ACIBADEM HAYAT www.acibadem.com.tr http://www.acibadem.com.tr/hayat
  • Araştırmalar, Türkiye’de bebeklerin yüzde 60’ının, 1 yaşından önce yetişkinler için yapılan salçalı, tuzlu ve baharatlı yemeklerle beslendiğini gösteriyor. Oysa bebeklere 1 yaşına gelinceye kadar tuzu tattırmamak gerekiyor. Çünkü bebeklik dönemi aşırı sodyum, dolayısıyla tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda oluşacak tansiyon hastalığı yönünden hassas ve belirleyici bir dönem.

    ARAŞTIRMALARLA KANITLANDI

    ABD'de yapılan bir çalışmada, doğumdan 15 yaşına kadar bebeklerin kan basınçları izlendi. İlk 1 yaşta yüksek oranda tuzlu gıdalarla beslenen bebeklerin, düşük tuz içeren gıdalarla beslenen bebeklere kıyasla yüksek kan basıncına sahip olduğu gözlendi.
    Bu nedenle bebeklikte alınan aşırı tuz, kan basıncını yükselterek aort ve koroner damarlarda erken dönemde damarsal değişikliklere, yani kalp-damar ile böbrek hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Bebek yetişkinlik dönemine geldiğinde, erken yaşta, hatta çocukluk çağında bile tansiyon hastası olabilir.

     


    Paylaş
En Çok Görüntülenen Bilgiler