Yazı İçeriği

Dumping Sendromu Neden Olur?

Dumping Sendromu Belirtileri

Erken Dumping Sendromu Belirtileri

Dumping Sendromu Tedavisi    

Dumping Sendromu Teşhisi

Erken Dumping Sendromu Belirtileri

Dumping sendromu sıklıkla mide operasyonlarının ardından görülen bir sağlık sorunudur. Bu sendrom, midenin bir bölümünün ameliyatla alınmasının ardından görülebileceği gibi mideyle alakalı diğer operasyonlardan sonra da ortaya çıkabilir. Dumping sendromunda çok sayıda farklı şikayet görülebilir. Bazı şikayetler yemekten 20-60 dakika sonra başlar ve buna erken dumping sendromu denilir. Geç dumping sendromunda ise şikayetler yemek yedikten sonra 1-3 saat içerisinde başlar.


Dumping Sendromu Neden Olur?

Dumping sendromu mide ameliyatları sonrasında midede bulunan besinlerin ve sıvıların kısa sürede ince bağırsağa ulaşmasından kaynaklanır. Erken dumping sendromu ile geç dumping sendromunda farklı süreçlerden kaynaklanır. Erken dumping sendromunda yiyecekler ve mide sıvısı hızla 12 parmak bağırsağına gelir. Yapısında asit bulunan mide sıvısı ince bağırsağınızda çeşitli sorunların yaşanmasına neden olur. Geç dumping sendromunda ise hızla ince bağırsağa ulaşan yemeklerdeki şeker yine hızlı bir şekilde kan şekerinizi artırır. Kan şekeriniz normalden hızlı yükseldiği için pankreas insülin salgılar. Salgılanan bu insülin ile bu kez de kan şekeriniz hızlı bir şekilde düşer. Dolasıyı ile bu etki nedeniyle vücudunuzda farklı semptomlar görülür.

Dumping Sendromu Belirtileri

Dumping sendromunda ortaya çıkan semptomlar belli bir ölçek içerisinde hafiften şiddetliye kadar uzanır. Semptomlar genellikle zaman içerisinde azalmaya başlar. Hayati tehlikeye neden olmayan dumping sendromu çok rahatsızlık verse de yediklerinizle dengeleyebileceğiniz bir sağlık sorunudur. 

Erken Dumping Sendromu Belirtileri

Erken dumping sendromu belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Çok az yemek yenmesine rağmen tokluk hissi,
  • Ciltte görülen kızarmalar,
  • Kalp atışlarının hızlanması,
  • Hafif bir sersemlik hissi,
  • Terleme,
  • İshal, 
  • Ciltte kızarıklıklar.
  • Geç Dumping Sendromu Belirtileri
  • Kalp atışlarının hızlanması,
  • Baş dönmesi, 
  • Bayılma,
  • Yorgunluk hali,
  • Zayıflık,    
  • Ciltte görülen kızarmalar,
  • Terleme,
  • Titreme, 
  • Konsantrasyon sorunu veya zihinsel karışıklık,
  • Açlık hissi.

Dumping Sendromu Tedavisi    

Erken dumping sendromunda iyileşme bazen üç ay içerisinde kendiliğinden gelebilir. Dumping sendromuna karşı atılacak ilk adım yeni bir beslenme düzenine geçmektir. Beslenmenizde dumping sendromuna karşı gerekli düzenlemenizi yapmanız halinde daha sağlıklı bir beslenme düzenine de kavuşmuş olacaksınız. Dumping sendromu yaşanma ihtimalini artıran yiyeceklerin arasında öncelikle rafine şekerler bulunur. Rafine şeker tüketimi su emilimine neden olarak semptomları başlatır. Semptomları ortaya çıkaran diğer besinler arasında süt ve süt ürünleri, kızartılarak pişirilmiş yiyecekler ve yağlar bulunur.

Dumping semptomlarını azaltmanın ya da önlemenin bir diğer yöntemi ise sık ve küçük öğünlerle beslenmektir. Günde 5-6 öğün beslenmeyle rahatlamanın yolunu açabilirsiniz. Bunu yaparken aynı zamanda yiyeceklerin suyunu azaltmalı ya da kıvam arttırıcı besinler ekleyerek suyunu çektirmelisiniz. Beslenme düzeninizdeki protein ve lifli besin miktarını çoğaltmak da semptomlar üzerinde olumlu etkiler gösterecektir.

Dumping sendromuna karşı yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Yiyecekleri çok küçük parçalara ayırarak tüketmek ve yutmadan önce iyice çiğnemek de yaşanan sorunların giderilmesine katkıda bulunur. 

Proteinleri veya yağları meyveler ya da nişastalarla birleştirerek tüketmeye çalışın. Doyduğunuzu hissettiğiniz anda yemeyi bırakmak dumping sendromunu rahatlatmada etkili bir yöntemdir. Sıvı tüketimini, yemeğinizi bitirdikten 30-45 dakika sonra yapmanız da rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Yaşadığınız baş dönmelerinin etkisini azaltmak içinse yemekten sonra bir süre uzanabilirsiniz.  

Bütün bunlardan fayda sağlayamamanız halinde doktorunuzla görüşerek ilaç kullanımını deneyebilirsiniz. İlaç kullanımının işe yaramaması durumunda ise cerrahi tedavi gündeme gelebilir.

Dumping Sendromu Teşhisi

Doktorunuz yakınmalarınızı anlattığınızda ve mide ameliyatı geçirdiğinizi söylediğinde dumping sendromunu şüphelendiği hastalıklar arasına koyacaktır. Fakat sorununuzun dumping sendromu olduğunu tam olarak netleştirebilmek için bazı testler isteyebilir.

Glikoz Toleransı Testi: Bu testin yapılabilmesi için doktorunuz hastaneye gelmeden en az 8 saat öncesinde yemek yemeyi kesmiş olmanızı isteyecek. Hastaneye ulaştığınızda öncelikle kolunuzdan kan örneği alınacak. Ardından glikoz içeren bir sıvıyı içeceksiniz ve düzenli aralıklarla kolunuzdan kan örneği alınacak. Böylece vücudunuzun kan şekeri seviyenizi düzenlerken insülini ne şekilde kullandığı tespit edilecek.

Mide Boşaltma Testi: Bu test yediğiniz yiyeceklerin mideden ne kadar sürede çıktığını anlamak için yapılır. Test için hastaya içerisinde radyoaktif madde bulunan bir yemek yedirilir. Hastanın bu yemeği bitirmesinin ardından gama kameraya sahip özel bir tarayıcı ile midedeki yiyeceklerin hareketleri takip edilir. Test için verilen radyoaktif maddeli yemeğin sağlığınıza bir zararı yoktur.

Üst Gastrointestinal Sistem (GİS) Endoskopisi: Bu testte doktor sırasıyla hastanın yemek borusunu, midesini ve ince bağırsağının en kısa bölümü olan 12 parmak bağırsağını gözlemler. Bu gözlemi yapabilmek için ucunda kamera ve ışık olan bir endoskoptan yararlanılır. Bu test ile doktor hastada ortaya çıkan şikayetlerin kaynağı olabilecek diğer sorunları gözlemler. 

X-Ray ile Görüntüleme:  Bu incelemede üst gastrointestinal sistem X ışınları ile gözlemlenir. İşlemden önce hastaya baryum içeren özel bir sıvı içirilir. Siz sıvıyı içerken doktorunuz da bu sıvının ilerleyişini röntgen cihazı aracılığıyla izler ve içerideki yapıyı inceler.