Yazı İçeriği
1. Karaciğer depolar ama yağlanır 2. İnsülin direnciyle gelen hastalıklar 3. Ağız sağlığını böyle bozar 4. Kalp krizine götürebilir 5. Şeker bir ‘bağımlılık’tır

Şeker vücutta birikip bu hastalıklara neden olur

Tatlılar, çikolatalar, şekerler… Siz de kendinizi durduramıyor musunuz? Bayramlarda bu tüketim artar ancak gündelik hayatta da şeker tüketimi çok yaygın. Yediklerimizin içinde de şeker olduğu unutulmamalı. Yapılan bilimsel çalışmalar, her gün çayımıza, kahvemize attığımız şeker, yediğimiz tatlılar veya hazır ambalajlı ürünlere konulan tatlandırıcılar derken sağlığımızın ciddi ölçüde tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor. Amerikan Kalp Cemiyeti’nin yayınladığı rakamlara göre, günlük alınabilecek şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori). Önerilen miktarlardan fazlasını vücut tolere edemez ve zamanla birikim yaparak birçok sağlık sorununa neden olur. İşte fazla şekerin vücuda verdiği 5 zarar…


1. Karaciğer depolar ama yağlanır

Beyaz şeker vücudumuzda sindirildikten sonra karaciğer tarafından toplanır ve fazlası yine karaciğer tarafından yağ olarak depolanır. Vücutta tolere edebileceğinden fazla şeker veya şekerli gıda tüketimi varsa karaciğerde yağlanmanın artmasına neden olur.

2. İnsülin direnciyle gelen hastalıklar

Vücudumuzdaki en önemli hormonlardan biri olan insülin, kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır. İnsülin direnci kandaki şekerin hücre içerisine girip kullanılamaması anlamına gelir. Birçok çalışma şeker tüketiminin insülin direncine yol açtığını ortaya koyuyor. İnsülin direnci oluşan kişilerde metabolik sendrom, obezite, tip 2 diyabet, kalp damar rahatsızlıkları riski artar.

3. Ağız sağlığını böyle bozar

Protein, vitamin veya mineral içermeyen, hiçbir besin değerine sahip olmayan, ‘boş kalori’ denilen şeker ağız ve diş sağlığını tehlikeye atar. Çünkü ağız içinde bulunan bakteriler için kolay sindirilebilen bir enerji kaynağı. Ağızda bulunan bu bakterilerin beslenerek çoğalmasını sağlar ve diş çürüklerine sebep olur.

4. Kalp krizine götürebilir

Şekerin fazla tüketimine bağlı olarak oluşan karaciğerdeki yağlanma, kandaki kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin ve trigliserid denilen yağ parçacıklarının artmasına sebep olarak damar tıkanıklığına yol açabilir. Damarların içindeki bu parçacıkların artması kalp krizi riskini yükseltir.

5. Şeker bir ‘bağımlılık’tır

Şeker, ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetikler. Bu nedenle keyif verici özelliği, kişilerde bağımlılık yaratabilir. Beyaz şeker ve şeker içeren yiyecekler, beyindeki ödül mekanizmasını doğal gıdalardan daha fazla uyardığı için tüketimi daha fazladır. Fazla şeker miktarı kişide ayrıca dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, hafıza kapasitesi düşüklüğü ve öğrenme geriliği yapabilir.