Yazı İçeriği

İlk Adım Ayakkabısı Ne Zaman Alınır?

Ayakkabı İçin Aceleci Davranmayın!

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

İlk Adım Ayakkabısı Kaç Numara Alınmalı?

Bebek İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Bebeklerinin ilk adımlarını görmek ebeveynler için şüphesiz ki eşsiz bir andır. Bu anlar, bebekler için çocukluğa ve hayata atılan ilk adımlar olurken ebeveynler içinse büyük bir karmaşanın ilk anları olarak tarihe geçer. Akılda tek bir soru vardır; nasıl bir ayakkabı alacağım? İlk adım ayakkabısı hakkında bilmeniz gerekenleri Acıbadem Sports Podiatri Uzmanı Merve Çayırlı Güner anlattı...

O tatlı, yumuk ve pofuduk ayakların altında birçok şey yaşanıyor. 22 adet tam gelişimini tamamlamamış kemikle birlikte çıkılan bu yollucuk, kemik sayısının 45leri bulması ve 13-15 yaş ile birlikte birleşmeler sonucunda 26 tam kaynaşmış ve biçimli kemik ile son bulur.


İlk Adım Ayakkabısı Ne Zaman Alınır?

Salınma adını verdiğimiz dönem sürünme, emekleme ile yürüme arasındaki zaman dilimidir. 7 - 18 aylar arasında bebeklerin her gördüğüne tutunup, elleri ve ayakları sayesinde salınarak hareket etmeye başladığı bu dönemde ayakkabı almak için acele etmenin anlamı yoktur. Amerikan Podiatri Derneği, bebeklerin ayak parmakları ile yere tutunarak yürümeyi öğrendiğinin önemini vurgular. Tutunum ve yeri hissetme, doğru adımlama için önemli unsurların başında gelir. Tam da bu nedenle salınma döneminin sağlıklı ilerlemesi ve ayağın normal gelişiminin sağlanmasına olanak tanımak için bu dönemin yalın ayak, desteklenmeden atlatılması önerilir.

Ayakkabı İçin Aceleci Davranmayın!

Bir anda ilk adımların atılması ile heyecanlı ama bağımsızlık kazanımı nedeniyle aile için daha endişeli bir dönemin kapısını aralanır. Böylece ilk adım ayakkabısı kararı kaçınılmaz olur. Ayakkabı konusunda acele edip etmeme kararı aslında mevsimsel ve dış faktörlere bağlı olarak değişir. İlk adımların yaz dönemine denk gelmesi durumunda bir süre yalın ayak, çorap ile zaman geçirmek anlamlı olabilir. Kış dönemine denk gelirse, ayağı havanın olumsuz şartlarından korumak anlamlı olur. Bu noktada alınan ayakkabının sürekli kullanılma zorunluluğu olmadığını anlamışsınızdır. Ayakkabıyı, dışarıya çıkacağınız ve çevresel faktörlerden korunma ihtiyacı duyulan dönemlerde kullanmanız önerilir.

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Renk, model ve markaya odaklanmadan önce temele odaklanmak doğru olacaktır. Amacımız çocuğumuzun ayak gelişimini etkilemeyecek ve rahatlıkla kullanabileceği ürünü bulmak... Amerikan ve İngiltere podiatri dernekleri önemli başlıkları vurgulamış;

  • Takılmayı engellemek için ayak tabanının düz ve kaymayan özellikli olmasına dikkat edin, 
  • Büyümeye devam eden ayağa yer sağlayabilecek bir alan yaratan ve çocuğunuzun ayağından en az yarım numara kadar büyük bir ayakkabı tercih edin. İngiltere Poditari Derneği 12 – 16 mm büyüklüğün ideal olduğunu belirtmektedir. Bu mesafe parmak gelişimi ve hareketi için uygun olacaktır,
  • Üst kısmı yumuşak, deriden üretilmiş, rahat modeller seçilebilir. Yazın, yine organik olan file, koton veya kanvas modeller de tercih edilebilir. Sert deri ve sentetik materyallerden uzak durulmalıdır. 
  • Alt tabanı hareket yetisini engellemeyecek, doğal hareketi destekleyecek özellikteki esnek ve hafif modeller uygun olur,
  • Ayarlanabilir bağcık bağlantı özellikleri olan bağcıklı veya cırtlı modeller seçilebilir, 
  • Sert olmayan ancak koruma ve destek sağlayabilen modeller alınabilir.

Tüm bu özelliklere uygun bir ayakkabı alınmış olmasına rağmen çocuğunuz mevcut ayakkabı ile mutsuz ve huzursuz ise farklı bir modele geçmeniz önemlidir. Ülkemizde rahatlıkla bulunan, iç kısmında kavis desteği olan, topuk kısmı oldukça sert özellikli ve ‘ortopedik ayakkabı - ilk adım ayakkabısı’ adı altında satılan ürünlerden uzak durmak gerekir. Ayağın fonksiyonunu engelleyecek bu tip ürünler, doğal gelişimi engelleyebilir ve uzun vadede farklı sıkıntılar ortaya çıkarabilir.

İlk Adım Ayakkabısı Kaç Numara Alınmalı?

Doğru numara seçimi yapabilmek için aynı yetişkinlerde olduğu gibi sabah ilk saatlerinde değil, öğlenden sonra, ayağın ödemlendiği zamanlarda ayakkabı alınmalıdır. Her iki ayak da kontrol edildikten sonra en uzun parmak baz alınarak, bundan 12 - 16mm daha uzun olacak bir numara tercih edilmelidir. Boy kadar önemli olan bir diğer özellik ise ayağın en kısmı, yani tarağıdır. Enden sıkan ve ayak mekaniğini zorlayacak modellerden uzak durulmalıdır. Bunu anlamanın en güzel yolu, çorabı ile ayakkabısını giydirdiğiniz çocuğunuzu ayağa kaldırdığınızda, ön kısımdan parmak tarafına baskı yaptığınızda yeteri kadar mesafe olması ve topuk kısmından serçe parmağınızı içeri sokabilecek bolluğa sahip olmasıdır. Mevcut tabanı çıkabilen ayakkabılar ise astarı çıkarılarak çocuğunuz bu astarın üstüne bastığında, mesafelerin kontrol edilebilmesine olanak tanır. 

Ayakkabının cırtlarının kısa geldiği ve ayağın tam kavranmadığı modellerde cırtların uzatılabilmesi için lostradan yardım alınabilir. Unutulmamalıdır ki; çocuklarda ayak her yıl iki numaraya kadar büyümektedir. Bu nedenle almış olduğunuz ayakkabının küçük gelmediğini ve ayağın gelişimi için yeterli alan sağladığını her üç ayda bir kontrol etmek çok önemlidir. Tüm bu özelliklerin yanı sıra alınacak ayakkabı modelinde çocuğunuzun rahatlıkla koparacağı boncuk veya farklı estetik unsurların bulunmaması önemlidir.