Burun Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar Nelerdir?
Burun estetiği günümüzde oldukça tercih edilen cerrahi bir işlemdir. Burun ameliyatı cerrahi bir işlem olduğundan bazı noktalara dikkat edilmesi komplikasyonların önüne geçilmesi bakımından önem taşıyan bir durumdur.
Burun ameliyatı sonrası özellikle birinci gün dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Yatış pozisyonu: Burun ameliyatı sonrası yatış pozisyonu baş seviyesinin üzerinde, çift yastık olacak şekilde konumlandırılmalıdır. Yatış pozisyonunun yüksek olacak şekilde ayarlanması burnu uyku sırasında olası darbelerden korumak ve oluşacak ödemi en aza indirmektir.
- Buz uygulaması: Burun ameliyatı sonrası göz çevresine buz uygulaması yapmak oluşan ödemin ve morluğun azalmasına yardımcı olur. Ancak buzu direkt olarak korumasız bir şekilde ten üzerine uygulamak cilt yanıklarına sebep olabilir. Bu sebeple buz ya da buz torbası üzerine peçete, havlu, bez ve benzeri bir koruma yerleştirmek olası cilt yanıklarının önüne geçer.
- Fiziksel hareket: Ameliyat sonrası özellikle eğilmek ve hızlı hareket etmek gibi durumlar burunda kanamaya ve ödemin artması gibi komplikasyonlara sebep olabilir.
- İlaç kullanımı: Burun ameliyatı sonrası genellikle bir gece hastane ortamında gözlem altında bulunur. Bu süreçte doktorunuzun uygun gördüğü ağrı kesiciler ve ilaçlar uygulanabilir. Evde geçirilen ilk gün genellikle ağrı yaşanmaz. Ancak yaşanması durumunda yine doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.
- Beslenme: Burun ameliyatı sonrası daha ılık ya da soğuk besinler tüketilmesi, sıvı ya da yumuşak besinler tüketilmesi önerilir. Bu süreçte özellikle tuzlu besinlerden kaçınmak önemlidir. Fazla tuz tüketimi ödem oluşumunu arttırabilir.
- Sigara: Burun ameliyatı sonrası sigara içilmesi iyileşme durumunu yavaşlatabilir ve bazı problemlere yol açabilir. Bu sebeple burun ameliyatı sonrası sigara içilmesi önerilmez.
- Bakım: Burun estetiği sonrası özellikle bir süre burun ucuna dokunulmamalı ve bakım esnasında buruna nazik hareketler ile müdahale edilmesi gerekir. Burun ucunda bulunan ve akmaları önleyecek bir bandaj bulunuyor ise bu bandajın belli aralıklarla değiştirilmesi ve gerek olmadığı takdirde çıkarılarak burun alt kısmı ve burun kanatlarında bulunan dikişlerin hava alması sağlanmalıdır. Doktorunuzun önerdiği solüsyonlar ve nemlendiriciler ile burun temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.
Burun Ameliyatı Sonrası Morluk Ve Şişlikler Nasıl Giderilir?
Burun ameliyatı sonrası ödem oluşması normal bir durumdur ve belli bir süre içerisinde kendiliğinden de geçebilir. Ancak uyulacak bazı adımlar morluk ve şişliklerin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Burun ameliyatı sonrası süreç iyileşme hızı ve burun sağlığı için oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası oluşan morluklar siyaha yakın mor renkte başlar ve iyileşme sürecinde rengi açılarak sarı bir görüntüye evrilir. Bu süreçte morlukların tamamen geçmesi 2 ila 3 haftayı bulabilir. Ödemin ise tamamen atılması 6 ayı bulmaktadır.
Ödem ve şişliklerin giderilmesi için en çok tercih edilen yöntem buz uygulamasıdır. Göz çevresine soğuk uygulama yapmak ödemi azaltarak morlukların azalmasına yardımcı olur. Ancak buz uygulaması yaparken burun üzerine bası yapmamaya özen gösterilmelidir.
Özellikle ödemin daha hızlı bir şekilde vücuttan atılabilmesi için fazla tuzlu besinlerden uzak durmak gerekir. Fazla tuzlu beslenmek ödemin hızla atılmasına engel olabilir. Ananas, maydanoz, kayısı, yulaf ve yoğurt ödemin hızla atılmasına yardımcı olan besinlerdir. Beslenme rutininde bu tür besinlere yer vererek ödemin vücuttan atılma sürecine katkı sağlanabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?
Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bir diğer faktörde beslenmedir. Ameliyat sonrası özellikle yumuşak ve sıvı gıdalar tüketilmesi gerekir. Sert gıdalar çiğnemek çeneyi fazla hareket ettireceğinden ve buruna bası yapma ve dikişleri hareket ettirme ihtimalinden dolayı tavsiye edilmez. Yumuşak gıdalar burun ameliyatı sonrası 3-4 gün süre ile tüketilebilir.
Ameliyat sonrası süreçte kaçınılması gereken besinler çok tuzlu yiyecekler, sert yiyecekler ve yoğun baharatlı yiyeceklerdir.
Aynı zamanda ameliyat sonrası özellikle alkol ve sigara kullanımından kaçınmak önemlidir. Alkolün ilaçların etkinliğini azaltma özelliği bulunmaktadır. Bu süreçte alkol kullanımı kullandığınız ilaçların etki oranını azaltabilir. Aynı zamanda alkol vücutta ödem tutar ve kanamaya sebebiyet verebilir. Burun ameliyatı sonrası alkol ve sigara tüketimi iyileşmeyi yavaşlatabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Hangi Aktivitelerden Kaçınmalısınız?
Burun ameliyatı sonrası 2-4 hafta süre ile bazı aktivitelerin kısıtlanması gerekmektedir. Özellikle burun ameliyatından sonraki 2 hafta eğilmemeli ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Aynı zamanda ameliyat sonrası 1 ay süreyle spor yapmak da sakıncalı olabilir. Burun ameliyatı sonrası kaçınılması gereken diğer aktiviteler:
- Ameliyat sonrası duş alınacaksa yüz bölgesine su değmemesine dikkat edilmeli bandajların ıslanmaması için dikkatli olunması gerekir.
- Ayrıca burun sert bir şekilde değil nazik hareketler ile yavaşça silinmelidir.
- Ameliyatın ilk günlerinde fazla gülmek gibi burnu ve bandajları hareket ettirecek mimikleri sınırlandırmak gerekir.
- Diş fırçalarken yavaş hareketler ile üst dudak ve dikiş bölgesini hareket ettirmemeye özen gösterilmelidir.
- Yaka kısmı çok dar ve baştan geçmesi güç kıyafetlerin tercih edilmemesi gerekir.
- Fazla sıcak ortamlardan ve güneşten kaçınılmalıdır.
- Burun ameliyatı sonrası altı ay süreyle gözlük takılmamalıdır.
Burun Ameliyatı Sonrası Burun Temizliği Ve Bakımı
Ameliyat sonrası burun bakımı ve hijyeni oldukça önemlidir. Burun bakımının düzenli ve dikkatli yapılması olası komplikasyonların önüne geçer ve enfeksiyon riskini azaltır. Burun temizliği yapılırken buruna çok sert hareketlerde bulunmaktan kaçınmak gerekir. Olabildiğinde nazik ve yavaş hareketler ile burun temizliği yapmak önemlidir. Doktorunuz burun temizliği için deniz suyu, tuzlu su ve serum fizyolojik gibi sıvılar önerebilir. Bu sıvılar burun içine sıkılarak kullanılır. Burun içi yaraların daha hızlı iyileşmesi için doktorunuz çeşitli nemlendirici ve kremler önerebilir. Bu öneriler doğrultusunda burun içi nemini sağlamak gerekir. Burun içini nemlendirmek içeride oluşan kabukların daha hızlı atılmasını sağlar.
Burnun dış bölgesi de belirli aralıklarla temizlenmelidir. Özellikle dikiş çevresi atık kanlardan ve vücut sıvılarından temizlenmelidir ve aksatılmamalıdır. Dikiş bölgesinin temizliği ve bakımının sağlanmaması bölgede hijyen eksikliğinden meydana gelen komplikasyonlara sebep olabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Burun Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
Burun ameliyatı sonrası yatış pozisyonu normal seviyenin üzerinde olmalıdır. Çift yastık kullanarak başı yüksek bir pozisyona getirmek gerekir.
Burun Ameliyatı Sonrası Şişlik Kaç Günde Gider?
Burun ameliyatı sonrası şişlik 1. haftada büyük oranda azalmaktadır. Kalan şişliğin büyük bir kısmının ise 1. aya kadar inebilir. Ödemin tam olarak giderilebilmesi için 6 aylık bir süreç gerekebilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Sigara Ne Zaman İçilebilir?
Burun ameliyatı sonrası ortalama 2 hafta süreyle tütün ürünleri kullanılmaması önerilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Ödem Nasıl Gider?
Burun ameliyatı sonrası ödem genellikle kendiliğinden geçebilir. Ek yöntemler olarak göz bölgesine buz uygulaması yapmak ve ödem attırıcı besinler tüketmek de ödemin daha hızlı atılmasına yardımcı olabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Ödem Attıran Yiyecekler Nelerdir?
Ödem söktürücü besinler tüketmek burun ameliyatı sürecinde ödemin daha hızlı atılmasına yardımcı olabilir. Ödem attırıcı besinler ananas, turp, maydanoz, yulaf, kayısı ve yoğurttur.
Burun Ameliyatı Sonrası Morluk Kaç Gün Sonra Geçer?
Burun ameliyatı sonra morluk 4 veya 5. günden sonra azalmaya başlar. Ameliyat sonrası morluğun tamamen geçmesi ortalama olarak 2 veya 3 haftayı bulabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Burun İçi Yaralar Ne Zaman Geçer?
Burun içinde bulunan yaralar ortalama 2 ila 3 hafta içerisinde gözle görülür bir iyileşme gösterir. Yaraların tamamen iyileşmesi 3 aya kadar sürebilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Burun ameliyatı sonrası yatış pozisyonunun yüksekte konumlandırılmasına, tuzlu besinler tüketmemeye ve ödemin daha hızlı inmesi için buz uygulamasını aksatmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca burnu darbelerden korumak ve burun bakımını düzenli olarak yapmak önemlidir.