Yazı İçeriği

Yağlanmayı önlemek için kan şekerini dengeleyin

İnsülin dengesi bozulursa…

Kan şekerini dengelemek için öneriler

Kan şekeri nasıl dengelenir?

Günlük hayatta hissedilen açlık, kan şekerini belirli bir dengede tutar ve sağlığın bozulmasını önler. Tıka basa yemek yiyerek mide hacmini doldurmak yanlıştır. Bunun yerine gün içinde doğru besinler seçerek ve ara öğünler yiyerek kan şekerini hep belirli bir dengede tutmak gerekir. Aslında alınan kaloriden çok, ani kan şekeri değişiklikleri karın bölgesinde yağlanmaya yol açar.


Yağlanmayı önlemek için kan şekerini dengeleyin

Uzun süren açlıklardan sonra “yemeğe adeta saldırdım” ya da “deli gibi yemek yedim” gibi cümleler sıkça kurulur. Bunlar kan şekerinin ne kadar fazla düştüğünün ve ne kadar uzun bir açlık geçirildiğinin göstergesidir. Birdenbire yemek yenildiğinde hızla yükselen kan şekeri ve bol miktarda salgılanan insülin zamanla karın bölgesinde ve kollarda birikimler yapmaya başlar. Bir süre sonra bu yağlanmalar nedeniyle vücutta direnç oluşur, kalıcı yağlanmalar ortaya çıkar. Kalıcı yağlanmanın önüne geçebilmek için de kan şekerini hep aynı seviyelerde tutmak önem taşır. Bunun yolu da aç kalmaktan değil, doğru besinleri tüketmekten geçer.

İnsülin dengesi bozulursa…

Herkesin metabolizması birbirinden farklı olduğu için ana ve ara öğünlerden sonraki acıkmaların çok iyi takip edilmesi gerekir. Çok iyi ya da çok sağlıklı yemek, acıkmaya engel olmaz. Bu nedenle her yediğinizde acıkır ve her acıktığınızda yerseniz. Bu kısır döngü vücudunuzun insülin dengesini bozabilir. İnsülin dengesinin bozulması da göbek ve karın çevresinde yağlanmaya yol açar.

Kan şekerini dengelemek için öneriler

  • Gün boyunca neler yediğinizi kontrol edin.
  • Ne kadar süre aç kalıyorsunuz belirleyin.
  • En çok ne yemek sizi tok tutar ve en çok ne yedikten sonra acıkırsınız not alın.
  • Hangi saat aralığında dayanılmaz açlık veya tatlı ihtiyacı duyduğunuzu belirleyin.
  • Protein tüketmeye özen gösterin. Son lokmanızı bir proteinle bitirin.
  • Sağlıklı karbonhidrat tüketin.
  • Sebzeleri yoğurtsuz tüketmeyin ve meyvenin yanına yoğurt veya süt ekleyin.
  • Kavrulmamış (çiğ) badem tüketin.
  • Salatalara mutlaka yağ ve sirke ekleyin.
  • İkindi ve gece öğünlerine dikkat edin.