Yazı İçeriği

Emzirme teknikleri: Memelerinizi düzenli olarak değiştirin

Emzirme süresini sınırlandırmayın

Uzun süre bebek emzirmek sorunlara neden oluyor

Bebek emzirme anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir

Anneler, annelikten daha fazla haz alır

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır?

Ne sıklıkla süt emdirilmeli?

Bebek emzirme, kansızlık riskini azaltır

​​​​​​​Bebeğinizi doğduğu gibi emzirin

Bebek doğar doğmaz emzirilmelidir. İlk sütün bebeğin bağırsak florasının oluşumu üzerinde büyük katkısı vardır. Ancak esas faydası süt üretimini artırmasıdır. Ayrıca bebek emerken salgılanan hormonlar rahim duvarının kasılmasını tetikler. Bu sayede de doğumdan sonra plasentanın ayrılması daha kolay olur ve rahim kanaması ihtimali en aza iner. Yani ilk sütün sadece bebeğe değil aynı zamanda anneye de faydası vardır.


Emzirme teknikleri: Memelerinizi düzenli olarak değiştirin

Sıklık kadar, bebeği emzirdiğimiz göğüsleri belli bir ritimle değiştirmek de önemli. Çünkü anne sütü her zaman aynı değildir. Süt, bebek ilk emdiğinde daha sıvıdır. Yani memeden ilk önce gelen süt su gibidir, daha çok laktoz (süt şekeri) içerir. Daha sonra ise daha yoğun yağlı bir hal alır, yani az laktoz içerir. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde 2 saatte bir, 2.- 3. aydan sonra ise her 3 saatte bir süt verilen göğüs değiştirilmeli. Bu 2 ya da 3 saat içinde bebek isterse 3-4 sefer emebilir. Ama hep aynı göğsü emmelidir. 2-3 saat sonra diğer göğse geçilmelidir. Aksi halde eğer göğüs çok sık değiştirilirse bebek devamlı daha şekerli ve az yağlı olan ilk sütü içeceğinden dolayı hem tam olarak doymaz hem de laktoz fazla olduğundan dolayı gaz ve pişikler olur.

Emzirme süresini sınırlandırmayın

Süreyi sınırlandırma, anne ya da bebeği ilgilendiren tıbbi neden yoksa önerilmez. Anneden bebeğe emme ile süt aktarımı her annede farklı olduğu için süre de her anne ve bebek için değişiklik gösterir. Doğumdan sonra ilk günlerde bebeğin çene kasları güçlü olmadığı için daha uzun sürede memeyi boşaltır. Daha sonraki günlerde bebek memeyi daha hızlı boşaltacağından bu süre kısalabilir. Süre ortalama 30 dakika veya her bir meme için yaklaşık 10-15 dakika olmalıdır.

Uzun süre bebek emzirmek sorunlara neden oluyor

Bebeği anne sütüyle beslemek genellikle 12-24 aya kadar önerilir. Ancak 3 yaş emzirmek için psikolojik sınırdır. 2 yaş sonrasında anne sütü ile beslemek, büyüyen çocukta yeme ve içme sıkıntıları yaratabilir. Çocuğun anneye gerektiğinden fazla bağımlı olmasına ve kişiliğinin gelişmemesine neden olabilir. Ayrıca öz bakım ve becerilerinin gelişmesinde gecikmeye, 2 yaş civarı başlayan inat döneminin uzamasına, çocuğun “hayır” kelimesini geç öğrenmesine de zemin hazırlar. Yine uzun süre emzirme, bebeklerin süt dişlerinde aşınmaya ve uyku problemlerine neden olabilir.

Bebek emzirme anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir

Anne sütü verirken salınan oksitosin hormonu, rahim kasılması ve süt salgısının sağlanması dışında, annelik içgüdüsel davranışları ile ilgili bulunmuştur.

Anneler, annelikten daha fazla haz alır

Emzirme endometriyozisin ilerleme hızını düşürür, osteoporozdan korur, şeker hastalığı olan annenin günlük insülin ihtiyacını azaltır.

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır?

Bebeğin emme-yutması yavaşlamışsa, memeler yumuşamışsa, bebek rahat görülüyorsa, uykuya daldıysa ve meme başını kendiliğinden bıraktıysa, bebek memeyle oynamaya başlamışsa süt vermeye son verilebilir.

Ne sıklıkla süt emdirilmeli?

Doğumdan sonra ilk 7-10 gün, bebekte fizyolojik tartı kaybı dönemi olduğundan bebeğin ağırlığı doğum tartısının altına düşer, özellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde bebekte su kaybı da artacağından bu dönemde sık beslemek çok önemlidir. İlk 15-20 günden sonra bebek kendi emme aralıklarını ve emme süresini kendi belirlemeye başlar, bu dönemden sonra bebeğin isteklerine uygun ama 3-4 saati geçmeyecek aralıklarla beslemek uygun olur. Bebek büyüdükçe ve çene kasları da güçlendikçe daha uzun aralarda ve daha kısa sürede emip doyar.

Bebek emzirme, kansızlık riskini azaltır

Annenin emzirme ile rahim kaslarının kasılmasıyla kanama ve böylece demir eksikliğine bağlı kansızlık riski azalır.