Yazı İçeriği

Rahim ağzı kanserinde risk faktörleri

Kimler risk grubundadır?

Genital siğiller kanserleşir mi?

Genital siğiller kansere dönüşür mü?

Rahim ağzı kanseri önlenebilir kanser türlerinden bir tanesi. Hastalığın önlenmesinde en kritik nokta ise kişinin hastalığı yakından tanıması ve olası belirtileri fark ettiğinde doktora başvurması. Rahim ağzı kanserinde genetik yatkınlık da önemli olduğu için yakınlarında bu rahatsızlık olanların, belirti beklemeden kontrole gitmesi önem taşıyor. Aşağıdaki sorulardan herhangi birine yanıtınız “evet” ise doktora başvurmanızda fayda var.


Rahim ağzı kanserinde risk faktörleri

  • Birinci derece yakınlarınızda (anne, teyze, hala ve kız kardeşler) rahim ağzı kanseri olan var mı?
  • Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanamanız oluyor mu?
  • Genital siğil veya cinsel yolla bulaşan infeksiyonunuz oldu mu? (genital herpes, HPV, genital siğil, virus, diğer)
  • Adet dönemi dışında damla şeklinde de olsa kanamalarınız oluyor mu?
  • Kötü kokulu, tekrarlayan veya geçmeyen vajinal akıntınız var mı?
  • Cinsel ilişki sırasında agrınız olmaya başladı mı?
  • Anormal smear test sonuçlarınız var mı?
  • Rahim ağzı kanseri evreleri

Rahim ağzı kanserinin evresi lezyonun yayılımına göre belirleniyor. Bu evreleme muayene ile yapılıyor. Eğer rahim ağzı kanseri yüzeysel bir düzeydeyse bu erken bir rahim ağzı kanseridir ve tedavisi yüzde 100 yapılabilir. Eğer daha da ilerleyip gözle görülebilecek düzeye gelmişse bu biraz daha ileri bir evredir. Özellikle rahim ağzıyla sınırlıysa bu cerrahi olarak tedavi edilebilir erken evre kanserlerdir. Kanser hücreleri rahim ağzı dışında diğer dokulara yayılmışsa bunlar ileri evre kanserlerdir. Bu durumda cerrahi tedavi genel olarak yapılmamaktadır. Bunun yerine radyoterapi veya kemoterapi tedavisi yapılır.

Kimler risk grubundadır?

Rahim ağzı kanserinin en sık sebebi HPV virüsüdür. Bu virüs cinsel yolla bulaşır. Bu nedenle cinsel yollarla bulaşan hastalıklara neden olan çokeşlilik, erken yaşta cinsel ilişkiye başlama, hijyen problemleri, immün sistemi baskılanmış olan kişiler rahim ağzı kanseri risk grubundadır.

Genital siğiller kanserleşir mi?

Genital siğiller kadınlardaki cinsel yollarla bulaşılan hastalıkların en sık görülenlerinden biridir. Etkeni ise HPV virüsüdür. Genital bölgede, karnabahar tarzı, küçük siğil tipinde lezyonlardır. Bu lezyonlar kanserleşmez. Kanserleşmeye sebep olan HPV virüsünün kendisidir. Dış genital bölgeye, vajene ve rahim ağzına yerleşerek bu bölgede kanser yapar. HPV virüsünün kanser riski yüksek ve düşük olan tipleri vardır. Genital siğiller kanserleşmez ama bu kişilerde hangi tip virüsün bulunduğu incelenmelidir.