Yazı İçeriği

Kilo almadan sigarayı bırakmak için…

Metabolizmanız yavaşlıyorsa siz hızlandırın!

Lezzet şımarığı olmayın!

Atıştırma nöbetlerini bastırmanın yolları

Sigarayı bıraktıktan sonra sağlıklı besinler atıştırın

Sigara, kilo almadan da bırakılabilir

İnsanların sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaya başlamasının temelde 3 nedeni var: Metabolizmanın yavaşlaması, tat alma yetisinin geri kazanılması ve el alışkanlığı ile sürekli atıştırma isteği. Alınacak önlemlerle kilo almaya neden olacak faktörlerin önüne geçilebilir. Sigarayı bıraktıktan sonra alınan kilonun fizyolojik nedenleri belli olduğu için bu nedenler ortadan kaldırıldığında kilo almadan bağımlılıktan kurtulmak mümkün.


Kilo almadan sigarayı bırakmak için…

Sigara bıraktıktan sonra alınan kilolar, kişinin kötü alışkanlığına geri dönmesine neden olabilir. Birkaç yaşam değişikliğiyle ideal kilo korunabilir.

Kilo alımını önleyebilecek önerileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yemeklerin porsiyonunu azaltmadan sadece yağ miktarını sınırlayarak, aynı oranda yemek yemeye devam edip aynı kiloda kalınabilir.
  • Etiket okuma alışkanlığı kazanıp, yiyeceklerde bulanan ve farkına varmadan tüketilen yüksek kalorili ek maddelere dikkat edin.
  • Yemek aralarında havuç, salatalık, marul gibi kalorisi düşük besinler atıştırılabilir.
  • Sebze ve meyveler açısından zengin, yağsız et ve ürünlerini içeren, az yağlı veya yağsız süt ve ürünlerinin yer aldığı, özellikle yoğurt gibi kan şekerini dengeleyici tam tahıllı gıdalarla desteklenen dengeli bir beslenme programı benimseyin.
  • Şeker ve şekerli besinlerden uzak durarak gereksiz kalori alımını azaltın. Şekerli besin tüketmek istiyorsanız doğal tatlandırıcılar ile yapılmış olanları tercih edin.
  • Düzenli egzersiz ya da yoga yaparak kalori harcamanızı artırın, iştahınızı baskılayın.
  • Bilimsel bir araştırmaya göre de; ara ara pipetle soğuk su içmek, dopamin salgılamasını artırdığı için sigara bırakma sürecine olumlu katkı sağlayabilir.

Metabolizmanız yavaşlıyorsa siz hızlandırın!

Sigara metabolizmayı hızlandırır. İçilen her sigarayla kalp atışı dakikada 20-30 kez daha fazla atar, bu da yakılan kalorinin daha fazla olmasını sağlar. Sigarayı bıraktıktan sonra bu suni artış ortadan kalktığı için metabolizma normal seviyesine iner. Metabolizmanın yavaşlaması kilo alımını kaçınılmaz hale getirir. Sigarayı bıraktıktan sonra yapılması gereken ilk adım metabolizmayı hızlandıracak yollara başvurmak. Nikotin alınmadığı için yavaşlayan metabolizmayı; yeşil çay, proteinli gıdalar, günde 3 litre su, baharat tüketimi, küçük egzersiz ve yürüyüşle hızlandırmak mümkün. Bu sayede kilo alımının önüne önemli ölçüde geçilebilir.

Lezzet şımarığı olmayın!

Nikotin dildeki tat alma duyusuna zarar verdiği için, sigara içenler sigarayı bıraktıktan bir süre sonra yemeklerin gerçek tadını alamamaya başlar ve lezzet duygusunda önemli bir azalma meydana gelir. Bir kişi sigarayı bıraktığında, yaklaşık 48 saat içinde tat alma yetisini yeniden kazanmaya başlar. Yiyeceklerin tadını yine eskisi gibi tam olarak alabilen kişiler, kısa sürede geri kazandıkları bu yetiyle aşırı yeme alışkanlığı edinebilir. Böyle bir durumda kilo alımı kaçınılmaz olur. Yeniden kazanılan tat alma yetisiyle, sürekli farklı şeyler yeme isteği gözlenir. Bu nedenle kilo almamak için, her şeyi tatmak ama küçük porsiyonlar halinde tüketmek gerekir. Bu sayede hem yiyeceklerden keyif almak hem de aşırı kalori alımının önüne geçmek mümkün olabilir.

Atıştırma nöbetlerini bastırmanın yolları

Sigara içenlerde var olan elde ve ağızda sigara bulundurma alışkanlığı, sigarayı bıraktıktan sonra yerini atıştırmalıklara bırakır. Sürekli bir şeyler yeme eğilimine dönüşen bu atıştırma nöbetleri kilo alımını da beraberinde getirir. Atıştırma ihtiyacından kurtulmanın en kolay yolunun günlük tüketilen su miktarını arttırmaktır. Sağlıklı bir insanın günde 1,5 litre su tüketmesi gerekir. Sigarayı bıraktıktan sonra bu oran 3 bardak daha artırılmalıdır. Bu sayede atıştırma nöbetleri azaltılabilir.

Sigarayı bıraktıktan sonra sağlıklı besinler atıştırın

Yine atıştırma alışkanlığını sağlıklı besinlerle geçiştirmek de kilo alımının önüne geçer. Tatlı krizi sırasında şerbetli yerine sütlü tatlılar seçmek, çekirdek-çerez yerine mevsim meyveleri, salatalık, marul gibi çiğ sebzeleri tüketmek, sigarayı hatırlatan ve kafein içeren kahve, çay gibi içecekler yerine su, soda, tuzsuz ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi düşük kalorili içecekler tercih etmek alınabilecek önlemler arasındadır. Artan besin tüketimini dengelemek içinse hareketli olmak şarttır. Günlük aktivite miktarını artırmak ve egzersiz yapmak, sigarayı bırakma döneminde sağlıklı kalmak için önemli birer yardımcıdır.