Yazı İçeriği

Göz Kaşıntısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Göz Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Gözleri Kaşımak Zararlı Mı?

Göz Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Göz kaşıntısı sık karşılan bir sağlık sorudur. Göz kaşıntısına neden olan pek çok faktör bulunur. Bunların bazıları hastalık bazıları ise dış etkenlerden kaynaklanır. 

Göz kaşıntısının ardında sıklıkla alerji bulunur. Bunun yanı sıra enfeksiyon ve hava kirliliği de göz kaşınmasına neden olur. Göz kaşınmasının neden kaynaklandığının bulunması, tedavinin belirlenmesi açısından önemlidir. Mesela alerji ve enfeksiyonun neden olduğu belirtileri bilmek, göz kaşıntısının neden olduğu sorusuna verilecek yanıtı kolaylaştırır.


Göz Kaşıntısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Göz kaşıntısı birkaç farklı hastalık ya da etken sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalık ve etkenleri şöyle sıralayabiliriz:

Mevsimsel Alerji

Her yıl düzenli olarak aynı aylarda gözleriniz kaşınıyorsa altında yatan neden mevsimsel alerji olabilir. Yılın belirli zamanlarında polen saçan bitkiler alerjinizi tetikleyebilir. Böyle bir sorun yaşıyorsanız göz kaşıntısına hapşırma ve burun tıkanıklığı da eşlik edebilir. 

Mevsim Dışı Alerji

Mevsimsel alerjilerin dışında başka etkenlere karşı da alerjik olabilirsiniz. Bu alerjenlerin arasında küf, toz ve evcil hayvan gibi etkenler bulunabilir. Göz kaşıntısına neden olan diğer alerji kaynakları arasında lens solüsyonu, deterjan veya şampuan da olabilir.

Havadaki Tahriş Edici Maddeler

Bazı insanlar özellikle dumana, egzoz gazına ve bazı parfümlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. 

Enfeksiyon

Göz kaşıntısının yaygın görülen nedenlerinden biri de viral, bakteriyel ve mantar nedenli enfeksiyonlardır. Sık görülen enfeksiyonlardan biri olan konjonktivitte gözün beyaz kısmı pembeleşir. Bulaşıcılığı yüksek olan bu rahatsızlıkta gözde akıntı da görülür. Bir diğer enfeksiyon türü ise iris iltihaplanmasına neden olan üveit sorundur. Üveit, göz ağrısına neden olurken ışığa karşı duyarlılık da görülür.

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu sık görülen göz kaşıntısı nedenleri arasında yer alır. Yaşa bağlı olarak ya da farklı nedenlerle göz kuruluğu sorunu yaşayan kişilerin gözlerinde kaşıntı olur. Diyabet ve romatoid artrit gibi rahatsızlıklar göz kuruluğuna neden olabilir. Öte yandan bazı antidepresanlar, tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları da göz kuruluğu yapabilir. 

Göz Yorgunluğu

Göz kaşıntısının nedenlerinden bir diğeri de uzun süre bilgisayar ekranına bakıldığında ya da zayıf ışıklı bir ortamda çalışmaktan kaynaklanan göz yorgunluğudur. Aynı şekilde klima kullanılan ve sıcak ortamlar da göz kaşıntısına neden olabilir. 

Göz Kapağı İltihabı

Kızarmış gözlere neden olan göz kapağı iltihabı göz kaşıntısına neden olabilir. Bu sorun, kirpiklerdeki küçük yağ bezlerinin tıkanmasıyla gelişir. Blefarit adı verilen göz kapağı iltihabı, konjonktivit ve diğer komplikasyonlara yol açabilir.

Göz Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Mevsimsel Alerji Kaynaklıysa…

Polen miktarının yüksek olduğu dönemlerde dışarıya çıkmamaya çalışın. Dışarıya çıkmak zorundaysanız maske kullanın. Yine bu günlerde ev ve araba camlarınızı kapalı tutun. Polenlerin etkilerini hafifletmek için sık sık duş alın ve çamaşırlarınızı yıkayın. Doktorunuzun tavsiyesi ile antihistaminik ilaçlar ya da daha farklı etken maddeler içeren ilaçlar kullanabilirsiniz.

Mevsim Dışı Alerji Kaynaklıysa

Mevsimsel alerjiler dışında evcil hayvan ya da toz gibi başka etkenlere sahip olabilirsiniz. Alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için bir cilt doktoruna gidebilirsiniz. Bazı testler sayesinde alerjinizin nedeni tespit edilebilir ve bu etkenlerden uzak kalarak kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Havadaki Tahriş Edici Maddelerden Kaynaklıysa

Hava kaynaklı alerjilerde ise kirliliğin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamayı tercih edebilirsiniz. Doktorunuzun önerisiyle kullanacağınız yatıştırıcı göz damlası, göz kaşıntınızın giderilmesine yardımcı olur. Bunu dışında nemli ve serin bir bezi kapattığınız gözlerinizin üzerine koymak da sizi rahatlatacaktır.  

Enfeksiyon Kaynaklıysa

Enfeksiyon nedenli göz kaşıntılarının doktor tarafından teşhis edilmesi gerekir. Konjontivit kaynaklı bir sorunda antibiyotikler ve steroidler kullanılabilir. Üveit sorununda ise antiinflamatuar göz damlaları tercih edilir. Daha ciddi vakalarda farklı ilaç tedavileri de uygulanabilir. 

Göz Kuruluğu Kaynaklıysa

Göz kuruluğunun giderilmesinde sıklıkla gözyaşı damlaları kullanılır. Kronik göz kuruluğu vakalarında ise doktor önerisiyle başka etken maddelere sahip damlalar da kullanılabilir. 

Göz Yorgunluğu Kaynaklıysa

Göz yorgunluğuna en iyi gelebilecek şey gözlerinizi düzenli aralıklarla dinlendirmektir. Kitap okurken, araba kullanırken ya da loş bir ortamda çalışırken sık sık mola vererek dinlenmek göz kaşıntınızı rahatlatacaktır. 

Kontakt Lens Kaynaklıysa

Kontakt lens kullanıyorsanız lenslerinizi geceleri çıkarmalı ve bakımlarını yapmalısınız.

Blefarit Kaynaklıysa

Tedavi için antibiyotikler ve antiinflamatuar ilaçlardan yararlanılır. 

Göz Kapağı İltihabı Kaynaklıysa

Göz kapaklarını temiz tutmak; göz yaşarmasına, kaşınmasına ve şişmesine neden olabilen göz kapağı iltihabının yaşanması ihtimalini azaltır.

Gözleri Kaşımak Zararlı Mı?

Göz kaşıntınız varsa, ne kadar zor olsa da gözlerinizi ovuşturmamalısınız. Gözleri kaşımak ya da ovuşturmak gözlerinizdeki kaşıntıya neden olan sebebin etkilerini daha da artırabilir. Öte yandan fazla ovuşturma, üst kornea tabakanıza zarar verebilir ya da gözlerinizde enfeksiyon oluşmasına yol açabilir.