Antijen Testi Nedir?
Antijen testleri, mevcut viral enfeksiyonu gösteren testlerdir. Vücudumuza bir virüs girdiği zaman bağışıklık sistemi tepki olarak antijenleri devreye sokar. Antijen testi, spesifik bir viral antijenin varlığını saptamakta kullanılır. Bu antijenin tespiti ile kişinin hangi virüsten kaynaklı bir rahatsızlıkla mücadele ettiği anlaşılır.
Bağışıklık sistemi ve özellikle antikorlar, antijenleri tanır. Hızlı antijen saptama testleri bu şekilde çalışır. Bu tarz testlerin örnekleri, Covid döneminde yaygınlaşan ve eczanelerde bulunan Covid testleri ile evlerimize kadar girdi.
Antijen Testi Ne Gösterir?
Antijen testleri, solunum patojenlerinin teşhisinde kullanılır. Farklı virüslerin tespiti için kullanılan farklı testler ile influenza, SARS gibi başka virüsler de test edilebilir.
Bu sayede doktorun belirtiler üzerinden ve muayene üzerinden ön teşhisini yaptığı virüsün türü, antijen testleri ile daha net şekilde ortaya konulabilir.
Antijen Testi Nasıl Yapılır?
Antijen testi yapılırken hastanın boğazından ve burnundan sürüntü örnekleri alınır. Alınan sürüntü örneği özel bir sıvıya eklenir. Bu sıvı, antijen testinin bir parçası olan gösterge çubuğunun işaretli yerine damlatılır. Bu bölgeye damlatılan sıvı kendiliğinden testin diğer bölgelerine yayılır. Test çubuğunun bu bölgelerinde bulunan antikorlar, tıpkı vücudumuzda yaptıkları gibi şeritteki antijenlere bağlanır. Evlerde uygulanabilen ve sıklıkla gebelik testine benzeyen bu testlerin çoğunda gösterge sistemi şöyle çalışır: Sonuç bölgesindeki alanda tek bir kırmızı çizginin belirmesi testin çalıştığını gösterir. İkinci çizginin çıkması ise kişinin testi yapılan virüsü taşıdığına işaret eder. Bu tip antijen testlerinin kullanımı basittir ve 15-30 dakika gibi bir sürede test sonuçlanır.
Hangi Durumda Antijen Testi Yapılır?
Testin, kişinin hastalığın belirtilerini yoğun şekilde yaşadığı günlerde uygulanması önemlidir. Çünkü bu tip testler, belirtilerin az olduğu hastalık başlangıç ve iyileşme döneminde kullanılırsa virüsü sağlıklı şekilde test edemeyebilir. Öte yandan antijen testlerinin PCR testleri kadar hassas olmadığının da altını da çizelim. Çünkü antijen testleri PCR testlerinin işleyişinde olduğu gibi test ettikleri antijenleri veya virüsü çoğaltmaz.
Covid-19 Antijen Testi
SARS-Covid’in tespiti için kullanılan 61 farklı antijen testinin doğruluğunu değerlendiren 133 çalışmanın bir analizinde, antijen testlerinin semptom gösteren hastalarda yüzde 76.7, semptom göstermeyen hastalarda ise yüzde 52.5 oranında doğru sonuç gösterdiği kaydedildi.
İnfluenza Antijen testi
Covid testlerinde olduğu gibi grip yani influenza için de hızlı sonuç veren antijen testleri bulunur. Bu testler yüzde 50-70 arasında bir duyarlılığa ve yüksek özgüllüğe sahiptir. Duyarlılık, bir testin hastalığın varlığını belirleme yeteneğini ifade eder. Bir testin özgüllüğü ise aranan hastalığın olmadığını belirleme yeteneğini ifade eder.
Öte yandan hem Covid hem de influenza ölçümü yapabilen tümleşik antijen testleri de günümüzde kullanılmaktadır. Bu testler ile her iki hastalık ihtimali birlikte ölçülebilir.