ACIBADEM HAYAT www.acibadem.com.tr http://www.acibadem.com.tr/hayat
  • Sebze ve meyve poşetine delikler açın

    Sebze ve meyveleri poşetlerin içinde buzdolabına koyarken birkaç delik açılması gerekir. Böylece nemlenmelerinin engellenmiş olur. Buzdolabında bazı meyve ve sebzelerin birbirlerine değememeleri için raflarının ayrı olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü bazı meyveler yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden olur. Çabuk bozulmaya yatkın olan meyve, sebze, yumurta, peynir, et gibi ürünler tüketileceği kadar alınıp hızlıca tüketilmelidir. Aksi takdirde saklama koşulları besinlerin bozulmaması için yeterli olmayacaktır.


  • Yumurtayı yıkamadan kartonunda tutun

    Yumurtalar dolaba yıkamadan yerleştirilir. Çünkü yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka vardır. Bu tabaka yıkandığında kaybolur. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale gelir ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebilir. Yumurta, kendi kartonu içinde buzdolabında 5 haftaya kadar saklanabilir.


  • Etler için ayrı bıçak ve kesme tahtası kullanın

    Eğer et, tavuk veya balık pişirecekseniz bu ürünlerin her biri için kullandığınız bıçak ve özellikle kesme tahtasının diğer gıda ürünleri için kullanılmaması gerekir. Çiğ ve pişmiş ürünler için kullanılan kapların da ayrı olmasında fayda vardır. Et, balık ve tavuk ürünleri için tahta malzeme yerine düz, plastik, porselen yüzeyli kesme materyalleri kullanılmasının, kullanıldıktan sonra da mutlaka sıcak suyla temizlenmesi önem taşır.


  • Peyniri nemlenince silin ve kağıt havluda saklayın

    Buzdolabının nefes alan küçük bir yerinde bir ya da iki buruşuk temiz, kuru ve hafif kağıt havlu üzerinde ya da ağzı kapalı bir kapta peynir saklanabilir. Peynir küfleri yeni şekillendiğinde yağı değil peyniri tükettiği için peynir firesi şekillenir. Bu durumda peynirin yüzeyini temiz bir bez ve kağıt havlu ile hafifçe silmek gerekir. Ilık suda duruladıktan sonra taze zeytinyağı veya dükkandan alınan yağlarla ovarak bir ya da iki kat kağıt havlu üzerine koyun. Onu da plastik veya cam bir kabın içerisine yerleştirin. Taze peynirleri kendi orijinal kaplarında, soğukta muhafaza edin ve hızlı bir şekilde tüketin. Diğer peynirlerin paketlerini açın, çünkü plastik ambalajlar peynirin bozulmasına neden olur. Sararma ve ekşime durumlarında peyniri tüketmeyin.


  • Hazır mayonez bir yıl dayanır

    Mayonez, yumurta, limon, tuz, ayçiçek yağı içeren soğuk bir sostur. Evde yapılan mayonezin 1-2 gün içerisinde tüketilmesi gerekir, buzdolabında saklanmalıdır. Hazır mayonezlerin raf ömrü daha uzun olduğundan buzdolabında bir seneye kadar dayanabilir.


  • Dışarıda yiyeceksiniz haşlama ve ızgara tercih edin

    Soslu etler, besinin bayat olduğunu göstermez. Dışarıda bir öğün seçerken ızgara, haşlama veya fırında pişirilen her türlü et, tavuk ve balık tercih edilebilir. Özellikle salata öğünü dışarıda tercih edilecekse daha önceden bilip, güvenilen bir yer daha sağlıklı olacaktır.


  • Et çözüldüyse pişirin

    Çiğ et çözüldüğü zaman buzdolabında 3 veya 5 güne kadar daha saklanabilir. Mikrodalga eya soğuk suda çözdürülmüş etler +4 derecenin üzerinde tutulduğu için tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulmuş etleri çözdürmeden doğrudan fırında veya ızgarada pişirilebilir.