Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Selülit, ciltte portakal kabuğuna benzer çukurlu, pütürlü veya tümsekli görünüme neden olan, genellikle kalça ve uyluk bölgesinde görülen ve genellikle kadınları etkileyen bir cilt problemidir. Hormonlar, kötü beslenme, yaşam tarzı, birikmiş toksinler ve genetik faktörlerle deri altında biriken yağ estetik açıdan istenmeyen görüntüye sebep olur. Lazer tedavisi, liposuction, akustik dalga terapisi gibi yöntemler selüliti geçirmeye yardımcı olur.
İçindekiler

Selülit Nedir?

Selülit, ciltte yağ hücrelerinin derinin tabakalarının arasına çıkmasından kaynaklanan yumru ve çukur oluşumunu ifade eden bir terimdir. Genel olarak portakal kabuğuna benzer bir görünüme sahip olan selülit kadınların %80 ila 90'ını etkiler.

Selülit genellikle uyluk, kalça, karın ve kalça bölgelerinde ortaya çıkar. Cildin yüzeyine bakıldığında portakal kabuğu gibi pütürlü veya pürüzlü bir görünüm oluşturur.

Selülit hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir, ancak kadınlarda daha yaygındır. Bu durum, kadınlarda yağ, kas ve bağ dokusu dağılımının farklı olmasıyla ilişkilidir. Özellikle kalça, uyluk, karın ve meme bölgelerinde sıkça rastlanır. Selülit estetik bir sorun olarak algılansa da sağlığa zararlı bir durum değildir.

Selülit Neden Olur?

Selülit cildin altında yağ birikmesinden kaynaklanır. Bazı kadınların vücut yapıları selülit oluşumuna daha yatkındır. Selülit, hormonlar, kötü beslenme, sağlıksız yaşam, birikmiş toksinler, genetik, kilo alımı ve hamilelik gibi nedenlerle olur.

Selülit nedenleri şu şekildedir:

  • Hormonlar
  • Kötü beslenme
  • Sağlıksız yaşam tarzı
  • Birikmiş toksinler
  • Genetik
  • Kilo alımı
  • Hamilelik

Hormonlar

Yağ dokusunun düzenlenmesinden sorumlu olan östrojenler selülit gelişimine neden olan hormonlar arasındadır. Yağ hücrelerinin boyut ve yapısı değiştikçe selülit gelişir. İnsülin ve katekolaminler gibi yağ parçalanmasında rol oynayan hormonlar da kilit rol oynar. Ancak bu araştırmalara rağmen, hormonların selülit oluşumunda oynadığı kesin rol şu anda bilinmemektedir.

Kötü beslenme

Beslenmenin selülit gelişimine etkisi şu anda tam olarak kesinleşmemiştir. Karbonhidrat içeren diyetlerin selüliti artırabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca bol miktarda tuz içeren diyetlerin sıvı tutulmasını artırabileceği ve selülit oluşturabileceği tahmin edilmemektedir. Yine de beslenme alışkanlıklarının aşırı miktarda rafine şeker veya karbonhidrat içermemesi iyi bir fikirdir. Çok fazla yağlı ve çok az lifli gıdalarla beslenen kişilerde selülit görülmesi muhtemeldir.


Sağlıksız yaşam tarzı

Sigara içen, egzersiz yapmayan, uzun süre tek bir pozisyonda oturan kişilerde selülit daha yaygındır. Aşırı yağlı kişilerde sıklıkla görülse de zayıf ve fit kişilerde de görülebilir. Genellikle 25 yaşından sonra ortaya çıkar. Kalça boyunca sıkı lastikli iç çamaşırı giyenlerde kan akışı sınırlanabilir, bu da selülit oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Birikmiş toksinler

Dehidrasyon ve birikmiş toksinler selüliti daha belirgin hale getirebilir. Su vücudu temizler ve selülite neden olabilecek toksinleri vücuttan uzaklaştırır.

Genetik

Genetik yapı selülitin gelişip gelişmeyeceğini büyük ölçüde belirler. Bazı genler yağ dağılımı, cilt esnekliği ve kan dolaşımını düzenler, bunların hepsi selülit oluşumunda etkilidir. Selülitle ilişkili olarak sıklıkla incelenen iki anahtar gen, cilt dokularına kan akışını düzenlemekten sorumlu olan ACE ve HIF1A'dır. Zayıf kan dolaşımı yağ birikimine ve sıkışmaya yol açarak selülit oluşumuna neden olabilir. Kolajen üretiminden sorumlu olan COL1A1 ve COL3A1 genleri de çok önemli bir rol oynar.

Kilo alımı

Selülit kilo alımıyla birlikte artma eğiliminde olsa da, zayıf olanları da etkileyebilir. Bunun nedeni, yağın kendisinin birincil neden olmamasıdır.

Hamilelik

Kilo alımı her hamileliğin normal bir parçasıdır. Ancak yeme alışkanlıkları değiştikçe kontrolden çıkmasına izin vermemek gerekir. Hamilelik selülitin bir süreliğine daha yoğun görünmesine neden olabilir, çünkü hamilelikte alınan kilo selüliti daha belirgin hale getirebilir. Hamilelikteki hormon değişiklikleri de selülit artışında rol oynayabilir.

Selülit Belirtileri Nelerdir?

Selülit çukurlu veya engebeli bir cilt görünümüyle olur. Cilt yüzeyinde portakal kabuğu, kalça, bacak ve karın bölgelerinde çukurlaşma görüntüsüyle belirginleşir. Selülit belirtilerinden bir diğer ise cildin buruşuk ve engebeli görünmesidir. Selülit en çok uyluk ve kalça çevresinde yaygındır, ancak göğüslerde, alt karın bölgesinde ve üst kollarda da bulunabilir.

Selülitin görünür belirtileri şu şekildedir:

  • Cilt yüzeyinde portakal kabuğu görünümü,
  • Kalça, bacak ve karın bölgelerinde çukurlaşma,
  • Cilt dokusunda düzensizlikler.

Cilt yüzeyinde portakal kabuğu görünümü

Selülitin en yaygın belirtileri arasında cildin portakal kabuğuna benzer bir pürüzlü yüzey kazanması olur.

Kalça, bacak ve karın bölgelerinde çukurlaşma

Selülit ciltte çukurlaşmalara neden olur. Bu da cilt yüzeyinin daha düzensiz ve dalgalı bir görünüme kavuşmasına yol açar.

Cilt dokusunda düzensizlikler

Selülit oluştuğunda, cilt dokusunda gözle görülür düzensizlikler oluşur. Bağ dokusunun yağ birikimlerini farklı yönlerde çekmesi, cilt üzerinde asimetrik görünümler meydana getirir.

Selülit İçin Kimler Risk Altındadır?

Selülit kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Çoğu kadında ergenlikten sonra bir miktar selülit gelişebilir. Kadınlarda yağlar tipik olarak uyluk ve kalçalarda dağılır. Bunlar selülit için ortak alanlardır. Selülit ayrıca cildin elastikiyetini kaybettiği yaşlanma döneminde daha sık görülür. Hızla kilo alan kişilerde selülit daha belirgin olabilir, bu kişiler risk grubu altındadır.

Selülit Dereceleri Nelerdir?

Selülitin boyutunu ve şiddetini belirlemek için kullanılan bir derecelendirme sistemi vardır. Bu sisteme göre selülit dereceleri şu şekildedir:

  • Hafif (1. Derece): Ciltte 1 ila 4 arası yüzeysel çöküntü, portakal kabuğu görünümü ve hafif sarkıklık mevcuttur. Cilt sıkıldığında belli olur.
  • Orta (2. Derece): Ciltte 5 ila 9 arasında orta derinlikte çöküntü, süzme peynir görünümü ve orta derecede sarkıklık görülür. Ayakta dururken belirgindir.
  • Şiddetli (3. Derece): On veya daha fazla derin çöküntü, yatak görünümü ve belirgin şekilde örtülü, sarkık bir cilt yapısı vardır. Hem ayakta dururken hem de yatarken görülür.

Selülit Nasıl Tedavi Edilir?

Ciltte buruşuk ve çukurlu görünümü iyileştirmenin yöntemleri vardır. Lazer ve radyofrekans sistemleri, liposuction, akustik dalga terapisi ve karboksiterapi selülit tedavisinde etkilidir.

Selülit tedavisi için kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • Liposuction
  • Ultrasonik liposuction
  • Akustik dalga terapisi (AWT)
  • Lazer tedavisi
  • Subsizyon
  • Vakum uygulaması
  • Karboksiterapi
  • İonithermie selülit azaltma tedavisi
  • Radyoterapi
  • İlaç ve kremler

Liposuction

Liposuction yöntemleri normal şartlarda bağ dokusunun yapısını etkilemediği için selüliti yok etmez. Lazer yardımlı liposuction yönteminde bölgeden küçük miktarlarda yağ alınır. Yapılan araştırmalar bu yöntemin selüliti uzun vadeli azaltabileceği sonucuna henüz varmamıştır.

Ultrasonik liposuction

Ultrasonik liposuction yönteminde ise yağ parçacıkları ultrason dalgaları ile imha edilir. Ancak, bu yöntemin de etkinliği konusunda yeterli bilimsel araştırma tamamlanmamıştır.

Akustik dalga terapisi

Akustik dalga terapisi , ses dalgalarının bir cihaz yardımı ile dokulara iletilmesinden faydalanır. Bu tedavi yöntemi birkaç seans tekrarlanabilir.

Lazer tedavisi

Derinin altına çok küçük bir lazer probunun yerleştirildiği lazer tedavisi selülit görünümünü bir yıl gibi bir süre boyunca iyileştirebilir. Lazer probunun ateşlenmesi ile doku parçalanır. Bu yöntem aynı zamanda kolajen üretimini artırarak cildi kalınlaştırabilir ve kalınlaşmış cilt, alttaki selülit görünümünü azaltabilir.

Subsizyon

Subsizyon yönteminde, bağ dokusu bantlarının kırılması için derinin altına bir iğne konulur. Bu müdahalenin pozitif sonuçları daha uzun süreli olabilir.

Vakum uygulaması

Vakum yardımlı hassas doku salımı tedavi yönteminde dermatolog doktor bantları küçük bıçaklar içeren bir cihaz kullanarak keser. Bağ bantlarının kesilmesi sonucunda alttaki doku yukarı hareket ederek cilt altındaki boşluğu doldurur ve selülit görünümünü ortadan kaldırabilir.

Karboksiterapi

Karboksiterapi yönteminde deri altına karbondioksit gazı yerleştirilir. Yan etkileri arasında işlem sonrası morarma ve rahatsızlık hissi olabilir. Bazı selülitlerde gerileme ve kaybolma gözlemlendiği iddia edilmektedir ancak net bir kanıtı bulunmamaktadır.

İonithermie selülit azaltma

İonithermie selülit azaltma tedavisi, etkilenen bölgeyi önce özel bir çamur veya kil ile kaplamayı ve ardından plastik ile sararak bir elektrik akımı uygulamayı içerir. Bu yöntemin etkili olduğu kanıtlanmamıştır.

Radyoterapi

Radyoterapi yönteminde, selülitin olduğu bölgede ısınma sağlanır. Ancak elde edilen sonuçlar kısa vadeli olabilir.

İlaç ve kremler

Selülit tedavisi sürecinde bir takım ilaç ve kremler yağlı dokular üzerinde etkili oldukları için doktor tarafından önerilebilir. Buna göre kafein kremleri hücreleri kurutarak daha az görünür hale getirebilir. Bu tür kremlerin günlük olarak uygulanması gerekebilir. Doktor tavsiyesi üzerine kullanılabilecek bazı ilaçlar cildi kalınlaştırarak selülit görünümünü azaltabilir. Bu maddenin sağladığı sonuçları görmek için en az 6 ay süreyle kullanım gereklidir, ancak bazı vakalarda kalp çarpıntısına neden olması sebebiyle dikkatli kullanılmalıdır.

Bazı bireyler selülit görünümünü azaltmak için kompresyon giysisi kullanırlar. Bu giysiler, görünür selüliti azaltmak için arterleri sıkıştırmaya, kan ve lenf akışını artırmaya çalışır. Ancak bu tür kıyafetlerin doktor tavsiyesi olmadan kullanılması, vücutta ve kan dolaşımında istenmeyen yan etkilere yol açabilir.

Selülitten Korunma Yolları Nelerdir?

Selüliti önlemek için düzenli egzersizler yapılmalı, sağlıklı besinler tüketilmeli, bol bol su içilmeli ve cilt bakımı ihmal edilmemelidir.

Selülit hareketsizlikle bağlantılıdır. Düzenli egzersiz yapmak, selülit oluşumunu engellemenin en iyi yollarından birisidir. İdeal selülit egzersizleri arasında squat, lunge ve bacak presleri yer alabilir. Bu egzersizler, uyluk veya kalça gibi selülit gelişimine en yakın bölgelere odaklanır.

Selülit oluşumunu önlemenin bir başka yolu da dengeli beslenmektir. Aşırı yağ, tuz ve şekerden kaçınılmalıdır. Protein, meyve ve sebzeler ile tam tahıllı besinler tüketilebilir. Düzenli olarak protein tüketerek selülite karşı etkili olduğu bilinen amino asitler sağlanabilir.

Bol su içmek genel cilt sağlığı için çok önemlidir. Su ile toksinler vücuttan atılabilir, cildin sıkı ve esnek kalması sağlanabilir. Susuz kalan ciltte kırışıklık, çizgiler ve selülit oluşumu görülebilir.

Cilt bakımı uygulamak da selülitten korunmak için etkilidir. Cilt temizliği ve nemlendirme eski ölü hücreleri temizlemeye yardımcı olabilir.

Selülit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Selülit tedavi edilmezse ne olur?

Selülit tedavisi yapılmazsa bile sağlık açısından bir zarar yoktur. Estetik açıdan ciltteki pürüzlü görünüm devam eder.

Selülit erkeklerde de görülür mü?

Evet, erkeklerde de selülit görülür. Ancak kadınlara göre daha nadir oluşur çünkü erkeklerde bağ dokusu ve yağ dağılımı kadınlara göre farklıdır.

Selülit hangi bölgelerde daha sık görülür?

Selülit; kalça, karın, uyluk, kol ve meme bölgelerinde daha sık görülür.

Selülit kremi işe yarar mı?

Selülit kremleri cildin görünümünde geçici iyileşme sağlayabilir. Ancak selüliti tamamen yok etmez.

Selüliti tamamen yok etmek mümkün mü?

Selüliti yok etmek genellikle mümkün değildir. Bazı tedavilerle selülit görüntüsü hafifletilebilir.

Selülit genetik mi?

Selülit oluşumunda hem genetik faktörler hem de yaşam tarzı etkilidir. Genetiğe ek olarak beslenme, hareketsizlik ve hormonlar rol oynar.

Kahve selülit yapar mı?

Kahve doğrudan selülit yapmaz, ancak fazla kafein tüketimi dolaşımı etkileyebilir ve selülitin görünümünü artırabilir.

Selülit kremi neden yakar?

Selülit kremlerinin yapısında uyarıcı maddeler olabilir, bu da sürüldüğünde yanma hissi oluşturabilir.

Selülite iyi gelen masaj aleti var mı?

Bazı masaj aletleri selülit görünümünü geçici olarak azaltabilir. Lenf dreanjı masajı ödemi azaltmak için uygulanır.

Selülit masajı nasıl yapılır?

Selülit masajı, lenfatik drenajı artırmak için cilde dairesel ve baskılı hareketlerle uygulanır. Bu masaj, kan dolaşımını hızlandırarak cilt dokusunun sıkılaşmasına yardımcı olabilir.

Bacakta selülit nasıl geçer?

Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve cilde uygulanacak tedaviler selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Selülit kremleri de destekleyicidir.

Selülit giderici hareketler nelerdir?

Squat, lunge ve köprü egzersizleri gibi hareketler bacak ve kalça bölgesini güçlendirerek selülit görünümünü azaltmaya yarayabilir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2024 Salı Yayımlanma Tarihi: 7 Aralık 2020 Pazartesi

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?