Yazın Dövme Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Dövme yaptırmak yazın cazip gelebilir ancak dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
Dövme Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yazın Dövme Bakımı
Yaz Aylarında Dövme Yaptırmanın Avantajları ve Dezavantajları
Dövme Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dövme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Dövme Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalıcı dövmelerin vücuttan silinmesi, yapılmasından çok daha zorlu bir prosedürü içerir. Dövme yaptıranların önemli bir kısmı dövmelerini hayatları boyunca vücutlarında taşır. Bu da dövmenin şekline ve bölgesine doğru şekilde karar verilmesini gerekli kılar. Dövme yaptırırken estetik kaygıların yanı sıra hijyen koşullarına da uyulmalı ve doğru dövme sanatçısıyla çalışılmalıdır. Dövmenin yapılacağı dövme stüdyosuysa belirli hijyen standartlarını karşılayabilmelidir.
Dövme işleminin öncesinde enfeksiyon riskine karşı dövme yapılacak bölge sterilize edilmelidir. Dövme bölgesinde tüy olmaması gerektiğinden bu alanın tıraşlanması gerekir. Tıraşlama işlemi dövme stüdyosunda gerçekleştirilebilir. Fakat bireyler bu işlemi kendi evinde de yapabilir. Bölgedeki tüylerin temizlenmesi için ağda ya da epilasyon gibi yöntemler uygulanmamalıdır. Dövme yapıldıktan sonraki üç gün bölgeye su değmemesi gerektiği için bireylerin dövme yaptırmaya gitmeden önce duş alması ya da banyo yapması önerilir. Ayrıca dövme yaptırmaya giderken dövme bölgesini sıkmayacak, rahat, kolay giyilip çıkarılabilen bol kıyafetler tercih edilmesi dövme yaptırma sürecini konforlu hâle getirebilir.
Dövme işleminden önceki 24 saat aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar alınmamalı ve alkol tüketilmemelidir. Fakat sürekli olarak kan sulandırıcı ilaç kullanmanız gereken bir durum varsa doktorunuzla görüşmeniz ve dövme yaptırmak için onay almanız gerekebilir.
Dövme Sanatçısını Seçme
Dövme bir sanat dalı olarak kabul edilir. Bu nedenle dövme yapacak bireyler de dövme sanatçısı olarak adlandırılır. Her sanatçıda olduğu gibi dövme sanatçılarının da farklı tarzlara ve çizgilere sahip olmaları mümkündür. Hangi dövme sanatçısıyla çalışacağınıza karar vermek için dövme sanatçısıyla birebir görüşebilir, sağlıklı bir iletişimin mümkün olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda sanatçının portfolyosunu, yani daha önce yaptığı işleri incelemek tarzının size uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.
Dövme yaptıracak bireylerin dövme sanatçısına güvenmesi kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayabilir. Bu nedenle görüşmelerde merak edilen tüm sorular dövme sanatçısına sorulabilmelidir. Dövme ücreti, tasarım çizgisi, dövme işleminden önceki ve sonraki süreç, kullanılan mürekkep markası veya ekipmanların nasıl dezenfekte edildiği gibi konularda bilgi almak dövme sürecine rahatça başlamanıza yardımcı olabilir.
Dövmenin yapılacağı ortam da dövme sanatçısı kadar önemlidir. Dövme stüdyosunun belli hijyen standartlarına sahip olması, dövme uygulaması sırasında hastalık bulaşma riskini azaltır. Hijyen kurallarına uyulmayan ortamlarda yapılan dövmeler nedeniyle hepatit A, hepatit B, hepatit C ve AIDS gibi hastalıkların bulaşma riski artar. Ayrıca çeşitli cilt enfeksiyonları da gelişebilir. Bu nedenle iğne ve mürekkep gibi dövme ekipmanlarının tek kullanımlık olması, tek kullanımlık olmayan ürünlerinse çeşitli sterilizasyon yöntemleriyle sterilize edilmesi gerekir.
Dövmenin Yeri ve Büyüklüğü
Dövmenin vücudun hangi bölgesine yapılacağına ve ne boyutta olacağına karar vermek bireyler için zorlayıcı olabilir. Her dövme ilk yapıldığında oldukça net ve keskin hatlara sahip olsa da zaman geçtikçe dövmenin bulanıklaşma ihtimali bulunur. Bu bulanıklaşmanın ne zaman ve ne miktarda olacağı dövmenin yeriyle ve büyüklüğüyle ilişkilidir. Eğer boyut ve konum konusunda endişeleriniz varsa bu konuyu dövme sanatçınızla detaylı bir şekilde görüşebilirsiniz.
Bazı bireyler dövmelerinin sürekli göz önünde olmasından rahatsızlık duyabilir. Bu durum zaman içerisinde dövmeden sıkılmaya neden olabilir. Dolayısıyla dövmenin konumunu belirlerken bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurabilirsiniz.
İşlem başlamadan önce dövmenin ana hatları dövme sanatçısı tarafından bir kâğıda çizildikten sonra kâğıt cildinizde konumlandırır. Siz de bu taslak üzerinden dövmenin vücudunuzdaki yeri ve boyutu konusunda net bir karar verebilirsiniz.
Dövme Tasarımının Önemi
Yapılacak dövme bireyler için özel anlam ifade eden bir şekil olabileceği gibi bir isim, sayı ya da tüm bunların birlikte olduğu bir tasarım olabilir. Eğer dövme tasarımı konusunda kararsızsanız internetteki örneklerden faydalanabilir, aklınızdaki tasarımı görmek için dövme sanatçısından destek isteyebilir ya da portfolyosundan ilham alabilirsiniz. Dövme tasarımı hazır olduğunda provasını yaparak vücudunuzda nasıl duracağını görebilir, son kararınızı verebilirsiniz. Ayrıca yaptığınız tasarımın hangi renkleri içereceği de doğru şekilde planlanmalıdır. Seçilen renk tonlarının cilt renginizle uyumlu olması daha estetik bir görünüm yaratabilir.
Yazın Dövme Bakımı
Yazın dövme bakımını doğru şekilde yapmak hem dövmenin kalıcılığını hem iyileşme sürecini etkileyen faktörler arasındadır. İyileşme sürecinin sorunsuz atlatılması ve dövmenin tasarladığınız gibi görünmesi için bakım uygulamalarını dövme sanatçısının önerileri doğrultusunda yapmanız gerekir. Bakım gereklilikleri genellikle her mevsim için aynıdır. Fakat yazın dövme bölgesinin güneş ışınlarına maruz kalma ihtimali bulunduğundan biraz daha hassas davranmak gerekebilir.
Güneşten Korunma
Dövme bölgesinin güneş ışınlarına maruz kalmaması hem cildinizin hem dövmenin korunmasını sağlar. Çünkü güneş ışınları bazı dövme mürekkeplerinin solmasına neden olabilir. Aynı zamanda UV ışınları enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflattığı için enfeksiyon riskini artırabilir. Cildin dövme yapılan kısmı oldukça hassas olabileceğinden güneş ışınları burada farklı cilt sorunlarının meydana gelmesine de yol açabilir. Bu yüzden dövme bölgesinin güneşten korunması için en az 30 SPF ya da daha yüksek faktörlü ve suya dayanıklı güneş koruyucu kullanılması gerekir. Güneş kremi güneşe çıkmadan en az 15 dakika önce sürülmeli ve 2 saatte bir yenilenmelidir. Dövme yapılan bölgenin üzerini örten giysiler giymek de ekstra güneş koruması sağlayabilir.
Nemlendirme ve Cilt Bakımı
Dövme yapılan bölgenin özellikle ilk 2 gün düzenli olarak nemlendirilmesi gerekir. Bölgenin mümkünse parfüm içermeyen bir nemlendiriciyle 8-10 saatte bir düzenli olarak nemlendirilmesi, dövme yapılan bölgenin nem dengesinin korunmasını sağlar. Dövme sonrası cilt sağlığını korumak için dövme sanatçısının verdiği önerilere harfiyen uymak, bölgeyi temiz tutmak, önerilmesi durumunda antibiyotikli krem kullanmak bölgenin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.
İyileşme Süreci ve İzleme
Dövme yapıldıktan sonra cilt bir travma tepkisi vererek bölgeye kan gönderir. Bu da şişliğe ve kızarıklığa neden olabilir. Aynı zamanda dövme bölgesinde kan, plazma veya mürekkep sızıntısı görülebilir. Bölgede hafif sıcaklık ve ağrı hissetmek normal karşılanır. Bu belirtiler yaklaşık 1 hafta sürer ancak kızarıklığın ve şişliğin 2 hafta sonra kaybolması beklenir. Kaşıntı, dövme sonrası iyileşme sürecinde görülen bir diğer belirtidir ve yara iyileşmesinin doğal bir sürecidir. Özellikle ilk 2 hafta dövme bölgesinde kaşınma ve pul pul dökülme görülebilir. Dövme yapıldıktan yaklaşık 5-6 gün sonra cilt üzerinde kabuklanmalar ve soyulmalar görülebilir. Bir iyileşme göstergesi olan bu durum ortalama 2-3 hafta devam edebilir. Bakım uygulamaları doğru şekilde yapıldığında kaşıntı da 2 hafta sonra ortadan kalkar. Ancak kaşıntıya kurdeşen benzeri deri döküntüleri eşlik ediyorsa bu durum alerjik reaksiyon belirtisi olabilir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız hızlı bir şekilde tıbbi yardım almanız gerekebilir.
Dövme sonrası enfeksiyon ihtimaline karşı iyileşme sürecinin dikkatli izlenmesi gerekir. Dövme bölgesinde veya çevresinde artan ağrı ve şişlik, kırmızı renkli deri döküntülerinde artış, bölgeden yayılan kötü koku, deri altında kaşıntılı ve ağrılı yumrular, dövme bölgesinde irinli akıntı, bölgede açık yara gelişimi, ateş, titreme ve eklem ağrıları enfeksiyon belirtisidir. Bu durumda acilen tıbbi yardım alınmalıdır.
Yaz Aylarında Dövme Yaptırmanın Avantajları ve Dezavantajları
Yaz aylarında dövmelerin çok daha görülebilir hâle gelmesi bireyler için iyi bir dövme yaptırma fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yine de bu durumun artıları ve eksileri göz önünde bulundurulmalıdır.
Tatil döneminde dövme yaptıran bireyler, iyileşme sürecini işe ya da okula gitmek zorunda kalmadan, kolayca geçirebilir. Ayrıca yaz aylarında dövme yaptırmak için daha geniş vakit veya daha iyi bir fırsat yaratılabilir. Yazın dövme yaptırmanın bir diğer avantajıysa yaptırılan dövmenin daha kolay sergilenebilmesidir. Yazın giyilen kıyafetlerin vücutta daha az yer kaplaması, yaptırılan dövmenin üzerinin açık kalmasını ve dövmelerin başkaları tarafından daha kolay görünmesini sağlar.
Yeni yapılan dövmelerde dövme bölgesinin korunması oldukça önemli olduğundan yaz mevsiminin koşulları bu durumu güçleştirebilir. Ayrıca güneşe maruz kaldığında dövmelerde solma meydana gelebilir. Güneş ışınları cildi tahriş ederek iyileştirmeyi geciktirebilir ya da enfeksiyon riski artabilir. Terleme ve denize girip çıkma gibi durumlara bağlı olarak komplikasyon oluşması da yazın dövme yaptırmanın riskleri arasındadır.
Yaz aylarında dövme yaptırmanın avantajlarını ve dezavantajlarını kısaca şöyle ifade edebiliriz:
Avantajları | Dezavantajları |
Dövme yaptırmak için daha uygun vakit ve daha iyi fırsatlar yaratılabilir. | Yazın güneşe uzun süre maruz kalındığında dövmenin renkleri solabilir. |
Vücutta az yer kaplayan kıyafetler dövmenin görünürlüğünü artırır. | Terleme ve sık duş alma ihtiyacı dövmenin iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. |
İnce ve hafif kıyafetler dövmenin hava almasını ve daha kolay iyileşmesini sağlayabilir. | Dövme deniz suyuyla temas ettiğinde komplikasyonlar görülebilir. |
Dövme Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dövme sonrası bakım prosedürleri ve uyulması gereken kurallar hem dövme hem cilt sağlığı açısından önem taşır. Bakım uygulamaları, ilk haftalarda yapılması gerekenler ve uzun vadeli bakım olmak üzere iki sınıfta değerlendirilebilir.
İlk Haftalarda Yapılması Gerekenler
İlk haftalarda yapılacak bakım uygulamaları enfeksiyon riskini en aza indirmek için gereklidir. Dövmenin tamamlanmasının ardından ilk 5 gün dermalize bant kullanılır. Dermalize bant dövmenin iyileşmesi için uygun ortamı hazırlayan, su geçirmeyen ancak hava geçiren esnek bir üründür. Dermalize bandın kullanıldığı süre boyunca ekstra bir bakım yapmaya gerek yoktur. Aynı zamanda ilk 24 saat duş almamak ve dövme yapılan bölgeyi esnetecek hareketlerden kaçınmak iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olabilir.
Dermalize bant, dövme bölgesinde biriken sıvıların dışarı sızması ya da fazla sıvı birikmesi nedeniyle şişmesi durumunda 5. gün beklenmeden çıkarılmalıdır. Dermalize bant erken çıkarılırsa ilk 3 gün uzun süreli veya sıcak duşa girmekten kaçınmak gerekir. Bölgenin ilk 5 gün antibakteriyel içerikli sabunla ve mümkünse içme suyuyla yıkanarak kurulanması gerekir. Duşa girmenin gerekli olduğu durumlardaysa dövme bölgesinin üzeri kalın bir vazelin tabakasıyla veya streç filmle kapatılarak suyla teması engellenmelidir. Dövme bölgesini temizledikten sonra hafifçe sarmak hava akışının sağlanmasını kolaylaştırabilir.
Dövmeyi yaptırdıktan sonraki 5 ve 15. günler arasında dövme bölgesi günde üç kez antibakteriyel sabunla ve ılık suyla yıkanabilir. Kurulama işlemi kâğıt havlu ya da peçete kullanılarak nazikçe yapılmalıdır. Ardından uygun bir nemlendiriciyle bölgenin nemlendirilmesi sağlanır. Nemlendiricilerin su bazlı olması dövme mürekkebinin solmasını önleyebilir. Bölgenin kurumasına izin vermeden düzenli olarak nemlendirilmesi iyileşme sürecindeki bir gerekliliktir. Nemlendirme işlemi bölgedeki pul pul görünüm gidene kadar devam etmelidir. Bu süreçte bölgede oluşan kabuklar ve pullar koparılmamalıdır.
Dövme sonrası ilk 2 hafta bölgenin güneşten korunması gerekir. 4 haftalık süreç boyunca bölgeye ağda, jilet ya da lazer epilasyon gibi işlemler uygulanmamalıdır. Banyo yaparken dövme bölgesi tamamen iyileşene kadar lif kullanılmamalıdır.
Dövme yapıldıktan sonraki 3-4 haftalık süreç, enfeksiyon oluşumunun önlenmesi ve iyileşme süreci açısından en riskli dönemdir. Bu nedenle ilk 3-4 haftalık süreçte aşırı egzersiz yapmaktan kaçınmak gerekir. Aşırı egzersiz veya ağır sporlar terlemeye, dolayısıyla iyileşmenin gecikmesine neden olabilir. İlk haftalarda havuza ve denize girmekten kaçınmak, enfeksiyon riskinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Uzun Vadeli Bakım
Dövme bakımı yalnızca birkaç haftalık iyileşme sürecini kapsamaz. Dövmenin canlılığını koruması için ömür boyu kontrol ve bakım gerekir. Uzun süreli bakımın en önemli adımı, bölgeyi düzenli şekilde nemlendirmek ve temiz tutmaktır. Uygun ürünlerle cilt temizliğinin yapılması bölgede sivilceli ve pütürlü bir görünüm oluşmasını engelleyebilir. Nemlendirmeyse cildin daha sağlıklı olmasını ve dövmenin daha canlı görünmesini sağlar. Dövmenin güneşten korunması ve solaryum sırasında kapatılması, solma riskinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Tüm bakım gereklilikleri doğru bir şekilde yerine getirilse bile dövmelerin uzun vadede solma ya da şekil bozukluklarına uğrama ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda dövme sanatçısının uygun gördüğü zamanlarda dövme üzerinde revizyon çalışmaları yapılabilir.
Dövme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Dövme yaptırmak için en uygun zaman nedir?
Her mevsimde dövme yaptırmak mümkündür. Ancak dövme sonrası bakım prosedürlerinin daha rahat uygulanabilmesi ve iyileşme sürecinin desteklenmesi için ekim ve mart ayları daha uygun olabilir. Özellikle mart ayında yaz dövme trendleri ortaya çıkmaya başlar. Sonbahar ve kış aylarında dövme yaptırmak dövme yapılan bölgeyi güneşten korumak için avantaj sağlayabilir. Aynı zamanda terleme daha düşük olacağı için terlemeye bağlı sorunlar minimize edilebilir. Yazın dövme bakımı için kullanılan kremler sıcak hava nedeniyle rahatsızlık verici olabilir. Sonbahar ve kış mevsiminde yapılan dövmelerin iyileşme süreci yaz mevsimine kadar tamamlamış olur ve bu da dövmeleri sergilemeyi mümkün kılar. Ayrıca yaz aylarında yaptırılan dövmeler denize ve havuza girmenize engel olacağından tatil planlarınızı ertelemenize neden olabilir.
Dövme sonrası denize girmek zararlı mı?
Dövme sonrası bölge açık yara konumundadır. Bu nedenle dövme yaptırdıktan hemen sonra denize ya da havuza girmek bölgede enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Yeni bir dövme yaptırdıktan sonra en az 2 hafta denize ve havuza girilmemesi önerilir.
Dövme iyileşme süresi ne kadar sürer?
Dövme yaptırdıktan sonra cildin dış tabakası ortalama 3-4 hafta içerisinde iyileşir. Ancak derinin alt tabakalarının iyileşme süreci 2 ila 6 ay arasında sürebilir. Bu süre boyunca uygun bakımların yapılmasıyla ve bölgenin korunmasıyla dövme iyileşme süreci hızlanabilir.
Dövme bölgesi enfeksiyon kaparsa ne yapılmalı?
Dövme sonrası uygun bakım yapılmaması veya hijyen kurallarına dikkat edilmemesi durumunda bölgede enfeksiyon gelişmesi ihtimali bulunur. Bölgenin enfeksiyon kapması ya da alerjik reaksiyon göstermesi durumunda vakit kaybetmeden bir dermatoloğa gidilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.
Hangi bölgeler dövme yapılırken daha az ağrı hissettirir?
Dövme yaptırmak acılı bir işlemdir. Fakat bu acı gerekli durumlarda anestezi kremleri yardımıyla azaltılabilir. Vücudun bazı bölgeleri ağrıya ya da acıya karşı hassasiyet gösterdiğinden dövme yapılırken bu bölgelerde daha fazla ağrı oluşabilir. Boyun, eller, parmaklar, bilekler, ayakların üstü ve şakak gibi bölgeler, omuz ya da kol gibi bölgelere oranla daha fazla ağrı ya da acı hissettirebilir.
Dövme yaptırırken nasıl bir acı hissedilir?
Dövme yaptıran pek çok birey dövme işlemi sırasında hissettikleri acıyı genellikle hafif bir batma ya da sinek ısırığı olarak tarif eder. Hissedilen acının şiddeti dövmenin yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda dövme yaptıran bireyler çizilme veya titreşim hissi de yaşayabilir. Titreşim genellikle kemikli bölgelerde daha çok hissedilir. Dövme yaptıran bireylerin tarif ettiği bir diğer his de yanmadır. Dövme iğnesinin aynı noktadan birkaç kez geçmesi, ağrının şiddetinin artmasına neden olabilir.
Dövmeyi sildirmek mümkün müdür?
Kalıcı dövmeleri sildirmek mümkündür. Ancak bu işlem dövme yaptırmaya oranla pahalı ve ağrılı bir süreçtir. Bu nedenle dövme yaptırmaya karar verirken birkaç kez düşünmek ve ani kararlar vermemek, dövme sildirme sürecinin yaşanma ihtimalini azaltır. Dövme sildirmek için lazer, cerrahi kesim ya da dermabrazyon gibi yöntemlere başvurulabilir. Dövme sildirme işlemi için öncelikle bir dermatologla konuşmanız gerekir. Dövmelerinizden sıkıldığınız durumlarda dövmeyi sildirmek yerine "cover" olarak adlandırılan yeni bir dövme yaptırarak dövmenizi dönüştürebilir ve yeni bir dövmeye sahip olabilirsiniz.
Dövmenin rengi solar mı?
Dövme yaptırdıktan sonra bakım uygulamalarının doğru bir şekilde yapılmaması, kullanılan mürekkebin kalitesiz olması ya da dövme sanatçısının yeterince deneyimli olmaması gibi durumlar dövme renginde solmalara neden olabilir. Ayrıca dövme renginin solmasında bireylerin cilt tipi de etkilidir. Cilt tipine bağlı olarak mat derilere yapılan dövmeler daha mat, parlak derilere yapılan dövmeler daha parlak görünebilir.
Bize Ulaşın
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.