Yazı İçeriği

Keten Tohumu Faydaları

Keten Tohumu Yağının Faydaları

Kadınlar İçin Keten Tohumunun Faydaları

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Keten Tohumunun Zararları

Keten Tohumu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Keten Tohumu Nedir?

Keten tohumu; Linum Usitatissimum bitkisinin susama benzeyen, küçük, kahverengi, altın ya da kırmızı renkte olan topraksı tada sahip tohumlarına verilen isimdir. Keten tohumu özellikle omega-3 yağ asitleri, lifler, proteinler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Ayrıca lignanlar gibi fitokimyasallar içerirler ki bunlar antioksidan ve östrojenik özelliklere sahip olup, çeşitli sağlık faydaları sunar.

Keten tohumunun besin değerleri şöyledir: Bir çorba kaşığı (7 gram) öğütülmüş keten tohumu, 2 gram çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3'leri içerir), 2 gram diyet lifi ve 37 kalori içerir.  100 gram keten tohumunda 20.3 gram protein, 37.1 gram yağ, 28.9 gram karbonhidrat, 170 mg kalsiyum, 370 mg fosfor, 2.7 mg demir bulunur.

Keten tohumunun faydaları: Keten tohumu iltihaba iyi gelir, uykuya dalmayı rahatlatır, uyku kalitesini rahatlatır, kemik sağlığına iyi gelir, sinir sistemini korur, kanser ihtimalini azaltmaya katkıda bulunabilir. Keten tohumu faydaları ile ilgili detaylı bilgileri, yazımızın ilerleyen bölümlerinde okuyabilirsiniz.

Peki keten tohumu nasıl kullanılır? Keten tohumunun  kolay sindirilmesi ve besinin doğrudan bağırsaktan bütün olarak geçmemesi için bütün olarak tüketilmesi yerine öğütülmesi önerilir. Öğütülen keten tohumunun faydalarından daha fazla yararlanılır.


Keten Tohumu Faydaları

Keten tohumu faydaları arasında şunlar bulunur: Keten tohumu iltihaba iyi gelir, uykuyu rahatlatır, tohumu kemik sağlığına faydalıdır, sinir sistemini korur, kanser ihtimalini azaltmaya katkıda bulunabilir, erken yaşlanma ve Alzheimer riskini düşürür, kolesterolün düşürülmesini destekler, sindirim sistemine iyi gelir, tümör gelişimini engellemeye destek olur, kan şekerini düşürmeye yardım eder ve cilt sağlığına iyi gelir.

İltihaba İyi Gelir

Keten tohumu, bitki bazlı bir omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Dolaşım için faydalı olan bu asidin anti-inflamatuar etkisi bulunur. Yağ asitleri kemik kayıplarına neden olan osteoporoz ile savaşmada ve tip 2 diyabete karşı korumada etkilidir.

Uykuyu Rahatlatır

Keten tohumunda bulunan magnezyum uyku ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır.

Kemik Sağlığına Faydalıdır

Fosfor sayesinde hücrelerin oluşması ve kemiklerin korunması sağlanabilir. Bakır ise enerji ve kolajen üretimini destekler. Ayrıca vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri için gereklidir. 

Sinir Sistemini Korur

İçeriğinde bulunan tiamin, enerji vererek sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Kanser İhtimalini Azaltmaya Katkıda Bulunabilir

Keten tohumunun faydaları arasında güçlü bir antioksidan olması da bulunur. Polifenol adlı antioksidanlardan zengin olan keten tohumu, bu sayede oksidatif strese karşı kanserden ve kalp hastalıklarından korur. 

Erken Yaşlanma ve Alzheimer Riskini Azaltabilir

Oksidatif strese maruz kalmamak; erken yaşlanma, Alzheimer ve Parkinson nörodejeneratif hastalıklar riskini düşürür.

Kolesterolün Düşürülmesini Destekler

Keten tohumunda bulunan yağlar kalp sağlığını destekler. Bu yağlar kötü kolesterol (LDL) ve kan basıncını düşürmede, damar sertleşmesini ve felci önlemede etkili olabilir. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmek LDL kolesterolü yüzde 20, toplam kolesterolü yüzde 15 düşürdü.

Sindirim Sistemine İyi Gelir

Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen lif içerir. Çözünür lifler, dışkıyı yumuşatır. Böylece bağırsaklarda kolay emilim sağlanmış olur. Çözünmeyen lifler ise atıkların bağırsaklarda kolay hareket etmesini sağlayarak düzenli sindirim için uyarıcı bir rol oynar. Bu iki tip lif, sağlıklı sindirim için birlikte çalışır. Toksinlerin ve fazla yağların vücuttan atılması bu lifler sayesinde olur.

Tümör Gelişimini Engellemeye Destek Olur

Keten tohumu, lignan içeriği sayesinde özellikle meme, kolon ve prostat kanserlerinin tümörlerinin gelişimini engellemede yardımcıdır. Bu bileşiklerin yeni kan damarları oluşturmasını ve büyümesini durdurabilecek gücü vardır. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmenin meme kanseri riskini önleme oranı yüzde 18’dir.

Kan Şekerini Düşürmeye Yardım Eder

Keten tohumunun kan şekerini düşürmede de etkili olabileceğine dair araştırmalar mevcut. İnsülini iyileştiren bu besinin diyabeti önlemede de faydalı sağladığı öne sürülür.

Keten Tohumu Yağı Cilt Sağlığına İyi Gelir

Keten tohumunun cilde faydaları keten tohumu yağı ile gözle görülür olarak fark edilir. Araştırmaya göre, keten tohumu yağı kullanan kadınların cilt hassasiyetlerinde önemli bir düşüş yaşanırken, cilt pürüzleri ve pullanma şikayetlerinde azalma olmuştur. Pürüzsüz ve nem dengesi sağlanmış bir cilt, keten tohumunun cilde faydaları arasındadır. Keten tohumu saça faydaları ile de bilinen bir besindir. Keten tohumundaki omega 3, saç köklerini beslerken kepek oluşumuna engel olup daha parlak bir görünüm verir. E vitamini içeriği ise kırılmalara dayanıklı ve nemini koruyan saçlara sahip olmaya yardımcı olur.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Protein deposu keten tohumundaki çözünür lifler, su ile birleştiğinde jel gibi bir kıvam alırlar. Bu da midenin boşalmasını geciktirir. Bu durum açlığın ötelenerek tokluk hissinin uzun süre devam etmesi anlamına gelir. Araştırmalarla, günde 2 kaşık keten tohumu tüketenlerde kilo kaybı ve bel çevresinde incelme olduğu saptanmıştır.

Veganlar İçin Besleyici Bir Gıdadır  

Bitkisel bir protein ve omega 3 yağ asidi kaynağı olan keten tohumu, vegan ve vejetaryenler için iyi bir besindir. Veganlar için yumurta yerine kullanılabilir.

Keten Tohumu Yağının Faydaları

Keten tohumu yağının faydaları arasında şunlar bulunur: Keten tohumu yağı cilt kuruluğuna iyi gelir, akne ve sivilceleri azaltır, ciltteki erken yaşlanmayı engeller, cildi sıkılaştırarak cilt sarkmalarını önler, sizi güneşin UV ışınlarının zararlarından korur, egzama ve psoriasis gibi cilt sorunlarının kötü etkilerini azaltır, cildin elastikiyetini artırarak daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlar.

Cilt Kuruluğunu Giderir

Keten tohumu yağında bol miktarda Omega-3 yağ asitleri bulunur. Keten tohumu yağı, cildi nemlendirir ve cilt kuruluğunu giderir.

Akne ve Sivilceleri Azaltır

Keten tohumu yağı, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde akne ve sivilcelerin azalmasına yardımcı olabilir.

Yaşlanma Etkilerini Azaltabilir

Keten tohumu, antioksidan açısından zengindir ve ciltteki serbest radikallerle savaşarak ciltteki erken yaşlanmayı önleyebilir.

Kırışıklıkları Azaltır

Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, ciltteki ince çizgilerin ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.

Yara ve Çiziklerin İyileşmesine Katkıda Bulunur

Keten tohumu yağının cilt üzerindeki küçük yaraların ve çiziklerin daha hızlı iyileşmesine katkı sağlayabileceği gözlemlenmiştir.

Cildi Sıkılaştırır

Lignan ve antioksidanlar içeren keten tohumu yağı, cildin sıkılaştırarak cilt sarkmalarını önler.

Cildinizi Güneşin Zararlı Işınlarından Korur

Keten tohumu yağı, cildi UV ışınlarının neden olduğu zararlara karşı koruyabilir. Omega-3 yağ asitleri, güneşin neden olduğu inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

Egzama ve Psoriasis Etkilerini Azaltır

Omega-3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar özellikleri, egzama ve psoriasis gibi cilt rahatsızlıklarının olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Cilt Esnekliğini Artırır

Keten tohumu yağı, cildin elastikiyetini artırarak daha genç ve sağlıklı bir görünüm elde edilmesini sağlayabilir.

Kadınlar İçin Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumunun kadın sağlığı açısından da faydalarından bahsedilebilir. Hamile kalma ihtimalini artırabilir. Yumurtlamayı desteklerken hormonal dengesinin geri kazanılmasında yardımcıdır. Menopoz sonrası kadınlarda görülen kardiyovasküler hastalık riskini düşürebilir. Ayrıca menopozla birlikte başlayan sıcak basmalarına karşı keten tohumunun rahatlatıcı bir etkisi olabilir.

Keten Tohumu Maskesi Nasıl Yapılır?

Bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunu üç çorba kaşığı suyla karıştırıp on dakika kadar bir süre boyunca bekletin. Karışım jel kıvamına geldiğinde, daha önceden temizlediğiniz cildinize sürün. 20 dakika bu şekilde bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın. 

Keten tohumu maskesi, cildi nemlendirir, cilde esneklik kazandırır, sivilce ve aknelerin azalmasını sağlar.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten tohumu farklı şekillerde tüketilir. Keten tohumu yağ, un, toz ve kapsülleri gibi farklı formlarda kullanılır. Keten tohumunun omega-3 yağ asitlerinden tam anlamıyla yararlanabilmek için öğütülmesi önerilir; bütün tohumlar sindirim sistemi tarafından tam olarak parçalanamayabilir. Geçmişten beri amaç; kabızlık, diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, kanser veya başka hastalıklarda fayda sağlanmasıdır. 

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

  • Öğütülmüş keten tohumu tükettikten sonra yeterince su içilmelidir. Yeterli su içmek keten tohumunun sindirim sistemini destekleyici etkisini artırır. 
  • Bir bardak suya bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu koyarak sabahları bunu tüketmek sindirim sistemini harekete geçirir.
  • Keten tohumunun yulaf lapası, smoothie veya yoğurt gibi besinlerle kullanımı besin değerini artırır.
  • Salatalara eklenen bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu, lif ve omega-3 alımını artırır.
  • Ekmek, kek ve muffin hamur ürünlerine eklerek kullanılabilir. Böylece bu tip besinleri daha faydalı hale getirirsiniz.
  • Keten tohumu, su ile karıştırıldığında jel oluşmasını sağlar ve vegan tariflerde yumurta yerine kullanılabilir.
  • Smoothie'lere eklenen öğütülmüş keten tohumu, koyulaştırıcı bir etki yapar ve smoothie’nizin besin değerini artırır.
  • Akşam yemeğinden sonra bir kase yoğurda karıştırılmış keten tohumu, gece boyunca sindirimi destekler.
  • Günde 2 yemek kaşığından fazla öğütülmüş keten tohumu tüketmek, bazı kişilerde gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi önerilir.

Keten Tohumunun Zararları

Peki keten tohumunun  zararları nelerdir ve kimler için zararlıdır?

  • Özellikle hamileler ve emziren kadınların keten tohumu tüketmemeleri önerilir. 
  • Yüksek potasyum içeriği keten tohumunu böbrek hastalığı olanlar için olumsuz etkileyebilir. 
  • Kanser önlemede faydalı olsa da özellikle östrojen bağımlı kanser hastalarını fitoöstrojen içeriği ile nedeniyle keten tohumu tüketilmemelidir.
  • Divertikülit hastalığı olanlar sadece keten tohumunu değil, hiçbir tohum bütün olarak yememelidir.

Keten Tohumu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Keten tohumu öğütülerek smoothie, yoğurt, salata üzerine serpilerek, diğer tahıl karışımlarına ve yemeklere katılarak, kek gibi hamur işlerine eklenerek tüketilir.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten tohumu öğütülüp gıdalara eklenerek, yağı çıkartılarak, suyla karıştırılıp içilerek, cilt ve saç maskelerinde kullanılır. 

Keten Tohumu Ne İşe Yarar?

Ciddi bir omega 3 kaynağı olan keten tohumu kalp sağlığını destekler, sindirimi iyileştirir, inflamasyonu azaltır, kan şekerini dengeler, menopoz etkilerini hafifletir.

Keten Tohumu Nasıl Yenir?

Keten tohumunu öğütüp kahvaltılıklara, salatalara katarak, yoğurtla karıştırarak yenir. Keten tohumunu hamur işlerine katarak da yiyebilirsiniz. 

Keten Tohumu Nasıl Öğütülür?

Keten tohumunu öğütmek için evinizde bulunan kahve öğütücüsü, baharat öğütücüsü veya mutfak robotu gibi cihazlardan birini kullanabilirsiniz.

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Keten tohumu yağı, salata sosu olarak, cilt sorunları için doğrudan cilde sürülerek ve saç bakımında yine doğrudan saça ve saç diplerine sürülerek kullanılır. 

Keten Tohumu Zayıflatır mı?

Keten tohumunda yüksek miktarda lif ve omega-3 yağ asitleri bulunur. Keten tohumu bu yapısıyla tokluk hissini artırır ve zayıflamayı destekler. 

Keten Tohumu Neye İyi Gelir?

Keten tohumu iltihaba, uykuya dalmayı kolaylaştırmaya, kemik sağlığına iyi gelir. Keten tohumu ayrıca sinir sistemini korur ve kanser gelişmesi ihtimalini azaltmaya katkıda bulunur. 

Keten Tohumunun Yüze Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu yüzünüzün cildini nemlendirir, sivilce ve aknelere iyi gelir, cildinizin esnekliğini artırır ve yüzünüzü güneşin zararlı ışınlarından korur.

Keten Tohumunu Kimler Kullanamaz?

Hamileler, emziren kadınlar, kan inceltici ilaç kullananlar, hormon hassasiyeti olanlar keten tohumu kullanırken dikkatli olmalıdır. Bu kişiler keten tohumu kullanmaya başlamadan doktorlarına danışmalıdır.

Keten Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Zayıflamak için keten tohumunu öğütüp sabah kahvaltılarınıza ekleyebilirsiniz. Suyla karıştırıp jel haline getirerek akşam yemeklerinden önce tüketmek ise tokluk hissini artırır.

Keten Tohumunun Saça Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu saçı nemlendirir, parlaklık verir ve kırıkları önler. Omega-3 yağ asitleri saç derisini besler, saç dökülmesini azaltır.

Keten Tohumu Nasıl Saklanır?

Keten tohumu toz haline getirildiğinde çok hızlı oksitlenir. Bu yüzden bütün olarak tüketilmesi önerilir. Toz formunda tüketilirken mutlaka cam kavanozda saklanmalıdır.