Yazı İçeriği

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeğinin Besin Değeri Nedir?

Kabak Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar?

Kabak Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Kabak Çekirdeği Zararları Nelerdir?

Kabak Çekirdeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kabak Çekirdeği Nedir?

Kabak çekirdeği, Cucurbitaceae familyasına ait kabak bitkisinin tüketilebilir tohumlarıdır. Kabakların iç kısımlarının temizlenmesiyle ortaya çıkan çekirdek kısımları insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Birçok kullanım alanı bulunan kabak çekirdeği besin değerleri açısından da oldukça zengindir. Antiinflamatuar özelliklere sahip kabak çekirdeği içeriğinde bulunan vitamin, mineral, antioksidan ve proteinler ile kalp sağlığı, bağışıklık sistemi ve prostat sağlığı gibi birçok konu üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda kabak çekirdeğinin bazı kanserlere yakalanma riskini azalttığı düşünülür. 


Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeğinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. İçeriğindeki vitamin, mineral, protein ve doymamış yağlar açısından oldukça zengin bir besindir. Kabak çekirdeğinin sağlık için faydaları:

  • Vücuttaki iltihabı azaltma etkisi bulunur.
  • Kalp ve tip 2 diyabet riskini azaltma etkisi bulunur.
  • Vitamin, mineral, doymamış yağ, protein ve lif açısından zengindir.
  • Mesane hastalıklarının semptomlarını azaltır.
  • Uyku öncesi tüketilen kabak çekirdeği uyku kalitesini iyileştirebilir.
  • Sperm üretimini arttırma özelliği bulunur.

Kabak Çekirdeğinin Besin Değeri Nedir?

Kabak çekirdeği, birçok vitamin ve mineralin kaynağıdır. Bunlar:

  • Kalsiyum
  • Magnezyum
  • Çinko
  • Fosfor
  • Potasyum
  • Manganez
  • Bakır

Ayrıca kabak çekirdeği çoklu doymamış yağlar açısından oldukça zengin bir besindir. Çoklu doymamış yağlar tüketilmesi önerilen, sağlığa oldukça faydalı yağlardır. 
30g yani yaklaşık 2,3 yemek kaşığı kabuklu kabak çekirdeğinin besin değeri:

  • Protein: 5,2g
  • Yağ: 5,5g
  • Karbonhidrat: 15,2
  • Lif: 5,2
  • Kalori: 125

Kabak çekirdeğinde bulunan lif kabuk kısımlarında yer almaktadır. Lif genellikle kuruyemişlerin dış kısımlarında bulunur. Lif sindirim sistemini düzenlemede ve sindirimi kolaylaştırmada oldukça önemlidir. Ayrıca lif kiloyu kontrol etme konusunda da oldukça etkilidir. Kabak çekirdeği içerdiği sağlıklı yağlar ve aminoasitler sayesinde diyet listelerinde de yer alır.

Kabak Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar?

Kabak çekirdeği yağı oldukça zengin bir içeriğe sahip bitkisel bir yağdır. Takviye, beslenme, cilt ve saç bakımı gibi birçok sebeple kullanılmaktadır. İçeriğinde omega 3 ve omega 6 gibi faydalı yağlar sayesinde tüketimi oldukça faydalıdır. Cilt bakımında anti aging etkisi ve cildin nemlendirme etkisiyle oldukça tercih edilir. Saç bakımında da cilt bakımında olduğu gibi nemlendirme etkisinden yararlanılır. 
Kabak çekirdeği yağı aynı zamanda vücudun bazı fonksiyonları üzerinde de etkilidir. İçeriğindeki omega 6 sayesinde kan şekerini düzenleyebilir. Bir diğer faydası ise özellikle kalp gibi kronik hastalıklar üzerindeki olumlu etkileridir. Aynı zamanda iltihaplanmayı en aza indirgeme gibi faydaları da bilinen özellikleri arasındadır.
Kabak çekirdeği yağının idrar yolları üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Prostat bezlerinin büyümesi sonucu ortaya çıkan iyi huylu prostat büyümesi üzerinde olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir. Düzenli kullanımda semptomların azaldığını gösteren araştırmalar mevcuttur.

Kabak Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Kabak çekirdeği birçok farklı şekilde tüketilebilir. Bu çekirdekler çiğ veya kavrulmuş bir şekilde tohum kısmı olduğu gibi tüketilebilir. Kabak çekirdeklerini kavrulmuş bir şekilde tüketmek sindirim sistemi açısından oldukça faydalıdır. Tüketimi en çok tercih edilen yöntem kavrulmuş ham hali ile tüketmektir. 
Kabak çekirdeği farklı şekillerde de tüketilebilir:

  • Granola ve mısır gevreği içine eklenerek,
  • Bazı yemeklerin üzerine süsleme için,
  • Ekmek, simit, kurabiye gibi hamur işi gıdaların içerisinde,
  • Bazı sosların içerisinde kullanılabilir.

Kabak Çekirdeği Zararları Nelerdir?

Genel olarak yararlı özellikleri ile bilinen kabak çekirdeği bazı durumlarda risk teşkil edebilir. Bunlar:

  • Kabak çekirdeği bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir.
  • Kabak çekirdeği bazı bireylerde alerjiye sebep olabilir. Tüketim sonrası ciltte alerjik lezyonlar görülebilir. Ancak bu ender rastlanan bir durumdur.
  • Kabak çekirdeği içeriğinde bazı sindirimi zor karbonhidratları içerir. Bu durum bağırsak problemi olan bireylerde sindirim sorunlarına yol açabilir.
  • Kabak çekirdeği yağ oranı yüksek bir besindir. Bu yüzden tüketimi sınırlı tutulmalıdır. Fazla tüketildiği takdirde kilo artışına sebep olabilir. Kabak çekirdeğini tüketmenin en sağlıklı yolu çiğ olarak ya da tuzsuz olarak tüketmektir. 

Kabak Çekirdeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Kabak çekirdeği yağı bazı yemeklerde, salatalarda ya da sos gibi besinlerin içerisinde kullanılabilir. Ayrıca kabak çekirdeği yağının faydalarından yararlanmak isteyen bireyler bu yağı günde 2 çay kaşığı olacak şekilde de içebilirler.  

Diyette Kabak Çekirdeği Ne Kadar Yenmeli?

Diyet yapan bireyler kabak çekirdeğini fazla miktarda kullanmamalıdır. Kabak çekirdeğindeki yağ miktarı yüksek olduğundan fazla kullanımı kilo alımına sebep olabilir. Bu yüzden özellikle diyet yaparken kullanım miktarına dikkat etmek gerekir.

Kabak Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar?

Kabak çekirdeği yağı, cilt ve saç bakımında tercih edilen, omega-3 ve omega-6 gibi faydalı yağlar içeren bitkisel bir yağdır. Anti-aging etkisiyle cilt bakımında sıkça kullanılırken, saç bakımında da nemlendirici özelliğiyle tercih edilir. Ayrıca, kan şekerini düzenleme, kalp sağlığını destekleme ve iltihaplanmayı azaltma gibi faydaları vardır. Kabak çekirdeği yağının idrar yolları üzerinde olumlu etkileri de bulunabilir, özellikle iyi huylu prostat büyümesi semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Kabak Çekirdeği Kaç Kalori?

100g çiğ kabak çekirdeği ortalama 580 kaloridir.