ACIBADEM HAYAT www.acibadem.com.tr http://www.acibadem.com.tr/hayat
  • Diş fırçası ve macunu

    Ağız kokusunun en önemli nedeni diş çürükleri ve diş eti iltihaplarıdır. Ağız içinde oluşan bir enfeksiyon bakteri üretimini artırır ve kokuya neden olur. Temiz bir nefes için diş sağlığınıza önem verin. Diş fırçanızı en geç üç ayda bir değiştirin ve dişlerinizi sabah akşam düzenli bir şekilde fırçalamayı ihmal etmeyin.


  • Dil fırçası

    Doğru ağız hijyeni için diş fırçalamanın yanı sıra mutlaka dil temizliği de yapılmalıdır. Dilin üzerinde, özellikle dil sırtının arka bölgelerinde oluşan bakteriler ağız kokusuna neden olabilir. Bu bakterilerin özel olarak tasarlanmış dil fırçaları ile ya da bazı diş fırçalarının arkasında yer alan özel dil temizleme aparatlarıyla temizlenmesi gerekir.


  • Su

    Su sağlığımızla ilgili her konuda olduğu gibi ağız kokusunu gidermede de gerçek bir kurtarıcıdır. Böbrekler açısından risk taşıyan hastalar dışında, günde 2,5 - 3 litre su içmek idealdir ve bu miktar tükürük salgısının artmasını sağlayarak ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.


  • Sakız

    Ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biri de tükürük salgısının azlığına bağlı olarak ağız kuruluğudur... Şeker gibi bazı kronik rahatsızlıklarda ilaçların yan etkisiyle ağızda kuruluk meydana gelir. Ayrıca gece boyunca tükürük salgısının azalması ve ağız içindeki yemek parçacıklarının birikmesi de sabahları kötü kokuya davetiye çıkarır. Hem tükürük salgısını çoğaltmak, hem de kokuyu yok etmek için çinkolu sakız çiğneyin.


  • Tarçın

    Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır. Yiyecek ve içeceklerinize mutlaka tarçın koyun. Tarçınlı şekersiz sakızlar da hem kuruluk hem de bakterilerle mücadelede fayda sağlar.

     


  • Alkolsüz gargara solüsyonu

    Yeme içmeyle ilgili tüm faaliyetlerin sona erdiği uyku öncesinde, dişlerin fırçalanması ağız hijyeninin olmazsa olmazıdır. Fırçalama dışında, alkolsüz ağız gargaralarını kullanmak da kokuyu önler.


  • Ağız nemlendiricisi

    Ağızdaki tükürük miktarı normalden az ise ağız nemlendiricileri önerilir. Bu nemlendiriciler bol su içildiği takdirde kuruluğu önemli ölçüde önler.


  • Çürüksüz dişler

    Eğer lokmalar iyice çiğnenirse yiyecekler tükürük salgısı ile karışarak ağızda yemek parçası kalma olasılığını düşürür. Bu da daha az koku demektir. Çünkü çok çiğneme bakterilerin yerinden koparır ve yok eder.


  • Sağlıklı burun

    Sinüzit ve burun tıkanmasına neden olan tüm rahatsızlıklar nefesin ağız yoluyla alınmasına neden olur. Bu durum ağzı ve boğazı kurutur; bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Azalan tükürük salgısı ise durumu daha da kötü hale getirir. Temiz bir nefes için açık bir burun şarttır.


  • Sigarasız hayat

    Beyaz un, beyaz şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakterilerin büyümesinde önemli rol oynar. Bakteriler bu tür şekerleri kullanarak hızla çoğalır. Basit şekerler de diş çürüklerine neden olarak ağız sağlığını bozar. Basit şeker tüketimi azaltılın, beyaz undan uzak durmaya gayret edin. Sigara içmek de ağız kuruluğuna ve kokuya neden olur. Diş eti hastalıklarına zemin hazırlayarak ağız sağlığını bozar.