Yazı İçeriği

Kuru Göz Sendromu

Pembe Göz

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı)

Üveit

Göz Damlası Kullanımı

Kontakt Lensler

Yaralanma

Kornea Ülseri

Hamilelik

Havuz

Alkol

Sistemik Hastalıklar

Göz Kızarıklığı Neden Olur?

Göz kızarıklığı büyükten küçüğe herkesin yaşadığı bir sorun. Özellikle rüzgarlı kış günlerinde ve ışık yansımasının fazla olduğu karlı ortamlarda gözlerde sulanma ile kızarıklık çok daha sık görülür. Bu durum konjunktiva (göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözlerin beyaz kısmının üzerini kaplayan ince ve şeffaf bir zar) damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişir. Göz kızarıklığı genellikle basit göz reaksiyonundan kaynaklansa da kimi zaman altında daha ciddi nedenler yatabilir. Bu yüzden öncelikle altta yatan etkenin belirlenmesi ve hızla tedavi aşamasına geçilmesi gerekir, aksi halde kalıcı görme kaybı oluşabilir. İşte bu noktada akla hemen şu soru gelir: Bu sorunda ne zaman alarma geçmek gerekir?

Göz Kızarıklığı Görme Kaybına Yol Açar mı?

Göz kızarıklığının bir günden uzun sürmesi, yayılması veya eşlik eden batma, görme azlığı, kaşıntı, ağrı gibi bulguların olması doktora başvurmanızı gerektirir. Örneğin göz tansiyonunun yükselmesine bağlı gelişen kızarıklık durumunda, görme siniri hasarı oluşup ciddi görme kaybı gelişebilir. Bir diğer örnek olarak göz içinde kalan yabancı cisim enfeksiyon oluşturabilir ve bunun sonucunda da ameliyat gerektirecek durumlar ortaya çıkar. Kalıcı olabilen bu sorunların önüne geçmek için de erken tanı ve tedavi büyük önem taşır.

Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Gözlerde kızarıklık tedavisi altta yatan nedene göre şekillenir. Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, kuru göz ise suni gözyaşı preparatları, alerji ise antialerjik damlalar verilir. Göz içi iltihaplanmasında o bölgeye uygulanan topikal ve/veya sistemik kortizon tedavisi yapılır. Bu sorunlar tedavi edildiğinde gözdeki kızarıklık da ortadan kaybolur.

Kimyasal Maddeyle Temas Ettiyse Ne Yapılmalı?

Göz kızarıklığına neden olan etken göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi ise hızlı hareket etmek çok önemli. Çünkü tedavide geç kalındığında hasar gözün delinmesine kadar ilerleyebilir. Dolayısıyla yapılacak olan ilk şey; saniyeler içinde gözü ve çevresini bol suyla yıkamak olmalı. Sonrasında kimyasal maddenin paketiyle birlikte en yakın sağlık merkezine başvurulması gerekir. Bu tabloda tedavi, gözü serum fizyolojik ile bolca yıkadıktan sonra kimyasal maddenin içeriğine ve gözdeki hasara göre düzenlenir.

Göz Tansiyonu Kızarıklığın Nedeni

Göz kızarıklığının altında yatan bir başka neden de tedavide geç kalındığında görme kaybına yol açan; göz tansiyonu (glokom). Bu tabloda göz içi basıncının acil olarak kontrollü bir şekilde düşürülmesi gerekir. Aynı tablonun diğer gözde de gelişmemesi için her iki göze YAG lazer iridotomi (göz içi basıncını düşürmek için gözün renkli kısmında alternatif bir yol oluşturulur) işlemine başvurulur.

Hangi Sağlık Problemleri Göz Kanlanmasına Yol Açar?

Göz kızarması bazen de göz kanlanması şeklinde görülür. Alerjiler bunun en yaygın sebeplerinden biridir. Gözün ön kısmındaki damarlar genişler ve gözer kızarır. Sıvı birikir ve şişme olur. Göze kan oturması ile sonuçlanır. Gözlerin kanlanması farklı rahatsızlıkların sonucudur. Bunlardan birkaçı şöyle sıralanabilir:


Kuru Göz Sendromu

Gözün ön kısmını nemli tutmak için göz yaşı yeterli olmadığında oluşan bu sendrom göz kanlanmasının bir nedenidir. Göz kuruduğunda gözde kızarıklık oluşur. Uzun süre bilgisayara bakmak, kalitesiz uyumak, uzun süre aynı lensi kullanmak, bazı ilaçlar, hormonal değişiklikler ve tıkalı gözyaşı bezleri kuru göz sendromunun yaygın nedenlerindendir.

Pembe Göz

Gözün ön kısmındaki şeffaf ve koruyucu olan tabakanın şişmesi ve enfeksiyonu sonucu gözlerin kızarması pembeleşme şeklinde meydana gelir. Buna alerjiler, bakteriler, toksik maddeler ve virüsler neden olabilir. Göze kan oturması bu sebeple olabilir. Yaygın bir durumdur.

Gözlerde kızarıklığının diğer nedenleri şöyle sıralanabilir:

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı)

Yağ bezlerindeki sorundan kaynaklanan göz kapağı iltihabı göz kızarmasının yaygın nedenlerinden biridir. İyi temizlenmemiş makyaj, gözü yeterince kırpmama ve göz akarından kaynaklanabilir.

Üveit

Gözün orta tabakasının iltihaplanmasıdır. Aniden ortaya çıkabilen ve hızla kötüleşebilen bu durum gözlerde kızarıklık yaratır.

Göz Damlası Kullanımı

Göz damlaları gözlerde kızarıklığı olduğunda kullanılır ama öte yandan bu damlalar, bazen kan damarlarında genişlemeye neden olarak kızarıklığı arttırabilir.

Kontakt Lensler

Gözleri tahriş ederek gözde kızarıklıklara neden olur. Göze uyumsuz lensler, çok uzun süre kullanılan lensler, kötü hijyen sahip kontakt lensler göz kızarmasının nedenlerindendir. Kontakt lensler bakteriyel enfeksiyonları da beraberinde getirebilir.

Yaralanma

Bazen rimel fırçası, bazense keskin bir nesnenin göze çarpması sonucu yaralanmalar meydana gelebilir. Bunlar da gözde kızarıklık oluşması ile sonuçlanır. Çünkü göz yaralandığında göz içindeki kan damarları genişler. Hücreler yaralanmayı iyileştirmeye çalışır ve gözlerde kızarıklık oluşur.

Kornea Ülseri

Kornea enfekte olduğunda kornea ülseri oluşabilir. Bu da korneada yara anlamına gelir. Çevresindeki kan damarları genişler ve şişer. Hücreler enfeksiyona karşı mücadele ederken göz kızarıklığı oluşabilir. Özellikle kontakt lens kullanıcıları için risk oluşturmaktadır.

Hamilelik

Gebelik süresince vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler de gözyaşı üretimini azaltır. Bu nedenle gözler tahriş olabilir ve kızarabilir.

Havuz

Klor gözleri tahriş ederek göz kızarıklığına yol açabilir. Çünkü klor, göz yüzeyine yakın damarlarda genişlemeye neden olur.

Alkol

Alkol içmek de kan damarlarında genişleme yaratır. Vazodilatasyon denen bu durum, gözün beyaz kısmındaki damarların daha büyük ve belirgin olmasına yol açar. Su kaybına neden olan alkol, yorgun ve kızarık gözün sorumlusu olabilir.

Sistemik Hastalıklar

Vücut tansiyonunda yükselme, hipotroidi ve romatizmal hastalıklar gözde kanlanma ve kızarıklık ile ortaya çıkabilir.

Göz Kızarıklığında Bu Sinyallere Dikkat!

  • Göze yabancı cisim kaçması nedeniyle oluşmuşsa,
  • Gün içinde artan kızarıklığa batma ve ağrı eşlik ediyorsa,
  • Kızarıklıkla beraber görmede bulanıklık gelişmişse,
  • Kızarıklık travma sonrasında başlamışsa,
  • Kızarıklık sık sık tekrarlıyorsa,
  • Kızarıklıkla beraber eklem ağrısı gelişmişse, ağızda aft çıkmışsa,
  • Kimyasal maddenin göze sıçraması sonucu başlamışsa,
  • Kontakt lens kullanılıyorsa, en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmak çok önemli.