Yazı İçeriği

1. Yanlış: Akne bir ergenlik dönemi sorunudur

2. Yanlış: Makyaj malzemeleri akne yapmaz

3. Yanlış: Cildi kurutan ürünlerle temizlemek sivilceleri de kurutur

4. Yanlış: Akneli cilt sık sık yıkanmalı

5. Yanlış: Güneşlenmek akneye iyi gelir

6. Yanlış: Akneleri sıkmak hızla geçmelerini sağlar

7. Yanlış: Akne oluşumunda gıdalar etkili olmaz

8. Yanlış: Stres akne oluşumunu artırmaz

 9. Yanlış: Sigara ve alkolün akne üzerinde etkisi yok

Akne her yaşta görülebilir!

Toplumda genellikle ‘sivilce’ olarak adlandırılan ve ergenlikle birlikte hayatımıza giren ‘akne’, ciltte en sık görülen hastalıklar arasında yer alır. Araştırmalar 12-24 yaş aralığında her 100 kişiden 85'inde akne lezyonlarının mevcut olduğunu ve kişilerin yaşam boyunca en az bir kez hafif veya yoğun akne sorunu ile karşılaştığını gösteriyor. Ciltte akne oluştuğunda çoğu zaman ‘Nasıl olsa kendiliğinden geçer’ düşüncesiyle doktora başvurulmaz. Yapılan bir başka önemli hata da akne hakkında ‘doğru’ sandığımız ‘yanlış’ bilgiler doğrultusunda hareket etmek. Oysa akneler hatalı alışkanlıklarımıza devam ettiğimizde ve tedavisinde geç kaldığımızda ciltte derin izler bırakabildiği gibi, kişinin özgüvenini ve psikolojisini de olumsuz etkiler. İşte akne hakkında toplumda “doğru” sanılan “yanlış” bilgiler...


1. Yanlış: Akne bir ergenlik dönemi sorunudur

Doğrusu: Akneler en sık ergenlik döneminde ortaya çıksa da, her yaşta görülebilir. Tedaviye dirençliyse, boyun bölgesine doğru iniyorsa, tüylenme, adet periyotlarında düzensizlik ve kilo alma gibi sorunlar varsa, aknenin altında yatan neden hormon bozukluğu olabilir. Dolayısıyla aknelerin geçmesini beklemeyin. Ciltte derin iz oluşumunu önlemek ve altta bir problem bulunmadığından emin olmak için dermatoloji uzmanına başvurun.

2. Yanlış: Makyaj malzemeleri akne yapmaz

Doğrusu: Yağlı ve yoğun kapatıcı özelliği olan makyaj ürünleri gözenekleri tıkayarak akne oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cildiniz akneye yatkınsa nemlendirici, fondöten ve güneş koruyucu kremlerinde su bazlı ve non- komedojenik özellikli olanlarını tercih etmeniz gerekir.

3. Yanlış: Cildi kurutan ürünlerle temizlemek sivilceleri de kurutur

Doğrusu: Temizlik ürünlerini cilt tipinize göre seçmelisiniz. Cildiniz kuru ise veya tedavi nedeniyle tahriş olmuşsa, hafif ve yumuşak içerikli temizleyiciler, hatta bebek sabunu kullanabilirsiniz. Cildiniz yağlı ise jel temizleyicilerinden yararlanabilirsiniz. Sabun ve temizleyicilerde TTO (tea tree oil) ve kükürt gibi içeriği olanları tercih etmenizde fayda var.

4. Yanlış: Akneli cilt sık sık yıkanmalı

Doğrusu: Öncelikle bilmekte fayda var, kirli cilt sivilceye yol açmaz. Tam aksine cildi sık yıkamak yağ üretiminin daha da artmasına ve aknenin alevlenmesine neden olur. Ayrıca akne varsa cildi ovuşturmak, fırçalamak ve keselemek de önerilmez. Çünkü, tahriş edildiğinde ciltteki enfeksiyon ve enflamasyonda yayılır ve akne daha da kötü bir hale gelir. Ayrıca iyileşmede gecikme ve iz kalma riski de artar. Cildinizi günde 2 kez temizlemeniz yeterlidir.

5. Yanlış: Güneşlenmek akneye iyi gelir

Doğrusu: “Güneşlenmek ve solaryum akneye iyi gelir” düşüncesi de toplumda yaygın olan hatalı inanışlardan. Güneş uygun saatlerde ve sürede akneyi olumlu etkilemekle birlikte, doz ve süre artarsa tam aksi bir etki yaratır ve akne sayısını arttırır. Solaryumda da kontrolsüz ışık olduğu için uygun doz ayarlaması olmaz. Bunun sonucunda ciltte terleme, gözeneklerde tıkanma ve ardından da akne oluşur.

6. Yanlış: Akneleri sıkmak hızla geçmelerini sağlar

Doğrusu: Sanılanın aksine akne lezyonlarını sıkmak ciltteki folikül kanalının bütünlüğünü bozar ve tahrişle birlikte bakterilerin sayısının artmasına yol açar. Cildin bariyer fonksiyonunu bozarak iltihabı daha da arttırır. Ayrıca irritasyon meydana gelir ve bu durum da iz oluşumuna zemin hazırlar. Fakat komedon denilen siyah noktaların steril şartlarda ekstraktör adı verilen aletlerle temizlenmesi veya peeling gibi yöntemlerle uzaklaştırılması tedavide fayda sağlar.

7. Yanlış: Akne oluşumunda gıdalar etkili olmaz

Doğrusu: Yapılan çalışmalara göre, besinler akne üzerinde etkili olur. Çikolata, süt ve yağlı besinler, akne oluşumunu tetikler. Bunda, sütte bulunan hormon benzeri bir madde suçlanır. Yine yapılan çalışmalarda akne oluşumunu önlemek için ayrıca glisemik indeksi düşük besinlerin tüketilmesi önerilir ve şekerli besinlerden kaçınılması gerekir.

8. Yanlış: Stres akne oluşumunu artırmaz

Doğrusu: Vücutta strese bağlı olarak salınan ve ayrıca stresle düzeyleri değişen bazı hormonlar mevcut. Akneye yatkın kişilerde stres bu hormonlar üzerinden sivilce oluşumuna neden olur. Bu yüzden akne oluşumunu önlemek için stresten uzak durmak gerekir.

 9. Yanlış: Sigara ve alkolün akne üzerinde etkisi yok

Doğrusu: Sigara cildin yapısını ve kan dolaşımı üzerinden beslenmesini bozarak akne oluşumuna katkıda bulunur. Alkol ise şeker içeriğine bağlı olarak glisemik indeksi yüksek olduğu için sivilce oluşumunu tetikler.