Yazı İçeriği

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Bulantı ve Kusma Bebeğe Zarar Vermez

Gebelikte Aşırı Bulantı-Kusma Hastanede Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte Bulantı-Kusmayı Önleyen İlaçlar Kullanılabilir mi?

Gebelikte Aşırı Bulantı-Kusma Önlemede Basit Önlemler Nelerdir?

Gebelikte Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanmalıdır?

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Gebelikte görülen aşırı bulantı ve kusmalar öncelikle gebenin ve ailesinin hayat konforunu bozar, bazen de anne ya da bebeğin sağlığını tehdit edebilecek düzeylere ulaşabilir.


Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Gebelikte ortaya çıkan aşırı bulantı ve kusmalara "Hiperemezis Gravidarum" adı verilir. Bu durum genellikle ilk 3 aylık periyotta ortaya çıkar. Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte gebeliğe bağlı yükselen hormonların aşırı reaksiyon oluşturduğu ve duygusal faktörlerin de (gebeliği istememe, aile ve eşler arasındaki sorunlar, anne adayının uygun bir çevresel desteğinin olmaması gibi) hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı düşünülmektedir.
1000 anne adayından 1-10 kadarında gözlenmektedir. Bu etkiler kişilerin aile yapıları, kültürel düzeyleri, kişilik yapıları, yaş grupları vb. gibi çok çeşitli faktörlerle değişiklikler göstermektedir.

Mide bulantısı ve kusma sıklıkla kadınların ilk gebeliklerinde daha fazla görülür. Sabah saatlerinde daha çok görülen bu şikayetler günün farklı saatlerinde de anne adayına rahatsızlık verebilir. Genç yaştaki gebelerde ve çoğul gebeliklerde bulantı ve kusmanın etkileri daha fazladır. Kimi gebeliklerde bu şikayetler tüm hamilelik dönemi boyunca devam ederken bazılarında hamileliğin 16’ncı haftasına doğru azalma eğilimi gösterir.

Bulantı ve Kusma Bebeğe Zarar Vermez

Anne adayları için mide bulantısı ve kusma rahatsızlık verici bir durumdur. Bazı hamileler bulantı ve kusmaların bebeğe de zarar vermesinden endişe ettikleri için bu durumdan psikolojileri de etkilenebilir. Oysa gebelikte görülen bu bulantı ve kusmalar bebeğe zarar vermez.

Gebelikte Aşırı Bulantı-Kusma Hastanede Nasıl Tedavi Edilir?

Gebenin beslenme düzenini bozacak şekilde çok yoğun bulantı hissi ile başlayan, ardından kusmaların gelmesi durumunda ve anne adayının genel durumunu bozmaya kilo kaybına yol açma durumunda, hastanede belli bir süre yataklı tedaviye gerek duyulabilmektedir.

Genel durum bozukluğu saptanan anne adaylarına hastanede destek sıvı (serum), şeker, B vitamini takviyesi uygulanır. Bulantı kesici ilaçlar tedaviye eklenebilir. Genellikle anne adayının uygulanan tedavi sonucunda kısa sürede durumu düzelir ve ağızdan beslenmeye başladığında evde takibe alınır.

Gebelikte Bulantı-Kusmayı Önleyen İlaçlar Kullanılabilir mi?

Mide bulantısını önleyen ilaçlar antiemetik ilaçlar olarak adlandırılır. Çok gerektiğinde kullanılabilen bu ilaçlara başlamadan önce mutlaka hekime danışılmalıdır.

11’inci haftanın tamamlanmasıyla birlikte genellikle bulantı ve kusmalar biter. Bu dönemde yaşanan kusmaların ardında ise hormonların yüksekliği yatar. Eğer 11 hafta geçmesine rağmen bulantı ve kusmalar geçmiyorsa anne adayının bulantı ve kusmaya neden olabilecek başka rahatsızlıklar yaşayıp yaşamadığı kontrol edilir. Bu rahatsızlıklar arasında tiroit bozuklukları, gastrit, karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi sorunlar bulunur. Bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi ile anne adayının bulantı ve kusma sorunları minimum düzeye indirilir.

Gebelikte Aşırı Bulantı-Kusma Önlemede Basit Önlemler Nelerdir?

Hamileliğin ilk dönemlerinde görülen yorgunluk bulantıyı şiddetlendirebilir. Bu nedenle dinlenmek bulantı ve kusmalarınıza iyi gelebilir.

  • Sabah uyandığınızda mide bulantınız dayanılmaz halde ise yataktan kalkmadan önce demli bir çay içebilirsiniz.
  • Yatağınızın yakınlarında tuzlu galeta gibi yiyecekler bulundurmak ve bunlardan tüketmek de mide bulantısı ve kusmaya iyi gelebilir.
  • Yine sabahları dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da yataktan ani bir şekilde kalkmamaktır. Bunun için öncelikle yataktan kalkmadan önce yavaş hareketlerle oturma pozisyonuna geçip bir süre sonra kalkabilirsiniz.
  • Beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi kuru, yağsız ve tuzlu gıdalar midenizi rahatlatabilir.
  • Tatlı veya meyve bulantı yapmıyorsa beslenmenizde bu besinlere bir miktar daha sık yer verebilirsiniz.
  • Mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışmalısınız çünkü stres de önemli bir bulantı etkenidir.
  • Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durmalısınız. Özellikle mutfak kokuları ve ağır parfümler rahatsızlığınızın artmasına neden olabilir.
  • Aç bir şekilde uzun süre kalmanız ya da midenizi doldururcasına yemeniz mide bulantısına neden olabilir. Doğru olan beslenmeyi gün içine yayarak kısa aralıklarla bir şeyler yemektir. Öğün sayısını artırmalı, az ve sık aralıklarla yemeli ve midenizin boş kalmasına izin vermemelisiniz.
  • Yemek aralarında yeterli sıvı almalısınız.
  • Anne adayının canı ne istiyorsa ve ne yiyebiliyorsa onu yemesini sağlamak da mide bulantısı ve kusma gibi sorunları azaltabilir.

Gebelikte Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanmalıdır?

Gebelikte bulantı sonucu oluşan kusmalar dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Dişlerin daha sık fırçalanması ve kustuktan hemen sonra ağzı çok iyi çalkalama dişlerin çürümesini önleyebilir.