Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Doktor AYŞE GÜL SCHMİDT
Rozasea, yüz bölgesinde kızarıklık ve kırmızı sivilcelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. İleri dönemlerde göğüs ve sırt bölgesinde de görülebilir. Açık tenli kişilerde ve daha çok kadınlarda ortaya çıkar. Yüzde ve vücutta kızarıklık, kan damarlarının belirginleşmesi gibi belirtiler gösterir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, sıcak içecekler, baharatlı yiyecekler, alkol tüketimi, aşırı sıcaklık, güneş ışığı, stres, egzersiz ve makyaj malzemeleri gibi faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir. Belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve yüz bölgesinde güneş yanığına benzer kızarıklık, şişlikler, yanma veya batma gibi semptomlar görülebilir. Tedavi yöntemleri arasında ilaçlar, cerrahi yöntemler ve lazer tedavileri bulunmaktadır. Ayrıca, hastalık ataklarını tetikleyen unsurlardan kaçınmak da önemlidir. Metronidazol ve azelaik asit içeren topikal kremler, oral antibiyotikler ve bazı durumlarda izotretinoin gibi ilaçlar kullanılabilir. Cilt bakımında hassas ciltler için formüle edilmiş ürünler tercih edilmelidir ve güneş koruyucu kullanımı önemlidir. Lazer ve ışık tedavileri, probiyotikler ve bitkisel tedaviler de etkili olabilir. Tedavi için bir dermatologdan yardım almak önemlidir.
İçindekiler

Rozasea (Gül Hastalığı) Nedir?

Roza Hastalığı Nedir?

Gül hastalığı(Rozasea) yüz bölgesinde kızarıklık ve kırmızı sivilcelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. İleri dönemlerinde göğüs ve sırt bölgesinde de yayılım gösterebilir. Gül hastalığı özellikle açık tenli kişilerde görülen bir cilt hastalığıdır. Daha çok kadınlarda görülen, roza hastalığı olarak da bilinen gül hastalığı genellikle orta-ileri yaştaki kişileri etkiliyor. Gül hastalığı yüz bölgesinde ve vücutta kızarıklığa neden olurken aynı zamanda da kan damarlarının daha belirgin bir hale gelmesine sebep olur.

Gül hastalığı genellikle yüz bölgesinde ortaya çıktığı için estetik olarak da kötü bir görünüme neden olur. Güneşin zararlı etkileri, çevresel kirlilik, stres ve soğuk havalar da bu hastalığın görülme sıklığı ve seyri üzerinde etkili oluyor. Özellikle bahar aylarında etkili olan bu hastalık, karın ve yüz bölgesinde pembemsi lekeler ve gül şeklinde kendini gösteriyor Bu leke sonrasında o bölgede ciltte kepeklenme ve daha küçük lekeler ortaya çıkıyor. Bulaşma özelliği olmayan gül hastalığı genellikle tedavi edilebiliyor.

Gül Hastalığı Neden Olur?

Gül hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat hastalığa neden olabilecek bazı durumlar olduğu düşünülmektedir. Roza gül hastalığı cilt akarları, mantarlar, psikolojik faktörler veya cilt altındaki bağ dokusunun bozulmasından da kaynaklanabilmektedir. Bunun dışında aşağıdaki nedenlere bağlı olarak da gül hastalığının gelişebileceği düşünülmektedir:

  • Sıcak içecekler
  • Baharatlı yiyecekler
  • Alkol tüketimi
  • Aşırı sıcaklık
  • Güneş ışığı veya rüzgar
  • Stres
  • Egzersiz
  • Makyaj malzemeleri
  • Maytlar

Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Gül hastalığının belirtileri kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Gül hastalığı geçiren bir kişinin vücudunda veya yüz bölgesinde güneş yanığına benzer bir kızarıklık meydana gelebilir. Bazen meydana gelen şişlikler sivilceye benzeyebilir, yanma veya batma olabilir. Bunun dışında gül hastalığında aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Yanma ya da acı
  • Kuru bir cilt
  • Cilt renginde değişiklik
  • Damarlarda belirginleşme
  • Sivilce benzeri oluşumlar
  • Cilt kalınlaşması
  • Yüzde şişme ( ödem )
  • Burundaki yağ kanallarının genişlemesi sonucu, burnun büyüyüp şekil değiştirmesi
  • Boyun, göğüs, kafa derisi veya kulaklar dahil ciltte meydana gelen döküntüler belirtileri arasında yer alır.

Rozasea (Gül Hastalığı) Tanı Yöntemleri

Gül hastalığının tanısı için özel bir test yoktur. Hekiminiz fizik muayene esnasında lezyonlarınızı inceleyerek tanı koyabilir. Fakat gül hastalığı ile benzer belirtilere sahip olan sivilce, sedef hastalığı, egzama veya lupus gibi diğer hastalıkları ekarte etmek için bazı kan tetkikleri istenebilir.

Gül Hastalığı Tedavisi

Gül hastalığı tedavi yöntemleri değişkendir, çünkü belirti ve semptomları kişiden kişiye değişir. Tedavinizin süresi belirtilerinizin türüne ve ciddiyetine bağlıdır. Gül hastalığının tedavi yöntemleri arasında ilaçlar, cerrahi yöntemler ve lazer tedavileri bulunmaktadır. Bunların haricinde, hastalık ataklarını tetikleyen unsurların tespit edilerek bunlardan kaçınılması da tedavinin önemli bir parçasıdır.

Yüzde kızarıklıkla seyreden Rozasea’nın ( Gül Hastalığı) toplumda oldukça sık rastlanmaktadır. Sıcaklık, güneş ve beslenme bu hastalık için son derece önemlidir. Sistematik tedavisinde, başlıca kremler ve ağızdan alınan ilaçlar kullanılır. Rozasealı hastalar , tahriş edici ürünlerden ve alkol içeren toniklerden uzak durulmalıdır. Metronidazol içeren krem ve jeller faydalıdır. Azeleik asitli kremler de Akne Rozaseadan faydalıdır. Topikal kortizonlu krem kullanımından kaçınılmalıdır. Başlangıçta iyi gelse de zaman içinde alışkanlık yapar ve rozaseayı şiddetlendirebilir. Çok özel durumlarda hekim kontrolünde kısa süreli uygulanabilir.

İlaç tedavilerinin yanı sıra kılcal damarların yoğun olduğu evrede bazı ışık sistemleri ve lazerler yapılmalıdır. Ayrıca yüze mezoterapi uygulanarak cilde nem sağlanır ve damar cidarlarının da kuvvetlendirilmesi ile kılcal damarların çatlaması engellenmiş olur. Genç hastalarda birkaç seansta bile belirgin düzelme olur. 1-2 ayda bir, 3 seans önerilir.

Gül Hastalığı Nasıl Geçer?

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Cilt Bakım Ürünleri: Hassas ciltler için formüle edilmiş, parfüm ve alkol içermeyen ürünler tercih edilmelidir.

Güneş Koruyucu Kullanımı: Güneş ışığı tetikleyici olabilir, bu yüzden güneş koruyucu kullanımı önemlidir.

Beslenme: Baharatlı yiyecekler, alkol ve sıcak içecekler gibi tetikleyici gıdalardan kaçınılmalıdır.

Gül Hastalığı (Rozasea) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gül Hastalığı BulaşıcıMıdır?

Gül hastalığı, tıbbi adıyla rozasea, bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu hastalık ciltte kızarıklık, sivilce benzeri döküntüler ve yüzeysel damarların genişlemesi ile karakterizedir. Rozasea bulaşıcı mıdır sorusunun yanıtı kesinlikle hayırdır, çünkü bu durum genetik ve çevresel faktörlerin birleşimi sonucu ortaya çıkar.

Gül Hastalığı Kesin Çözüm Nedir?

Rozasea'nın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak semptomları kontrol altına almak mümkündür. Rozasea nasıl tedavi edilir sorusu sıkça sorulur ve tedavi planı genellikle topikal kremler, oral antibiyotikler ve yaşam tarzı değişikliklerini içerir.

Vücutta Gül Hastalığı Nasıl Geçer?

Gül hastalığı genellikle yüz bölgesinde görülse de, vücutta da ortaya çıkabilir. Vücutta gül hastalığı nasıl geçer sorusunun cevabı, etkili bir cilt bakım rutini ve tetikleyici faktörlerden kaçınmakta yatar

Gül Hastalığı Kesin Çözüm Nedir?

Yukarıda belirtildiği gibi, rozasea'nın kesin bir tedavisi yoktur. Ancak, semptomların azaltılması için kullanılan yöntemler oldukça etkilidir. Gül hastalığı nasıl geçer sorusu için düzenli cilt bakımı ve doktorunuzun önerdiği ilaçlar semptomları hafifletmede yardımcı olabilir.

Gül Hastalığı Bacakta Nasıl Ortaya Çıkar?

Rozasea genellikle yüzde görülse de, bacaklarda da nadiren ortaya çıkabilir. Gül hastalığı bacakta nasıl çıkar sorusu nadir karşılaşılan bir durumdur ve genellikle cildin hassasiyetine bağlı olarak gelişir.

Gül Hastalığı Karaciğer Fonksiyonlarını Nasıl Etkiler?

Rozasea, doğrudan karaciğer fonksiyonlarını etkilemez. Ancak, bazı tedavi yöntemlerinin karaciğeri etkileyebileceği unutulmamalıdır. Rozasea karaciğeri etkiler mi sorusunun cevabı genel olarak hayır olsa da, ilaçların yan etkilerini doktorunuzla değerlendirmek önemlidir.

Gül Hastalığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Rozasea hastaları, ciltlerini tahriş edebilecek faktörlerden kaçınmalıdır. Rozasea hastaları nelere dikkat etmeli sorusuna yanıt olarak; aşırı güneşe maruz kalmamak, sıcak içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak önemlidir.

Yüzde Gül Hastalığı Nasıl Geçer?

Yüzdeki rozasea belirtilerini hafifletmek için nazik cilt bakımı ve uygun tedavi şarttır. Yüzde gül hastalığı nasıl geçer sorusuna cevaben, dermatolog tarafından önerilen topikal kremler ve güneş koruyucu kullanımı tavsiye edilmektedir.

Gül Hastalığı Kaşıntı YaparMı?

Rozasea genellikle kaşıntı yapmaz, ancak bazı hastalarda hafif kaşıntı ve yanma hissi görülebilir. Rozasea kaşıntı yapar mı sorusu sık sorulan bir sorudur ve bu semptomun cilt hassasiyetine bağlı olarak değişebileceği unutulmamalıdır.

Roza Hastalığı Neden Olur?

Roza hastalığı, genetik ve çevresel faktörlerin birleşimi sonucu ortaya çıkar. Roza hastalığı neden olur sorusu için genellikle aile geçmişi ve cilt tipi önemli rol oynar.

Roza Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Roza hastalığının tedavisi, semptomların kontrol altına alınmasına yönelik olarak yapılır. Roza hastalığı tedavisi nasıl yapılır sorusuna cevaben, topikal kremler, oral antibiyotikler ve lazer tedavileri önerilir.

Roza Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Roza hastalığı belirtileri arasında yüzde kızarıklık, sivilce benzeri döküntüler ve yüzeysel damar genişlemeleri bulunur. Roza hastalığı belirtileri nelerdir sorusuna yanıt olarak, bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba Yayımlanma Tarihi: 18 Şubat 2019 Pazartesi

Tıbbi Birimler

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?