Yazı İçeriği

Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Boyun Tutulması Nedenleri Nelerdir?

Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer?

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Basit Boyun Tutulmalarını Önleyebilirsiniz

Boyun Tutulması Nedir, Nasıl Geçer?

Boyun tutulması sık yaşanan ve çoğunlukla tehlikesiz olmasına rağmen yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Boynumuzda pek çok kasın yanı sıra tendonlar, bağlar kemikler bulunur. Bu yapı başımızı sağa, sola, yukarı ve aşağı çevirmemizi sağlar. Boyun tutulmasına bu yapıdaki herhangi bir unsurun zarar görmesi neden olabilir.


Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Boyun tutulması genellikle boyun kaslarının ani kasılması sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Boyun tutulması belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Boyun kasları serttir ve spazmlar görülürBaşınızı hareket ettirmede güçlük çekersiniz, sanki bir kuvvet boynunuzu çevirmenize engel oluyor gibi hissedersiniz,
  • Kafanızı yukarı, aşağı, sağa, sola çevirirken zorlanır ve şiddetli ağrı hissedersiniz,
  • Kimi zamanlarda enseden başa doğru yayılan sevimsiz bir baş ağrısı da eşlik edebilir.

Boyun Tutulması Nedenleri Nelerdir?

Boyun tutulması arkasında pek çok neden olabilir. Bu nedenlerin büyük çoğunluğu önemsiz ve basit sorunlardır. Boyun tutulmalarının ardında nadiren ciddi, tedavi gerektiren bir sağlık sorunu bulunur.

Basit nedenler sıklıkla şu sorunlardan kaynaklanır:

  • Uyku sırasında boyun bölgenizi zorlayıcı bir pozisyonda uzun süre kalmak,
  • Fiziki çalışma sırasında boyun bölgenize kaldırabileceği yükten fazlasının binmesi,
  • Özellikle masabaşı çalışanlarda, yanlış masa ve sandalye yüksekliği nedeniyle uzun süre sabit bir şekilde bilgisayar başında çalışmak,
  • Stresli yaşam biçimi nedeniyle tüm kasların yanı sıra boyun bölgesinin de gerilmesi ve zorlanması,
  • Bir diğer sorun; sağlıksız ve omurgayı zorlayıcı bir pozisyonda cep telefonlarına uzun süre bakmak,
  • Ciddi olmayan ama boyun bölgesini zorlayıcı düşme olayları yaşamak,
  • Spor yaparken boyun bölgesi kaslarının aşırı zorlanması ya da boyun bölgesine darbe almak,
  • Araç kullanırken sert bir fren yapmak,

Daha ciddi olabilecek boyun tutulma nedenleri ise şöyle sıralanabilir;

1- Travma
Araç kazalarında aracın çarpma anında boyuna çok sert bir şekilde ani yük biner ve bu esnada baş kamçı hareketi dediğimiz ileri geri kontrolsüz bir salınım hareketi yapar. Bu esnada kişinin boynuna ağır bir yük biner ve boyun bölgesindeki tüm yapılar zarar görebilir.
Böyle bir durumda boyun tutulmasına şu belirtiler de eklenebilir:

  • Omuz bölgesinde ağrı,
  • Baş ağrısı,
  • Boyun bölgesinde karıncalanma, ısınma,
  • Baş dönmesi.

2- Kireçlenme
Boyun düzleşmesi veya skolyoza bağlı boyun omurga eğriliği, romatizmal hastalıklar zamanla boyun omurlarında kireçlenmeye , bu da ağrıya neden olabilir. Böyle bir durumda boyun tutulmasına şu belirtiler de eklenebilir:

  • Omuza ve Kollarda uyuşma hissi. Benzeri uyuşma ellerde de görülebilir,
  • Enseden başlayan ve başa yayılan baş ağrısı,
  • Yürüme güçlüğü, denge kurmada zorluk,

3- Menenjit Hastalığı
Boyun tutulması vakalarının nedenlerinden biri de menenjit hastalığı olabilir. Menenjit rahatsızlığında ciddi bir iltihaplanma durumu yaşanır. İltihaplanma özellikle omurilik ve beyinde yaygındır. Menenjit hayatı tehdit edebilecek öneme sahip bir hastalıktır. Erken tanı konulması önelidir. Böyle bir durumda boyun tutulmasına şu belirtiler de eklenebilir:

  • Mide bulantısı, kusma,
  • Ani gelişen yüksek ateş,
  • Baş ağrısı,
  • Uyanmakta zorlanma,
  • Işığa karşı hassasiyet,
  • Kafa karışıklığı ve agresif ruh hali.
  • Ense sertliği bulgusu

4- Boyun Fıtıkları
İleri dereceli boyun fıtığı bulunan hastalarda ters hareket sonrası sıkı sık koruyucu kas spazmlarına bağlı  boyun tutulması görülür.

5- Üst Solunum yolu hastalıkları:
Boğaz enfeksiyonları özellikle çocuklarda ani gelişen boyun tutulmasına (Grisel sendromu) yol açabilir

6- Boyun düzleşmesi:
Boyun düzleşmesi özellikle trapez kasında gerginliğe bağlı ağrıdan sorumludur. Gece yastıkta kötü yatmak bu gerginliği kas spazmına çevirebilir. Boyun düzleşmesi olan insanlarda boyun tutulması daha sık yaşanır.

Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer?

Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Zamanla kendiliğinden geçen basit boyun tutulmalarında kendinizi rahatlatmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Sıcak Kompres Uygulayın
Tutulma nedeniyle gerilmiş kaslarınızı rahatlatmak için tutulan bölgeye sıcak bir havlu koyarak bir miktar gevşeme sağlayabilirsiniz. Isı uygulamanın bir diğer şekli ise ılık bir banyo yapmak şeklinde olabilir. Banyo sırasında boynunuza bir süre kesintisiz olarak ılık su da tutabilirsiniz.

Kas Gevşetici – Ağrı Kesici İlaçlar Kullanın
Doktorunuzun vereceği kas gevşetici kremler ya da tabletlerden yararlanabilirsiniz.

Masaj Yaptırın
Bu konuda eğitimli kişilerin yapacağı masaj kas gevşemesi yaparak rahatlatabilir Bu konuda tıbbi eğitimi olmayan kişilerin yapacağı masaj durumu daha da kötüleştirebilir.

Egzersiz Yapın
Boyun bölgenizi rahatlatmak için hafif germe egzersizleri yapabilirsiniz. Bunun için başınızı yavaş hareketlerle ve çok zorlamadan sağa sola çevirerek bu bölgedeki kaslarınızı çalıştırın. Omuzlarınızla 360 derece daire çizerek hareket ettirin. Bu egzersizleri yaparken ağrı artarsa hemen bırakmanız gerektiğini unutmayın.

Basit Boyun Tutulmalarını Önleyebilirsiniz

Doğru Yastıkta Doğru Pozisyonda Uyuyun
Boyun tutulmalarının önemli bir kısmının sorumlusu yatılan yastık ve uyku pozisyonudur.  Yastığınızın yüksekliği ve sertlik dereceleri de tutulma sorununda bir etken olabilir. Doktorunuzdan boynunuzda bulunan kalıcı sorun varsa buna uygun yastık tavsiyesi alabilirsiniz.  Uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi önemlidir.

Doğru Pozisyonda Oturun
Oturma pozisyonundayken dik durmaya özen gösterin. Omuzlarınız, sırtınız ve boynunuz dik ve düz olacak şekilde oturmak boynunuzdaki sorunları azaltabilir.

Stresinizi Olabildiğince Azaltın
Günlük yaşam koşuşturması içerisinde stresten uzak kalmak pek de mümkün değildir. Ancak stresli bir yaşam tarzı boyun tutulmasının yaygın nedenlerinden biridir. Stresten kaçamayacağınıza göre düzenli spor yaparak stresi yönetmeyi öğrenebilirsiniz. Bu konuda bir uzmandan yardım alarak stresin size olan etkisini azaltabilirsiniz.

Telefonu Doğru Şekilde Tutun
Telefonla konuşurken telefonu omzunuzla başınızın arasına sıkıştırmayın. Bu pozisyon boynunuza zarar verebilir. Günümüzde yapılan en sık hata ise telefonda sosyal medyayı takip ederken başımızın çok fazla önde doğru eğik durması boyun problemlerini artırmaktadır.

Ağır Çanta Taşımayın
Omuz bölgenize astığınız ağır çantalar boyun bölgenizi gereksiz yere zorlar ve tutulmalara neden olabilir. Tek omuzda ağır bir çanta taşımak zorunda kalıyorsanız sık sık çantanızı bir omzunuzdan diğerine alın. Hatta omuz çantası taşımak yerine sırt çantalarını tercih edin.

Uzun Süre Sabit Şekilde Oturmayın
Uzun süre masa başında sabit şekilde oturmayın. Arada bir ayağa kalkın ve hareket edin. Basit esneme hareketleri yapmak da boyun tutulmalarına engel olabilir.

Düzenli Egzersiz Yapın
Düzenli yapılan egzersizlerle boyun bölgenizdeki kasların çalışmasını ve güçlenmesini sağlayabilirsiniz.