Yazı İçeriği

İştahsızlığın nedenleri

Sağlıklı beslenmeyi çocukken öğretin

Diş çıkarma: Bebeklerde iştahsızlık nedeni

3 haftadan uzun süren iştahsızlığa dikkat

İştahsızlığı sizin kuruntunuz mu?

Çocuklarda iştahsızlık neden olur?

Elinizde yemek dolu tabakla çocuğunuzun peşinden koşanlardan mısınız? Çocuğunuzun iştahsızlık sorunu canınızı sıkıyor olabilir. Çocuklarda iştahsızlık, hemen her anne babanın yakındığı ve çözüm bulmakta güçlük çektiği önemli problemlerden biridir. Her yaş döneminin ayrı beslenme güçlükleri olsa da iştahsızlık sorununu genellikle 9 ay-2 yaş arasında daha sık görülür.


İştahsızlığın nedenleri

İştahsızlık; fizyolojik ve patalojik etkenler ile yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle oluşur. Ailelerin beslenme hataları ve alışkanlıkları, iştahsızlığın daha doğrusu yemek seçme olarak tanımlanan durumun en sık görülen nedenidir. Bu yüzden ailelerin, doğuştan itibaren bebeklerini beslerken doğru yaklaşımda bulunmaları gerekir. Özellikle 8-9 aydan başlayarak okul çağına kadar sürebilen iştahsızlık sorunu, doğru zamanda doğru besin seçerek, ancak en önemlisi çocuğa doğru yaklaşımda bulunarak çözülebilir.

Sağlıklı beslenmeyi çocukken öğretin

Anne sütüyle başlayan beslenme, bebeğin yalnızca bebeklik değil, yetişkinlik sürecindeki sağlığını da doğrudan etkileyebilir. Bebeğin sağlıklı olabilmesi için ebeveynlere düşen görevler ise, öncelikle doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmaktır. Ömür boyu sürecek beslenme alışkanlıkları çocukken oluşur. Doğru zamanda, sağlıklı besinleri, uygun şekilde vermeniz ve karşınıza çıkacak sorunlarda yaratıcı çözümler bulmanız gerekir. Tabii bunlar için de önce beslenme konusundaki tüm bilgilerinizi gözden geçirerek ve eksiklerinizi tamamlayarak işe başlayabilirsiniz.

Diş çıkarma: Bebeklerde iştahsızlık nedeni

Fizyolojik iştahsızlığın temelinde ise bir hastalık etkeni olmaksızın çocuğun gelişim sürecinde karşılaştığı adaptasyon sorunları yatar. Örneğin diş çıkarma atakları; en bilinen iştahsızlık nedenidir. Bir başka fizyolojik etken ise 1 yaşından sonra yavaşlayan büyüme ve gelişmeye bağlı olarak çocuğun beslenme gereksiniminin düşmesidir. Ayrıca besinlerdeki geçiş dönemleri çocukların en yoğun iştahsız olduğu fizyolojik evreleri oluşturur: Sütten püreli gıdalara geçiş, yeni tatların denenmesi, bu yeni tat ve kıvama alışma sürecinde ciddi iştahsızlık görülebilir.

3 haftadan uzun süren iştahsızlığa dikkat

İştahsızlığın patolojik nedenlerinin başındaysa demir eksikliği anemisi gelir. Et, yumurta, üzüm pekmezi ve yeşil mercimek gibi besinleri diyete ekleyerek demir takviyesi sağlanabilir. Patolojik nedenlerden kaynaklanan iştahsızlığın altında gribal enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonları, viral bağırsak enfeksiyonları, viral hepatitler, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları gibi fizyolojik rahatsızlıklar da yatar. Bu hastalıklar birkaç gün ile birkaç hafta arasında iştahsızlık yapar ve çocuğun büyüme ve gelişme sürecine belirgin olumsuz etkide bulunmaz ancak 3 haftadan daha uzun süreli iştahsızlığın altında genellikle tüberküloz, kronik enfeksiyonlar, gastrik reflü, kronik böbrek hastalıkları, kalp veya karaciğer hastalıkları hastalıkları ve bazı doğumsal metabolik rahatsızlıklar yatabilir.

İştahsızlığı sizin kuruntunuz mu?

Bazen çocuklar da kendileri için yeterli miktarlarda beslenip tartı alımları iyi olsa da anne babalarına göre iştahsız olabilir. Böyle durumda doktorlarda anneden çocuğunun diyet ve uyku saatlerini içeren 3 günlük program hazırlaması ister. Gerçekten az beslenip az kilo alan bir çocuksa organik patolojiler açısından değerlendirilir ve çocukların öğünlerindeki besinlerin enerji içeriği artırılabilir. Uyku problemi olan çocuklara iştahsızlık da eşlik edeceğinden uyku sorunları varsa çözümlenmeye çalışılmalıdır. Öğün aralarında atıştırmaların önüne geçilmesi de iştahsızlığı engellemek için önemlidir.