Yazı İçeriği

Biberon temizliğinde kaynatma

Çamaşırlarını iki kez durulayın

Kıyafetlerini yüksek derecede yıkayın

Oda temizliğine zeminden başlayın

Bebek emeklerken dikkat!

Oyuncakları da temizlemeyi unutmayın

Bebek eşyalarının hijyeni nasıl sağlanır?

Bebeğinizin sağlığı sizin için her şeyden önce gelir. Bebeğinizin bağışıklık sisteminin sizinki kadar gelişmemiş olduğunu unutmayın. Bu yüzden bebeğiniz için hastalıklar daha tehlikeli olabilir. Bebeğinizin güçsüz bağışıklık sistemini düşünerek temizliğine özen gösterin. Kullandığı biberon, tabak, kıyafet, halı, koltuk gibi pek çok eşyadaki mikropların bebeğinizi ciddi şekilde etkiler. Bebeklerin basit ve uygulaması kolay hijyen kuralları ile daha sağlıklı ve huzurlu bir şekilde büyümesi mümkün olabilir. Ancak temel sağlık ve temizlik kuralları dışında steril ortamlar bebekler için faydalı görülmez. Abartılı yapılacak her türlü korunma bebeklerin bağışıklık sisteminin yeterli gelişimini engeller. Bebek eşyalarının temizliği konusunda bilgiler...


Biberon temizliğinde kaynatma

Bakterilerin kolayca üreyebildiği bebek eşyası biberonları temizlemek için farklı yöntemler mevcut. Bunların en başında ise kaynatma yöntemi önerilir. En az 10 dakika kaynatılan biberonların içine organik bir temizleyici ilave ederek, 10 dakika daha sıcak suda bekletmek ve durulamak gerekir. Biberon temizliğinde ikinci yöntem ise mikrodalga kullanımı. Bu yöntemde ise biberonlar, su ve organik bulaşık deterjanı veya sabunuyla yıkanıp durulandıktan sonra parçalar halinde mikrodalgada 1,5 dakika bekletilir ve soğumaya bırakılır. Tabak ve bardakların ise sterilizasyon tabletler ile soğuk suda çözdürülüp, 30 dakika su içinde bırakılması, ardından da yıkanıp durulanması gerekir.

Çamaşırlarını iki kez durulayın

Bebek cildine temas eden giysilerin yıkanması ve ısı derecesinin yanı sıra; deterjan seçimi, cilt kremleri, şampuanlar, yumuşatıcılar, giysiler ve bebek bezleri, ıslak mendiller de özenle seçilmeli. Giysilerin saklanmasında naftalin gibi kimyasal koruyucular kullanılması kesinlikle önerilmez. Kurumuş, sertleşmiş mama, giysilere bulaşan bebek dışkılarının kabasının diş fırçası ile alınarak ön işlemden geçirilmesi eşyaların temizliğinin en iyi şekilde yapılmasına kolaylık sağlar. Bebeğin eşyalarını yıkamadan önce ılık suda deterjanla birlikte 30-60 dakika bekletilen kıyafetlerin temizliğinden daha iyi sonuç alınır. Özellikle bez bölgesi çamaşırları ile üst giysilerin ayrı yıkanması ve üzerlerinde deterjan artıkları kalmadığından emin olmak için iki kez durulama yapılması önerilir.

Kıyafetlerini yüksek derecede yıkayın

Sürekli düşük yıkama derecelerinde uzun süre kullanılan çamaşır makineleri bebekler için şiddetli enfeksiyonlara neden olabilecek bir mikrop yuvası haline gelir. Bu sebeple 45 veya 60 derecelerde yıkama yapmak, durulama sayısını arttırmak, makine bakım ve temizliğini unutmamak gerekir. Giysiler yıkanırken sabun, çamaşır suyu, yumuşatıcı, ağartıcı madde ve cilt tahrişleri yapan parfüm kullanılmaması önerilir. Kıyafetleri bulunulan yerde kirli, soğuk veya nemli bir hava yoksa açık havada kurutmak gerekir. Bebek eşyaları için azaltılmış ısı dereceleri ve taze bir koku ile kurutma makineleri kullanılmasında ise bir sakınca görülmez.

Oda temizliğine zeminden başlayın

Bebek odası temizliğine odayı tozlardan arındırarak başlanması gerekir. Halı ve yatak altı da dahil olmak üzere zemin tamamen temizlendikten sonra, perde ve yatak nevresimlerinin de yıkanması önerilir. Bebek yatağının gövde kısmında mikrofiber bez kullanmak üzere, dört ucu ve başlığının da silinmesi önem teşkil eder. Odada bulunan masa, dolap ve doğrudan bebekle teması olan tüm eşyaların silinmesi gerekir. Temizlik sırasında bebeği odada bulundurmamak ve temizlikte kimyasal madde kullanmayın. Toz alırken camları açarak odayı havalandırın. Zeminler temizleyici ile silinmişse bebeğinizi o odaya en az 2 saat sokmayın.

Bebek emeklerken dikkat!

Bebekler emeklemeye başladıklarında yerlerdeki türlü atıkları ağzına götürebileceğinden evin her gün süpürülmesi önemli. Bebekleri yere koyarken emekleyebileceği yerlere örtü sermek, açıkta kalan yerleri özel kimyasal içermeyen yüzey temizleyicileriyle silmek ve ardından bol su ile durulamak önemli. Mümkün olduğunca bebeğinizin halı yerine temiz örtü üzerinde hareket etmesinin sağlanması sağlık açısından daha uygun.

Oyuncakları da temizlemeyi unutmayın

Bebeğinizin en çok temas ettiği eşyalarından oyuncaklarının temizliğinde standart temizlik ve dezenfeksiyon olmak üzere iki adım bulunur. Standart temizlik kapsamında sabun ve ılık suyla ovmak, yağı ve kiri gidererek birçok mikrobu öldürür. Standart temizlikten sonra çözelti ile yapılan dezenfekte işlemi en çok çamaşır suyunun seyreltilmesi ile sağlanır. 1 litre suya 1 kaşık çamaşır suyu eklenerek yapılan işlemde, uygun olarak seyreltilen çamaşır suyu içindeki klor, dakikalar içinde buharlaştığından zehirsiz ve güvenli olarak kabul edilir.