Yazı İçeriği

Obezite cerrahisindeki 3 yöntem

Fazla kilolu herkese obezite cerrahisi uygulanabilir mi?

2 yıl gebelik önerilmez

Obezite ameliyatına uzmanlar karar verir

Obezite ameliyatından sonra ne kadar kilo verilir?

İyileşme süresi nedir?

Obezite ameliyatı kimlere uygulanabilir?

Hareketsizlik, sağlıksız beslenme gibi kötü alışkanlıklar aşırı kiloyu da beraberinde getirir. Aşırı kilo tüm dünyada giderek büyüyen bir sorun olarak bilinir. Dünya Sağlık Örgütü, 21’inci yüzyılın en ciddi sağlık problemi olarak obeziteyi ilan ediyor. Çok sayıda organı ve organların çalışma sistemini olumsuz yönde etkileyen obezite, ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz programlarıyla tedavi edilebilir. Ancak bu tedavi yönteminin güç olması ve farklı etkenler kişileri obezite cerrahisine yönlendirir. Obezite sorununun tedavi yöntemlerinden biri olan obezite cerrahisi hakkında önemli bilgiler...


Obezite cerrahisindeki 3 yöntem

Obezite cerrahisinde mideye gastrik by-pass, ayarlanabilir mide bandı ve sleeve gastrektomi denilen 3 farklı yöntem uygulanabilir. Gastrik by-pass denilen yöntemde ince bağırsağın bir kısmı devre dışı bırakılır, mide küçültülür. Sleeve gastrektomi ise midenin tüp şeklinde küçültülmesidir. Hangi yöntemin uygulanacağına karar verilirken kişinin de tercihi önemlidir. Ancak son karar, uzmanlar tarafından yapılan çok sayıda değerlendirmenin ardından verilir.

Fazla kilolu herkese obezite cerrahisi uygulanabilir mi?

Fazla kilolarından kurtulmak için başvuran her kişiye obezite cerrahisi uygulanmaz. Ameliyat yaptırmaya aday olabilmek için; 18-65 yaş arasında, vücut kitle indeksi (VKİ) 40 kg/m2’nin üzerinde veya 35-40 kg/m2 arasında, hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi sendromu ile artrit gibi hastalıkları bulunması, en az 1 yıl normal kilosuna kavuşmak için uzman denetiminde diyet ve egzersiz yapıldığı halde bunu başaramamış olmak gerekir.

2 yıl gebelik önerilmez

Obezite cerrahisi, hormonal rahatsızlıkları olan veya kilodan bağımsız ciddi hastalığı olan kişilerde uygulanmaz. Bunun yanı sıra ameliyat sonrası zorunlu olan yeme ve yaşam tarzı değişikliklerine uyum sağlayamayacak olanlar, alkol ve madde bağımlıları, şizofreni gibi akıl hastalığı olanlar için uygulama yapılmaz. Üreme çağında olan ve kısa vadede çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların doktorlarına danışması gerekir. Çünkü bu operasyonun ardından 24 ay boyunca gebelik önerilmez.

Obezite ameliyatına uzmanlar karar verir

Endokrinoloji uzmanı, beslenme uzmanı, psikiyatri uzmanı, fizik tedavi uzmanı ve egzersiz danışmanı tarafından değerlendirilen kişide, öncelikle obezite sorununun altında yatan yeme alışkanlıkları, psikolojik problemleri, sağlık durumu gibi faktörler incelenir. Detaylı incelemelerin sonunda kişiye en uygun cerrahi yöntem seçilir. Çünkü başarıyı belirleyen en önemli faktör; kişiye en uygun yöntemin seçilmesidir.

Obezite ameliyatından sonra ne kadar kilo verilir?

Obezite ameliyatından sonra kişilerin düzenli ve sağlıklı beslenmeleri, egzersiz yapmaları gerekir. Ameliyat sonrasında 6-8 hafta boyunca dikkatle uygulanması gereken bir beslenme şeklinden sonra normal düzene geçilebilir. Ameliyattan sonra eskisi kadar acıkma ve yemek yeme kapasitesi olmadığı için tüketilen besin miktarları oldukça azalır. Yine de şekerli yiyecek, içecek ve alkol tüketilmemesi önerilmez. Genel kontroller olası aksiliklerin önüne geçmek için önemli bir unsuru oluştururken, tüm bu koşullara uyan kişilerin yaklaşık 12 ayda fazla kilolarının en az yüzde 50-60’ını kaybedebileceği öngörülür.

İyileşme süresi nedir?

Obezite cerrahisi küçük kesilerden yapılan laparoskopik ya da robotik cerrahi yöntemleriyle uygulanır. Bu yöntemler kişiye çok kısa sürede günlük hayata dönme şansı sunar. Bu operasyonları geçirmiş yüz binlerce kişinin sonuçlarına göre; obezite cerrahisinin ciddi komplikasyon oluşturma veya ölüme yol açma oranları, diğer benzer ameliyatlardan daha yüksek değildir. Üstelik bu ameliyatlarda mevcut olan binde 3 ile yüzde 1 arasında değişen komplikasyon oranının en büyük bölümünü kişinin kiloya bağlı diğer sağlık problemleri oluşturur. Obezite cerrahisinde riski en aza indirgemek için ise gerekli tüm tıbbi donanım, ekip ve fiziksel altyapının bulunduğu merkezleri tercih etmek önemlidir.