Yazı İçeriği

1- Kilo alımı kalp sağlığını ne kadar etkiliyor?

2- Kalbi hangi yağlar korur?

3- Sigara, kalp sağlı ile ilgili ne gibi riskler doğuruyor?

4- Kalp hastalıklarının erken belirtileri neler?

5- Yüksek riskli kişiler her yıl kalp kontrollerini yaptırmalı

6- Bitter çikolata kalbi korur mu?

7- Çay kalbi zorlar mı?

Kalp sağlığınızı korumak için sigarayı bırakın

Günümüzün stresli yaşam tarzı, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve daha birçok neden kalp krizi riskini artırıyor. Tıptaki gelişmeler sayesinde kalp sağlığı konusunda önemli başarılar elde edilmesine rağmen kalp krizi riski ve benzeri kalp sorunları belirli bir yaştan sonra herkesin aklına geliyor. Kalp sağlığı hakkında sık karşılaşılan soruları ve yanıtlarını derledik…


1- Kilo alımı kalp sağlığını ne kadar etkiliyor?

Şişmanlık, koroner kalp hastalığı için önemli risk faktörlerinden biri. Sadece kalp hastalığı için değil, aynı zamanda kalp hastalığına da zemin hazırlayan diyabet ve hipertansiyon için de önemli risk sayılıyor. Fazla kiloların verilmesi, kalp hastalıkları oluşma riskini doğrudan etkiliyor. Verilen kilonun miktarı arttıkça elde edilen fayda da yükseliyor. Bilimsel araştırmalarda yüzde 5 kilo vermeyle bile yaşam kalitesinin arttığı, diyabet riskinin azaldığı, kan yağlarının profilinin olumlu etkilendiği ortaya çıkıyor.

2- Kalbi hangi yağlar korur?

Zeytinyağı, içinde bulunan tekli doymamış yağ asitleri sayesinde kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu görev yapıyor. Bu avantajı ise zeytinyağının içinde bulunan polifenoller ve özellikle oleuropein, antioksidan etkileri sayesinde oluyor. Ancak zeytinyağı seçerken kalp sağlığınız için rafine edilmemiş olanlarını tercih etmeniz öneriliyor. Çünkü yapılan çalışmalarda, günde 25 ml zeytinyağı kullananlarda kötü kolesterol olan LDL kolesterolün azaldığı, total kolesterolün düştüğü iyi kolesterolün arttığı saptanmış. Ayrıca araştırmalarda günde 2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketen kişilerde koroner kalp hastalığı riskinin azaldığı ve kalp sağlığının güçlendiği belirtiliyor.

3- Sigara, kalp sağlı ile ilgili ne gibi riskler doğuruyor?

Sigara 50 yaş altı kadınlarda kalp hastalığının en sık görülen sebebi. Günlük içilen toplam sigara sayısı ile kalp krizi riski doğru orantılı oluyor. Günde 1-5 sigara bile riski artırıyor. Pasif sigara içiciliği de kadınlarda kalp hastalığı riskini yüzde 24 artırıyor. Sigarayı bıraktıktan sonra aylar içinde kalp hastalığı riski azalıyor, 5-10 yıl içinde risk sıfırlanıyor. Bu nedenle kalp sağlığınız için sigaradan uzak durmalısınız.

4- Kalp hastalıklarının erken belirtileri neler?

Özellikle göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, tıkanma veya yanma gibi belirtiler kalp sağlığı konusunda erken belirtiler arasında yer alır. Bu şikayetler göğüste sağda veya solda, kollarda, mide üzerinde, boyunda veya çeneye doğru olabilir. Bunun yanı sıra erken yorulmak, nefes darlığı veya nefes alamama hissi, fenalık hissi, boğulur gibi olmak, çarpıntı veya ritim düzensizliği, baygınlık hissi ve gece uyandıran tıkanma hisleri kalp hastalığı belirtileri arasında bulunur.

5- Yüksek riskli kişiler her yıl kalp kontrollerini yaptırmalı

Kalp sağlığı açısından düzenli kontroller çok önemlidir. Erkeklerde 40 yaşından sonra, kadınlarda ise 50 yaşından sonra kalp kontrolü yaptırmak gerekir. Bu kontroller düşük riskli kişilerde her iki yılda bir, yüksek riskli kişilerde ise her yıl yapılmalı. Çünkü bu süre zarfında metabolizma değişebilir ve bazı hastalıklar başlayabilir. Ancak kişinin ailesinde ve birinci derece bir yakınında erken bir kalp hastalığı hikayesi, diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol değerleri varsa bu kontrollerin 30’lu yaşlarda yaptırılması önemli.

6- Bitter çikolata kalbi korur mu?

Araştırmalara göre, çikolata flavonoidler (prosyanidin) denilen antioksidan maddeler içeriyor ve bunlar LDL kolesterol adını verdiğimiz kötü kolesterolün damar sertliği yapmasını önleyebiliyor. Bu nedenle uzmanlar çikolata yiyecekseniz kalp sağlığı açısından siyah (bitter) çikolatayı tercih etmenizi öneriyor. Çünkü siyah çikolata kalp için en faydalı olan çikolata olarak biliniyor.

7- Çay kalbi zorlar mı?

Çayda flor ve manganez olmak üzere çok önemli 2 mineral var. Ayrıca katesin denen maddeler de bulunuyor. Çayda bulunan polifenoller antioksidan etkiye sahip detoksifiye edici enzimleri uyarıyor bu da anormal hücre büyümesini ve LDL kolesterol oksidasyonunu azaltarak ince bağırsaklarda faydalı bakterilerin artmasını sağlıyor. Ayrıca yeşil çay içenlerin de sağlıklı kiloya sahip oldukları, uzun yaşadıkları, kalp hastalığından ve kanserden korundukları saptanmıştır. Bu nedenle kalp sağlığınız için siyah çay yerine yeşil çayı tercih edebilirsiniz.