Yazı İçeriği

1. Alkol

2. Hareketsizlik

3. Göbek Çevresindeki Fazlalıklar

4. Tuz

5. Stres

6. Genler

Tansiyon Düşüren Tavsiyeler

Erkeklerde sık rastlanan tansiyon sorunuyla başa çıkabilmek için yaşantınızda belirli düzenlemelere giderek genetik faktör dışındaki yüksek tansiyon etkilerini minimize edebilirsiniz. İşte tansiyonu yükselten nedenler ve düşürmenin yolları…


1. Alkol

Gün içinde iki kadehten fazla alkollü içecek tüketen kişiler yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar geliştirebilirler. Aşırı miktarda alkol almanın kan basıncını tam olarak neden yükselttiği bilinmiyor. Harvard Üniversitesi araştırmacıları yüksek tansiyonu olan 11 bin erkeğin içki içme alışkanlıklarını analiz etmiş ve günde iki içecek tüketen kişilerin daha az içenlere göre kalp krizi geçirme riskinin yüzde 30 daha fazla olduğunu görmüşlerdir.

2. Hareketsizlik

Uzmanlara göre düzenli aerobik egzersiz yaparak kan basıncınızda 10 puanlık bir düşüş elde edebilirsiniz. Katı bir egzersiz planı kan basıncını yükseltir, bu durumda vücudunuz basıncı aşağı çekebilmek için çalışır. Kan damarları iyi çalışıyorsa kolayca genişleyebilir veya büzüşebilir, bu da kilo alımında ya da uzun süreli stres durumlarında kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.

3. Göbek Çevresindeki Fazlalıklar

Kişi zayıf olduğunda bile kalbin, damarların, arterlerin ve kılcal damarların yapacak yeterli işi oluyor. Bu duruma bir de kalbe ek yük getiren ve genel kan basıncını yükselten "bira göbeği" eklenirse durum daha kötü hale gelebilir. Yüksek kan basıncı olan zayıf insanların sayısı çok azdır. Bundan dolayı kilonuzu olması gereken hizaya getirirseniz kan basıncınızda 10-29 puanlık bir düşüş olabilir. Yüksek tansiyonu sınırda olan erkekler için bu derece bir düşüş, ilaç ile yapılan müdahale ihtiyacını ortadan kaldırmaya yeter.

4. Tuz

Tuz, kan hacmini ve dolayısıyla basıncını artıran suyun, vücut tarafından tutulmasına neden olur. Yapılan araştırmalara göre bunun sonucu ölümcüldür: Ne kadar fazla sodyum alırsanız yaşamınızı o kadar kısaltmış olursunuz. Araştırmada bir düzineden fazla çalışma inceleniyor ve sodyum alımını azaltan insanların yüksek sodyum alımı olan insanlara göre ortalama 7 yıl daha fazla yaşadıkları görülüyor.

5. Stres

Vücudunuz stresli bir durumla karşı karşıya kaldığında birtakım hormonları üretir. Bu hormonlar kalbinizin daha hızlı atmasına ve damarlarınızı daraltarak kan basıncının artmasına neden olur. Uzun dönem yüksek kan basıncına, stresin tek başına neden olduğuna dair bir kanıt yoktur. Stres, aşırı yemek yeme, alkol tüketimi ve uyku düzensizlikleri gibi durumlar ile birlikte olunca uzun dönemde yüksek tansiyona neden olabilir. Ancak kısa dönemde stres bağlantılı yüksek tansiyon, zaman içinde uzun süreli yüksek kan basıncı geliştirmeye neden olabilir.

6. Genler

Bazı erkeklerin diğer her şeyi doğru yapsalar bile DNA'ları yüzünden hala yüksek kan basınçları olabilir. Değerleriniz kan basıncının olması gereken aralıktan 20 ya da 30 puan daha yüksekse, egzersiz veya beslenme değişiklikleri gibi şeylerle uğraşmayın, doktora gidin.