Yazı İçeriği

Kaç haftaya kadar kürtaj yapılabilir?

Kürtajın yapılmaması gereken durumlar

Kürtajda neden genel anestezi uygulanır?

Kürtaj nedir?

Tıbbi olarak vücut dokularında istenmeyen parçaların temizlenme yöntemi olan kürtaj, Fransızca “curer” fiilinden türetilerek tıp diline yerleşmiştir. Diş hekimliğinde ya da kemik ameliyatlarında da kullanılan bir terimdir. Kadın hastalıklarında ise rahim içi dokunun (endometrium) kazınarak kanamanın durdurulması ve patolojik incelemeye gönderilmesi anlamına gelir (tanısal-probe kürtaj). Anormal vajinal kanamalarda ve rahim kanserinin tanısında sık yapılan ve oldukça etkili olan bir işlemdir. Ancak kürtaj halk arasında bebeğin alınması ve hamileliğin sonlandırılması olarak bilinir.


Kaç haftaya kadar kürtaj yapılabilir?

  • Kürtaj işleminin steril koşullarda olması için ameliyathane ya da aynı temizlikte bir müdahale odası zorunluluktur.
  • Kişinin psikolojik ve fizyolojik açıdan operasyona hazır hale gelmesi önemlidir.
  • Genel anesteziyle gerçekleşmesi, işlemden sonra kişinin hemen taburcu edilmemesi, bir müddet dinlenmesi ve gözetim altında tutulması gerekir. 
  • Hamileliğin sonlandırılması gereken durumlarda ilk 10 hafta esas alınır. Çünkü hamileliğin 11’inci haftasında embriyoda kemikler oluşmaya başlar. Bu süreyi geçmiş hamileliklerde zor ve tehlikelidir, sonuçları dramatik hale gelebilir. Bu nedenle özel haller ve tıbbi gereklilikler dışında, 10’uncu haftadan sonra hamileliğin sonlandırılması doğru olmaz.

Kürtajın yapılmaması gereken durumlar

Kürtaj, normalde kadın sağlığı açısından tavsiye edilmeyen, bir doğum kontrol yöntemi olarak ise asla tercih edilmemesi gereken bir durumdur. Ancak düşük ya da bebeğin anne karnında ölümü gibi durumlarda zorunlu olabilir. İleride bebek sahibi olmayı düşünen çiftler için de sorun yaratabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Özellikle de aşağıdaki özelliklere sahipseniz;

  • 34 ve daha büyük yaştaysanız,
  • Yumurta rezerviniz azalmışsa,
  • Birden fazla yumurtalık ameliyatı geçirmişseniz,
  • Tek yumurtalığınız varsa,
  • Çikolata kistiniz varsa,
  • Sigara bağımlısıysanız,
  • Ailenizde erken menopoz öyküsü varsa, kürtaj sakınca doğurabilir.

Kürtajda neden genel anestezi uygulanır?

Kürtaj operasyonlarında anestezi şarttır. Anestezi türüne doktor, kişinin onayını alarak karar verir. Kürtajda rahim ağzı çevresine lokal anestezi uygulanabilir ancak duygusal açıdan yıpratıcı bir operasyon olması nedeniyle çoğunlukla genel anestezi tercih edilir. Kişinin sakin olması büyük önem taşır. Özellikle büyük gebeliklerde veya heyecanlı yapıya sahip olan kadınlarda genel anestezi doğru bir yaklaşımdır. Bu nedenle genel anestezi ile gerçekleşen kürtaj operasyonları hem doktoru, hem de kişiyi rahatlatır.