Yazı İçeriği

Sıvı kaybı böbrekleri etkiler

Kıyafet seçimi önemli

Kalp krizi riski

Yaz aylarında öğünlere dikkat!

Diyabet hastaları için yaz aylarında tüketilebilecek gıdalar

Diyabet hastalığı yaz aylarında daha çok zorlar

Gündelik yaşamda diyabetli bir kişinin uyması gereken kurallar, yaz aylarında tamamen değişebilir. Sıcak havalar vücutta metabolik dengeleri etkiler. Soğuk havalarda metabolizma yavaşlarken sıcak havalarda daha da hızlanır ve kişilerin hareket potansiyeli de artar. Terleme sonucu ısı arttıkça daha fazla enerji harcanır. Vücutta denge bozulduğu için özellikle kan şekeri dengesinde de iniş çıkışlar yaşanabilir. Diyabet hastalarının yaz aylarında daha sık doktor kontrolünde olmaları gerekir. İnsülin kullananlar için insülin dozunun yaz aylarında yeniden ayarlanması ve buzdolabında saklanması önemlidir.


Sıvı kaybı böbrekleri etkiler

Diyabet hastaları “kötü şeker hastası” ve “iyi şeker hastası” olarak ikiye ayrılır. İyi kontrol edilen hastalar, sağlıklı kişiler gibi hayatını sürdürebilir. Diyabet böbreğe vuran bir hastalıktır ve sağlıklı kişilere göre daha sık idrara çıkmak gerekir. Yaz sıcağı nedeniyle sıvı kaybı arttığından diyabet hastaları sağlıklı kişilere göre daha fazla sıvı kaybetmeye maruz kalır. Bu nedenle elektrolit dengesi alt üst olabilir ve böbrek yetmezliğine girebilir. Onun için bu kişiler mutlaka bol sıvı tüketmeli ve direkt güneşten uzak durmalıdır.

Kıyafet seçimi önemli

Aynı zamanda terleten kıyafetlerden kaçınmalı, daha çok pamuklu, açık renkli ve serin tutan giysiler giymeleri gerekir. Diyabet hastalarının ayakkabı seçimine de dikkat etmeleri gerekir. Zira parmak arası ve ucu açık terlikler risk oluşturur. Kişiler mantar enfeksiyonlarına karşı hava alan çorap ve ayakkabı giymelidir.

Kalp krizi riski

Şeker hastaları gizli kalp riskiyle karşı karşıya kalabilir. Kalp ritimleri bozulabilir ve kalp krizi sorunu olabilir. Bu nedenle serin ortamda kalmaları önemlidir. Sıcak hava nedeniyle stres de zorlayabilir.

Yaz aylarında öğünlere dikkat!

Her mevsimde olduğu gibi yaz aylarında da diyabet hastalarının uyması gereken bazı kurallar bulunur. Özellikle öğün aralarının uzunluğu bu grupta oldukça önem taşır. Yazın günlerin uzun olması öğünlerinin arasında da daha uzun saatler olmasına neden olur. Ancak uzun süreli açlıklar, kişinin kendini oldukça yorgun, halsiz, sinirli ve uykulu hissetmesine yol açabilir. Bir gıdanın kan şekerini yükseltme kapasitesi olan glisemik indekse tüm diyabetlilerin dikkat etmesi gerekir. Yüksek glisemik indeksli gıdalar kan şekerini çok hızlı yükseltip bir anda düşürerek kişinin kendini yorgun, güçsüz hissetmesine neden olur. Oysa düşük glisemik indeksli gıdalar kan şekerini dengeli ve yavaş yükselttiği için hem daha uzun süre tokluk sağlar hem de kan şekerini sabit tutar.

Diyabet hastaları için yaz aylarında tüketilebilecek gıdalar

  • Bol posa içeren yeşil salata
  • Semizotu
  • Sebze (örneğin enginar ve taze fasulye)
  • Süt ve süt ürünleri
  • Tahıllar

Bu tür yiyecekler hem kan şekerini yavaş yükseltir hem de tatlı isteğini azaltır.