Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
İçindekiler


Bebeğinizde Neler Oluyor?

Hamilelik inanılmaz olayların birbirini takip ettiği bir başlangıç noktasıdır. Milyonlarca spermden sadece birisi bu yarışı kazanır. Yumurtlama döneminde folikülden atılan yumurta hücresi fallop tüpü tarafından yakalanır ve hamileliğin gerçekleşmesi (döllenme) için sperm hücresini beklemeye başlar.

3. hafta itibariyle döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerçekleşir. 40 hafta sonra dünyaya gelecek bebeğinizi meydana getiren ilk hücre (zigot) meydana gelir.

Döllenme evresinden sonra zigot hızla bölünerek çoğalmaya başlar ve bu hücre topluluğu fallop tüplerinden aşağıya rahme doğru harekete geçer. Döllenerek rahme gelen hücre topluluğuna blastokist adı verilir. Blastokistin dış tarafı rahmin iç duvarlarına tutunur. Bu hafta, gelişen embriyonun rahim içine ulaşmasını ve yerleşmesini kolaylaştıran progesteron hormonunu salınımı başlar.

Üçüncü hafta itibari ile embriyo artık rahminizin içerisine yerleşmiş ve rahim içindeki kan damarlarına ulaşarak daha hızlı bir gelişme sürecine adım atmıştır. Henüz gözle görülebilecek büyüklükte olmadığından bu dönemde ultrason ile bebeğinizi (embriyoyu) görmek mümkün olmayacaktır ancak kanda beta-hCG adı verilen ve gebelik hormonu olarak da bilinen bir hormonun seviyesi kontrol edilirse hamileliğiniz saptanabilir.

Adet döngünüzün 1. ve 2. haftasının hamilelik başlangıcı olarak sayılmasının nedeni, spermin yumurta ile buluştuğu tam anın belirlenemez olmasıdır. Gebelik haftanız son adet döneminizin ilk gününe göre hesaplanır. Âdet döngünüz düzenli değilse ilk 3 aydaki ultrason ölçümlerine bakılır. Son âdet tarihi ve tahmini doğum tarihi yeniden belirlenir ve takipler bu tarihe göre yapılır.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz elma çekirdeği boyundadır. Ultrason görüntüsünde, artık baş ve kuyruk olarak görülmeye başlar. Beşinci haftayla beraber sindirim, dolaşım ve merkezi sinir sitemi ile bu sistemlere ait organlar gelişmeye başlar.

Embriyoda ilk faaliyete geçen sistem, dolaşım sistemidir ve 5. haftada kalp henüz 2 küçük tüp halindedir ancak fonksiyoneldir. 5 - 7 haftalar arasında ultrasonografi ile bebeğin kalp atımları gözlenebilir.

Ayrıca nöral tüp adı verilen ve ileride bebeğinizin sinir sistemini meydana getirecek olan yapının da gelişimi bu dönemde devam eder. Nöral tüpün kapanmasından önce anne adayının folik asit kullanması, “nöral tüp defekti” olarak adlandırılan ve bebeğin merkezi sinir sisteminde ortaya çıkabilecek yapısal sorunlarla karşılaşılma olasılığını azaltır.

Bu nedenle anne adaylarına hamilelik öncesinden başlayarak, hamileliğin ilk 10-12 haftasına kadar folik asit kullanmaları önerilmektedir.

Sizde Neler Oluyor?

Adetiniz gecikti ve hamile olabileceğinizi düşünüyorsunuz. Hamilelik testini kandan veya idrardan yapılabilirsiniz. Günümüzde idrar testleri oldukça güvenilirdir, bu nedenle evde yapabileceğiniz bir test ile hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bununla birlikte unutulmamalıdır ki, kandan yapılan testler her zaman daha güvenlidir.

Unutmamanız Gerekenler

Kan uyuşmazlığı için hekiminizle iletişime geçmeyi unutmayın!

Bu dönemde vücudunuzda da değişiklikler olmaya başlar. Rahmin büyümeye başlaması ve hormonların etkisiyle sık idrar yapma ihtiyacı doğar. Meme hassasiyeti ve hafif bir bulantı kendini gösterebilir.

Duygu durum değişiklikleri bu dönemde belirgindir ve anlık duygu durum değişiklikleri belki de tüm hamilelik dönemi boyunca sizi etkileyecektir. Bu erken evrede bebeğinizin sağlığının olumsuz etkilenmemesi için, varsa sigara, alkol ve benzeri alışkanlıklarınızı bırakmanız gereklidir.

Ayrıca pastörize edilmemiş süt ürünleri ile çiğ veya az pişirilmiş et ve et ürünlerinin tüketilmesinde dikkatli olunmalıdır. Evde kediniz varsa tuvalet kabını siz temizlememelisiniz çünkü toksoplazma adı verilen bir mikroorganizmanın bebeğinize zarar verme olasılığı bulunmaktadır.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin 6. haftasında bebeğiniz bir bezelye tanesi büyüklüğündedir. Artık bebeğin kalp atışları ultrason cihazında gözle görülebilir. Bebeğinizin kalbi dakikada 100-160 vuruş çarpıyor ve kan pompalıyor.

Altıncı haftada, plasenta artık bebeğinize oksijen ve besin gönderim görevini üstlenecek. Yine aynı zamanda bebeğinizin ürettiği karbondioksit ve tüm atıkların geri dönüşümünde rol oynayacak. Bu hafta bebeğin boyu her gün en az 1 mm artar.

Bebeğinizin bu hafta itibari ile kol ve bacakları çıkıntı haline gelirken, böbrekler, karaciğer ve akciğer oluşmaya başlıyor. Akciğerlerinin olacağı yerde küçük nefes alma kanalları görünmeye başlıyor.

Sizde Neler Oluyor?

Yeni bir haftanın başlangıcı ile birlikte sizdeki değişiklikler gözle görülür bir şekilde yaşanmaya başlayabilir.

Bazı anne adaylarında bu dönemde kilo artışı gözlemlenirken, bazıları kilo almayabilir veya sabah bulantılarından dolayı zayıflayabilir.

Hamileliğiniz süresince hekiminiz sizin ve bebeğinizin kilosunu yakından takip edecektir. Ayrıca almanız gereken kiloları kilo tablosundan kontrol edebilirsiniz. Henüz gitmediyseniz, ilk doktor kontrolüne de gitmelisiniz.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bu hafta bebek, rahme düştüğünden beri yaklaşık olarak 10 bin kat daha büyüdü. Kollar ve bacakları geride kalan haftalara göre yavaş yavaş kendini belli etmeye başlıyor. Akciğerde ilk bronşlar çalışmaya başlamış, böbrekler ise idrar ve dışkı faaliyetini gerçekleştirmeye hazırlanmaktadır.

Hala embriyo olsa da yüzü belirginleşiyor. Dili ve ağzı yavaşça şekil almaya başlarken, aynı zamanda kulakları da gelişiyor. Bebeğinizin göbek bağı artık oluştu. Apandisti, sindirime yardımcı olmak için insülin hormonu üreten pankreası var. Beynin iki kısmı büyüyor ve karaciğer kırmızı kan hücreleri üretiyor.

Sizde Neler Oluyor?

Yedinci haftada sabah yorgunluğu, mide bulantısında artış, memelerde dolgunluk ve aşırı hassasiyet gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca rahim ağzında mukus adı verilen bir sıvı meydana gelmeye başlar. Bu sıvı rahim ağzını kapatarak olası risklere karşı korumaya alır. Yine çok belirgin olmasa da bazı anne adaylarında erken kabızlık görülebilir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin 8. haftasında bebeğiniz bir ahududu büyüklüğünde. Hava yolları, gelişmekte olan akciğerlerinin bölümlerine doğru uzanıyor. Beyninde yer alan sinir hücreleri birleşmek için kollara ayrılıyor ve ilkel nöral yolları oluşturmaya başlıyor.

Göz kapağı ve göz çukurları meydana geliyor, retinada bulunan sinir hücreleri gelişim göstermeye başlıyor. Bu hafta itibari ile göz retinaları da pigment üretmeye başlıyor.

Sizde Neler Oluyor?

Gebeliğin salgılamış olduğu hormonlar nedeni ile cildinizde yağlanma, sivilcelenme gibi değişiklikler görülebilir. Genellikle kısa süreli olan bu durum bazen de hamilelik sonuna kadar devam edebilir.

Sekizince haftada rahminiz yaklaşık olarak bir portakal büyüklüğünde. Bu yüzden gün içerisinde daha sık tuvalet ihtiyacı hissetmeniz normaldir. Rahimdeki büyümenin devam etmesiyle birlikte regl döneminde hissedilen kasık kramplarına benzer ağrılarla karşılaşabilirsiniz.

Bu haftalarda görülen sabah bulantıları ve kusma çoğunlukla 12-14. hafta arası kaybolur. Kan basıncının artması nedeniyle baş ağrıları oluşabilir. Hamilelerde görülen diğer belirtiler ise; aşerme, şişkinlik, gaz, kabızlık ve vajinal akıntıdır. 6-10. hafta arası duygu dalgalanmaları yaşanabilir ve son trimester’da tekrarlayabilir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz bu hafta yeşil zeytin büyüklüğünde. Kalbi dört odacığa bölündü ve kalp kapakçıkları artık işlevini yapmaya hazırlanıyor. 9. haftada organ gelişimi hızlanıyor. Dış cinsel organları ayırt edilebiliyor ancak kız mı erkek mi olduğu henüz ultrasonda ayırt edilebilecek düzeyde değil. Bebeğinizin gözleri oluşumunu tamamladı, 22-26. hafta arasında göz kapak hareketleri başlar.

Sizde Neler Oluyor?

Bu dönemde hamilelik nedeniyle vücudunuzdaki kan hacmi belirgin bir şekilde artmaya başlar. Rahim içindeki bebeğinizin büyümesi ile birlikte, belinizin kalınlaşması normaldir. Plasentanın gelişimi ve hormonal değişimlerden kaynaklanan yorgunluk belirtileri artık kendini iyice belli etmeye başlar.

Adet dönemi öncesi gerginliğine benzer hisler, hormonlardan kaynaklanan duygusal anlar yaşayabilirsiniz.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz embriyo dönemini bitirdi ve fetal döneme geçti. Bu haftada çilek boyutlarında. Hamilelik dönemi boyunca gelişimine devam edecek yaşamsal organları; karaciğer, böbrek, bağırsaklar, beyin ve akciğerler şimdi şekillenmiş durumdalar.

Bebeğiniz; içinde yüzdüğü amniyotik sıvıyı yutarak sindirim ve boşaltım sistemini çalıştırmaya başlıyor bile. El ve ayak parmakları şekillendi ve birbirinden ayrıldı, parmaklarını artık açıp kapayabilir.

İleriki haftalarda onu ayağını tutarken ya da parmağını emerken ultrasonda görmeniz de mümkün olacak. Diş tomurcukları belirmeye başladı ama dişlerinin tomurcuklar içinde gelişmeye başlamasına henüz zaman var. Bebekler doğduktan sonra ortalama 6. ayda dişlerini çıkarmaya başlarlar, ancak bu süre her bebek için farklı olabilir.

Sizde Neler Oluyor?

Hamilelik döneminde vücudunuz bebeğinize yeterli besin kaynağı ve oksijenin sağlanması için daha sıkı çalışıyor, bu nedenle vücudunuzdaki kan miktarı da artacak. Bu haftada bacak, göğüs ve karnınızın üzerindeki toplardamarların daha belirgin olduğunu fark edebilirsiniz.

Hamileliğiniz ilerledikçe elinizdeki ve ayaklarınızdaki damarların da belirginleştiğini göreceksiniz. Varis oluşumunu engellemek ya da belirtilerini azaltmak için destekli çoraplar (varis çorapları) giymek, kilo alımına dikkat etmek ve kan akışını desteklemek için egzersiz yapmak işe yarayacaktır.

Rahminiz bu haftada ufak bir greyfurt büyüklüğündedir. Karnınızın alt tarafında hafif bir yuvarlaklık gözlemleyebilirsiniz. Bu haftalardan itibaren dar kıyafetler yerine geniş ve rahat olanları ile düz ayakkabı tercih edebilirsiniz.

Bu haftalarda rahmi çevre dokulara bağlayan bir bağ bağların gebeliğin ilerlemesi (rahmin büyümesi) ile birlikte gerilmesine bağlı olarak kasıklarda ve kaburgaların altında ağrı ortaya çıkabilir.

Bu ağrı genellikle ani hareketle birlikte ortaya çıkar (ayağa kalkmak, yatakta dönmek vb) ve genellikle ani saplanan tarzda ağrı türündedir.

Zaman zaman baş ağrıları yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni hamilelik hormonlarının etkisiyle kan damarlarının genişlemesi ve damarlardaki kan akışının artması, kan basıncının ise düşmesidir.

Eğer bu problemleri yaşıyorsanız yeteri kadar sıvı almaya, yatıyor ya da oturuyorsanız yavaşça kalkmaya özen göstermelisiniz. Eğer kendinizi güçsüz hissediyorsanız mutlaka uzanın. Halsizliğinizi doktorunuza da danışabilirsiniz.

Bu hafta itibariyle yaptırabileceğiniz bir testiniz bulunuyor. NIFTY Testi ile bebekte en sık rastlanma ihtimali olan kromozom hastalıkları Down Sendromu (Trizomi 21), Edwards Sendromu (Trizomi 18) ya da Patau Sendromu (Trizomi 13) annenin kolundan alınan kanın incelenmesi ile tespit ediliyor.

NIFTY testi Hamileliğin 10-25. Haftaları arasında uygulanabiliyor.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

11. haftada bebeğiniz incir büyüklüğünde. Bebeğinizin kulakları yüzüne doğru yaklaştı. Başı ise vücuduna eşit oranda. Bebek kızsa yumurtalıklar, oğlansa testisler oluşmaya başladı.

Sizde Neler Oluyor?

Mide bulantısı yaşıyorsanız sonlanmaya başlayabilir ve yerini iştah açılmasına bırakabilir. Yine vücudunuzda, hormonların farklı çalışma sisteminden kaynaklanan değişiklikler yaşanmaya devam edecek. Saç ve tırnaklarınız eskiye oranla daha hızlı uzarken, sindirim sisteminiz daha yavaş çalışabileceğinden bu haftadan itibaren lifli besinler tüketmeye özen gösterin.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz erik büyüklüğünde ve başının yanından büyümeye başlayan gözleri artık birbirine yakınlaşmaya başlıyor. Böbrekleri ve boşaltım sistemi çalışıyor ve yutmakta olduğu amniyotik sıvıyı idrar yoluyla boşaltmaya başlıyor. Kemik iliği beyaz kan hücrelerini üretmeye başladı, böylece dünyaya adımını attığında enfeksiyonlarla savaşması mümkün olacak.

Sizde Neler Oluyor?

Hamileliğinizin ilk üç ayını tamamlamak üzeresiniz. Kısa bir zaman sonra kilo almaya başlayacaksınız. Rahminizin leğen kemiklerinden karnınıza doğru yükselmesiyle, mesanenize yaptığı baskı azaldığı için, sık idrara çıkmalarınızın azaldığını fark edebilirsiniz. Göğüslerde hassaslık, aşerme ve yorgunluk gibi hamilelik kaynaklı değişikliklerin de sonlandığını görebilirsiniz.

Ancak vücudunuzda, hormonların farklı çalışma sisteminden kaynaklanan başka değişiklikler olacak; saç ve tırnaklarınız eskiye oranla daha hızlı uzarken, sindirim sisteminiz daha yavaş çalıştığı için bu ve sonraki haftalar kabızlık sorunu artacak.

Hamileliğinizin ikinci üç ayı, yani ikinci ikinci üç ay, en keyifli hamilelik dönemi olarak bilinir, hamilelikle ilişkili yaşadığınız sorunlar için uzmanların önerilerini yerine getirerek, daha rahat bir hamilelik dönemi geçirebileceğinizi unutmayın.

11-14. haftalarda hekiminiz ikili test için sizi muayene çağıracak. Bu testler, bebeğinizin gelişiminin takibi için çok önemlidir. Zeka geriliği ve bazı organ anomalilerine neden olabilen kimi hastalıklar basit bir kan verme ve detaylı bir ultrason muayenesinde bebeğin ense kalınlığı ölçülür.

İkili test sonucunda bu kromozomal anomalilerin bebekte kesin olarak var olup olmadığı tespit edilemez. Sadece bebekte bu anomalilerin olma riski normalden yüksek mi değil mi sorusunun cevabı alınır.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bu hafta ile beraber bebeğinizdeki gelişmeler tüm hızıyla devam ediyor ve bir nektarin boyutunda. Diş etlerinin içinde dişlerin, yüzünde ve vücudunda yer alan kıl köklerinin yeri belli olmaya başlarken, tüm vücudunun etrafından lanugo adı verilen ince tüyler oluşmaya başlıyor.

Tiroid, gelişimine devam ederken pankreas insülin salgılaması yapıyor. Bebeğin sinir sitemindeki gelişimle birlikte bebeğiniz ilk reflekslerini gerçekleştirmeye ve artık karın boşluğuna doğru büyümeye başlar.

Bu hafta bebeğinizde gözlemlenebilir diğer değişiklikler; kemiklerin gelişimi, kol ve bacakların şekillenmesi, ses tellerinin oluşması ve bebeğin kafasının yaklaşık olarak vücudunun 3/1 ‘i kadar büyümesidir.

Sizde Neler Oluyor?



Bu haftalarda kasık ağrıları yaşayabilirsiniz. Bulantıların geçmesi ile enerjiniz yerine gelebilir ve rahat bir haftaya geçiş yapabilirsiniz. Karın ve göğüslerdeki şişlik kendini belli ederken, göğüslerdeki hassasiyet oldukça yoğunlaşır.

Rahim ağzında oluşan ve rahmi koruyan mukuslu yapı, diğer haftalara oranla daha yoğun olarak görülür. Beslenmenize dikkat etmeli ve vücudunuzun su oranını dengede tutmanız gerekmektedir.

Bu dönemlerde vajinal akıntılar yaşanabilirsiniz. Bazı anne adaylarında bulantı 4 ve 5. aya kadar devam edebilir, bu durum her gebeliğe göre farklılık gösterebilir. İlerleyen zamanla birlikte düşük riski de azalmaya başlar. Rahat bir gebelik dönemine giren annenin cinsel isteğinde artış görülebilir.

Bebeğinizde neler oluyor...

Bebeğiniz bu haftada bir limon boyutunda. Dördüncü aya girişte bebeğin parmak izleri oluşuyor. Bebeğinizin, yarı saydam olarak gözlemlenen ve içerisinde organların görülebildiği derisi, zamanla normal deri görümüne kavuşmaya başlıyor. Gözleri yüzün ortasından yanlara doğru ilerlerken, yüz kaslarını oynatabiliyor. Karaciğeri safra salgılamaya ve bağırsakları mekonyum isimli sıvıyı üretmeye başlıyor. Artık bebeğiniz el, kol hareketlerini ultrasonda görmeye başlayabilirsiniz.

Sizde neler oluyor...

Artık süt kanallarınız gelişmeye başlar ve göğüs ucu koyu kahverengi alır. Rahim, doğum anına kadar büyümeye devam edeceğinden, kas ağrılarınızda artışların meydana gelmesi normaldir.

Vücudunuzun ağırlık merkezi, sırt kaslarına yükleneceği için sırtınızda hafif ağrılar yaşayabilirsiniz. Bebeğiniz tüm kalsiyum ve diğer ihtiyaçlarını sizden karşıladığı için, kalsiyum, demir, protein ve vitamin alımlarınıza dikkat etmeniz gerekir. Yoksa bu durum halsiz kalmanıza sebep olur.


Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz bu hafta bir portakal büyüklüğünde ve yenidoğan görünümüne kavuşmaya başlıyor. Bebeğiniz plasenta yardımı ile yediğiniz tüm besin kaynaklarından yararlanabilir. Ayrıca bebeğinizin tat alma organları da oluşmaya başlar.

15. haftada başı üzerinde ince tüyler belirmeye başlar. Kulakları iyice belirginleşir ve kirpikleri kalınlaşır.

Sizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin 15. haftasına geldiğinizde artık el yordamıyla rahminizi dışarıdan hissedebilirsiniz. Kilonuz bu ay itibari ile rutin artışına devam edecek. Beslenmenizde hem sizin hem de bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı için kalsiyumdan zengin beslenmeniz, süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum içeren besinleri tüketmeniz önemlidir.

Diş eti iltihabı gibi bir durum varsa erken doğuma ya da gebelik zehirlenmesine yol açabildiğinden diş hekimine başvurmanızı öneririz. Bazı anne adayları hamilelik lekesi olarak adlandırılan lekelerle karşılaşabilir.


Bebeğinizde Neler Oluyor?

16. haftada bebeğiniz bir avokado büyüklüğünde. Bebeğinizin cildinde de değişiklikler tüm hızıyla devam ediyor. Kulak içerisinde yer alan kemikler gelişmeye devam ediyor. Ve artık el ve ayaklarını bilinçli bir şekilde hareket ettirebilme kabiliyetini kazanmaya başlıyor.

Bu hafta itibari ile dolaşım ve boşaltım sistemi dahil vücudunun sistemleri çalışmaya başlıyor. Gözler ve kulakların da yerini almasıyla beraber, fetüs artık daha çok bebeğe benziyor. Gözleri kapalı olmasına karşın göz kapaklarını yavaşça hareket ettiriyor ve yüzünü buruşturmak gibi yüz ifadeleri yapabiliyor.

Sizde Neler Oluyor?

Östrojen hormonunda görülen artış sebebi ile burun kanaması veya tıkanıklık şeklinde şikâyetlerde bulunabilirsiniz. Bu haftalarda bebeğinizin boyu ve ağırlığının artmasıyla karnınızda oluşabilecek çatlaklara önlem olarak doktorunuzun tavsiye ettiği, çatlak önleyici kremler tercih edebilirsiniz.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bu hafta bebeğiniz bir armut boyutlarında. Bebeğinizin duyuları artık iyiden iyiye gelişiyor. Gözleri kapalı olsa bile dışarıdan gelen ışığa karşı hassasiyet kazanıyor.

Plasentaya bağlayan göbek bağı giderek kalınlaşıp, güçleniyor. Derisinin altında yağ tabakası oluşmaya başlıyor. Bebeğiniz bu hafta eklemlerini ve iskeletini hareket ettirebilir. Emme ve yutma hareketleri yapmaya başladı, böylece doğum sonrası emmeye hazırlanıyor. Bebeğinizin parmak izleri oluşmaya başladı.

Sizde Neler Oluyor?

Karnınız artık iyice kendini göstermeye başlıyor. Bu dönem terleme ve gaz şikayetleri yaşayabilirsiniz. Rahim, göbek deliği bölgesine baskı uyguladığından bu durumdan rahatsızlık duyabilirsiniz. Eğer böyle bir sorunla karşılaşırsanız hekiminizin de tavsiyesiyle hamilelik korsesi kullanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra hormonlarınız nedeni ile burun tıkanıklığı ve göz kuruluğu olması mümkündür.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

18. haftada bebeğiniz tatlı patates büyüklüğünde. Artık bebeğinizin yağ dokusu gelişmeye devam ediyor. Doğuma kadar olan süreçte yağ dokusu vücudunun üçte ikisini oluşturur. Ciğerleri dünyaya geldikten sonraki nefes alıp, verme işlemine hazırlıklarını tamamlar.

Sinirleri olgunlaşıyor ve sinirlerinin etrafında karmaşık sinir bağlantılarının oluşmasını sağlayan miyelin adı verilen koruyucu bir kılıf meydana gelmeye başlıyor. Bebeğiniz kız ise fallop tüpleri ve rahmi oluşmuş durumda. Bebeğinizin zamanının büyük bir kısmı uyuyarak geçiyor, eğer şanslıysanız esnemesini bu hafta ultrasonda görebilirsiniz.

Sizde Neler Oluyor?

Hamileliğin son günlerine doğru kendini iyice belli eden göbeğiniz üzerindeki koyu renkli çizgiler (hamilelik çizgisi) bu dönem oluşmaya başlar.

Kasık ağrılarına karşı Kegel egzersizi yapabilirsiniz,  bu egzersizleri uygularken hekiminizin tavsiyelerine uymanız uygun olacaktır. Bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Kan basıncınız eskiye göre daha düşük olduğu için oturduğunuz yerden kalkarken ani hareketler yapmak yerine destek alarak ve yavaşça kalkın.

Detaylı Ultrason için doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin. Hamileliğin 18-23. Haftalarında yapılması önerilen detaylı ultrason ile Down Sendromu gibi gelişim farklılıklarının doğum öncesi tanısı %60-75 oranında konulabilir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz 19. haftada bir mango büyüklüğünde. Bu hafta bebeğinizin esneme ve hıçkırık gibi becerileri gelişmeye başlar ve bazen ultrason görüntülemelerinde denk gelinebilir. Kolları ve bacakları vücudunun geri kalanına göre orantılı bir büyüklüğe ulaştı.

Kafa derisinin üzerinden saçları çıkmaya başlamış olabilir, yine de bazı bebekler saçsız olarak doğar. Böbrekleri idrar üretmeye devam ediyor. Verniks kazeoza denilen kaygan ve beyaz bir madde bebeğinizin vücudunu kaplıyor. Bebeğiniz kız ise şuan yumurtalıklarında yaklaşık olarak altı milyon yumurtalık bulunuyor.

Sizde Neler Oluyor?

Rahminiz genişledikçe onu destekleyen bağlar (ligament) gerilir ve bu da karnınızın alt kısmında ağrıya yol açabilir. Rahat pozisyonda oturun ve ani hareketlerden kaçının. Ağrı dinlenirken devam ederse ve kalıcı olursa mutlaka doktora danışmayı ihmal etmeyin.

Bacaklarda kilo ve şişlik nedeniyle damarların sıkışması nedeniyle bacak krampları, ayak ve ayak bileğinde ödem olabilir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bu hafta bebeğiniz bir muz uzunluğunda. Bebeğinizin genital organları hala gelişmeye devam ediyor, 16-22. haftalar arasında bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Bebeğiniz kız ise rahmi tamamen şekillendi.

Doğduğunda yumurtalıklarında 2 milyon yumurta olacak. Erkek ise testisleri karından aşağı inmeye başlayacak, testis torbaları olgunlaştığında 2 hafta içinde aşağı inmiş olacak.

Gözleri bu haftalarda hala kapalı ama gözkapaklarını oynatabiliyor. Bebeğinizin gözleri önümüzdeki haftalarda gelişmeye devam edecek. Doğduğu zaman gözlerini çoğunlukla kapalı tutacaktır. Gözlerini açtığında ise ışık değişikliklerine tepki verecek.

Sizde Neler Oluyor?

Rahminizin üstü göbek deliği seviyesine ulaştı. Bu haftada bebeğinizin hareketlerini karnınızda hissedebilirsiniz. Göbek deliğinizin içten dışa çıktığını görebilirsiniz, ancak doğumdan sonra eski haline dönecektir. 2. trimester’da hormonlarınız saç ve tırnaklarınızı besliyor; tırnaklarınızın daha güçlü, saçlarınızın daha kalın ve çabuk uzadığını fark edebilirsiniz.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz bu hafta bir nar büyüklüğünde. Bebeğiniz bu haftalarda daha da hareketlenmeye başlıyor. Bundan önceki birkaç hafta bebeğinizin tekmelerini hissetmediyseniz, bu haftalarda hissedebilirsiniz. Bu kadar hareketli olmasına karşın günde 12-14 saat uyuyor.

Bebeğinizin ana besin kaynağı plasentadan bebeğe gönderilen kandaki besinlerdir. Karaciğer ve dalağı kan hücreleri üretmeye devam ediyor, kemik iliği de gelişmeye başladığı için hücre üretimine yardımcı oluyor. Bebeğiniz kız ise vajinası şekillendi ancak doğuma kadar gelişmeye devam edecek.

Sizde Neler Oluyor?

Midenizin yukarıya çıkmasıyla göbek bölgenizde çatlaklar oluşmaya başlamıştır. Bel, kalça ve göğüslerinizde de çatlaklar oluşabilir. Doğal yağlar ya da hamilelere özel çatlak kremleri ile bu görünümü azaltabilirsiniz. Etkileri kişiden kişiye değişebilen bu kremler etkili olmaz ise doğumdan sonra çatlak tedavisi yapılabilir.

Vücudunuzda daha fazla kan ve sıvı olduğundan ayaklarınız terleyebilir. Metabolizma, hormon ve kilodaki değişiklikler nedeniyle vücut ısınız biraz daha fazla olabilir ve uyurken terleyebilirsiniz. Terlemeye karşı her gün düzenli olarak ılık bir duş almak ve dilerseniz sonrasında pudra sürmek sizi rahatlatacaktır.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

22. Haftada bebeğiniz bir papaya büyüklüğünde. Bu haftalarda bebeğinizin beyin gelişimi devam ediyor. Buna bağlı olarak da dokunma duyusu gelişiyor, kulakları duymaya başlıyor. Böylece nefes alışınızı, kalp atışlarınızı ya da dışardaki sesleri de duyabiliyor.

Bebeğin yüzünün, gözlerinin, çok ince de olsa kaşlarının şekillendiği, özellikle dudaklarının belirginleşmeye başladığı bu haftada hormon üretimi için temel önemde olan pankreası da gelişimini sürdürüyor. Bebeğinizin diş eti çizgisinin altından dişlerinin ilk işaretleri tomurcuk gibi belirginleşiyor.

Sizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin 22. haftasında rahminiz göbek deliğinizin 2, 5 cm. kadar üstünde. Gebeliğiniz boyunca ayaklarınızdaki şişlikler, kilo alımı ve doğum öncesi kaslarınızın gevşeyerek bebeğinizin daha kolay dışarı çıkmasını sağlayacak relaksin hormonu nedeniyle ayaklarınızın birkaç numara büyüdüğünü de fark edebilirsiniz.

Braxton Hicks kasılmaları, yani yalancı doğum sancıları yaşıyorsanız bol su içmeyi ve dinlenmeyi ihmal etmeyin. Bu dönemde eklem şişmeleri yaşamanız normaldir, ancak sıklaşması durumunda mutlaka doktorunuza danışın.

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için bol sıvı tüketmenizi öneririz. Ayrıca kafein içeren içeceklerden uzak durarak, idrara çıkarken mesanenizi boşaltarak ve hijyene dikkat ederek idrar yolları enfeksiyonlarından korunmaya devam edebilirsiniz.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bu hafta bebeğiniz bir greyfurt büyüklüğünde. Bebeğiniz ellerini, kollarını ve bacaklarını sıkça oynatıyor.

Bebeğin yüzü henüz kırmızı ve buruşuk, doğum anında pembemsi gözükecektir. Bunun sebebi bebeğin şeffaf cildinde kan damarlarının görünmesidir. Bebeğiniz bu haftadan itibaren daha fazla kilo almaya başlayacak ve böylece cildi de saydamlığını yitirecek. Keratin isimli protein de derisinin kalınlaşmasına yardımcı oluyor.

Bebeğinizin akciğerlerindeki kan damarları, onu nefes almaya hazırlayacak bir şekilde gelişiyor ama tam akciğer gelişiminin tamamlanmasına henüz var. Akciğer bebeklerde gelişen en son organdır.

Sizde Neler Oluyor?

Cildinizde “hamilelik maskesi” ya da hamilelik lekeleri diğer adıyla kloazma ya da melazma belirirse endişelenmeyin. Ağırlıkla yanaklarda, dudak üzerinde ve alında görülen bu koyu lekelerin nedeni hormonlar ya da güneşe maruz kalmaktır. Bu sürede SPF 30 veya üzeri güneş kremi kullanın, renk açıcı maddeler ya da cilt tedavisinden uzak durun.

Hamilelikte progesteron hormonunun etkisiyle yemek sonrası şişkinlik yaşayabilirsiniz. Bunu önlemek için küçük porsiyonlarda daha sık yemek yemeye özen gösterin. Bağırsakların çalışmasına yardım eden, sindirimi güçlendiren, hemoroidi ve kabızlığı önleyen yüksek fiber içeren lifli besinler (tam tahıllar, mısır, bezelye, brokoli, ananas, elma, portakal, böğürtlen) tüketmeyi unutmayın.

Progesteron hormonunun bir başka etkisi ise unutkanlıktır. Gebeliğinizde unutkanlık yaşıyorsanız bu durum normaldir ve kendinizi unutkanlığınız nedeniyle strese sokmak yerine derin nefes alıp gevşeyerek, kısa notlar alarak, sizi rahatlatacak egzersizler yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Artık karnınızdaki küçük canlı, olması gerektiği yere gelen gözleri, kulakları, burnu ve ağzı ve kilo almaya başlamasıyla saydamlığını kaybeden ve kalınlaşan teniyle daha çok bebek görünümünde.

Bebeğinizin bu haftada dengesini sağlayan iç kulak gelişimini tamamlar ve duyma kabiliyetinde de iyileşme olur. Bebeğiniz nefes alışınız ya da organlarınız kadar sesinizi ya da dışarıdan gelen yüksek sesleri de duyabilir. Tat alma tomurcukları tümüyle gelişmiştir. Bebeğinizin kemikleri ve kas dokusu da güçlenmeye devam ediyor ve daha güçlü hareketler yapabiliyor.

Sizde Neler Oluyor?

Bazı hamileler ayak bileklerinde ve ayaklarda şişmeler yaşarlar; otururken ve yatarken ayaklarınızı hafifçe yukarı kaldırın, dinlendikten sonra şişlikler azalmaktadır. Eğer şişlikler sürüyorsa kadın doğum uzmanına danışabilirsiniz.

El ve ayak bileklerinizde karıncalanmalar, uyuşmalar ya da hissizlik varsa şişen el ve ayaklarınızın sinirlerinize uyguladığı baskı sinir sıkışması olarak da adlandırılan Karpal Tünel Sendromu nedeniyle olabilir.

Uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan ya da bilgisayarda yazı yazmak gibi aynı hareketi yapmaktan kaçının ve molalar verin, esneme egzersizleri yapın, kol ve ellerinizin üzerine yatmaktan kaçının.

Bu haftada progesteron başta olmak üzere hormonlarınız nedeniyle vücudunuzda çeşitli değişiklikler görmeye devam edebilirsiniz. Göz kuruluğu ve bu nedenle görüşünüzde bozulma varsa, hekiminizin önerisiyle suni göz yaşı damlaları kullanabilirsiniz.

Ağızda metalik tat, bacak krampları, sırt ağrıları, karında dikey koyu renk çizgi (çoğunlukla geçicidir ve cinsiyet ayrımını ifade ettiği söylentisi asılsızdır) ve deride çatlaklar bu haftada yaşayabileceğiniz belirtilerdir. Avuç içi ve ayak tabanlarınız kırmızı olabilir ve kaşınabilir.

Diyabet hastası olmasanız da gebelik diyabeti yaşayabilirsiniz. Uzmanlar gebeliğin 24. ila 28. haftasında "Şeker Yükleme Testi" yaptırılmasını öneriyor. Gebelik diyabetine sahip anne adaylarında gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, erken doğum, düşük gibi sorunlar şeker hastası olmayan gebelere göre daha yüksek oluyor.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz bu hafta bir karnabahar büyüklüğünde. Bebeğiniz 25. haftayla birlikte yenidoğan görünümüne kavuştu. Bebeğiniz bu dönemle birlikte kilo almaya başladıkça buruşuk derisi de düzelmeye başlayacak.

Cildinin altında olgunlaşan kılcal damarlar nedeniyle cildi de pembeleşecek. Bebeğinizin saçı şimdiden muhtemel renk ve doku olarak ayırt edilebilir, fakat saç rengi yine de doğumdan sonra değişebilir.

Daha önce kapalı olan bebeğinizin burun delikleri açılıyor, ancak hava yerine amniyotik sıvıyı çekecek. Bebeğinizin akciğerlerinde bulunan kan damarları da gelişiyor ve doğum sonrası nefes alıp vermek için egzersiz yapıyor.

Nefes almasını ve akciğerlerin hava keseciklerinin açık kalmasına yardımcı olan surfaktan adı verilen madde bu egzersize yardım eder. Ancak 25. haftada akciğerleri hala gelişim halindedir. Bebeğinizin omuriliğinde bulunan sinir sistemi de oluşmaya başladı.

Sizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin 25. haftasında rahminiz tahmini olarak bir futbol topu büyüklüğündedir. Karnınızın büyümesi, dolayısıyla derinizin genişlemesi nedeniyle karın bölgenizde kaşıntılar olabilir. Derinizi rahatlatmak için sıcak değil ılık duş alın ve bir süre sonra bu durumun düzeleceğini unutmayın.

Rahminizin baskısı ve rektal bölgeye kan akışının hızlanması nedeniyle hemoroid sorunu yaşayabilirsiniz. Sindirimdeki zorluklar kabızlığa, bunun sonucunda da hemoroide yol açabilir. Lifli gıdalar tüketmeyi ve bol sıvı almayı ihmal etmeyin. Ağrılı ve kanamalı bir durum var ise, mutlaka doktorunuza başvurun.

Diş etlerinizin şişmesi ve kırmızılaşması hatta kanaması bu haftalarda yaşayabilecekleriniz arasındadır. Günlük diş bakımınızı kesinlikle ihmal etmeyin.

Hamileliğinizin bu aylarında saçlarınızın daha dolgun ve parlak olduğunu görebilirsiniz. Çene, dudak, yanak ve göğüs bölgenizde hafif tüylenme olabilir ama doğumdan sonra dökülürler. Tüylenmeler için krem ya da jeller önerilmemektedir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz bu hafta bir göbek marul büyüklüğünde. 26. haftayla birlikte bebeğinizin gözleri açılmaya başladı. Göz rengi pigmentleri hala yeterli sayıda değil ve göz rengi doğumdan sonra da değişebilir. Doğduğu zaman gözlerini çoğunlukla kapalı tutacaktır. Gözlerini açtığında ise ışık değişikliklerine tepki verecek.

Vücudu bu hafta ile birlikte hızlı bir şekilde yağ depolamaya başladığı için ağırlığı doğuma kadar üç katına çıkacak. Bu haftada kulaklarındaki sinir yolları gelişmeye devam ediyor, eğer bir erkek bebek bekliyorsanız, testisleri testis torbasına doğru inmeye başlıyor. Ona özgü el ve ayak izleri de bu haftada oluşmaya başlayacak.

Bebeğinizin beyin fonksiyonları ve işitme duyusu gelişimini tamamladı. Sizin sesinizi ve babasının sesini artık daha net duyabiliyor. Saçları, kirpikleri, kaşları ve tırnakları uzuyor. Doğduğunda tırnakları uzun olabilir ve yüzünü çizmemesi için tırnaklarının törpülenmesi gerekir.

Yenidoğanların tırnakları çok ince olduğu için ilk zamanlarda kesmek yerine bebekler için üretilen törpülerden temin ederek, tırnaklarını törpüleyebilirsiniz. Doğum çantanıza onun için de bir tırnak makası atmayı unutmayın!

Sizde Neler Oluyor?

Büyüyen rahminiz, eklem ve bağlarınızın gevşemesini sağlayan hormonlarınız ya da artan kilolarınız nedeniyle belinizde ağrı hissedebilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe vücudun ağırlık merkezi öne doğru kayar.

Bunu dengelemek için otururken arkaya yaslanmak, mümkün olduğunca dik durmak, uzun süre oturmak ya da ayakta durmaktan kaçınmak, tamamen düz ayakkabılar yerine az yükseklikte ayakkabılar giymek önerilir. Ağrılarınızla baş edemiyorsanız, doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.

Sık karşılaşılan hamilelikteki bir başka sorun da uykusuzluktur. Hormonlar ve varsa kaygılarınız da uykusuzluğa neden olabilir. Halsizlik ve geceleri uykusuzluk yaşıyorsanız, gün içinde yapacağınız egzersizler daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir.

Bu haftada baş ağrıları, unutkanlık, sakarlık, kan basıncında hafif bir yükselme, şişlikler yaşanabilir. Vücudunuzdaki tüm fiziksel değişiklikler, duygusal dalgalanmalar ve kaygılarınız olması doğaldır; her durumun bebeğinizin etkileyeceğini düşünerek kendinizi günlük hayattan ve aktivitelerden koparmayın, hamilelik aynı zamanda bebeğinizi beklediğiniz eşsiz bir süreçtir ve keyif aldığınız aktiviteler yaparak olumlu duygu durumunuzu korumanız önemlidir.

Hamileliğin bu döneminde az da olsa görülen preeklampsinin belirtilerinin farkında olmak önemlidir. Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum daha çok hamilelik döneminin son 3 aylık zaman diliminde meydana gelir. Bulanık görme, el ve yüzde aşırı şişlik, geçmeyen baş ağrısı, karnın üst bölgesinde ağrı gibi şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza bilgi verin.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bu hafta bebeğiniz şalgam bitkisi büyüklüğünde. Bebeğiniz düzenli aralıklarla gözlerini açıp, kapayabiliyor, parmaklarını emebiliyor. Akciğerleri henüz tam olarak olgunlaşmasa da zamanında önce gerçekleşen bir doğum olursa yardımla çalışabilir.

Beyni geliştiği için hareketlerinin daha planlı olmasından dolayı bu hareketleri daha keskin hissedebilirsiniz hatta bu hareketler dışarıdan da hissedilebilir. Bu haftada bebeğinizin yüzü de tamamen şekillenmiştir.

Bu haftada bebeğinizin ritmik hareketleri onun amniyotik sıvıyı yuttuğu için hıçkırıkları olabilir ve siz de bunu hafif bir gıdıklanma şeklinde hissedebilirsiniz. Bebeğin anne karnında belli bir uyku düzeni vardır; belli saatlerde uyanır sonra yeniden uyku haline geçer. Bu esnada gözlerini açıp kapamaya da başlar.

Bebeğinizin kulakları verniks kazeoza denilen kaygan ve beyaz madde ile kaplı olsa da işitme duyusu geliştiği için sizi duyabilir, ona şarkı söyleyebilir ya da kitap okuyabilirsiniz.

Sizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin son üç ayına (üçüncü trimester) girdiğiniz bu dönemde hamileliğin çeşitli semptomları (bacak krampları, sırt ağrısı, varisler, lekelenmeler ve hemoroid) devam edebilir. Semptomları iyi takip edin ve olağan dışı bir durumda mutlaka doktorunuza danışın.

Rahminizin yükselmesiyle birlikte nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz ve bu durum normaldir, hamilelik hormonları nefes sıklığını artırarak bebeğin yeterli oksijeni almasını sağlar. İleriki haftalarda bebeğinizin doğuma hazırlık için aşağı inmesiyle nefes almalarınız rahatlar. İleri derecede nefes darlığı hissediyorsanız derhal doktora gidilmelidir.

30 yıl önce prematüre doğan bebeklerin yaşama şansı azdı. Günümüzde tıptaki değişimler bunu tamamıyla değiştirdi. Erken doğum ve prematüre bebekler hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğinizin uzunluğu bu hafta bir patlıcanınkine eşit. Gebeliğinizin 28. haftasında bebeğinizin yağ tabakaları gelişmeye devam ediyor ve kas dokularında artış oluyor.

Sizde Neler Oluyor?

Doğuma yaklaşırken her iki haftada bir doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. 36. haftadan itibaren de doktor ziyaretlerinizi haftada bire çıkarmalısınız.

Anne adaylarının hamileliğin son üç ayında daha sık yaşayacağı belirtiler; uykusuzluk, rahmin akciğerlerine baskı nedeniyle nefes almada güçlük, vücudunuzu doğuma hazırlayan yalancı doğum sancıları (Braxton Hicks kasılmaları), bacak krampları, bel ağrıları, hazımsızlık, ayaklarda şişlikler ve cilt çatlaklarıdır.

Mide ve hazımsızlık sorunlarınıza karşı yatmadan 1-2 saat önce yemek yemeyi kesmelisiniz. Gün içinde sindirim sisteminizi yormamak için küçük ve sık aralıklarla yemek yiyebilirsiniz.

Göğüsleriniz bu haftadan itibaren doğumdan sonra bebeğinize vereceğiniz süt olan kolostrum sütünü üretmeye başlamıştır.

Bu haftalardan itibaren bebeğinizin kordon kanını saklama, doğum sonrası sünnet, doğum yöntemi ya da doğum yapacağınız doktor ve hastane seçimini düşünmeye başlayabilirsiniz.

Riskli olabilen gebeliklerde, doğum sonrası beklenmedik gelişmelere ve prematüre bebekte ortaya çıkacak sorunlara en kısa sürede müdahale edebilmek açısından, doğumun yaptırıldığı hastanede tam donanımlı yenidoğan yoğun bakım ünitesinin ve bu konuda uzman doktor, deneyimli hemşire kadrosunun bulunması, büyük önem taşır.

Ayrıca eşinizle kan grubunuzda rh uyuşmazlığı varsa kan uyuşmazlığı aşısı yaptırmanız gerekebilir. Bunun için hekiminizle iletişime geçmeyi ihmal etmeyin!

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz akciğerleri gelişmeye devam ediyor. Kafatası içerisinde milyonlarca gelişmekte olan nöron mevcut. Diş tomurcukları oluşmuştu, şimdi diş etleri ve dişleri oluşmaya başladı. Bebeğiniz artık her gün yaklaşık 200 mg kalsiyum depoluyor.

Bu haftada bebeğinizin tüm organları gelişmiş, deri altı yağ dokusu artmış, kemiklerin tümü gelişimini tamamlamıştır. Kasların ve akciğerlerin olgunlaşması sürerken, beynin gelişmesine bağlı olarak bebeğin kafatası da büyür.

Bebeğin gelişimine paralel olarak hamilelerin yeterli miktarda folik asit, C vitamini, protein ve demir alması önemlidir. Bu haftada doğan prematüre bebeklerin hayatta kalma şansı oldukça fazladır.

Bebeğiniz büyürken karnınızın içinde hareket ettiği yer de daralıyor bu nedenle daha yavaş hareket ediyor. Kas ve kemik yapıları geliştiği içinse hareketleri daha güçlü. Diz ya da dirseklerinin ani hareketlerini karnınızda hissedebilirsiniz.

Sizde Neler Oluyor?

Rahminizin her geçen gün büyümesi ve bebeğinizin kilosu nedeniyle sırt ve bel ağrılarınız bu haftalarda sürebilir. Bebeğiniz bu hafta çok hareketli ise hekiminiz tekmeleri saymanızı isteyebilir. Gebeliğinizin bu haftasında varis, kabızlık, mide yanması şikayetleriniz sürebilir.

Hamileliğin son üç ayında idrar yolu enfeksiyonu yaşayabilirsiniz. İdrarınızı yaparken yanma ve ağrı hissediyorsanız doktorunuza mutlaka bildirin ve doktor kontrolü dışında kesinlikle ilaç kullanmayın.

Hamileliğinizin ilk aylarında hissettiğiniz yorgunluk hissi, doğum yaklaştığınız aylarda artma eğilimi gösterebilir. Yorgunluğunuz demir ya da vitamin eksikliği olabileceğinden doktorunuzun önerisiyle takviye alabilirsiniz.

Doğuma yaklaşırken anne olmanın heyecanı ya da hamilelik döneminin değişiklikleri nedeniyle stres yaşıyorsanız, bu da yorgun hissetmenize dikkat olabilir. Stres nedeniyle halsiz olabileceğinizi düşünüyorsanız, psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

Vücudunuz, bebeğinizle kuracağınız özel bir bağ olan emzirme için hazırlanıyor; göğüslerinizden bebeğinizin ilk sütü olacak kolostrum gelebilir, hamilelik sütyenlerinize yerleştirmek için göğüs pedleri alabilirsiniz.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz bu hafta küçük lahana boyutlarında. Bebeğinizin beyin dokusu gelişimini sürdürüyor; beyni artık daha kıvrımlı böylece daha fazla beyin hücresi tutabiliyor. Baş ve vücut oranı da yenidoğan görünümüne yaklaştı.

Bu hamilelik haftasında bebeğin cildinin tümünü saran ve “lanugo” adı verilen ipeksi tüyler kaybolmaya başlar. Bebeğin teni yumuşaklaşmaya ve deri altı yağ dokusu kalınlaşmaya devam eder, görüş yeteneği de gelişmektedir.

Sizde Neler Oluyor?

Bebeğinizle birlikte sizin de ağırlığınız artıyor. Bu yüzden beslenmenize dikkat etmeli, sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Hamileliğin 30. haftasında anne adaylarındaki yorgunluk ve uyku problemleri sürebilir. Hormonal değişiklikler nedeniyle duygu durumunda da iniş çıkışlar olabilmektedir.

Bacaklarınızda süren şişlikler ödem oluşuyorsa, doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Mide ekşimeniz sürüyorsa, buna neden olan yiyecekler konusunda dikkatli olun. Midenin yukarı çıkması nedeniyle nefes almada güçlük de bu haftalarda sürebilir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin 31. haftasında bebeğiniz ananas boyutlarında. Bebeğiniz artık kafasını iki yana çevirebiliyor. Son birkaç haftadır depoladığı yağ tabakası, kollarının ve bacaklarının dolgunlaşmasına yardımcı oluyor.

Karnınızda kollarını bacaklarını hareket ettiriyor, bazı bebekler parmaklarını emiyor. Beyni daha öncekinden çok daha hızlı gelişiyor, duyuları da çalışıyor ve beyne sinyal gönderiyor, ancak amniyotik sıvı içinde olduğundan henüz koku alamıyor. Bebeğiniz ayrıca idrarını içinde bulunduğunu amniyotik sıvının içine yapar, vücudunuz ise bu amniyotik sıvıyı yeniler.

Bebeğinizin bu haftalarda oldukça hareketli olduğunu hissedebilirsiniz ve bu durum onun sağlıklı geliştiğinin işaretidir.

Sizde Neler Oluyor?

Bu dönemde genişleyen rahminizin akciğerlerinize baskısı nedeniyle nefes darlığı yaşayabilir, ya da bebeğinizin büyümesi ve idrar kesesine baskısı nedeniyle sık idrara çıkabilirsiniz. Yalancı doğum kasılmaları olarak da nitelenen, düzensiz ve kısa olarak hissedeceğiniz Braxton Hicks kasılmalarına karşı yeteri kadar su içmeyi ihmal etmeyin.

Bu haftalarda kabızlık eskisinden daha fazla rahatsızlık vermeye başlayabilir; rahminiz genişledikçe bağırsaklarınıza olan baskı artmıştır. Düzenli, hafif egzersizler ve beslenmenizde bol meyve, sebze, meyve suyu ve su tüketmek kabızlığa karşı alabileceğiniz en iyi önlemlerdir. Ayrıca içerdiği tanin kabızlık yaptığı için koyu siyah çay içmekten de kaçının.

Hamileliğin son haftalarına yaklaşırken vücuttaki değişimlere bağlı olarak anne adaylarının huzursuzluğu artabileceğinden, eşlerinin onları dinlemesi ve rahatlatması önemlidir.

Bacaklarınızda daha fazla yorgunluk, karnınızda ve bacaklarınızda daha fazla şişlik ve varis olduğunu fark edebilirsiniz. Ağrıları azaltmak için sabah kalktığınızda destek çorapları giymeye çalışın ve mümkün olduğu kadar ayakta durmayın.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğiniz bu hafta küçük bir balkabağı boyutlarında. Bebeğinizin akciğerleri dışında tüm organları gelişti. Amniyotik sıvıyı yutarak akciğerlerini çalıştırmaya devam ediyor. Sindirim sistemi de tamamen gelişmiş durumda.

Bebeğinizin cildindeki kırışıklıklar azalarak kayboluyor ve yerini pürüzsüz bir cilde bırakıyor, artık yenidoğan görünümüne çok yakın. El tırnakları tamamen gelişti, ayak tırnakları ise daha yavaş uzuyor. Bu haftalarda bazı bebeklerin saçları belirginleşirken, bazılarının ise şeftali tüyüne benzeyen ince tüyleri vardır. Doğuma yaklaşırken bebeğiniz karnınızda baş aşağı pozisyon almış olabilir.

Sizde Neler Oluyor?

Çalışıyorsanız 32. hafta itibariyle yasal doğum izni süreniz başlar. Artık dinlenerek ve sevdiğiniz aktiviteleri yaparak vakit geçirebilirsiniz. Doğum zamanınız yaklaşırken sizin ve bebeğinizin ihtiyaçları için doğum çantanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Çoğu doktor gebeliğin son iki ayında yolculuğu önermez, arabayla yapılan 3 saatten uzun yolculuklar yorucudur, diğer yandan doktorunuzla aranıza fazla mesafe vardır. Araba yolculuğunun bebek ve erken doğum üzerine negatif etkisi yoktur. Eğer ortam değişikliğine ihtiyacınız varsa, bebek doğana kadar kısa yolculuklar yapabilirsiniz.

Bu haftalarda bazı anne adaylarının tansiyonu düzensiz olabilir. Tansiyonda ufak bir düşüş halsizliğe, baş dönmesine ve baş ağrısına neden olabilir. Özellikle uzanmış durumdayken ayağa kalkmak istediğinizde yavaşça ve bilinçli şekilde pozisyon değiştirin.

Kan şekerinizin çok düşmemesine dikkat edin ve bunun için düzenli yemek yiyin. İyi havalandırılmış yerlerde oturun ve vücut ısınızı kendinizi rahat hissedeceğiniz bir sevide tutmaya çalışın.

Bebeğinizde neler oluyor...

Bebeğinizin yaklaşık bir marul uzunluğunda. Bebeğin kemiklerinin çoğu bu dönemde sertleşmeye başlıyor fakat kafatası hala daha çok yumuşak. Bu esnek yapı doğum sırasında bebeğinizin rahimden geçebilecek şekilde sıkışmasına olanak sağlar, bu yüzden bazı bebeklerin kafası doğum sırasında koni görünümü alsa bile sonrasında zaman düzelir. Kemikleri de rahim kanalından geçecek kadar esnektir.

Amniyotik sıvı azaldığından bebeğinizin yeri darlaştı; hareket ve tekmelerini daha güçlü hissedebilirsiniz. Bebeğiniz doğuma yaklaşırken zamanının büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirir. Artık uyurken gözlerini kapatıyor ve uyanıkken açıyor.

Sizde neler oluyor...

Bebeğinizin doğum tarihi yaklaştıkça, özellikle ilk çocuğunuzsa heyecanlı olduğunuz kadar biraz endişeli olabilirsiniz. Vücudunuzda önceki haftalardaki değişiklikler bazıları artarak sürmeye devam eder. Her hamilelik durumu kendine özgüdür ama gülümsemeyi unutmayın ve rahatlayın.Bu haftada toplam kan hacminiz doğuma hazırlık amacıyla 4 litreden 5, 5 litreye çıkar. Çocuk doğururken kan kaybı kaçınılmazdır çünkü diğer şeylerin yanı sıra plasentanın da rahim duvarından ayrılması gerekir. Kan fazlası olduğunda bir miktar kan, risk olmaksızın kaybedilir.Bebek, doğum başlamadan önce pelvisinize yerleşebilir yani halk dilinde “aşağı inebilir”, fakat bazı bebekler doğum başlamadan aşağı inmezler. Eğer bebek inerse (buna yerleşme de denir) oturduğunuzda kucak kısmınızın kısaldığını, birden nefes almanın kolaylaştığını, midenizin kapasitesinin arttığını hissedecek, kasıklarınızda daha fazla baskı duyacak ve daha sık idrara çıktığınızı, hatta idrarı tutmakta zorluk çektiğinizi fark edeceksiniz. Doktor ziyaretlerinizde doktorunuz bebeğin kasık bölgenize inip inmediğini kontrol edecektir.Bebek, annenin kasığına hemen her zaman baş aşağı pozisyonda yerleşir, çünkü baş, bedenindeki en ağır kısımdır ve rahmin üstünde değil, alt sınırında daha iyi yerleşir.Normal doğum yapacaksanız, bebeğiniz rahminizden serviks (rahim boynu) kanalıyla çıkacaktır. Serviksiniz 10 cm’ye kadar genişleyecek ve bebek geçebilecektir. Doktorunuz her kontrolde genişleme ve daralma işaretlerini gözlemler.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğinizin merkezi sinir sistemi olgunlaşıyor, akciğerlerinin gelişimi ise son aşamaya geçti. Bu haftadan itibaren bebeğin solunum hareketleri dış dünyaya hazırlanmak amacıyla artar. Bebeğinizin vücudunu saran lanugo tüyleri neredeyse tamamen kaybolur.

Sizde Neler Oluyor?

Bebeğinizin kasıklarınıza doğru aşağı inmeye başlamasıyla nefes almanız daha rahat hale gelebilir, ancak idrar kesesine baskı nedeniyle daha sık idrara çıkabilirsiniz.

Önceki haftalarda yaşadığınız yorgunluk, nefes almakta zorluk, hazımsızlık, el ve ayakların şişmesi gibi sorunlarınız da bu haftada devam edebilir. Yorgunluğunuz devam edebilir, dinlenin, iyi beslenin ve kendinize iyi bakın.

Braxton Hicks kasılmalarını son ayda daha güçlü ve daha sık hissedebilirsiniz, bunlardan bir kısmı ağrılı da olsa normal bir durumdur.

Kasılmanız olduğunda uzanıyorsanız ayakta durmaya ya da yürümeye, ayaktaysanız oturmaya veya uzanmaya çalışın. Ağrıyı ve gerilimi azaltmak için nefes tekniklerini ve gevşeme egzersizlerini çalışın. Bacak kramplarını da böylece önleyebilir ve en aza indirebilirsiniz.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

35. haftada bebeğiniz Hindistan cevizi boyutlarında. Böbrekleri tamamen gelişmiş durumda. Karaciğerleri de besinleri işlemden geçirebilecek kadar gelişimini tamamladı. Bağırsakları mekonyum üretiyor ve doğumdan sonra bunu dışarıya çıkaracak.

35. haftadan itibaren bebeğinizin gelişimi, yağ üretimi haricinde, doğuma kadar çok daha yavaş olacaktır ve kalan haftaları kilo almakla geçer.

Sizde Neler Oluyor?

Doğuma yaklaşırken doktor randevularınız da sıklaşıyor ve bu haftadan sonra her hafta doktorunuzu göreceksiniz. Doğumla ilgili endişeleriniz artıyorsa, eşinizden, ailenizden ve doktorunuzdan destek alabilirsiniz.

Bebeğinizin hareketlerini artık daha dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz. Hareket sayısının iyice azalması veya hissetmemeniz halinde ve sancıların sıklığının artması durumunda derhal doktor ile görüşmelisiniz. Hareketlerinin takibini anne adayı kendi kendine yapmalıdır.

Doğum yaklaşırken amniyotik kese (su kesesi) yırtılabilir. Genellikle su birden değil, daha çok azar azar gelir. Eğer evin dışında su gelmesinden kaygılanıyorsanız sıvıyı hapsetmesi için bir ped kullanın. Amniyotik sıvının kendine has bir kokusu vardır ve idrardan kolaylıkla ayırt edilebilir.

Gebeliğin son ayına girilen bu haftada sık idrara çıkma, sırt ağrısı, kabızlık, ağrılar, mide yanması, hazımsızlık gibi şikâyetler süreceği için dinlenmeye ve enerjinizi ölçülü olarak harcamaya özen gösterin. Susuzluk, anne ve bebek için tehlikeli olabileceğinden, sık idrara çıkma durumunuzu da göz önüne alarak yeterli su içmeye çalışın.

Bu haftadan itibaren vajinal akıntınız artık daha yoğun olacak ve içinde bir miktar rahim boynu mukusu da bulunacak. Rahim boynunu darbe alması, hafif lekelenmelere neden olabilmektedir. Parlak kırmızı renkte akıntı ve sürekli lekelenmeler olduğu takdirde derhal doktorunuza bildirin.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bu hafta bebeğiniz küçük bir kavun boyutlarında. Bebeğinizde yağ birikimi yavaşladığı için kilo alımı da yavaşlar. Bebeğinizin neredeyse bütün organları gerektiği gibi çalışır durumdadır. Yalnızca akciğerleri dış dünyada ilk nefesini alana kadar gelişimine devam eder.

Sindirim sistemi de doğumdan sonra anne sütü ile beslenmeye başlamasıyla gelişmeye devam edecek. Bunların yanı sıra, sinir sistemi organları da neredeyse genç erişkinliğe kadar gelişimini sürdüren organlardır.

Sizde Neler Oluyor?

Bu haftadan itibaren doktorunuzun yönlendirmesi ile haftada bir ya da daha sık doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz. Bebeğiniz aşağı doğru inmeye başladıkça diyaframda baskı azalacağından nefes almanız rahatladığını, mide yanmanızın azaldığını görebilirsiniz.

Bu haftalarda leğen kemiği kaslarında ağrı hissedebilirsiniz. Ayrıca Braxton Hicks kasılmaları daha sık olabilir. Doktorunuz ile yaşadığınız sancıların (Braxton Hicks kasılmaları) yalancı sancı mı gerçek sancı mı olduğunu konuşabilirsiniz.

Yalancı kasılmalarda ağrı karnın altında başlar. Gerçek doğum sancısıyla birlikte görülen ağrılar belinizin altında başlar ve karnınızın altına doğru yayılır. Gerçek doğum sancısı kasılmaları giderek kuvvetlenir ve zaman geçtikçe daha da ağrılı olur ve pozisyon değiştirdikçe geçmez.

Yalancı kasılma ağrılarını azaltmak için, derin nefes gibi gevşeme tekniklerin uygulayın.

Hamileliğin son ayında, anne adayının bebeğin besin ihtiyacına bağlı olarak günlük 2400 kalori alması tavsiye edilmektedir.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Bebeğinizin boyu bu hafta bir pazınınkine eşit. Bebeğinizin amniyotik sıvı içerisinde gömülüyken cildini koruyan kremsi bir madde olan verniks kazeozanın yanı sıra vücudunu kaplayan yumuşak tüylerin de büyük bir kısmını döküldü. Bebeğin doğduğunda kafası tamamen saçlıdır fakat buna rağmen bazı bebekler kel de doğabilir.

Sizde Neler Oluyor?

Artık uyumakta daha fazla zorlanıyor olabilirsiniz. Bunun pek çok nedeni vardır. Bebek çok daha hareketli olabilir, periyodik kasılmalar söz konusudur ve muhtemelen daha gerginsinizdir ve doğumu bekliyorsunuzdur. Bunların hepsi de önceden kestirilebilir ve yaygındır.

Bebeğiniz kasık bölgenize iyice yerleştiğinde kendinizi sakar ve dengesiz hissedebilir, yürüyüşünüzde değişiklik yaşayabilirsiniz. 

Bunun nedeni bebeğinizin pozisyon değiştirmesiyle sizin ağırlık merkezinizin de değişmiş olmasıdır. Bebek aşağı indiğinde daha kolay nefes alacak ve yediklerinizi daha kolay sindireceksiniz, ancak aynı zamanda pelvisinizde daha fazla baskı duyacak ve idrar yaparken de baskı hissedeceksiniz.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin son haftalarında bebeğiniz bal kabağı boyutlarında. Bebeğinizin organları tamamen gelişti ve yerli yerinde, ancak akciğerleri ve beyni ise - şu anda işlev görecek kadar gelişmiş olsa da - çocukluğu boyunca gelişmeye devam edecek.

Göz rengi doğumdan sonra buz mavisi görünebilir ve 6-7 ay sonra göz rengi oturmuş olur. Bebeğiniz doğuma yaklaşırken kilo almaya devam ediyor ve sinir sistemi hala gelişiyor.

Sizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin son haftalarında artık kendinizi zorlamayın; bebeğinizin doğum günü yaklaşırken sadece dinlenin, iyi beslenin ve kendinize bakın.

Hamileliğin son haftalarında jinekoloğunuzun tavsiyelerini yakından dinlemeniz önemlidir. Bu dönemde bebeğinizin rahimdeki durumunu sıkça ultrason ile ölçülür.

Bu haftada kasılmalar ve sancılarınızın şiddeti ve türü önemlidir ve bu konuda mutlaka doktorunuzla konuşun. Braxton Hicks kasılmaları yani yalancı sancılarda, kasılmalarda ağrı karnın altında başlar.

Gerçek doğum sancısıyla birlikte görülen ağrılar belinizin altında başlar ve karnınızın altına doğru yayılır. Gerçek doğum sancısı kasılmaları giderek kuvvetlenir ve zaman geçtikçe daha da ağrılı olur ve pozisyon değiştirdikçe geçmez. Sancılardan emin değilseniz doktorunuzu ya da ebeyi arayabilirsiniz.

Yalancı kasılma ağrılarını azaltmak için, derin nefes gibi gevşeme tekniklerin uygulayın.

Kasılmaların dışında doğumun başlayacağının belirtileri vajinadan gelen “nişan” adı verilen kahverengimsi ve sümüksü akıntı, su kesesinin patlaması, sırtın arka tarafındaki ağrı ve rahmin ağzının açılmasıdır.

Bebeğinizde Neler Oluyor?

Gebeliğinizin son haftasında bebeğiniz küçük bir karpuz boyutunda. Bebeğin organları tamamen gelişmiş durumda. Dış deri tabakaları, altta oluşan yeni deriden dolayı soyulmaya başladı. Cildi kilosu arttığı için pembeden beyaz renge döndü.

Sizde Neler Oluyor?

Artık doğumunuz için geri sayım başladı!

Eğer bebeğinizin beklenen doğum günü gelmiş ve geçmişse, endişelenmeyin. Unutmayın, doğum tarihi sadece bir tahmindir ve prenatal gelişimi tamamlanmış olsa da, her bebek farklıdır ve kendi zamanı geldiğinde, doğacaktır.

Sizde Neler Oluyor?

Bebeğinizin doğumu bir hafta gecikmiş olsa da hala normal sınırlar içindesiniz. Aslında tüm doğumların yüzde 95’i tahmini doğum tarihinin öncesi ve sonrasındaki iki haftalık bir zaman dilimi içinde gerçekleşir. Doktorunuz sizin ve bebeğinizin sağlığı konusunda memnunsa, endişelenecek bir şey yoktur.

Beklenen doğum tarihinden itibaren iki hafta geçtiyse, doktorlar doğumu iki haftadan fazla geciken bebeklerin durumunu ölçen testleri rutin olarak isterler. Bu testlerin sonucu nasıl bir hareket planı izleneceğini belirlemeye yardımcı olur.,

Bazen testin hemen ardından doğum sancıları başlar, bazen de biraz yardım gerekir; kimi zaman ise çok yardım gerekir. Her zaman olduğu gibi sakin kalın ve neler olup bittiğini öğrenmek için bol bol soru sorun. Doğum artık fazla gecikmeyecektir.

41. hafta sona erdiği halde doğum gerçekleşmemişse ve bebeğin pozisyonu normal doğuma uygunsa anne ve bebeğin sağlık durumları da göz önünde bulundurularak suni sancı verilirverilebilir ya da sezaryen yapılması kararı alınabilir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 21 Ağustos 2020 Cuma Yayımlanma Tarihi: 10 Aralık 2019 Salı

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?