ACIBADEM HAYAT www.acibadem.com.tr http://www.acibadem.com.tr/hayat
  • Yanlış: Tansiyon yükselince limon suyu içmeli

    Doğrusu: Halk arasında, tansiyon yükseldiğinde limon veya greyfurt suyu içmenin kan basıncını düşürdüğüne dair yaygın bir inanış vardır. Oysa yapılan birçok büyük ve detaylı çalışmada, bu meyve sularının direkt olarak tansiyon düşürücü etkileri olduğu gösterilmemiştir. Sadece limon veya greyfurt suyunun tansiyon düşüren bazı ilaçların etkinliğini artırdığı ortaya konmuştur.


  • Yanlış: Kalp hastaları egzersiz yapmamalı

    Doğrusu: Sanılanın aksine kalp hastaları, damarlarının açık olup olmamasına ve kalp yetersizliklerinin derecesine göre egzersiz yapabilirler. En yararlı kardiyovasküler egzersiz şekli ise hızlı yürüyüş veya yavaş koşu gibi izotonik egzersizlerdir. Ağırlık kaldırmaya veya vücuda yük bindirmeye yönelik egzersizler ise kardiyovasküler açıdan pek yarar sağlamadığı gibi bazı hastalarda zararlı bile olabiliyor. Ancak egzersize başlamadan önce mutlaka efor veya egzersiz testi yapılmalı ve hekimin önerilerine uyulmalıdır.


  • Yanlış: Sarımsak ve soğan kalp damar hastalıklarından koruyor

    Doğrusu: Sarımsak, soğan, nar, yaban mersini, marul, mercimek, lahana, kızılcık, çilek, ıspanak ve brokoli gibi birçok meyve ile sebzede bulunan flavonoidlerin sağlıklı bir kişiyi kalp damar hastalıklarından koruduğuna inanılır. Oysa özellikle flavonoidler olarak bilinen ve sülfür içeren bu bitkisel maddelerin koruyucu etkileri konusunda yeterli veri mevcut değildir. Bu nedenle ilaç gibi görülüp damar hastalıklarını, kalp krizini veya kalp yetersizliğini azaltmak gibi amaçlarla kullanılmaları henüz tavsiye edilmiyor.


  • Yanlış: Tereyağı zararsızdır, istediğin kadar yiyebilirsin

    Doğrusu: "Sağlıklı olduğu için yemeklerimde tereyağı kullanıyorum", "ekmeğine bol tereyağı sürmeyi unutma" vb. gibi cümleleri pek çok kişiden duymuşsunuzdur kuşkusuz. Oysa sanılanın aksine yemek pişirirken veya kahvaltıda tereyağı ile katı yağlar kullanılmamalıdır. Çünkü besin değerleri yüksek olmalarına rağmen çok yoğun oranda ağır zincirli ve doğmuş yağlar içermeleri nedeniyle bu yağların damar sertliğini artırma olasılığı yüksektir. Dolayısıyla sık veya aşırı tüketilmeleri kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.


  • Yanlış: Çikolata ve kahve kalp ile damarları koruyor

    Doğrusu: Bitter çikolata ve kahvenin kalp damar hastalıkları açısından yararlı olabileceğine ilişkin çalışmalar vardır. Ancak bunların kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğuna yönelik bilimsel olarak yeterli ve güvenilir veriler henüz mevcut değildir. Üstelik özelikle kalp yetersizliği, kalp damar tıkanıklığı veya ritim bozukluğu olan hastaların aşırı çikolata ve kahve tüketiminden kaçınmaları gerekir. Çünkü bu besinleri aşırı tüketmek hastalığın artmasına ve normal seyreden hastalık halinin bozulmasına neden olabilir.


  • Yanlış: Kalp hastaları yumurta yememeli

    Doğrusu: Bir yumurtada yaklaşık 5-6 gram doğmuş yağ ve özellikle sarı kısmında yüksek oranda protein ve kolesterol bulunur. Bu yüzden de kalp hastaları yumurta yemekten çekinir. Ancak toplumdaki yaygın inanışın aksine bu grup hastaların haftada 2-3 yumurta yemelerinde bir sakınca yoktur. Ancak bu miktardan aşırıya kaçtıkları takdirde kolesterol değerleri yükselebilir. Bundan dolayı yedikleri yumurta miktarlarına dikkat etmelilerdir.


  • Yanlış: Cinsel ilişki kalp hastalarında kalp krizine neden olur

    Doğrusu: Halk arasında kalp hastalarının cinsel ilişki sırasında kalp krizi geçireceklerine dair yaygın bir inanış vardır. Oysa bu grup hastaların cinsel ilişkiden kaçınmaları gereksizdir. Çünkü cinsel aktivite de aynı zamanda hastanın psikolojik ve sosyal hayat adaptasyonu bakımından önemlidir. Ancak hastalar kalp yetersizliğinin derecesine, kalp damarlarının durumuna ve hekiminin önerisine göre cinsel yaşamlarını daha güvenli hale getirmelidirler. Örneğin; bu grup hastalar cinsel gücü artıran ilaçları kullanmadan önce mutlaka kardiyologlarından gerekli izni almalı ve kardiyovasküler kondisyon testi yaptırmalılar.


  • Yanlış: Antioksidan takviyeler kalp damar hastalıklarından koruyor

    Doğrusu: Doğal antioksidan tüketimi fazla olan toplumlarda kalp damar hastalıklarının görülme oranı azalır. Ancak ek tedavi olarak denenen probucol, beta karoten, C ve E vitamini gibi antioksidanların koroner ateroskleroz gelişimini engelleyebileceğine dair çok sayıda çalışma olsa da, rutin kullanımını öngördürecek kadar bir veri henüz yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında kabul edilen bulgulara göre; kardiyovasküler hastalıklardan ve komplikasyonlardan korunma konusunda, postmenapozal hormon replasman tedavisi, C vitamin desteği, E vitamin desteği, KoenzimQ tedavilerinin anlamlı bir yararı olmadığı gösterilmiştir.


  • Yanlış: B12 vitamini ve folik asit takviyesi kalp damar sertliğini hafifletiyor

    Doğrusu: Aterosklerotik damar hastalığı için 15 mol/lt üzeri plazma homosistein düzeyleri yeni bir bağımsız risk faktörü olarak tanımlandı. Bu düzey üzerinde homosistein bulunanlarda 5 yıl içinde miyokard enfarktüsü geçirme riski 3.4 kat artıyor. Diyetle B12 ve folat suplemantasyonu yapılan hastalarda homosistein düzeylerini düşürmenin mümkün olduğu yeni çalışmalarda gösterildi. Ancak son yıllarda yapılan geniş ölçekli çalışmalarda homosistein seviyesini düşürmenin aterosklerozun seyrini değiştirmediği ve kardiyovasküler ölümleri azaltıcı etkisinin olmadığı gösterildi. Bu konuda yeni yapılan çalışmalarda da gerek folat, gerekse B6 ile B12 kullanımının ve dışarıdan ek olarak bu vitaminleri almanın kardiyovasküler olayları ve ölümleri azaltmadığı ortaya kondu.


  • Yanlış: Balık yağı takviyesi kalp damar hastalıklarından koruyor

    Doğrusu: Omega-3 yağ asitleri içeren diyetler pıhtı oluşumunu azaltıp damarları genişletmek, trigliserid seviyesini düşürmek, ileri kalp yetersizliği olanlarda aritmiyi azaltmak ve kan basıncını düşürmek gibi çok önemli yararlar sağlar. Amerikan Kalp Cemiyeti beslenmede günde ortalama 1 gram kadar omega yağ asidi alınmasını önerir. Ayrıca tedavi kılavuzlarına göre de haftada 2 kez balık tüketmek gerekir. Ancak yapılmış olan çalışmalarda her gün balık yağı takviyesi almanın kalp damar hastalıklarını önlemede belirgin bir yararı olmadığının altı çizilmektedir.


Etiketler: kalp sağlığı