Yazı İçeriği

Selülit ve Çatlak Nedir?

Selülit ve Çatlak Sadece Kadınlarda mı Görülür?

Selülit ve Çatlak Zayıflarda da Görülebilir!

Selülit ve Çatlak Neden Olur?

Kahve Selülit Yapar mı?

Sigara Selülit ve Çatlağa Neden Olur mu?

Selülit ve Çatlak Önlenebilir mi?

Selülit ve Çatlak Tedavisi

Selülit İçin Egzersiz

Selülit Masajı Ne Kadar Etkili?

Selülite Karşı Kuru Vücut Fırçalama

Kadınları Mutsuz Eden Cilt Sorunları: Selülit ve Çatlak

Selülit ve çatlak pek çok kadının ortak derdi. Kadınlar genç yaşlarda da görülebilen selülit ve çatlaktan kurtulmanın yollarını araştırıyor. Peki selülit ve çatlak nedir, neden olur, tedavisi nedir? İşte selülit ve çatlak ile ilgili merak edilenler…


Selülit ve Çatlak Nedir?

Pek çok kişide bulunur ama hep merak edilir. Selülit nedir? Selülit; derialtı yağ hücrelerinin dolaşımının bozulmasıyla ciltte girintili çıkıntılı görünüme neden olan bir cilt problemidir. Yağ hücreleri arasında oluşan fibrotik bantlar deride çöküntülere sebep olur. Selülit 4 evreden oluşur. İki elle deri sıkıştırıldığında portakal kabuğu görünümü oluşur. Bu, 2’nci evredir. Çatlak ise kilo almaya bağlı gerilmeler ya da kortikosteroid ilaçlar ile cilt elastin liflerindeki hasarlanmaya bağlı olarak oluşur. Önce pembe, morumsu renkte başlayıp sonra beyaz renk alan, derideki görüntüye çatlak (sitria) denir. Cilt destek dokusu, kolajen ve elastin liflerinden oluşan gözenekli balık ağı benzeri yapıya sahiptir.  Elastin, cilde esnekliğini veren ve gerilmesini mümkün kılan bir proteindir.

Selülit ve Çatlak Sadece Kadınlarda mı Görülür?

Selülit, yüzeyel yağ tabakasını etkilemesi ve hormonal nedenlerle ilişkili olduğu için kadınlarda ergenlikten itibaren görülür. Bebeklerin cilt dokusu ve kas yapısı zayıf olduğundan bacakları sıkıldığında selülit görüntüsü oluşur ama buna selülit denemez. Çatlak ise hem kadın hem erkeklerde görülebilir. Kadınlarda çatlak belirtileri en çok bacak, bel ve göğüslerde görülür. Aşırı vücut geliştirme yapan erkek ve ergenlerde büyüme aşamasında, özellikle sırtta ve omuzlarda derinin gerilmesiyle çatlaklar oluşur.  Hamile kadınlarda karın, göğüs ve bacak içlerinde, genetik yatkınlığı varsa kilo alma ve derinin genişlemesi ile çatlaklar oluşur. Ancak hamilelikte çatlak her hamile kadında görülmez. Aşırı kilo alımı, genetik yatkınlığı ve cilt kuruluğu varsa oluşur.

Selülit ve Çatlak Zayıflarda da Görülebilir!

Selülit yüzeyel yağ tabakasında oluştuğu için zayıf kişilerde de görülebilir. Çatlak da büyümeye bağlı boyuna uzamalarda kişi zayıf olsa da oluşabilir.

Selülit ve Çatlak Neden Olur?

“Selülit neden olur?” ve “Çatlak neden olur?” soruları yaygın olarak merak edilir. Genetik yatkınlık oluşumda etkendir. Selülit oluşumu aşırı karbonhidrat tüketenlerde, buna bağlı insülin direnci olanlarda ve hareketsiz kişilerde daha yoğun gözlenir. Kortikosteroid ilaçlar da hem selülit hem de çatlak oluşumunu artırır.

Kahve Selülit Yapar mı?

Günde bir veya iki fincan kahvenin dolaşıma ve sindirime olumlu etkileri vardır. Ancak fazla tüketildiğinde diüretik etkisi nedeniyle hücreleri susuz bırakarak dolaşımı olumsuz etkiler ve selülit problemini artırabilir. Öte yandan kahvedeki kafein mezoterapide kullanılır. 

Sigara Selülit ve Çatlağa Neden Olur mu?

Sigara tüm vücuda zarar verdiği gibi ciltte de hasarlar oluşturur. Dolaşıma olumsuz etkileri nedeniyle selülit oluşumunu artırır. Selülit tedavisinin başarısı da sigara içenlerde daha düşüktür.

Selülit ve Çatlak Önlenebilir mi?

Aşırı hızlı kilo alımları hem selülit hem de çatlak oluşumunu tetikler. Düşük karbonhidrat ve yağlı beslenmek, yeterli su içmek, düzenli egzersiz ve özellikle selülit masajı yaptırmak faydalıdır. Duşta soğuk su uygulaması da dolaşıma katkı sağlar. Ancak bu uygulama daha çok varis oluşumunu önlemek için önerilir.

Selülit ve Çatlak Tedavisi

Selülit tedavisi ve çatlak tedavisi kişiden kişiye değişir. Ancak yüzde 100 azalma beklenmemelidir. Tedavi ile mevcut problemin yüzde 40-70 oranında azalması hedeflenir. Selülit tedavisinde; düzenli egzersiz,  diyet ve masajların yanı sıra mezoterapi, radyofrekans, akustik dalga tedavisi gibi birçok uygulama yer alır. Çatlak tedavisinde ise oluşumun önlenmesi, nemlendirici kremlerin düzenli kullanılmasının yanı sıra fraksiyonel lazer, iğneli radyofrekans, mezoterapi, PRP, plazma enerjisi gibi çeşitli yöntemler uygulanır. Uygulanacak tedavinin seans sayısı ve aralıklarına göre iyileşme süresi değişir ama ortalama 2-4 aydır.

Selülit İçin Egzersiz

“Selülit nasıl geçer?” ve “Çatlak nasıl geçer?” sorularını estetik kaygı ile de sormanız olağandır. Çatlakta aşırı egzersiz önerilmez. Selülit için egzersiz tavsiyeler arasındadır. Selülit hareketleri için en basit ve etkili egzersiz yürüyüştür. Hamilelikte oluşabilecek selülit ve çatlaklara karşı yapılabilecek şöyle sıralanabilir:

  • Düzenli yürüyüş gibi egzersizler yapmak.
  • Aşırı kilo almamak.
  • Her gün çatlak önleyici doğal yağ ve bakım kremleri ile karın ve göğüs bölgesine masaj yapmak.
  • Çatlak oluşmuşsa başarı şansının yüksek olması için gecikmeden tedavi uygulamak.

Selülit Masajı Ne Kadar Etkili?

Selülit için düzenli egzersiz özellikle selülit kremleri ile masaj önemlidir. Birtakım aletler de masajda kullanılabilir. Bunlar selülit derecesine göre etkili olur. Bazı kişilerin çok daha kapsamlı, uzun süreli tedaviye ihtiyacı vardır. Bu nedenle selülit masajı tek başına yeterli olmaz.

Selülite Karşı Kuru Vücut Fırçalama

Kuru vücut fırçalama, dolaşımı hızlandırmak ve cilde peeling etkisi yaratmak için yapılır. Selülit fırçası dışında Türk hamam usulü temizlenme ve keselenmek de selülit giderici olarak etkili olabilir.