Yazı İçeriği

Osteitis Pubis Hangi Durumlarda Görülür?

Evrelerine Göre Osteitis Pubis Belirtileri

Osteitis Pubis Tanısı Nasıl Konur?

Osteitis Pubis Tedavisi

Osteitis Pubis Belirtileri

Osteitis pubis, simfizis pubisin enflamasyonuna (simfizis: iki kemiğin sert kıkırdak ile bir arada tutulduğu eklem türü, pubis: çatı kemiği) bağlı oluşan, kasık ağrısıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Genellikle sporcularda görülen osteitis pubisin altında yatan ana neden kesin olarak bilinmemekle birlikte tekrarlayan travmaların ya da duruş bozukluklarının neden olduğu düşünülür. Kasık ve uyluğun iç kısmındaki bu ağrı, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. Ancak kadınların aktif yaşama ve özellikle futbola artan ilgisine bağlı olarak kadınlarda görülme oranı da artmaktadır. Osteitis pubis sıklıkla profesonel sporcularda görülmesine rağmen, sadece bu kişilere özgü bir rahatsızlık değildir. Osteitis pubisin teşhis ve doğru şekilde tedavisi dikkatli klinik değerlendirme, multidisipliner yaklaşım ve tedaviyi yapacak ekibin tecrübesi ile yakından ilgilidir.


Osteitis Pubis Hangi Durumlarda Görülür?

Osteitis pubis durumunda bir aydan uzun süreli koşma, dönme, topa vurma, ağrılı yan tarafa yatma, öksürme ve hapşırma ile artan kasık ağrısı görülür. Kuvvetsizlik ve hareket etmede ciddi güçlükler ortaya çıkabilir. Her ne kadar sporculara özel bir durum olarak gözükse de aşağıdaki durumlarda da osteitis pubis görülebilir:

  • Hamilelik ve doğum
  • Jinekolojik veya ürolojik cerrahiler
  • Majör travma
  • Tekrarlayan küçük travmalar
  • İltihaplı romatizmal hastalıklar
  • Spor yapılması (koşma, futbol, teniste sıktır)

Sporcu, tek bacağı ile aynı şekilde topa vuruyorsa, sıkça hız ve yön değiştirme yapıyorsa, zorlu bacak açma ve düşmeye maruz kalıyorsa osteitis pubis oluşma ihtimali fazladır. Bu hareketleri yapan sporcular, özellikle de futbolcularda bu durum daha fazla görülür. Bu tür yaralanması olan sporcularda bacak uzunluk farkı da araştırılmalıdır. Ayrıca kuyruk sokumu kemiği ve leğen kemiğinin bir bütün halinde halka oluşturduğu ve birinin sorununda diğerlerinin de etkilenebileceği unutulmamalıdır.

Evrelerine Göre Osteitis Pubis Belirtileri

Osteitis pubis hastalığında kişide kasık ortasında, uylukta, testislerde, karında ağrı; bu ağrıya bağlı paytak şekilde yürüyüş, bacağı içe ve yukarı hareket ettiren kaslarda kuvvetsizlik saptanabilir. Bu durumlar için fizik tedavi uygulamalarından yararlanılır. Osteitis pubis hastalığının derecelerine göre belirtileri şöyledir:

  • Evre I: Isınma ile azalan, antrenman sonrası artan, tek taraflı kasık ağrısı hissedilir. 
  • Evre II: İki taraflı ağrı, hareketle artar.
  • Evre III: Hareket sırasında ağrı, egzersize devam edemez.
  • Evre IV: Öksürme, ıkınmayla ağrı, günlük yaşamda ağrı hissedilir.

Osteitis Pubis Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın ayırıcı tanısı için çeşitli kan ve idrar tahlilleri ile radyolojik tetikler istenebilir. Pelvis grafisinde sertleşme ve kistik görüntü erken dönemde saptanamayacağı için kemik ödeminin görülmesi amacıyla manyetik rezonans görüntüleme (MR) gerekebilir. Ayrıca kemik tutulumunu göstermek için SPECT (single photon emulsion computerized tomography) sık kullanılan bir tetkiktir.

Osteitis Pubis Tedavisi

Osteitis pubis inatçıdır, bu nedenle tedavisi zor olabilir. Tedavi istirahat, fizik tedavi, enjeksiyon, manuel tedavi, irrigasyon ve cerrahi seçeneklerini içerir. Erken evrede tanı konan bir sporcuya tedavide öncelikle istirahat (1 hafta kadar) geçmezse kortikosteroid enjeksiyonu uygulanabilir. Bu tedaviler sonrasında sporcuda rahatlama oluşunca hızla rehabilitasyon uygulamak gerekir.

  • Kortikosteroid enjeksiyonu: Akut vakalarda sporcunun sorunu 1 hafta tam istirahatle düzelmezse uygulanan bir yöntemdir. Enjeksiyon sonrasında sporcunun 1 hafta istirahat etmesi gerekebilir.
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon: Fizik tedavide önce ağrıyı azaltmak için uygulamalar yapılır ve hemen ardından kalça ve gövde kaslarını kuvvetlendirici ve dengede tutan egzersizlere geçilir.
  • Cerrahi: Eğer hastalıktan dolayı sinir etkilenmesi varsa cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavi laparoskopik yani kapalı ameliyatla yapılabildiği gibi hastanın durumuna göre açık ameliyatla da yapılabilir. Cerrahi tedavi ister açık ister kapalı yapılsın, ameliyat sonrasında sporcular 4-8 hafta içerisinde aktif spor hayatlarına dönebilmektedir. Yanlış hareketler esnasında osteitis pubis tekrarlayabilir.