Bebeğinizin acıktığını nasıl anlarsınız?
Bebek sahibi olan kadınlar bebekleri için her zaman hassastırlar. Hele bu ilk hamilelikleri ise yeni anneler birçok endişe yaşayabilir. İşte temelinde bu tarz endişelerin yattığı bebek beslenmesi ile ilgili 6 yanlış bilgi...
1. Acıktığını meme tutarak anlayabilirsiniz
Bebeğin acıktığını ve emmeye hazır olduğunu gösteren belirtiler vardır. Bunlar: atiklik, kol ve bacaklarını oynatma, başını döndürme, elini ağzına götürme, el ve parmak emme, memeyi arama, dudak şapırdatma, emme hareketi yapma, hızlı nefes alarak ses çıkarmadır.
2. Bebekler 1 yaşından önce çiğneyemez
Bebek beslenmesinde annelerin sık yaptığı hatalardan biri, 1 yaşındaki bebeklerine muhallebi kıvamında mama yedirmektir... Oysa bebekler bu yaşa geldiğinde besinleri mikserden geçirmeyi bırakmak gerekir. Çünkü yumuşak kıvama alışan bebekler ileride pütürlü yemekleri kabul etmeyip yemek seçen, problemli bir çocuk haline gelebilir. Çiğneme gerektirdiği için et yemeyi reddedebilir. Buna bağlı olarak beslenme yetersizliği, ardından kansızlık ve büyüme-gelişme gerilikleri ortaya çıkabilir. 8. aya kadar besinleri püre kıvamında, ancak hafif pütürlü yedirin, böylelikle bebeğiniz çiğnemeye alışır. 8. aydan itibaren besinleri daha iri pütürlü yedirin. Kendi kendine beslenmesini öğrenebilmesi için 9. aydan itibaren bebeğinizin eline ekmek veya bisküvi parçası verin. 1 yaşından sonra ise sizinle sofraya oturup, aynı besinleri yemesini sağlayın.
3. Mama yemeyen bebeğin maması şeker ile tatlandırılabilir
Bebek beslenmesinde eğer bebek, mamasını yemek istemiyorsa piyasada bulunan benzer özellikteki mamalar denenebilir. Bu mamaları da beğenmiyorsa tattan önce bebeğin tartı alımı ve iştahsızlığa neden olacak patolojik durum varlığı (idrar yolu enfeksiyonu gibi) doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Piyasada inek sütü alerjisi, reflü ve gaz problemleri olan bebekler için özel mamalar vardır. Bebek beslenmesinde mamaları ekstra şeker ile tatlandırmak bağırsak florasını bozar, gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olabilir ve diş çürüklerini arttırabilir.
4. Bebek emzirmek için uyandırılmaz
Bebekler yeni doğan döneminde günün büyük bölümünü uyuyarak geçirirler. Bu durum onların sağlıklı olduğunu gösterir. Ancak 2. en geç 3. saatin sonunda hala uyanmamışlarsa özellikle erken doğan bebeklerde kan şekeri seviyesinde düşme olmaması için uyandırılmalı ve emzirilmelidir. Bebeklerin beslemek için tam olarak uyandırılmaları gerekmez. Gözleri kapalı ve yarı uyur durumda da emebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken annenin tam olarak uyanık olması gerektiğidir. Bebek beslenmesinde bu nokta çok önemli. Çünkü yenidoğan döneminde görülen, anne sütünün bebeğin nefes borusuna kaçması yani aspirasyon sendromu ya da bebeğin kusması neticesinde nefessiz kalması veya annenin ağırlığı altında kalması gibi durumlar daha çok bebeğin değil annenin uyuya kalması neticesinde görülür. Bebek beslenmesinde gece emzirmek, anne sütünü artması ve bebeğin kan şekerinin düşmemesi açısından bir gerekliliktir. Gece bebek beslenmesinde annenin her zamankinden daha dikkatli olması gerekir.
5. Bebeğinize bal yedirebilirsiniz
Bebek beslenmesinde çocuğunuza 1 yaşından önce vermemeniz gereken bazı besinler var. Bunların bir kısmı alerjiye neden olurken, bir kısmı da yutma zorluğu riski taşıyor. İşte 0-1 yaş için bebek beslenmesinde tehlikeli besinler:
Bal: Kabızlık, emme ve yutma güçlüğü, solunum durması, kas zayıflığı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve ölüme neden olabilen botulizm hastalığına yol açabiliyor. Bu hastalığa "clostridium botulinum" adında, toprak, toz ve balda üreyebilen bir bakteri neden oluyor.
Yumurta akı: Alerjiye neden olabiliyor.
İnek sütü: Alerji, kabızlık ve demir eksikliğine yol açabiliyor.
Kakao, çikolata ve çilek: Alerjik reaksiyon oluşturabiliyor.
Şarküteri ürünleri: Aşırı tuz ve nitrat içerdikleri için kalp damar ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor.
Kuruyemiş gibi sert taneli besinler: Nefes borusuna kaçma riski var.
6. Et ve kemik suyunun sık verilmesi faydalıdır!
Önemli bir hata da annelerin et suyu ve kemik suyunun çok yararlı olduğunu düşünerek etin kendisi yerine suyunu vermeleridir. Kullanılması gereken etin kendisidir ve ilk olarak kıyma ya da et püresi şeklinde sebze pürelerine eklenmelidir.