Yazı İçeriği

Bu ek gıdaları vermeyin!

Bebeklere neden ek gıda verilmeli?

Ek gıdalar nasıl verilmeli?

Anne sütü içiyor diye ek gıda vermekte gecikmeyin

Hangi ay, hangi ek gıda verilmeli?

Hamilelikte minik yavrunuzu sabırsızlıkla bekliyorsunuz. Dünyaya geldikten sonra sağlıklı gelişimi için telaşa kapılabiliyorsunuz. Beslenmesi konusunda büyük bir hassasiyet gösteriyor olabilirsiniz. 6’ncı aya kadar bebeğinizi anne sütü ile beslemek önemli. Gelişimi normal ve sadece anne sütü ile beslenen bebeğinize 6’ncı ayından itibaren ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğinize vereceğiniz ek gıdalardan elde edilen enerji, toplam aldığı enerjinin yüzde 50’sini geçmemelidir.


Bu ek gıdaları vermeyin!

İlk 6 ayında sadece anne sütü ile beslediğiniz bebeğinize, 6’ncı ayından önce, hastalık döneminde bile su, bitki çayı ve meyve suyu vermeyiniz. Yaygın bazı yanlış inanış ve bilgiler yüzünden bebeğe doğar doğmaz şekerli su içiriliyor. Bu, bebeğin açlık duygusunu yok edip, emmesini engelleyebiliyor. Özellikle ilk 6 ayda gluten içeren besinleri vermeyin. Yumurta, balık, domates, çilek gibi alerjen olma ihtimali olan besinler ailedeki alerji öyküsüne göre verilmelidir.

Bebeklere neden ek gıda verilmeli?

Bebeklere ek gıda verilmesinin birinci nedeni; anne sütünün 6’ncı aydan sonra yetersiz gelmesidir. Alınması gereken besin öğelerini takviye etmek amaçlanıyor. Ek gıda verilmesinin ikinci nedeni de bebeği katı ve kıvamlı olduğu kadar değişik tattaki çeşitli besinlere alıştırmak, ileriki yaşlarda daha kolay ve çok yönlü yeme alışkanlığı kazandırmak, sağlıklı, kaliteli bir yaşama hazırlamaktır.

Bebeğinize ay ay şu ek gıdaları verebilirsiniz:

  • 6-7 ay arasında yumuşak ezme kıvamında ve sıvı besinler
  • 7-8 ay arasında pütürlü ve püre kıvamında besinler 
  • 8-12 ay arasında püre kıvamında çatalla ezilmiş besinleri
  • 12’nci aydan itibaren kolay çiğnenebilen tüm yiyecekler.

Ek gıdalar nasıl verilmeli?

  • Ek besinleri birer birer deneyerek, ilk olarak bebeğiniz açken ve az miktarlarda kaşık veya bardakla veriniz. Sabırlı, deneyen ve telaşsız bir tutum içinde olmanız bebeğinizi rahatlatarak sizin de kolay sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
  • Gıdaları birbiri ile karıştırmak, daima tatlı tadında vermek bebeğinize bir müddet sonra itici gelebiliyor. Böyle olursa bebeğiniz yeni tatlara alışamaz, ilerde kilo sorunu olan ama tatlıdan vazgeçemeyen çocuğa dönüşebilir.
  • Bebeğinizin reddettiği, asla tatmak istemediği bir besini bir müddet vermeyip, sonra açken deneyiniz. Yine istemezse ısrar etmeyip, 2-3 ay sonra vermeyi deneyin.
  • Besin gruplarının hazırlanma ve pişirilme yöntemleri birbirinden farklıdır. Beslenme ve diyet uzmanınızdan doğru teknikleri öğreniniz. Ancak, bebeğinize verdiğiniz her besin temiz ve taze olmalı, sık ısıtılmamalıdır.
  • Pişirilen besinlere tuz ilavesini 12’nci aya kadar yapmayınız. Bu aylarda çiğneme ve dil hareketleri gelişen bebekler, masada aile ile yemeğe oturacağından az tuzlu ve baharatsız ev yemeklerini tadabilir.

Anne sütü içiyor diye ek gıda vermekte gecikmeyin

Bebeğinizin 6’ncı ayından sonra ek gıdaya geçmeniz gerekiyor. Peki ek gıdaya geç başlanırsa ne olur? Ek gıdaya geç başlanması durumunda oluşabilecek sorunlar:

  • Büyüme geriliği
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması, ishal ve diğer enfeksiyon hastalıkları
  • Malnütrisyon, yani bebeğin ayına göre olması gereken kilodan daha düşük kiloya sahip olması
  • Mikrobesinler olan vitamin ve minerallerde eksiklikler.