki kırma kusurlarına uygulanır?

    - Miyopta 4

    - Astigmatta 2

    - Hipermetropta 2

    derecenin altındaki görme kusurlarına uygulanır.

  • Fakik göz içi lens ameliyatları hangi numaradaki kırma kusurlarına uygulanır?

    - Miyop, astigmat ve hipermetropta 6

    derecenin altındaki görme kusurlarına uygulanır.

  • Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

    - Ameliyat sonrası ilk 24 saat gözünüzü ovalamayınız, banyo yapmayınız.

    - İlk 24 saat sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.

    - Kontrollerinizi hekiminizin önerdiği sıklıkta yaptırınız.

  • Göz lazer ameliyatı için yaş sınırı nedir?

    18 yaşını doldurmuş ve son bir yıl içinde göz derecelerinde değişiklik olmamış kişiler bu ameliyatlar için uygundur.

  • Lazer göz ameliyatı kimlere uygulanmaz?

    - Korneada yapısal bozukluk varsa (keratokonus, korneanın genetik olarak bulanık olması anlamına gelen kornea distrofisi, vb),

    - Kornea kalınlığı ameliyat için yeterli değilse,

    - Şiddetli kuru göz hastalığı ya da,

    - Göz tansiyonu (glokom)

    varsa lazer yöntemi uygulanamaz.

    Ayrıca kontrolsüz şeker hastalığı, romatizma hastalığı gibi bağ dokusu hastalıkları, HIV pozitif olan hastalarda ve gebe ve emzirme döneminde olan kadınlarda (kornea üzerine hormonların etkileri bilindiği için) lazer yöntemi yapılmamaktadır.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 1 Kasım 2023 Çarşamba Yayımlanma Tarihi: 26 Haziran 2019 Çarşamba

İletişim

Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?