
Atar ve toplardamar sistemine ek olarak bir de lenf sıvısı sirkülasyonu vardır. Atardamarlar kanı kalpten dokulara taşır.
Vücuttaki lenf sıvısı bazı nedenlerle birikerek kolların, bacakların nadiren yüz, boyun veya karın bölgesinin şişmesine neden olur. Bu duruma “lenfödem” denir.
Yüz, boyun, kollar, bacaklar, karın ve akciğerlerde meydana gelebilen lenfödem şişkinlik, eklemlerde hareket kısıtlılığı ve ağrıya neden olabilir.
Lenfödem bazı durumlarda doğuştan bazı durumlarda sonradan görülür ve kendi içinde primer (birincil) ve sekonder (ikincil) lenfödem olarak ayrılır.
Sekonder lenfödemde, bazı bireyler daha fazla risk taşıyabilir. Kanser tedavilerinden sonra açığa çıkan lenfödem riski bazı unsurlara bağlı olarak değişir.
Lenfödem riski olan kişileri belirlemek ve bu kişilere, lenfödem oluşmasını önleyecek tedbirleri almasını sağlayan eğitimi vermek önemlidir.
Lenfödem çeşitli sebeplerden dolayı vücutta bazı bölgelerin şişmesiyle meydana gelir ve şekil bozuklukları oluşturur. Kişinin hayatını kısıtlaması nedeniyle lenfödemle yaşamaya alışmak başlarda zor olabilir. Ancak lenfödem kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesi Lenfödem Merkezi’nde kişiye özel manuel teknikler ve egzersizler sayesinde lenfödem kontrol altına alınır.
Merkezimizde ayrıca lenfödemi önleyici sağlık hizmetleri de planlanmaktadır. Risk faktörü taşıyan kişiler (meme, rahim kanseri tedavisi olanlar ya da ailesinde lenfödem bulunan kişiler) ile lenfödemi olan kişilere çeşitli eğitimler ve sunumlar ile bilgi verilmektedir. Lenfödem Okulu’nda lenf sistemini hızlandıran masajlar, egzersizler ve lenfödemden koruyucu bilgiler hastalarla paylaşılır.
Merkezimizde lenfödem tedavisi SGK kapsamındadır.