Yazı İçeriği

Migren tedavisinde botoks kimlere uygulanır?

Botoks tekrarlanır mı?

Migren ağrısına çözüm olabilecek yöntem

Yüksek derecede şiddetli ve uzun süren baş ağrısı olarak tanımlanabilen kronik migren, belli aralıklardaki ataklarıyla günlük hayatı kabusa çeviren sağlık sorunları arasında ilk sıralarda yer alır. Son yıllarda kronik migren tedavisinde sıklıkla kullanılmaya başlanan botoks yöntemi ise, pek çok kişiye umut. Acıbadem Maslak Hastanesi Migren Tedavi Merkezi Nöroloji uzmanları Doç. Dr. Elif Ilgaz Aydınlar, Doç. Dr. Pınar Yalınay Dikmen ve Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, kronik migren tedavisinde kullanılan botoks yöntemi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Kronik migren ataklarını kontrol altında tutmak bazı kişilerde yeterli olamaz. Kronik migren ataklarını kontrol altında tutmak bazı kişilerde yeterli olamaz. Tedaviden fayda görmeyen kronik migreni olan kişiler hem sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın riskleri hem de şiddetli ağrıyla yaşamanın yarattığı olumsuz psikolojik durumla baş etmek zorunda kalır. Ancak son yıllarda geliştirilen botoks yöntemi ile kronik migreni olan kişiler bu sorun olmadan hayatına devam edebilir.


Migren tedavisinde botoks kimlere uygulanır?

Estetik alanda sık kullanılması nedeniyle yaygın olarak bilinen botoks yöntemi, artık kronik migren ağrısı tedavisinde de kullanılıyor. Botoks tedavi yöntemi, günümüzde ilaç tedavisi ve yaşam alışkanlıkları düzenlenmesinden oluşan tedaviden fayda göremeyen kronik migrenli kişiler için oldukça önemli. Yapılan araştırmalar kronik migreni olan kişilerde uygulanan botoks tedavisinin, ağrının şiddetini ve sıklığını belirgin düzeyde azalttığını gösteriyor. Araştırmalar ayrıca botoks tedavisinin kişilerin migren atakları nedeniyle bozulmuş olan yaşam kalitelerinde ve uyku düzensizliklerinde belirgin iyileşme sağladığını ortaya koyuyor.

Botoks tekrarlanır mı?

Kronik migreni olan kişilere uygulanan botoks tedavisi 10 gün içinde etkisini göstermeye başlar. Ancak botoks tedavisinin etkisinin geçici olması nedeniyle kronik migren tedavisinde enjeksiyonların ilk 1 yılda 3 ay aralıklarla yapılması gerekir. 1 yıl sonrasında ise enjeksiyon süreleri kişiye özel planlanır.