Bişektomi Nedir?
Günümüzde erkekler ve kadınlar, fiziksel görünüm açısından ideallerine ulaşabilmek için genç ve sağlıklı bir görünüme sahip olmak adına birçok estetik operasyondan faydalanmaktadır. Bu estetik cerrahilerden biri de bişektomi operasyonudur.
Yüzün daha iyi bir görünüm kazanmasını sağlayan bişektomi aynı zamanda yanak cerrahisi olarak da bilinmektedir. Bişektomi operasyonu ile daha belirgin elmacık kemikleri ve daha ince bir yüz hattına sahip olunabilir.
Kimler Bişektomi Yaptırabilir?
Bişektomi operasyonu normal kiloya ve yuvarlak bir yüze sahip 18 yaşından büyük erkekler ve kadınlara uygulanabilir. Bununla birlikte aşırı kilolu veya obezitesi olan kişilere ve 45 yaşın üzerindeki hastalara önerilmemektedir.
Bichat adı verilen yağ torbalarında zamanla önemli ölçüde azalma meydana gelir, bu da operasyon geçirecek kişinin yüzünde erken yaşlanmaya neden olabilir. Yine de her hastada farklılık olabileceği için operasyonu yapacak hekimin hastayı detaylı olarak değerlendirmesi oldukça önemlidir.
Bişektomi ameliyatı için uygun bir hasta olup olmadığınızı bilmek için hekim tarafından size sorular sorulabilir ve sonrasında da bir takım testler istenebilir.
Bişektomi yüzün daha uzun ve daha ince görünmesini sağlarken yüzde meydana gelen yuvarlak görünümün ortadan kalkmasına da yardımcı olur. Bişektomi operasyonu geçiren hastalar ayakta tedavi gördükleri için yine aynı gün içerisinde taburcu olabilirler.
Bişektomi Nasıl Yapılır?
Bişektomi ayakta tedavi edilen bir ameliyat türüdür diğer bir adıyla da yanak inceltme estetiği olarak da geçmektedir. Bişektomi ameliyatı lokal anestezi ile yapılır. Ameliyattan önce ağız temizliğinin yapılması oldukça önemlidir. Bişektomi ameliyatı öncesi yapılan temizlik meydana gelebilecek enfeksiyon problemlerinin azalmasına yardımcı olacaktır.
Bişektomi, cerrahın yanakların içinde, yağ torbalarının yanında küçük bir kesi ile müdahale ederek yaptığı bir operasyon türüdür. Hastaya lokal anestezi işlemi uygulandıktan sonra cerrah yanak içine küçük bir kesi atar ve forseps ile doğal bir görünüm vermek için bichat (yağ dokusu) torbalarını kaldırır. Yağ torbaları çıkarıldıktan sonra, yaraya dikiş atılır. Bu işlem her iki yanağa da uygulandıktan sonra yani ameliyat sona erdiğinde, cerrah sıkıştırıcı bir bandajla işlemi tamamlar. Bişektomi ameliyatının tamamı 30 ila 45 dakika arasında sürer ve hasta aynı gün içerisinde taburcu edilir.
Bişektomi Ameliyatı Öncesi
Bişektomi ameliyatı sonrasında daha hızlı bir iyileşme süreci için hasta ameliyattan bir hafta önce alkol almayı bırakmalı ve sigara içmeyi sonlandırmalıdır. Ameliyat öncesinde hasta tarafından kullanılan aspirin veya kan sulandıran ilaçlar kullanılıyorsa bu tarz ilaçların alınması bırakılmalıdır.
Eğer hasta sağlık sorunları nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsa, ameliyat öncesinde doktoruna kullandığı tüm ilaçları bildirmelidir. Hamile kadınlar veya ciddi sağlık sorunları olan kişiler, bişektomi ameliyatına karar vermeden önce mutlaka bir doktora görünmelidir.
Bişektomi Ameliyatı Sonrası
Bişektomi ameliyatı sonrasında her hastanın iyileşme süreci farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel olarak operasyondan sonraki 14 günlük süreçte hastalarda iyileşme gözlemlenir. Bişektomi ameliyatından sonraki ilk üç gün boyunca, yumuşak besinler ve soğuk içecekler tüketilmesi olası bir kanamanın da önüne geçecektir. Aynı zamanda hastaların güneşe maruz kalmaması da önerilmektedir.
Bişektomi operasyonu sonrasında yağ torbaları çıkarıldıktan sonra, olası bir iltihaplanma halinde 3 ila 6 ay boyunca kaybolacaktır. Olası iltihaplanma genellikle yüzün alt çene bölümünde gerçekleşmektedir.
Bişektomi ameliyatı ile yüzdeki elmacık kemiklerinin daha belirgin bir hale gelmekte ve yüze daha uzun bir görünüm verilmektedir
Bişektomi Ameliyatı Sonuçları
Bişektomi ameliyatı yatış gerektirmediği için operasyonun hemen sonrasında hasta günlük hayatına hızlıca adapte olabilir.
Herhangi bir enfeksiyon oluşması durumunda ise enfeksiyonu önlemek için hekim tarafından verilen antibiyotik tedavileri ve ağız bakım ürünlerinin düzenli ve talimatlara uygun kullanılması gerekir.
Bişektomi ameliyatı sonrasında en az 2 saat sonra basınçlı bandajla kalınması gerekir, bandaj aynı zamanda morarmayı da önleyecektir. Yüz bölgesinde belirli bir şişlik hissedilebilir, ancak bu durum normaldir.
Bişektomi ameliyatından sonraki 3 gün boyunca her 4 saatte bir 15 dakika boyunca doğrudan yanağınıza soğuk pres uygulayarak şişmeyi azaltabilirsiniz. Bişektomi ameliyatı ağız içinde yapıldığı için 7 gün boyunca her 12 saatte bir tuzlu su ile gargara yapmak ve hekiminizin verdiği ilaçları kullanmak oldukça önemlidir.
Ayrıca hastanın ilk 5 gün boyunca ağır ve fiziksel aktivitelerden uzak durması gerekir. Operasyondan 5 gün sonra günlük aktivitelerinize normal olarak devam edebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında bişektomi ameliyatı olduysanız mutlaka güneş kremi kullanılması tavsiye edilmektedir.
Bişektomi operasyonu sonrası hastada yara izi oluşmaz. Operasyon yanak içinden yapıldığı için dışarıdan bakıldığında herhangi bir ameliyat izi ile karşılaşılmaz. Operasyon sonrasında şişliklerin inip hastanın yüzünün oturması belirli bir zaman alabilir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Bişektomi operasyonu sonrasında kişiler yepyeni bir yüz görünümüne kavuşmayı bekleseler de, bişektomi ameliyatı yüz ovalinin giderilmesini kapsamaktadır.
Hollywood Yanağı Esteteği, Bişektomi Ameliyatıyla mı Yapılır?
Bişektomi ve Hollywood yanağı estetiği birbiriyle karıştırılmaktadır. Hollywood yanağı estetiğinde kişilerin yüz görünümleri olduğundan çok daha farklı gözükürken bişektomi de ise sadece yanak bölgesindeki yağlara müdahale edilir. Bu da kişinin yüz görünümünde çok farklı bir görünüme neden olmaz.
Hollywood yanağı estetiği daha komplike operasyonlarla yapılmaktadır. Hollywood yanağı estetiğinde alınan yağ oranı, bişektomiye göre daha fazla ve daha farklıdır. Ayrıca elmacık kemiklerine ve çene bölgesine de çeşitli müdahalelerde bulunulmaktadır.
Bişektomi Ameliyatı Sonrasında Oluşabilecek Risk Faktörleri
Hemen hemen tüm ameliyatlarda beklenmedik durumlar veya risk faktörleri gelişebilir. Bişektomi yani diğer bir adıyla yüz inceltme estetiğinde, yağ çıkarma operasyonu esnasında bazı riskler oluşabilir. Bu yüzden ameliyat öncesinde hekimin detaylı olarak araştırılması ve daha önce yapmış olduğu operasyonları incelemek gereklidir.
Bişektomi ameliyatı her ne kadar basit bir ameliyat gibi gözükse de yüz bölgesindeki sinirler zarar görebilir, yüz felci ya da kalıcı hasarlar gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yine yağ dokularına yakın olması sebebiyle tükürük bezlerine de zarar verilebilir. Bu yüzden operasyonu yapacak hekimin konusunda uzman olması oldukça önemlidir.
Bişektomi ameliyatı sonrasında ortaya çıkabilecek risk faktörlerinden bazıları ise şöyledir;
- Kanama
- Enfeksiyon
- Kesilerin zor iyileşmesi
- Hematom
- Anesteziye bağlı gelişen durumlar riskleri
- Sıvı birikimi (seroma)
- Uyuşma veya diğer his değişiklikleri
- Şişlik
- Yüz felci
- Dil bölgesinde yaralanma
- Kardiyak ve pulmoner komplikasyonlar
- Asimetrik yüz hatları
- Yetersiz estetik
- Yeniden cerrahi olasılığı
- Kalıcı ağrı
Hastanın iyileşmesi açısından doktorun tavsiye ettiği tedavi yöntemlerine uyulması son derece önemlidir. Fakat her cerrahi prosedürün komplikasyonları olabileceği de unutulmamalıdır.
Bişektominin Zararları Var Mı?
Öncelikle bişektomi ameliyatındaki en önemli etkenin doktor olduğunu unutmamak gerekir. Operasyon esnasında kullanılan yöntemler kadar doktorun da tecrübesi son derece önemlidir. Doktorun yüz bölgesine nasıl müdahalesi ve nasıl şekil vereceği gibi konular tamamen doktorun tecrübesi doğrultusunda şekillenmektedir.
Bişektominin genel olarak bilinen bir zararı bulunmamaktadır, fakat ameliyata bağlı gelişen risk faktörleri gelişebilir. Yanak içinde yer alan yağ torbaları sinirlere yakın olduğu için operasyon esnasında sinirlere uygulanan baskı sebebiyle ağrıya neden olabilir. Bişektomi ameliyatı sırasında en sık karşılaşılan faktörler arasında ise enfeksiyon riski bulunmaktadır.