Yazı İçeriği

Her 3 kadından 2'sinin memesi korunabiliyor

Robotla meme kanseri ameliyatında tümör oluşma riski azalıyor

Daha az enfeksiyon riski

Meme kanserine izsiz dokunuş

Meme kanseri kadınlar arasında sık görülen bir kanser türü. Günümüzde robotik cerrahinin de desteği ile koltuk altından 5 cm’lik bir kesi ile iz kalmadan meme kanseri ameliyatı yapmak artık mümkün.


Her 3 kadından 2'sinin memesi korunabiliyor

Erken tanı ve tedavideki gelişmeler sayesinde günümüzde her 3 kadından 2’sinin memesi korunabiliyor. Memenin tümüyle alınması gereken durumlarda ise plastik cerrah ile işbirliği yapılarak kozmetik amaçlı eşzamanlı rekonstrüktif işlemler (onarım) uygulanabiliyor. Ancak geliştirilen teknikler sayesinde doğala yakın bir meme görüntüsü sağlansa da mastektomi işlemi büyük kesilerle gerçekleştiği için memede dışarıdan bakıldığında izler belli oluyordu. İşte bu soruna çözüm arayan tıp dünyası, robotik cerrahiye yöneldi. Meme kanserinde meme alınma işleminde artık robotlar devreye girmeye başladı. Ülkemizde de robotla meme başı koruyucu mastektomi ameliyatı yapılabiliyor.

Robotla meme kanseri ameliyatında tümör oluşma riski azalıyor

Cerrahi işlem yapılacak olan alanın robot sayesinde 12 kat büyütülmesi ile operasyon çok daha incelikle tamamlanabiliyor. Böylece tümör oluşma riski de büyük oranda önlenebiliyor. Robotik cerrahi ile ameliyat, laparoskopik cerrahide olduğu gibi, ‘port’ adı verilen tek bir boru yoluyla yapılıyor. Buna karşın robotik cerrahide yüksek çözünürlüklü 2 adet fiber optik kamera operasyon alanını 3 boyutlu ve en az 12 kat büyütülmüş şekilde konsola taşıyor. Bu sayede ameliyat sahası ayrıntılı ve net olarak görülebiliyor. Ayrıca robotun kendi ekseni etrafında 540 derece dönebilen robotik aletleri insan elinin uzanamayacağı yerlere ulaşabiliyor. Böylelikle hekimlere açık ameliyatla yapılacak hareketlerin çok daha ilerisinde hareket kabiliyeti sunuyor.

Daha az enfeksiyon riski

Robotik cerrahinin yönteminin hekime ve hastaya çok büyük faydaları var. Ameliyatta daha iyi kanama kontrolü olması, daha az enfeksiyon riski, ameliyat sonrasında daha az ağrı, hastaneden daha kısa sürede taburcu olma, meme cildi üzerinde iz olmaması, daha kısa sürede iyileşme ve günlük hayata dönüşün yanı sıra, ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi gereken kişilerin bir an önce tedaviye başlayabilmeleri faydalardan birkaçını oluşturuyor.