Yazı İçeriği

Dutun Sağlığa Faydaları

Dut Kurusu Nasıl İçilmeli?

Dut Kurusu Ne Kadar Tüketilmeli?

Dut Nasıl Kurutulur?

Dut Besin Değeri Nedir?

Ülkemizde bolca yetişen dut, haziran ve temmuz aylarında toplanarak pazar ve marketlerdeki yerini alır. Kısa süre içerisinde tüketecekseniz dutu buzdolabının normal kısmında 2-3 gün tutabilirsiniz. Buzlukta ise 3 ay saklayabilirsiniz.

Saklama ömrü kısa olan dut sıklıkla taze olarak tüketilirken kurutmak için de uygun bir meyvedir. Dut ayrıca reçel, pekmez, şurup, pestil olarak da saklanarak tüketilebilir. 

Besin değeri yüksek olan dutun içerisinde insan sağlığı açısından önemli olan C vitamini, kalsiyum ve antioksidanlar bulunur.

Yarım fincan dutun (70 gram) besin değerleri şöyledir:

  • Kalori: 30
  • Protein: 1 gram
  • Yağ: 0 gram
  • Karbonhidrat: 7 gram
  • Lif: 1 gram
  • Şeker: 6 gram

Kuru dutu yulaf ezmesine ekleyerek, diğer meyveler ve sütle karıştırıp smoothie yaparak, salatalara katarak, pankek hamuruna ekleyerek, kuruyemişlerle karıştırarak ve keklere koyarak tüketebilirsiniz.


Dutun Sağlığa Faydaları

Duttaki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlığa önemli katkılarda bulunur. Dutta bulunan flavonoidler, serbest radikallerle savaşarak oksidatif strese karşı kalkan görevi görürler. Dut ayrıca, kanserin önlenmesinden diyabet yönetimine kadar her konuda olumlu katkıları olan fenolik asitler açısından da zengindir. 

Kalp Sağlığı
Diyete dut katmanın kalp sağlığı açısından olumlu etkileri vardır. Araştırmalar, dutun hem toplam hem de kötü kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu sayede damarlarda biriken plak potansiyelinin azalmasına yardımcı olabilir.

Bilişsel Sağlık
Dutlar yüksek düzeyde flavonoid içerir. Bu bileşikler, bilişsel sorunların yaşanma ihtimalini azaltarak uzun vadede beyin sağlığı için önemli faydalar sağlayabilir. 

C Vitamini Zengini
Bir fincan dutta 51 miligram C vitamini bulunur. C vitamini, çeşitli kanser türlerinin gelişme ihtimalini azaltabilir. Ayrıca C vitamini; cilt, tendonlar, bağlar ve kemikler dahil olmak üzere vücudunuzun birçok bölgesi için önemli bir unsur olan kolajenin geliştirilmesinde ciddi bir rol oynar. C vitamini kemik sağlığı için de önemlidir. 

Göz Sağlığı
Duttaki flavonoidler, yaşa bağlı olarak gelişen çeşitli göz rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca dutta bulunan C vitamini katarakt riskini azaltabilir.

Dut Kurusu Nasıl İçilmeli?

Kuru dut, çay olarak tüketilebilir. Dutlarınızı 5-6 dakika kaynattıktan sonra çay olarak içebilirsiniz. İçeriğinde yoğun miktarda şeker olduğu için dut kurusu çayını günde iki fincandan fazla içmemeniz önerilir.

Dut Kurusu Ne Kadar Tüketilmeli?

Kuru dut içeriğindeki şeker miktarı nedeniyle günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir. Böğürtlenle kıyaslandığında duttaki şeker miktarı böğürtlenin yaklaşık iki katıdır. Ancak bu büyük bir problem değildir çünkü duttaki şeker doğaldır. Dutu hazırladığınız kek gibi besinlerdeki şeker miktarını azaltarak kullanabilirsiniz.

Dut Nasıl Kurutulur?

Kurutulacak dutların olgunlaşmış olması önemlidir. Doğal ortamda dut kurutmak için dutlarınızı açık havada, güneş alan bir yerde bir bezin üzerine aralıklı olarak dizmelisiniz. Dut kurutacağınız ortamın nemsiz, rüzgâr alan fakat tozsuz bir yer olması gerekir. 
Dut kurusunu fırın kullanarak da yapabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için, seçilen meyveler bir fırın tepsisine aralıklı serilir ve 50 veya 65°C' de ısıtılmış bir fırına yerleştirilir. Kurutma işlemi 4 ila 5 saat arası sürebilir. Ara sıra meyveleri karıştırarak her meyvenin eşit oranda kurumasını sağlayabilirsiniz.
Kuruttuğunuz dutları daha sonra havası alınmış bir ambalajda tutarsanız saklama süresini uzatabilirsiniz.