Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Veba Nedir?

Veba, esas olarak pireler yoluyla bulaşan ve çok kısa süre içerisinde ölüme yol açabilecek ciddi sonuçları olan bir bakteriyel enfeksiyondur. Vebaya neden olan bakteriyel organizmanın adı Yersinia Pestis ’tir. Günümüzde en yaygın olarak Afrika, Asya ve Amerika kıtalarının kırsal ve yarı-kırsal bölgelerinde bulunan küçük kemirgenlerde görülür. Yersinia Pestis enfekte kemirgenlerle beslenen pireler tarafından ısırılma yolu ile insanlara ya da hayvanlara bulaşır. Enfekte hayvanlarla uğraşan insanlar da, bu hayvanlardan doğrudan enfekte olabilirler.

Vebanın en yaygın şekli hıyarcıklı vebadır. Hıyarcıklı veba, ya da diğer adıyla bubonik veba bireyin kasıklarında, koltuk altlarında veya boynunda bulunan lenf düğümlerinin şişmesine ve hassaslaşmasına neden olur. En nadir görülen ve en ölümcül veba türü olan pnömonik veba ise bireyin akciğerlerini etkiler ve insandan insana bulaşabilir.

Ortaçağ’da Kara Ölüm olarak bilinen veba, günümüzde dünya çapında yıllık 5.000'den az vaka sayısına sahiptir. Veba derhal antibiyotikler ile tedavi edilmezse sonuçları ölümcül olabilir.

Veba Neden Olur?

Veba bakterisi, yani yersinia pestis , önceden enfekte olmuş hayvanların üzerinde bulunan pirelerin insana geçmesi, ve insanları ısırması yolu ile insanlara bulaşır. Bu taşıyıcı hayvanlar arasında yaygın olarak fareler, köpekler, sincaplar, sıçanlar, ve tavşanlar bulunur. Bu hayvanların enfekte olmuş kanı, insan derisinde bulunan herhangi bir çatlaktan sızarak içeri nüfuz ederse, hastalık insana geçebilir. Evcil kedi ve köpekler pire ısırıklarından veya enfekte kemirgen türlerini avlayıp yemekten dolayı veba ile enfekte olabilir.

Akciğerleri etkileyen pnömonik veba i se hasta bir hayvan veya kişi tarafından havaya öksürülen bulaşıcı damlacıkların sağlıklı bir birey tarafından solunması ile yayılır.

Günümüzde vebaya yakalanma riski çok düşüktür. Her yıl dünya çapında sadece birkaç bin kişi veba hastalığına yakalanmaktadır. Ancak bireyin seyahat ettiği veya yaşadığı bölgede veba görülmesi, bireyin işine ve hobilerine bağlı olarak veba riskini artırabilir.

Veba salgınları en yaygın olarak aşırı kalabalık, yetersiz sağlık koşullarına sahip ve kemirgen popülasyonunun kontrol edilemediği kırsal ve yarı kırsal alanlarda görülmektedir. Günümüzde en fazla sayıda insan veba enfeksiyonu Afrika'nın Madagaskar adasında görülmektedir.

Veterinerler ve asistanlarının veba bulaşmış olabilecek evcil kedi ve köpeklerle temas etmeleri, hastalık riskini artırır. Buna ek olarak veba ile enfekte hayvanların yaygın olarak bulunduğu bölgelerde, özellikle açık havada ya da hayvanlarla birlikte çalışan bireylerin de vebaya yakalanma riski daha yüksektir.

Veba ile enfekte hayvanların yaygın olarak bulunduğu bölgelerde kamp veya yürüyüş yapmak veya avlanmak gibi hobileri olan bireylerin enfekte bir pire tarafından ısırılması riski daha yüksektir.

Veba İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Veba oldukça ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar arasında en tehlikelisi ölüm riskidir. Veba belirtileri gösterir göstermez antibiyotik tedavisi alan çoğu birey hıyarcıklı vebadan kurtulabilir. Sadece tedavi edilmeyen vebada ölüm oranı yüksektir.

Bireyin el ve ayak parmaklarında bulunan kılcal damarlarda vebadan dolayı meydana gelen kan pıhtıları, normal kan akışını bozabilir ve bu dokuların beslenemedikleri için ölümüne, yani kangrene yol açar. Kangrenli dokunun daha fazla komplikasyona yol açmaması için el ve ayak parmaklarındaki ölü dokuların kesilerek çıkarılması gerekebilir. Nadir vakalarda veba, bireyin beynini ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasına, yani menenjite neden olabilir.

Veba Nasıl Önlenir?

Vebaya karşı henüz tam etkili bir aşı yoktur. Ancak bilim adamları bir veba aşısı geliştirmek için araştırmalarını sürdürmektedir. Risk altında olan, veya vebaya maruz kalan bireylerde enfeksiyon gelişmesini antibiyotikler önlemeye yardımcı olabilir.

Veba vakalarının ya da salgınlarının görüldüğü bilinen bölgelerde bireylerin çeşitli önlemleri alması tavsiye edilir. Öncelikle kalınan konutlar kemirgenlere karşı korunmalıdır. Ev çevresindeki çalı, hurda, kaya, veya yakacak odun yığınları gibi kemirgenlerin olası yuvalama alanlarının temizlenmesi gereklidir. Eğer bir kemirgen istilası mevcutsa, bunun kontrol altına alınması için gerekli adımlar atılmalıdır. Böcek kovucu araçların ve yöntemlerin uygulanması önemlidir.

Büyük kemirgen popülasyonu olan bölgelerde dışarıda vakit geçirirken çocuklar ve evcil hayvanlar sürekli kontrol altında tutulmalı ve denetlenmelidir. Özellikle evcil hayvanların mamaları kemirgenlerin kolayca erişebileceği alanlarda bırakılmamalıdır. Veteriner tavsiyesi sonucunda tercih edilmesi gereken çeşitli pire kontrol ürünleri ile evcil hayvanlar pirelerden korunmalıdır.

Potansiyel olarak enfekte olmuş hayvanlar tutulurken, bireyin cildi ile zararlı bakteriler arasında teması önlemek için eldiven giyilmelidir.

Veba Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir?

Veba, yersinia pestis bakterisinin bireyin vücudunun hangi bölümünü etkilediğine bağlı olarak dört ana türe ayrılır: Hıyarcıklı veba, yani bubonik veba, septisemik veba, pnömonik veba yani akciğer vebas ı ile gastrointestinal veba . Hastalığın belirti ve semptomları vebanın türüne göre değişiklik gösterir.

Hıyarcıklı veba, hastalığın en yaygın görülen tipidir. Hastalığın adı, birey enfekte olduktan sonraki ilk hafta içinde gelişen ve bubolar yani hıyarcık adı verilen şişmiş lenf düğümlerinden gelir. Hıyarcıklar, bireyin boynuna, kasıklarına veya koltuk altına yerleşebilir, neredeyse tam bir tavuk yumurtası büyüklüğüne ulaşabilir ve dokununca sert bir doku hissi verebilir. Hıyarcıklı vebanın diğer belirti ve semptomları arasında ani ateş ve üşüme başlangıcı, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk veya halsizlik sayılabilir.

Septisemik veba ise veba bakterilerinin vücudun dolaşım sistemine girdiği ve kanı enfekte ettiği vakalara verilen isimdir. Septisemik veba belirti ve semptomları arasında en yaygın olarak ateş ve titreme, aşırı güçsüzlük, karın ağrısı, ishal ve kusma, ağızda, burunda veya rektumda veya cildin altında kanama, şok, yaygın olarak el ya da ayak parmakları ve burun olmak üzere uzuv dokularında kangrene bağlı kararma ve doku ölümü görülür.

Pnömonik veba, yani akciğer vebası ise doğrudan bireyin akciğerleri etkiler. En nadir görülen veba çeşidi olsa dahi, aynı zamanda en tehlikeli türüdür, çünkü insandan insana öksürük damlacıklarıyla yayılabilir. Akciğer vebasının belirti ve semptomları enfeksiyon anından itibaren birkaç saat içinde başlayabilir. Pnömonik vebanın belirti ve semptomları arasında öncelikle kanlı mukus, yani kanlı balgam ile öksürük olmak üzere baş ağrısı, göğüs ağrısı, mide bulantısı ve kusma, nefes almada zorluk, yüksek ateş ve genel zayıflık sayılabilir

Akciğer vebası oldukça hızlı ilerler. İlk enfeksiyon anından sonra iki gün içerisinde solunum yetmezliğine ve sistem şokuna neden olabilir. Pnömonik veba, belirti ve semptomların ilk ortaya çıkmasından sonraki bir gün içinde antibiyotiklerle tedavi edilmelidir, aksi takdirde enfeksiyonun sonuçları ölümcüldür.

Gastro-intestinal veba ise, yersinia pestis bakterisinin sindirim sistemine yerleşmesi sürecinde görülen vebaya verilen isimdir. Bu veba türünün belirti ve semptomları arasında, mide, karın ve bel ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve yüksek ateş sayılabilir.

Veba olduğu bilinen bir bölgede bulunan bireyler, kendilerini hasta hissetmeye başladıkları zaman derhal tıbbi yardım istemelidir. Vebadan kaynaklanan ciddi komplikasyonları veya ölümü önlemek için bireyin mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gereklidir. Veba günümüzde Kuzey ve Güney Amerika kıtaları, Afrika ve Asya’da görülmektedir.

Veba Nasıl Teşhis Edilir?

Normal şartlarda veba teşhisinin konulması için fizik muayenesi ile laboratuvar testleri kullanılır. Bir veba şüphesi durumunda, bireyden alınan örneklerde yersinia pestis bakterisinin varlığı aranabilir. Doktor hıyarcıklı vebaya özgü şişmiş lenf düğümlerine sahip bireylerden, bir iğne ile örnek sıvı alıp, bunu incelenmek üzere laboratuvara gönderebilir. Yersinia pestis bakterisi sadece septisemik vebası olan bireylerin kan dolaşımında bulunur.

Doktor pnömonik veba varlığını kontrol etmek için, bireyin burnundan, ağzından veya boğazından sokulan ince, esnek bir tüp yardımıyla mukus örneği alacak, ve endoskopi sonucu elde edilen bu örneği yersinia pestis bakterisinin varlığının saptanması için laboratuvara gönderecektir.

Veba Nasıl Geçer?

Vebanın kendi başına iyileşmesi ihtimali çok düşüktür, ve vebanın türüne göre hastalığın seyri boyunca birey hastalığı çevresindekilere bulaştırabilir. Bu nedenlerden dolayı, veba belirtileri görülür görülmez, en yakın sağlık merkezinden yardım istenmelidir.

Veba Nasıl Tedavi Edilir?

Veba, acil bakım gerektiren ve bireyin hayatını tehdit eden bir durumdur. Eğer hastalığın teşhisi erken yapılır, ve tedavi sürecine erken başlanırsa, yaygın antibiyotikler kullanılarak tedavi edilebilir.

Tedavi edilmeyen hıyarcıklı veba kan dolaşımına sıçrayarak septisemik vebaya , ya da akciğerlere taşınarak pnömonik vebaya neden olur. Veba hastalığında ilk semptomun ortaya çıkmasından sonraki 24 saat içinde ölüm meydana gelebilir.

Veba şüphesinin ortaya çıkması ile birlikte bireyin acilen bir hastaneye yatırılması gerekir. Bireye bu tedavi sürecinde güçlü antibiyotikler verilir.

Hastaya bakım sağlayan sağlık personeli ve diğer bireyler, vebaya yakalanmamak ya da başkalarına yayılmasını önlemek için katı önlemler almalıdır. Tedavi süreci, ateşin düşmesinden sonra birkaç hafta boyunca devam edilir.

Bulaşıcılık nedeniyle pnömonik veba taşıyan bireyler diğer hastalardan izole edilmelidir. Pnömonik veba taşıyan bireylerle insanlarla temas eden herkes takip edilmelidir. Bu durumda en etkili önlem, bir önleyici olarak antibiyotik kullanımına belirtiler görülmeden önce başlanmasıdır.

Dünya Çapında Veba

Tarihi kayıtlara ve yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre dünyada görülen en ünlü veba salgını, 14. yüzyılda, Orta Çağ'da görülen ve Kara Ölüm adı verilen salgındır. Kara Ölüm sadece Avrupa'da dönem nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturan milyonlarca insanı öldürmüş, ve dalgalar halinde eski dünya kıtalarının tamamına yayılmıştır.

Günümüzde 2010-2015 yılları arasında Dünya Sağlık Örgütü'ne yalnızca 3.248 vaka ve 584 ölüm bildirilmiştir. Bu veba riskinin çok düştüğüne işaret etmektedir. Günümüzde gelişen salgınlar genellikle istilacı kemirgenler ve pireler ile ilişkilidir. Üçüncü dünya ülkelerindeki kalabalık yaşam koşulları ve kötü hijyen şartları da veba riskini artıran öğeler arasındadır. Günümüzde vebanın en yaygın görüldüğü ülkeler Madagaskar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Peru'dur.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 7 Aralık 2020 Pazartesi Yayımlanma Tarihi: 7 Aralık 2020 Pazartesi

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?