Acıbadem Logo

Bacak Bacak Üstüne Atmak Zararlı mı?

Bacak bacak üstüne atmak, çalışma, dinlenme ve sohbet sırasında sık tercih edilen bir oturma biçimidir. Ancak ara sıra bacakları çaprazlamak, tek başına kalıcı bir hastalık oluştuğunu göstermez. Otururken rahatlığı korumak için bacaklardaki baskının azaltılması, pozisyon değiştirilmesi ve gün içinde kısa hareket molaları verilmesi önerilir.

Bacak Bacak Üstüne Atmak Vücudu Nasıl Etkiler?

Bir bacağınızı diğerinin üzerine koyduğunuzda, ağırlığınızın kalça üzerindeki dağılımını ve bacakların birbirine uyguladığı baskıyı değiştirirsiniz. Kısa süre rahat hissettiren bu duruş, uzun süre korunduğunda uyuşma, karıncalanma veya bel ve kalçada gerginlik oluşturabilir. Etkiyi değerlendirirken oturma süresi ve mevcut şikayetler birlikte dikkate alınır.

Ara sıra bu pozisyonda oturmanın herkeste kalıcı zarar oluşturduğu söylenemez. Rahatsızlık başladıktan sonra aynı şekilde oturmaya devam etmek, baskının sürmesine neden olur. Bacakları açmak ve uygun olduğunda kalkıp yürümek, uzun süreli baskıyı azaltır.

Bacakları çaprazlayarak oturmanın öne çıkan etkileri şunlardır:

  • Diz çevresinde sinir basısına yol açabilir.
  • Bacak ve ayakta geçici uyuşmaya neden olabilir.
  • Bel ve kalçanın yük dağılımını etkiler.
  • Tansiyon ölçümünde değerlerin geçici olarak yüksek çıkmasına yol açabilir.

Her kişi bu etkilerin tümünü yaşamaz. Örneğin masa başında çalışırken yalnızca bir bacağında karıncalanma hisseden kişinin önce oturuşunu değiştirmesi gerekir. Şikayetin pozisyon değişikliğiyle geçip geçmediği, değerlendirmede yol gösteren bilgilerden biridir.

Bacak Bacak Üstüne Atınca Neden Uyuşma Olur?

Bacak bacak üstüne atınca oluşan uyuşma, sinire ve siniri besleyen küçük damarlara uygulanan baskıyla ilişkili olabilir. Diz dış yanında yüzeye yakın ilerleyen peroneal sinir, uzun süreli basıya duyarlıdır. Bu sinir, ayağın yukarı kaldırılmasına ve ayak sırtındaki duyunun taşınmasına katkı sağlar.

Uyuşma, iğnelenme ve karıncalanma gibi duyular parestezi olarak adlandırılır. Oturuşa bağlı kısa süreli karıncalanma çoğunlukla baskı kaldırıldığında azalır. Bacağın üzerine oturmaya devam etmek veya uyuşmayı görmezden gelmek ise baskının sürmesine neden olur.

Uzun süren belirgin sinir basısı, geçici karıncalanmanın ötesinde sorunlara yol açabilir. Ayağın ön kısmını yukarı kaldırmakta zorlanma, yürürken parmakların yere takılması veya güç kaybı varsa değerlendirme gerekir. Bu durumda yalnızca oturma alışkanlığını değiştirmekle yetinilmemelidir.

Bacak Bacak Üstüne Atmak Bel Ağrısı Yapar mı?

Bacakların çaprazlanması, leğen kemiğinin konumunu ve belin oturma sırasındaki duruşunu değiştirir. Özellikle gövdeyi yana eğerek veya öne çökmüş halde uzun süre oturmak, bel ve kalça çevresinde rahatsızlığı artırabilir. Zaten ağrısı olan kişinin kendisini zorlayan pozisyonu sürdürmemesi uygundur.

Oturma pozisyonlarını inceleyen araştırmalar, bacaklar çaprazlandığında gövde ve leğen kemiğinin açılarında değişiklikler göstermektedir. Bununla birlikte bu gözlemler, alışkanlığın tek başına kalıcı omurga eğriliğine neden olduğunu kanıtlamaz. Kısa süreli duruş değişikliği ile yapısal bir omurga hastalığı birbirinden ayrılmalıdır.

Devam eden bel ağrısı yalnızca bacak bacak üstüne atmaya bağlanmamalıdır. Ağrının süresi, bacağa yayılması ve hareketle ilişkisi önemlidir. Sandalyeyi düzenlemek rahatlama sağlamıyorsa veya ağrı günlük işleri engelliyorsa hekim değerlendirmesi gerekir.

Bacak Bacak Üstüne Atmak Varis Yapar mı?

Bacak bacak üstüne atmanın tek başına varise neden olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur. Varis oluşumunda toplardamar duvarı ve kapakçıklarının işlevi, ailesel yatkınlık, yaş ve gebelik gibi etkenler rol oynar. Bu nedenle görünen damarları yalnızca bir oturma alışkanlığıyla açıklamak doğru değildir.

Varis, yüzeysel toplardamarların genişleyip kıvrımlı hale gelmesidir. Bacakta ağırlık hissi, ağrı veya şişlik eşlik ediyorsa uzun süre hareketsiz kalmamak önem kazanır. Otururken bacakları sıkıştıran bir pozisyon rahatsızlık veriyorsa ayakları destekleyerek daha rahat bir duruşa geçilebilir.

Bacakları açmak varisi tedavi etmez. Ancak daha rahat oturmayı ve pozisyon değiştirmeyi kolaylaştırır. Kısa yürüyüşler ve uygun hareket alışkanlıkları günlük bakımın parçasıdır. Varis çorabı veya başka bir tedaviye ihtiyaç olup olmadığı, kişinin şikayetleri ve damar değerlendirmesiyle belirlenir.

Bacak Bacak Üstüne Atmak Tansiyonu Yükseltir mi?

Bacakları diz hizasında çaprazlamak, otururken ölçülen tansiyonu geçici olarak yükseltebilir. Bu nedenle tansiyon ölçülürken iki ayak yere basmalı ve bacaklar çaprazlanmamalıdır. Ölçüm sırasında görülen bu değişiklik, alışkanlığın kronik hipertansiyona neden olduğu anlamına gelmez.

Evde tansiyon ölçümü yaparken önce en az beş dakika sessizce dinlenmek gerekir. Sırt sandalyeye dayanmalı, kol kalp hizasında desteklenmeli ve ölçüm boyunca konuşulmamalıdır. Böylece oturuş ve hareketin sonucu etkilemesi azaltılır.

Bacaklar çaprazken yüksek bir değer ölçüldüyse doğru oturma pozisyonunda yeniden ölçüm yapılabilir. Ancak tekrarlayan yüksek değerler yalnızca oturuşa bağlanmamalıdır. Ölçümleri kaydedip hekimle paylaşmak, tek bir sonuca göre karar vermekten daha yararlıdır.

Otururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Rahat oturmak için ayakların desteklenmesi, belin sandalyeye dayanması ve bacakların hareket edebileceği alan bulunması gerekir. Bunun yanında hiçbir oturma pozisyonunu saatlerce korumamak önemlidir. Bacakları açmak kadar oturmaya ara vermek de günlük alışkanlığın bir parçası olmalıdır.

Otururken uygulanabilecek öneriler şunlardır:

  • İki ayağı yere veya uygun bir ayak desteğine dayamak
  • Sandalyeyi diz arkasına baskı yapmayacak şekilde ayarlamak
  • Beli desteklemek ve sürekli bir yana yaslanmaktan kaçınmak
  • Bacakları rahatça hareket ettirecek alan bırakmak
  • Gün içinde pozisyon değiştirmek ve kısa yürüyüş molaları vermek
  • Uyuşma veya ağrı başladığında baskıyı kaldırmak

Örneğin uzun bir telefon görüşmesini ayakta yapmak veya bir işi bitirdikten sonra birkaç dakika yürümek hareketi artırır. Amaç kusursuz bir oturuşu hiç bozmadan korumak değildir. 'Rahat oturuş', vücudun desteklendiği ve gerektiğinde kolayca pozisyon değiştirilebildiği bir düzeni anlatır.

Kimler Daha Dikkatli Olmalı?

Kalça ameliyatı geçirenler, bacağında duyu kaybı veya sinir sorunu bulunanlar ve bu pozisyonda ağrısı artan kişiler daha dikkatli olmalıdır. Duyu azalması olan bir kişi baskıyı yeterince fark etmeyebilir. Bu nedenle bacakların konumunu ve cilde uygulanan baskıyı kontrol etmek önemlidir.

Kalça protezi ameliyatından sonra bacakları çaprazlamaya ilişkin kısıtlamalar cerrahi yönteme ve iyileşme planına göre değişir. Ameliyat ekibinin verdiği hareket önerileri esas alınmalıdır. Her hasta için aynı yasak süresini belirlemek veya kısıtlamayı kendiliğinden kaldırmak uygun değildir.

Varis, şişlik veya uzun süreli hareketsizlik nedeniyle kişisel öneri verilmişse günlük oturma düzeni buna göre ayarlanmalıdır. Buna karşılık hiçbir şikayeti olmayan kişide ara sıra bacak bacak üstüne atılması tek başına hastalık belirtisi sayılmaz.

Hangi Şikayetlerde Doktora Başvurulmalı?

Pozisyon değiştirildiği halde geçmeyen veya sık tekrarlayan uyuşma için hekim değerlendirmesi gerekir. Ayağı kaldırmakta zorlanma ve yürürken takılma gibi yeni gelişen güç kaybında gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Muayenede sinirlerin, kasların ve dolaşımın durumu birlikte değerlendirilir.

Bir bacakta aniden gelişen şişlik, ağrı, sıcaklık artışı veya renk değişikliği basit bir oturma rahatsızlığı olarak görülmemelidir. Bu belirtiler aynı gün değerlendirme gerektirir. Nefes darlığı ya da göğüs ağrısı da varsa 112 aranmalıdır.

Pıhtı riski, yalnızca bacakların çapraz olup olmamasına göre belirlenmez. Uzun süreli hareketsizlik, yakın zamanda geçirilen ameliyat ve önceki pıhtı öyküsü gibi etkenler önemlidir. Bu nedenle olağan dışı belirtilerde oturuşu değiştirdikten sonra geçmesini beklemek doğru değildir.

Bacak Bacak Üstüne Atmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bacak Bacak Üstüne Atarak Ne Kadar Süre Oturulabilir?

Herkes için geçerli, kesin bir güvenli dakika sınırı yoktur. Rahatsızlık ve uyuşma ortaya çıkmasını beklemeden pozisyon değiştirmek uygundur. Aynı şekilde uzun süre oturmak yerine gün içinde kısa hareket araları verilmelidir.

Bacakların Yerini Değiştirmek Yeterli mi?

Üstteki bacağı değiştirmek, baskının sürekli aynı bölgede kalmasını azaltabilir. Ancak bu hareket, oturmaya ara verip kalkmanın yerini tutmaz. İki ayağı desteklemek ve uygun aralıklarla kalkıp hareket etmek de gerekir.

Ayak Bileklerini Çaprazlamak da Aynı Etkiyi Yapar mı?

Ayak bileklerini çaprazlamak ile bir dizi diğer dizin üzerine koymak aynı pozisyon değildir. Sinire uygulanan baskı ve tansiyon üzerindeki etki farklı olabilir. Yine de tansiyon ölçümünde önerilen oturuş, ayakların yere basması ve bacakların çaprazlanmamasıdır.

Bacak Bacak Üstüne Atmak Skolyoz Yapar mı?

Bacak bacak üstüne atmanın tek başına skolyoza neden olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur. Otururken oluşan geçici eğilme, kalıcı omurga eğriliğiyle aynı değildir. Omuz veya bel hizasında belirgin asimetri fark ediliyorsa değerlendirme yapılmalıdır.

Bacak Bacak Üstüne Atmak ile Bağdaş Kurmak Aynı mı?

Bağdaş kurarken iki diz de bükülür ve bacaklar genellikle oturulan yüzeyin önünde çaprazlanır. Sandalyede bir bacağı diğerinin üzerine koymak farklı bir duruştur. Her iki pozisyonda da kişiyi zorlayan açıları sürdürmemek ve uyuşma olduğunda baskıyı kaldırmak gerekir.


Acıbadem Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.


Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2026

Yayınlama Tarihi: 21 Ekim 2026



Bilgi talepleriniz için bize ulaşabilirsiniz.

Size yardımcı olmak için hazırız. Formu doldurun, 24 saat içerisinde dönüş yapalım.

alo acibadem
acibadem canli yardim

Farklı bir konuda yardım mı lazım?

7/24 destek veren uzmanlarımız ile başlatın.

Bize Ulaşın

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Ad

Soyad

Telefon

Mesajınız

Sizi Arayalım