Yazı İçeriği

Regl Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kadınlarda Regl Ağrısı Neden Olur?

Regl Hesaplama Nasıl Yapılır?

Reglin Kaç Gün Gecikmesi Normaldir?

Regl Belirtileri Nelerdir?

Regl Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter? 

Normal Adet Dönemi Ne Kadar Sürer?

Regl (Adet) Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Aşırı Regl Kanaması Normal mi?

Ped Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Şiddetli Regl Sancısı Bir Hastalık İşareti midir?

Geçmeyen Regl Ağrıları İçin Ne Yapılmalı?

Regl İken Hamile Kalınır mı?

Kimler Adet Görmez?

Regl Kaç Yaşında Başlar?

Regl Ne Demek?

Regl (adet), rahim iç zarının (endemotrium) bir miktar kan ve dokularla birlikte, aylık periyodlar halinde vücuttan atılması sürecine denilir. Bu döngü üreme sisteminizin bir parçasıdır ve vücudunuzu olası bir hamileliğe hazırlar. Menstrüasyon döngüsü, kadın bedeninde bulunan hormonlar tarafından yönetilir. Beyinde bulunan hipofiz bezi ve yumurtalıklar, adet döngüsünün farklı aşamalarında bazı hormonları üreterek adeti düzenler. 

Peki regl ağrısı neden olur? Regl ağrısı, regl sırasında rahimdeki kasılmalar nedeniyle olur. Genellikle birkaç gün içerisinde kendi kendine düzelir ve ağrısız yaşama geri dönülür. 

Sıcak bir banyo yapmak, karın bölgesine sıcak su torbası koymak, karın ve sırt bölgesini masaj yaparak ovmak, yürüyüş ve yüzme gibi fazla zorlayıcı olmayan egzersizler yapmak regl ağrısına iyi gelir.

Regl sürecinde hormonlar, olası bir hamileliğin gerçekleşmesi için rahim iç zarını kalınlaştırır. Bu kalınlaşma, olası bir hamilelikte yumurtanın rahim duvarına daha rahat yerleşebilmesi için yaşanır. Hormonlar ayrıca yumurtlama sürecini de organize eder. Cinsel birleşme sonrası sperm yumurtaya ulaşınca hamilelik gerçekleşir. Hamilelik yoksa rahim iç zarı biraz kan ve başka dokularla birlikte dökülerek adet kanaması yaşanır. Tipik bir adet döngüsünü süresi yaygın olarak 24 ila 38 gün arasındadır.  

Adet döngüsü, vücudunuzda her ay hamilelik olasılığına hazırlanırken meydana gelen gelişme ve değişiklikleri tanımlayan bir terimdir. Adet döngünüz, adet döneminizin ilk gününden bir sonraki adet döneminizin ilk gününe kadar olan süredir. Her insanın döngüsü biraz farklıdır ancak süreç aynıdır.

 


Regl Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sıcak bir banyo yapmak, karın bölgesine sıcak su torbası koymak, karın ve sırt bölgesine masaj yapmak, yürüyüş ve yüzme gibi fazla zorlayıcı olmayan egzersizler yapmak, cinsel ilişki, adet dönemlerinde beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yapmak, sıvı alımını arttırmak, dozajını kaçırmadan ve doktorunuza danışarak bazı bitki çaylarını tüketmek, lifli besinler tüketmek adet ağrısına iyi gelir.

Karın ve Sırt Bölgenizi Sıcak Tutun

Sıcak bir banyo yapmak ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur. Karın bölgesine sıcak su torbası koyarak bu bölgedeki bulunan kasların kasları gevşetebilir, adet kramplarının etkisini azaltabilirsiniz. Isı, rahim kaslarının ve etrafındaki dokuların gevşemesine yardımcı olur. Sırtınızın alt bölgesine yerleştireceğiniz sıcak su torbası da aynı etkiyi gösterir. 

Hafif Egzersizler Yapın

Regl dönemlerinde ağrı yaşanırken egzersiz yapmak pek çok kadına zor gelebilir. Yine de hafif esneme hareketleri, yürüyüş ve yoga gibi hafif egzersizler regl ağrısına iyi gelir. Egzersiz aynı zamanda ağrı kesici etkisi olan endorfinlerin salgılanmasını da sağlar.

Cinsel İlişkiye Girin

Cinsel ilişkiyle yaşanan orgazm adet kramplarını ve ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir. Orgazm sırasında rahim kasları kasılarak tekrar serbest kalır. Yaşanan bu değişim adet ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir. Cinsel ilişki, egzersizde olduğu gibi ağrı kesici etkisi olan endorfinlerin salgılanmasını da sağlar.

Karın Bölgesine Masaj Yapın

Karnın bölgesine yapılan masaj pelvik kasların gevşemesine katkıda bulunarak regl ağrısına iyi gelir. Karın bölgesine masaj yaparken adaçayı, nane gibi esansiyel yağlar da kullanabilirsiniz. Bu yağlar ağrınızı azaltmaya destek olabilir.

Beslenmenizde Değişiklikler Yapın

Omega-3 yağ asitleri, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, yağsız proteinler ve tam tahıllar tüketmek, adet dönemlerinde sıvı alımının arttırılması, papatya ve rezene gibi sıcak bitki çayları içmek, lif oranı yüksek, yağ ve rafine şeker oranı düşük besinler tüketmek, ağrı kesici kullanmak regl ağrılarına iyi gelir. 

Kadınlarda Regl Ağrısı Neden Olur?

Regl ağrısı, regl sırasında rahminiz kasıldığı için oluşur. Regl ağrısı adet döngüsünün içerisinde yaşanan normal bir durumdur. Fakat bazen regl döneminde yaşanan ağrıların arkasında başka nedenler de bulunabilir.

Endometriozis ve adenomiyoz, rahimde ve çevresinde görülen miyomlar, rahim ve yumurtalıklarda yaşanan bir enfeksiyonu, spiral gibi bir takım rahim içi cihazların kullanımı da adet ağrısına yol açabilir.

Adet krampları, adet dönemi öncesinde ve dönem boyunca yaşanabilir. Ağrı daha çok karnın alt bölgesini ve sırtın alt bölümlerini etkiler. Dismenore olarak da adlandırılan regl ağrısı sıklıkla yumurtlamadan sonra, yumurtalıklar fallop tüpünden aşağıya doğru ilerleyen bir yumurtayı serbest bıraktığında başlar.

Adet gören kişilerin yaklaşık yüzde 10'u adet ağrısını her periyodun 1-3 günü boyunca günlük yaşamlarını etkileyecek kadar şiddetli olarak tanımlar.
Adet sürecinde yaşanan ağrıya birincil dismenore denilir. Endometriozis, rahim miyomları veya pelvik inflamatuar hastalık gibi tıbbi bir sorun nedeniyle oluşan regl ağrıları ise ikincil dimenore olarak adlandırılır.

Regl Hesaplama Nasıl Yapılır?

Regl hesaplama, adet döngüsünün uzunluğunu anlamak ve gelecek adet dönemlerinin başlangıç tarihlerini tahmin etmek için kullanılan bir yöntemdir. Adet döngüsü, bir adet kanamasının ilk gününden, bir sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar geçen süreyi ifade eder ve bu süre kadından kadına değişiklik gösterebilir. Genel olarak, adet döngüsü 21 ila 35 gün arasında değişir ancak en yaygın döngü süresi yaklaşık 28 gündür. Bu bilgilere dayanarak regl hesabı yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Adet Döngüsü Uzunluğunu Belirleyin

Regl hesaplama yapabilmek için öncelikle, birkaç ay boyunca adet döngüsü uzunluğunu kaydederek bir ortalama hesaplamak gerekir. Bu, son adet başlangıcından bir sonraki adet başlangıcına kadar geçen gün sayısını sayarak yapılır.

Son Adet Tarihini Not Alın

Regl hesaplama için son adet kanamanızın başladığı tarihi bir başlangıç noktası olarak kullanırsınız.

Gelecek Adet Tarihini Hesaplayın

Son adet tarihine, ortalama adet döngüsü uzunluğunu ekleyerek bir sonraki adet döneminizin tahmini başlangıç tarihini bulabilirsiniz. Örneğin, eğer son adet tarihiniz 1 Ocak ve ortalama adet döngüsü uzunluğunuz 28 gün ise, bir sonraki adet döneminiz yaklaşık olarak 29 Ocak'ta başlayacaktır.

Mobil Uygulama Kullanın

Regl hesaplamayı kolaylaştırmak için, adet döngüsü takvimleri veya mobil uygulamalar kullanılabilir. Bu araçlar, adet döngüsü uzunluğunu takip etmenize, gelecek adet tarihlerini belirlemenize ve hatta ovulasyon günlerinizi tahmin etmenize yardımcı olur.

Reglin Kaç Gün Gecikmesi Normaldir?

Adet döngüsünün ortalama uzunluğu 28 gündür. Bununla birlikte, Kişiye bağlı olarak bir döngünün uzunluğu 21 günden yaklaşık 35 güne kadar değişebilir. Adetin birkaç gün gecikmesi ya da birkaç gün önce başlaması normal bir durum olarak kabul edilir. 

Regl Belirtileri Nelerdir?

Adet belirtileri:

  • Karın ve alt sırt bölgesinde regl ağrısı, 
  • Ruh hali değişiklikleri,
  • Uyku sorunu,
  • Baş ağrısı,
  • Daha fazla yemek yeme isteği ve çikolata, tatlı gibi yiyecekleri normal dönemden daha fazla yeme isteği,
  • Şişkinlik,
  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Sivilce oluşumu, 
  • Mide bulantısı ve kusma hissi,
  • Ter basması,
  • Baygınlık hissi ve baş dönmesi,
  • Dışkı yapısında değişiklikler (ishal veya yumuşak dışkı)
  • Kabızlık,
  • Baş ağrısı.

Bazı kadınlar adet belirtileri yaşarken bazı kadınlar hiçbir belirti yaşamayabilir. Yaşanan belirtilerin etkileri de yine kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. 
Adet krampları genellikle alt karın bölgesinde, leğen kemiğinin hemen üzerinde, sırtın alt bölümünde, zonklayıcı, kramp girer gibi bir ağrı şeklidedir.

Regl Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter? 

Adet döngüsünün ortalama uzunluğu 28 gündür. Öte yandan bir döngünün uzunluğu 21 günden yaklaşık 35 güne kadar değişebilir ve yine aralığın tamamı normal olarak değerlendirilir. Adet dönemleri arasındaki günler adet döngünüzün uzunluğudur. Ortalama adet döngüsü 28 gün sürer. Ancak 21 gün kadar kısa bir süre veya 35 güne kadar uzun bir süre olan döngülerin tamamı normal kabul edilir.

Normal Adet Dönemi Ne Kadar Sürer?

Adet kanamasının süresi genellikle 2 -7 gün arasında değişir, ancak en sık 3 - 5 gün süren kanamalar gözlemlenir.

Regl (Adet) Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Regl neden gecikir:

Regl gecikmesi, birçok kadının hayatının çeşitli dönemlerinde karşılaştığı bir durumdur ve birkaç farklı kaynaklanabilir. Bu nedenler arasında hormonal dengesizlikler, yaşam tarzı faktörleri, sağlık sorunları ve belirli ilaçların kullanımı yer alır. 

Stres

İnsan vücudunun strese karşı verdiği tepki hipotalamusun normal işlevini etkileyebilir ve bu durum adet döngüsünü düzenleyen hormonların salınımını bozarak adet gecikmesine neden olabilir. Stres, kortizol gibi stres hormonlarının salınımını artırır ve bu durum da adet döngüsünü etkileyebilir.

Aşırı Fiziksel Aktivite

Özellikle profesyonel sporcularda aşırı egzersiz yapımı adet döngüsünde düzensizliklere yol açabilir.

Ani Kilo Değişimleri 

Ani kilo kaybı ya da alımı vücudun hormonal dengesini bozarak adet döngüsünü etkileyebilir. 

Polikistik Over Sendromu 

Polikistik Over Sendromu,  kadınlarda görülen hormonal dengesizliklerle karakterize bir sağlık sorunudur ve adet döngüsü düzensizlikleri, regl gecikmesi gibi sorunlara yol açabilir.

Tiroid Sorunları 

Hipotiroid ve hipertiroidi, tiroid hormonlarının düzeylerindeki dengesizliklere neden olarak adet döngüsünü etkileyebilir ve adet gecikmesine neden olabilir.

Erken Menopoz

Bazı kadınlar beklenenden daha erken bir yaşta menopoza girerler. Bu, genellikle 40 yaşından önce meydana gelir ve adet döngüsünün sona ermesi ile sonuçlanır.

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Doğum kontrol hapları gibi hormonal kontraseptifler, adet döngüsü üzerinde etkilidir ve kullanımı durdurulduğunda geçici olarak regl gecikmelerine neden olabilir.

Hamilelik

Regl gecikmesinin en yaygın nedenlerinden biri hamileliktir. Hamilelik sırasında öncelikle reglin gecikmesine ve devamında hamilelik süresince adet görülmemesine neden olur.

Emzirme

Emzirme dönemi boyunca prolaktin hormonunun yüksek seviyeleri, ovülasyonu ve adet döngüsünü baskılayabilir.
Kronik Hastalıklar: Diyabet, ciddi karaciğer veya böbrek hastalıkları gibi kronik sağlık sorunları adet döngüsü üzerinde etkili olabilir.

Aşırı Regl Kanaması Normal mi?

Aşırı regl kanaması, tıbbi olarak menoraji olarak bilinir ve kadınların adet döngüsü sırasında normalden daha fazla kan kaybettiği bir durumdur. Aşırı regl kanaması normal bir durum olarak kabul edilmez ve altta yatan nedenlerin belirlenmesi ve uygun tedavi planının oluşturulması için bir sağlık profesyoneline başvurulması gerekir. Aşırı adet kanaması genellikle adet kanamasının yedi günden uzun sürmesi veya ağır kanama olarak tanımlanır. Normal bir adet döngüsünde, ortalama kan kaybı yaklaşık 30 ila 40 mililitredir. Aşırı adet kanamasında bu miktar 60 mililitre veya daha fazla olabilir. 

Aşırı regl kanaması, kadınların günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilen bir durumdur ve çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
Aşırı regl kanamasının nedenleri arasında hormonal dengesizlikler, rahimde polipler veya fibroidler, adet döngüsünü etkileyen ilaçlar, pelvik inflamatuar hastalıklar, rahim içi cihazlar kullanımı, kanama bozuklukları, tiroid problemleri veya rahim kanseri gibi daha ciddi durumlar bulunabilir. Özellikle, adolesan dönemdeki kızlarda ve menopoza yaklaşan kadınlarda hormonal dengesizlikler aşırı kanamaya yol açabilir.

Tedavi seçenekleri altta yatan nedenlere bağlı olarak değişir. Hormonal tedaviler, non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar, rahim içi cihaz kullanımı veya daha ciddi durumlar için cerrahi müdahaleler gerekebilir.Aşırı regl kanaması yaşayan kadınlar, ayrıca demir eksikliği anemisi gibi komplikasyonlar açısından da risk altındadır.

Ped Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğru ped seçimi için emilim kapasitesi, pedin yapıldığı malzeme, boyut ve şekil, cilt sağlığı ile uyum, parfümlü olmaması ve kimyasal İçermemesi, günlük aktiviteye uygun olması önemlidir.

Emilim Kapasitesi

Pedin emilim kapasitesi, adet kanamasının yoğunluğuna uygun olmalıdır. Aşırı kanama yaşayan kadınlar için daha yüksek emilim kapasiteli pedler tercih edilmelidir, böylece sızıntı riski azaltılır ve daha uzun süreli kullanım sağlanır.

Pedin Yapıldığı Malzeme

Pedlerin üretiminde kullanılan malzemelerin ciltle uyumlu olması önemlidir. Hipoalerjenik malzemeler, alerjik reaksiyonları ve cilt tahrişini önlemeye yardımcı olur. Organik veya doğal malzemelerden yapılmış pedler, kimyasal içermeyen alternatifler arayanlar için uygun olabilir.

Boyut ve Şekil

Pedin boyutu ve şekli, kullanıcının vücut yapısına ve giysi altında rahat ve güvenli bir şekilde oturmasına olanak tanımalıdır. Özellikle gece kullanımı için daha uzun ve kanatlı pedler, ek koruma sağlayarak rahat bir uyku sunabilir.

Ciltle Uyum

Cildin nefes alabilmesi önemlidir. Bu nedenle hava geçirgenliği yüksek olan pedler tercih edilmelidir. Bu tip pedler, nemin buharlaşmasına izin vererek cilt sağlığını korur ve tahrişi azaltır.

Kokulu Olmamalı ve Ek Kimyasal İçermemeli

Bazı pedler parfümlü olarak üretilir veya üretimlerinde ek kimyasallar kullanılır. Bu tür maddeler ciltte tahrişe veya alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Hassas cilde sahip kişiler, parfümsüz ve doğal pedleri tercih etmelidir.

Aktivitelere Uygun Ped Seçilmeli

Ped seçimi son derece kişisel bir tercihtir. Bazı kadınlar gündelik kullanım için ince ve esnek pedleri tercih ederken, diğerleri spor yaparken veya özel günlerde farklı ihtiyaçlara sahip olabilir.

Şiddetli Regl Sancısı Bir Hastalık İşareti midir?

Şiddetli regl sancısına tıbbi literatürde dismenore denilir. Bazı durumlarda altta yatan sağlık sorunları, şiddetli regl ağrısına neden olabilir. Şiddetli regl ağrısı hem primer dismenorede hem de sekonder dismenorede görülebilir. 

Eğer regl sancıları günlük aktiviteleri engelleyecek düzeydeyse veya zamanla şiddetleniyorsa, bu durumlar altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Sekonder dismenorede regl sancıları altta yatan başka sağlık sorunlarından kaynaklanır. Bu nedenle şiddeti regl sancıları için mutlaka doktora gitmelisiniz. Bu sağlık sorunları arasında öne çıkanlar endometriozis, adenomyozis, pelvik inflamatuar hastalık, miyomlar veya rahim içi cihazların kullanımıdır. Sekonder dismenore durumunda sancılar genellikle daha şiddetli olur ve adet döngüsünün dışında da pelvik ağrı yaşanabilir.

Primer dismenore, regl döneminin kendisiyle doğrudan ilişkili, altta yatan bir sağlık sorunu olmaksızın ortaya çıkan sancılardır. Sancının nedeni, rahmin kasılmasını sağlayan prostaglandinlerin artmasıdır. Genellikle ağrı kesiciler ve sıcak uygulama gibi yöntemlerle kontrol altına alınabilir.

Geçmeyen Regl Ağrıları İçin Ne Yapılmalı?

Geçmeyen regl ağrıları için ilk adım bir doktora görünmektir. Geçmeyen regl ağrıları için ayrıca ağrı kesici ilaçlar kullanabilir, hafif egzersizler yapabilir, sıcak su torbalarından yararlanabilir, sıcak bir banyo yapabilir, beslenme düzeninizde değişikliklere gidebilir, stres sevinizi düşürmek için nefes egzersizleri ya da yoga yapabilir, bitki çaylarından yararlanabilir ya da bitki yağları da kullanarak karın ve sırt bölgenize masaj yapabilirsiniz. 

Ağrı Kesici İlaçlar Kullanın

Doktorunuzun onayı ile nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı ve iltihabı azaltmak için prostaglandinlerin üretimini engelleyebilir. 

Sıcak Su Torbası Kullanın

Karın bölgenize yerleştireceğiniz sıcak su torbaları kas gevşetici işlevi görerek ağrıyı dindirebilir. Sıcak bir banyo da aynı şekilde rahatlama sağlayabilir.

Ağır Olmayan Egzersizler Yapın

Düzenli spor yapmak, adet öncesi ve sırasında yaşanan sancıları hafifletebilir. Fiziksel aktivite, endorfin üretimini tetikleyerek doğal bir ağrı kesici rolü üstlenir.

Beslenme Düzeninizi Değiştirin

Anti-inflamatuar özelliklere sahip besinlerin tüketimi, adet sancıları üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve B vitaminleri bakımından zengin beslenme biçimi geçmeyen regl ağrılarınıza iyi gelebilir.

Stres Seviyenizi Düşürün

Yoga, meditasyon ve derin nefes egzersizleri gibi stresi azaltma yöntemleri, kas gevşemesi sağlayarak adet ağrılarını hafifletebilir.

Bitkisel Destekler

Magnezyum, omega-3 ya da zencefil ve adaçayı gibi bitkisel takviyeler geçmeyen regl ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Takviye kullanımı öncesinde mutlaka doktorunuzdan onay alın.

Eğer bu stratejilerden herhangi biri ağrıları yeterince hafifletmiyorsa veya zamanla ağrılar artıyorsa, bir sağlık uzmanına başvurmak gereklidir. Sürekli veya şiddetlenen adet sancıları, daha ciddi bir sağlık durumunun göstergesi olabilir ve doğru teşhis ile tedaviyi gerektirir.

Regl İken Hamile Kalınır mı?

Adet döneminde gebe kalma olasılığı genelde düşük bir ihtimaldir. Fakat bu durum kesinlikle hamile kalınmayacağı anlamına gelmez. Gebe kalma şansı, bir kadının adet döngüsünün süresine ve yumurtlama (ovülasyon) zamanına göre farklılık gösterebilir.

Kadının adet döngüsü, bir adet kanamasının ilk gününden diğer adet kanamasının ilk gününe dek olan zaman dilimidir ve bu süreç çoğunlukla 28 gün olarak kabul edilir. Yumurtlama, genelde bir sonraki adetin başlamasından yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir ancak bu süreç de bireyden bireye değişebilir.

Özellikle kısa adet döngüsüne sahip kadınlarda adet döneminde gebe kalma ihtimali bir miktar artabilir. Adetin son günlerinde cinsel ilişki yaşanırsa ve kadın erken bir yumurtlama dönemi geçirirse, spermin yaşam süresi (genelde 3-5 gün, bazen daha fazla) göz önünde bulundurulduğunda gebelik ihtimali mevcuttur. Bu sebeple, adet dönemi esnasında gebe kalma şansı az olsa vardır.

Kimler Adet Görmez?


Ergenliğe girmemiş kızlar, hamile kadınlar, menopoz olan kadınlar, yoğun spor yapan profesyonel sporcular, yeme bozukluğu olanlar, polikistik over sendromu sorunu olanlar, kronik hastalıkları olanlar, bazı ilaçları kullananlar, rahim bölgesinden ameliyat geçiren bazı kadınlar adet görmez.
Adet görmemeye tıbbi literatürde amenore denilir. Primer amenore, bir bireyin 15 yaşına kadar menstrüasyon görmemesi halidir. Sekonder amenore ise daha önceden menstrüasyon görmüş kişilerin, birkaç adet döngüsü boyunca menstrüasyon görmemesidir. 

Ergenliğe Girmemiş Kızlar

Ergenlik çağına henüz girmemiş kızlar, menstrüasyon görmemektedir. Bu dönem tipik olarak 8-13 yaş arasında başlar.

Hamile Kadınlar

Gebelik esnasında menstrüasyon döngüsü doğal olarak kesilir.

Menopoza Giren Kadınlar

Menopoz, adet döngüsünün kalıcı olarak sona erdiği ve gebelik ihtimalinin olmadığı, kadın hayatının doğal bir evresidir. Menopoz genellikle 45 ile 55 yaş aralığında yaşanır.

Yoğun Antrenman Yapan Sporcular

Abartılı egzersiz yapan ve çok az vücut yağına sahip olan sporcularda menstrüasyon döngüsü geçici olarak durabilir. Bu, antrenmana bağlı amenore olarak adlandırılır.

Yeme Bozukluğu Olanlar

Anoreksiya nervoza gibi aşırı kilo kaybı veya yetersiz beslenme sorunları, vücudun menstrüasyon döngüsünü durdurmasına sebep olabilir.

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu, menstrüasyon döngülerinin düzensizleşmesine veya durmasına yol açabilir.

Kronik Hastalıkları Olanlar

Ağır veya kalıcı hastalıklar vücut işlevlerini bozarak menstrüasyon döngülerinin durmasına neden olabilir.

Belirli İlaçları Kullananlar ve Bazı Tedavilerin Uygulandığı Kişiler

Hormonal ilaçlar, kemoterapi veya radyoterapi gibi tedaviler, menstrüasyon döngüsünü etkileyebilir.

Bazı Ameliyatları Geçirenler

Rahim (histerektomi) veya yumurtalıkların (ooferektomi) alınması menstrüasyonun kalıcı olarak durmasına neden olur.

Herhangi bir menstrüasyon değişikliği veya düzensizliği yaşandığında, altta yatan nedenlerin tespiti ve uygun tedavi için doktora gitmek gerekir.

Regl Kaç Yaşında Başlar?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama regl yaşı 12 yaş civarlardır.  Genel olarak çoğu insan, göğüslerin ve kasık kıllarının büyümesinin ardından birkaç yıl içinde adet görür.

Kadınlarda adet görmenin sone erme yani menopoz yaşları ise ortalama 50-51’dir. Bir yıl boyunca adet görmediğinizde menopoza girmişsiniz demektir.